Sedavé zaměstnání - výhřez ploténky

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
lavender

Re: Sedavé zaměstnání - výhřez ploténky

Příspěvek od lavender »

@tonysss: dakujem za odpoved! trocha som v strehu - zacal som citit tuto jar krize - pocitam ale ze to suvisi dost aj s dcerkou, ktora uz ma 12kg a da to celkom zabrat pri umyvani atd...

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

není třeba se děsit... může to být jenom přetížené zádové svalstvo, to poznáš jednoduše, objednej si odpočinkový wellnes víkend v termálech s masážemi atd. a pokud ti bude daleko líp byly to jenom svaly.

Na výhřez existuje jednoduchá diagnostická metoda, lehni na záda a popros někoho ať ti postupně zvedne nataženou nohu, pokud jednu nohu zvedneš daleko míň než druhou (třeba jenom 20-30 stupnů) a současně to hodně bolí v zadku ve stehně a v zádech tak to většinou signalizuje výhřez ploténky s útlakem nervu.
Naposledy upravil(a) Tonysss dne 16 dub 2015 16:31, celkem upraveno 1 x.

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Nemyslím si, že je dobré něco nebo někoho napodobovat. Když máš dobrej vztah sám se sebou (a to většína lidí nemá), ty správné myšlenky ti přijdou samy.

Příklad: Dříve mi od sezení trochu pobolívaly záda a jednou za dva měsíce jsem si zašel na masáž. Nikdy jsem moc neholdoval vytrvalostním sportům a dlouhý běhy (3 a 5 km) jsem díky tělocvikáři ze SŠ doslova nenáviděl.

Cca. před rokem jsem najednou začal spontánně sám od sebe běhat. Jasně, že nějaký impulzy typu, že začínám kynout, jsem dostal od svého okolí a určitě jsem i spoustu věcí o běhání viděl třeba na internetu, ale ten zásadní impuls přišel ze mne. Něco jak Forrest Gump. Najednou se mi chtělo běžet, tak jsem běžel. :)

Samozřejmě mne hned na to začaly bolet kolena a v okolí se v ten moment našlo několik "radilů teoretiků", kteří se mi snažili vsugerovat, že jsem blázen a že bez pilulek typu condro něco a dalších preparátů a speciálních bot jenom hazarduju se svým zdravím. Ignoroval jsem je a naopak jsem poslechl tu svoji běžeckou touhu běžet jen tak.

Asi za měsíc mi kolena samy od sebe zázračně přestaly bolet a po další době nemám ani žádné bolesti zad. Při běhu se totiž na člověku všechno "třese", takže je to taková přirozená automasáž. Kromě toho že jsem zhubl asi o deset kilo, se mi ustálila hmotnost. I když si v jídle nic dobrého neodepřu, moje současná hmotnost se ani nehne a mám skoro pořád dobrou náladu. Taky díky běhání.

Ještě je asi dobrý zmínit, že i když běhám intervaly podle prográmků z iPodu, pořád dám na svou intuici a když cítím, že už to dál nejde, tak to nervu na sílu. Nejsem přece žádnej profesionální sportovec, ale běhám pro své zdraví. :)

Tolik pro inspiraci pro ty, co mohou řešit prevenci.

lavender

Příspěvek od lavender »

@diogenes: robim to tiez pre radost a podla aktualneho pocitu. ale to jadro by som spevnit chcel...

SadLuck

Příspěvek od SadLuck »

Tonysss píše:Můj skromný názor, člověk není běhací mašina, útíkal většinou jenom před medvědem nebo když chtěl dohonit mamuta :-)
Právě schopnost dohonit / uhnat víceméně jakoukoli kořist z člověka myslím běhací mašinu docela dělá! (i když o studio engineers to pochopitelně neplatí :D )

Hodně teď řeším nákup nové židle, neb se mi všechny rozpadly a sedím tu už pár týdnů na torzech, máte někdo nějaké konkrétní tipy na něco na těch 10+ hodin denně? Zvažoval jsem spinalis, ale ještě jsem tu "stoličku na pružině z náklaďáku" vyzkoušet nebyl.

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

Ano a kór teď je ten "core" móda :-)

Spinalis měla kolegyně v práci, dělal jsem si srandu, prý jak se jí sedí na péru, a ona , vraj že dobre :-)
já jsem si na tom nedokázal představit sedět furt, je to hodně nestabilní.
Až se budu moci zase posadit taky budu řešit židli....
Tohle nemusí býti špatně : http://www.zdrave-sedet.cz/vite-ze.php je toho hodně..
Naposledy upravil(a) Tonysss dne 16 dub 2015 17:38, celkem upraveno 1 x.

