Preco neexistuje HTML standard ?

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
bassline

Preco neexistuje HTML standard ?

Příspěvek od bassline »

Proste tomu nerozumiem. Preco neexistuje jednotny standard HTML, CSS a Javascript ?

Ako to je mozne ze kazdy vyrobca browseru si moze interpretovat tieto jazyky uplne PO SVOJOM ?

Nie je to postavene na hlavu ?

Za tychto podmienok je vlastne nemozne vytvorit webovu aplikaciu, ktora by fungovala presne tak ako ju niekto vymyslel.
Najvacsi problem nevidim ani tak v tom, ze komponenty a funkcie sa chovaju v kazdom browseri inak (to sa este s velkou snahou da nejako podchytit a zistit) ale to, ze vlastnosti a chovanie UZ EXISTUJUCICH komponentov sa moze kedykolvek ZMENIT s prichodom novej verzie akehokolvek browsera. Takze vlastne BEZ MOJHO VEDOMIA sa funkcnost mojho webu meni v case podla toho, ako si vyrobca browseru zmysli ze je potrebne nieco upravit po svojom. To nie je normalne.

Samozrejme vynovovat veci je OK. Ale ako hovorim, ide o zachovanie kompatibility. Ked napriklad pouzijem input pre file upload, tak by mal na mojom webe fungovat predsa vzdy tak, ako funguje v case ked som ho implementoval na web. A nie ze updatujem browser a ejha, file upload komponenta sa chova zrazu uplne inak a je AUTOMATICKY nahradena za povodnu verziu AJ NA mojom webe.

No nic, len som sa potreboval vypisat :) Je to iritujuce...

dendy

Re: Preco neexistuje HTML standard ?

Příspěvek od dendy »

html standard existuje.. rovnako ako css a js ... http://www.w3.org

preco jednotlivy vyrobcovia browserov (najkma teda microsoft a ich IE) tieto standardy nedodrziavaju dosledne, je druha vec... z casti lajdactvo, z casi neschopnoat, z casti snaha presadit vlastnu predstavu o tom ako by mal ten standard vyzerat..

je to nieco na co si musis zvyknut, treba povedat ze dnes uz je to 100x lepsie nez to bolo pred 10 rokmi :)

druha vec - dnes JE mozne vytvorit webovu aplikaciu, na baze html/css/js, ktora funguje perfektne a spolahlivo vo vsetkych aktualny h verziach browserov - je to na sikovnoati programatora... je to tazke, ale nie nemozne, a este raz, ako som povedal, je to 100x jednoduchsie nez to bolo 10 rokov dozadu...

nakoniec, tato minca ma 3 strany :-) v ramci evolucie browserov proste niekedy musis zastarale technologie vyhodit... to iz je chlebicek web developera sledovat trendy, sledovat zmeny, aspon v hlavnychch browseroch (ie, chrome, fox, opera, safari)... to je proste oblast kde este viac ako i de plati ze clovek sa stale musi ucit, nesmie ani na chvilku zastat inak mu uplava lod

bassline

Příspěvek od bassline »

dendy píše:html standard existuje.. rovnako ako css a js ... http://www.w3.org
No jasne, ale toto je v praxi iba doporucenie ako ma HMTL fungovat, nie je to standard ktory sa musi dodrzovat, tak som to myslel.
dendy píše: nakoniec, tato minca ma 3 strany :-) v ramci evolucie browserov proste niekedy musis zastarale technologie vyhodit... to iz je chlebicek web developera sledovat trendy, sledovat zmeny, aspon v hlavnychch browseroch (ie, chrome, fox, opera, safari)... to je proste oblast kde este viac ako i de plati ze clovek sa stale musi ucit, nesmie ani na chvilku zastat inak mu uplava lod
Vidim ze si vobec nepochopil tu pointu ktora ma irituje :)

Konkretny priklad: html file input sa mi inac chova po update FF. Povodny file input nezobrazoval ziadny text a po vybere suborov cez system file browser zobrazil nazvy tychto suborov. Novy html input zobrazuje text ak subor nie je vybrany a nezobrazuje nazvy vybranych suborov, ale iba ich pocet. To je dost velky rozdiel v chovani. Jasne, aj tak nebudem mat html file input v povodnom zobrazeni ale upravim si to cez CSS a vypnem ten default stav ktory ma kazdy browser a verzia browseru inak. Kde mam ale zarucene ze interpretacia CSS ktorym si nastavim vlastne zobrazenie file inputu sa nezmeni v novej verzii browseru ? A to je prave to ! To proste nie je o sledovani trendov, ale o tom ze clovek nepredpoklada ze tretia strana mu zasiahne do jeho vysledneho produktu a zmeni tak tento produkt bez pricinenia samotneho autora. Sledovat trendy si budem sam a SAM si rozhodnem ci ich do svojho produktu implementujem, alebo nie. A koniec koncov, aj keby som chcel pouzit pre svoj produkt defaultne zobrazenie file inputu. Akym pravom file input AUTOMATICKY NAHRADIA za povodnu komponentu ktora sa chova inak ? Nova verzia komponenty moze mat predsa uplne iny dopad na tvoj web. To mi pripada ako velmi arogantne a kratkozrake chovanie zo strany vyrobcov browserov.

Preco ten engine ktory spracuvava HTML,CSS a JS nie je vytvoreny jednotne ? Proste ak by niekto chcel vytvorit novy browser, pouzil by HTML CSS JS engine ktory by bol pre vsetkych rovnaky a zvysok aplikacie(browseru) by si vytvoril kazdy podla seba. Ved zmysel toho je vytvorit novy browser a nie vytvorit novu interpretaciu programovacieho jazyka ! Achjo, nechapem...

dendy

Příspěvek od dendy »

ale ja ta chapem nad cim frfles :-) tiez ked som zacinal v tejto oblasti presne to co teba sere sralo aj mna - s tym rozdielom ze vtedy to bolo este omnoho horsie ako dnes ... ja sa v tomto biznise pohybujem od vysokej skoly - to je zhruba 15 rokov.. jedine co sa ti snazim povedat je ze proste rozculovat sa nad drobnymi rozdielmi medzi browseri nema zmysel, a tiez aby si bol rad aj za to ako to je teraz, v porovnani s tym ako to bolo este pred par rokmi uz je to dost paradne zastabilizovane...

proste sa rozluc s predstavou ze nieco spravis a bude to uz naveky fungovat .. tak to proste nejde :-) vyvoj kazdej aplikacie funguje v iteracnych cykloch, ked pride nejaka zmena treba ju proste zaimplementovat.. ono
potom dost pomaha neprogramovat si vsetko sam ale pouzivat frameworky - tam mas totis zaruku ze ten framework je priebezne updatovany a funcionality aktualizovane, takze ak aj nahodou nieco v nejakom broweri prestane fungovat ako ma, casom ti staci updatnu samotny framework a nemusis prepisovat vlastny kod

druha vec je vysvetlit toto aj klientovi, objasnit mu ze iste veci jednoducho nieje mozne spravit uplne identicky vo vsetkych browseroch, a vlastne to ani nema zmysel ..

hold, ja hovorim jednu vec - vyvoj webaplikacii je omnoho narocnejsi nez vyvoj klasickych nativnych aplikacii.. prave pre veci ktore spominas.. je tot ak.. nic s tym nespravis..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

bassline : Ja som sa 15 rokov zivil vyrobov webov a prva vec , ktoru sme vzdy razili , ze web sa musi zobrazit v kazdom browseri spravne.. a vzdy sa nam to darilo ..

dendy

Příspěvek od dendy »

nj dalsie vec je - 99% pripadov ked som najprv nadaval na "stupidny browser" som nakoniec zistil ze nieco zle robim ja :-)) vov acsine pouzivam nejaku vec co je specificka len pred dany browser.. do re je vzdy pozret si podporu danej funkcionality na w3.org ... dalej xhtml 1.0 strict, css2, js1.2 - tieto veci su uz dost zastabilizovane takze ich pouzivanie je v celku bezbecne.. na druhej strane HTML5 je este dost riziko masivnejsie nasadzovat, ledze sa este stale vyvija a este par rokov bude kym sa vyda finalna specifikacia

Odpovědět