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

lavender píše:@diogenes: robim to tiez pre radost a podla aktualneho pocitu. ale to jadro by som spevnit chcel...
Na to jsou dobrý věci od firmy passion4profession.

Mám to doma připravený, ale znáš to ... Zatím jsem se k tomu pořádně nedokopal a čekám na ten správný impulz ... :)
SadLuck píše: Právě schopnost dohonit / uhnat víceméně jakoukoli kořist z člověka myslím běhací mašinu docela dělá! (i když o studio engineers to pochopitelně neplatí :D )
To je pravda. U nás běhá hodně holek a já jsem se tak seznámil se svou Láskou. :wink: A je taky pravda, že jsem musel ze začátku překousnout jejich posměšky, kvůli mému funění (hlavně ze začátku) :)

lavender

Příspěvek od lavender »

spinalisku mame doma a je to super stolica. prave tu nestabilitu musis vyvazovat prave chrbatom.
@tonysss: pokial je podla teba zdravie, prevencia a staranie sa o seba moda, tak potom fakt neviem... ja nezvyknem robit veci az ked hori...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Nejsem si jistý jestli právě běhání je ideální na problémy se zády, těmi stabilními údery zespoda do páteře. Já mám mnohem raději plavání nebo nordic walking ;)

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

Lavender - špatně si mě pochopil, já jsem psal že "zdravie, prevencia a staranie sa o seba" je móda ?

Myslel jsem to přesně obráceně, myslel jsem to tak že dřív se v posilovnách blbnulo s činkama a poslední dobou je módní záležitost hlavně "CORE" cvičení různé TRX a průžná těžká lana. Dřív se to moc neřešilo ideálem v kulturistice byl "vosí" pas.
Dnes se budování "Core" dostalo do popředí a to je jenom dobře.

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

V posilovnach se blbne s cinkama a strojema porad, ono to zavisi na tom, jaky zarizeni navstevujes jestli spis typu fitness & wellnes nebo typu gym. Pruzna lana se pouzivaji ve sportu uz dlouhou dobu, to zadna novinka neni. TRX je novy, ale v podstate je to cviceni na kruhach, ktery je uz taky hodne stary. V kulturistice je uzky pas porad zadouci (opticky se zvetsuji zadovy svaly tzv. vecko a quadricepsy), to ze dneska vypadaj jako tehotni, je dany tim, ze se zvedaj OBROVSKY vahy (napr. na mrtvy tahy se zvedaj vahy 250kg - 300kg, to uz pas pekne rozsiri, proto uvedomelejsi provadej tyhle super tezky cviky v hornim rozsahu pohybu).

To co tu psal Diogenes o psychicky vyrovnanosti a optimismu, je sice pekny, ale funguje to na nemoci ne na zraneni a urazy, coz ve svy podstate vyhrez plotynky je.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

trx neni nic novyho, jen modniho z urcityho uhlu pohledu... mozna se tak cvicilo i driv v sokolu :-)

lavender

Příspěvek od lavender »

@tonysss: ok, jasne, chapem. inak dik za to "prkno" - zadelil som ho rano a riadny zaberak ;) super to je.
w.cable: ja ti neviem - vzdy som sa zranil pri sporte (a nielen pri nom) ked som bol "hlavou inde" a rozmyslal nad nezmyslami alebo bol nasraty alebo proste vyvedeny z miery...

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Za ty zraneni mohla ztrata koncentrace, sam si to napsal.
Uvedu takovej priklad, jedes na hory s rodinou, s pritelkyni, s kamaradama, to uz je jedno s kym. Cejtis se skvele a vyrovnane, protoze jsi s lidma ktery mas rad, vsechny myslenky nechas ve meste, zkratka vsechno je pozitivni a ruzovy. Sjizdis sjezdovku a v pulce ti podjedou lyze po ledovce, spadnes, zlomis si nohu. Jak mohla ta vyrovnanost a optimismus zabranit tomu urazu?

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Řekněme, že když je člověk v pohodě a v klidu, tak jeho organismus spíše regeneruje a když je to naopak, tak je to s organismem taky naopak.

Ploténka jistě není od přírody vyprojektována, aby vyskakovala. Když tomu ale někdo napomůže stresem (aby se mu díky chemickým procesům narušily vazivové tkáně), nedostatkem pohybu (aby mu oslabily nebo až atrofovaly - odumřely např. zádové svaly) a nevhodnou zátěží (aby se mu deformovaly obratle), tak může být všechno jinak ...

Nejsem na to odborník, abych uměl dopodrobna všechno vysvětlit, ale jako laikovi - praktikovi mi stačí tohle vysvětlení + vlastní zkušenost, kterou jsem už popsal dříve.

Koneckonců jde přece o výsledek ...

Odpovědět