Zdravím, přišel jsem vás poprosit o pomoc, radu. Mám auto Škoda Fabia 1 Combi 1.4 55 kW, rok výroby 2005. A řeším problém s reproduktory v levých předních dveřích. Ve dveřích jsou původní reproduktory a od chvíle, kdy jsem sundával tepecírunk dveří (aspoň si to myslím - nevím to jistě, ale od té doby jsem si všiml, že to hraje jinak), tak ty reproduktory (jak středobas, tak výškač) hrají špatně - oproti pravým hrají potišeji, zní plechově jak nějaká chrastítka a i basová složka je slabá.
Co jsem zjišťoval, tak chyba by mohla být v reproduktorech samotných, kabeláži, konektorech a rádiu. Reproduktory si nemyslím, že by byly vadné, protože hraje špatně jak středobas, tak ten výškáč - kdyby byl fyzický problém v reproduktoru, tak předpokládám, že by hrál špatně jen jeden a ne oba (i když signál z rádia jde prvně do středobasu a poté přes něj do výškáče). Kabeláž je otázka, ale co jsem ji vizuálně kontroloval, tak vypadá v pořádku a to i v husím krku mezi karosérii a dveřmi (když jsem zkoušel kabely hýbat, zvuk se nijak nezlepšil/nezhoršil). Konektory to také nebude, protože ty jsem vyčistil a ošetřil spreji (Kontakt 60, WL, 61) a nic se nezměnilo. Rádiem to také nebude, protože to jsem koupil nové a problém přetrvává. Takže viníkem asi bude buďto kabeláž nebo reproduktory.
Zkusit zapojit reproduktory z pravé strany na levou stranu nemůžu, protože reproduktory jsou ve dveřích přinýtované. Nějaký jiný zdroj audia, který bych zkusil přehrát na levých reproduktorech také nemám, protože by to musel být zároveň i nějaký zdroj, který by poskytl reproduktorům napájení a i kdyby napájení nebyla překážka, tak žádnou MP3 nebo něco takového nemám.
Co si myslíte vy? V čem by mohl být problém dle vás?
Všem děkuji za rady a tipy!
Špatně hrající reproduktory v levých dveřích auta
Re: Špatně hrající reproduktory v levých dveřích auta
Nemáš to jenom přefázované?!
Jinak bych si teda odpojil konektor ze strany, kde to hraje dobře, napojil se na něj provizorním kabelem a ten připojil na stranu, kde to hraje špatně. Nejprve bez tapecírungu a pak s ním.
Alternativa - půjčit si od někoho klasické 1DIN rádio a to zapojit do auta - máš tam vše - zdroj audia i zesilovač (nikoliv zdroj napájení, jak to nazýváš - protože signál i energie pro pohyb membrán jdou spolu v jedno páru vodičů).
_________
A úplně na závěr, tohle forum je úplně o něčem jiném, než o audiu ve fabkách
Jinak bych si teda odpojil konektor ze strany, kde to hraje dobře, napojil se na něj provizorním kabelem a ten připojil na stranu, kde to hraje špatně. Nejprve bez tapecírungu a pak s ním.
Alternativa - půjčit si od někoho klasické 1DIN rádio a to zapojit do auta - máš tam vše - zdroj audia i zesilovač (nikoliv zdroj napájení, jak to nazýváš - protože signál i energie pro pohyb membrán jdou spolu v jedno páru vodičů).
_________
A úplně na závěr, tohle forum je úplně o něčem jiném, než o audiu ve fabkách
Když jsem teď hledal, jak by se to přefázování projevovalo, tak to přesně sedí. I kvůli tomu, že když jsem centroval to audio na levé přední reproduktory a přidal na basách v nastavení rádia, tak ty basy byly trochu výraznější, ale pořád to bylo daleko od normálu nebo pravé strany. Co mi ale nejde do hlavy, tak je to, proč by se to projevilo až potom, co jsem sundal tepec dveří. Jak jsem psal, možná ten problém ale už byl předtím, nejsem si jistý. Každopádně je i divné to, že kabel vypadá netknutě, já s ním při prvním sundávání tepce nic nedělal, a tak nevím, kde by ten prostor pro přefázování vznikl, to by někdo už asi musel zapojit špatně při výrobě... Každopádně dneska v podvečer jedu za elektrikářem a budeme to řešit, tak toto zkusíme. Jestli jsi odhalil problém, tak ti budu opravdu vděčný! 
S tou alternativou - já mám teď 1DIN radia dokonce dvě. Původní originální a teď jsem koupil Pioneer MVH-S420BT ( https://www.ahifi.cz/pioneer-mvh-s420bt.html ), aybch vyloučil, že to bylo rádiem a stejně jsem chtěl nějaké lepší a s BT. Moc nerozumím tomu, jak to s tou alternativou myslíš. 1DIN rádio mám, co ale s ním? Ale tak třeba když tvůj příspěvek ukážu tomu elektrikáři, tak tě pochopí, protože oba budete vědět, o čem se bavíte.
Chápu, že fórum je o něčem jiném než o Fábiích, ale já mám problém s audiem (které je akorát v autě), ne s Fábii jako takovou. A když se jedná o audio jako takové, tak snad zase tolik téma nevybočuje od audio fóra. Jestli ano, tak se omlouvám, ale nenašel jsem lepší místo, kde by byl schopen někdo poradit s audiem než je toto.
S tou alternativou - já mám teď 1DIN radia dokonce dvě. Původní originální a teď jsem koupil Pioneer MVH-S420BT ( https://www.ahifi.cz/pioneer-mvh-s420bt.html ), aybch vyloučil, že to bylo rádiem a stejně jsem chtěl nějaké lepší a s BT. Moc nerozumím tomu, jak to s tou alternativou myslíš. 1DIN rádio mám, co ale s ním? Ale tak třeba když tvůj příspěvek ukážu tomu elektrikáři, tak tě pochopí, protože oba budete vědět, o čem se bavíte.
Chápu, že fórum je o něčem jiném než o Fábiích, ale já mám problém s audiem (které je akorát v autě), ne s Fábii jako takovou. A když se jedná o audio jako takové, tak snad zase tolik téma nevybočuje od audio fóra. Jestli ano, tak se omlouvám, ale nenašel jsem lepší místo, kde by byl schopen někdo poradit s audiem než je toto.
Já jsem to myslel tak, že toto forum není ani o hudbě ve fabiích, ani jiných autech
A když se tady takové podobné téma najde občas, jeho místo je na zdejším Smetišti.
No tím starým jednoDIN rádiem jsem myslel to, že ho prostě vezmeš a připojíš na reproduktory místo toho vestavěného šmejdu
Ad tato věta: "Nějaký jiný zdroj audia, který bych zkusil přehrát na levých reproduktorech také nemám...".
K přefázování může dojít jedině otočením reproduktorového výstupu - buď na straně vstupu reproduktoru, nebo na straně výstupu zesilovače (případně ještě někde po cestě, je-li kabel třeba přerušen nějakým konektorem/spojkou - to u aut někdy bývá).
No tím starým jednoDIN rádiem jsem myslel to, že ho prostě vezmeš a připojíš na reproduktory místo toho vestavěného šmejdu
Ad tato věta: "Nějaký jiný zdroj audia, který bych zkusil přehrát na levých reproduktorech také nemám...".
K přefázování může dojít jedině otočením reproduktorového výstupu - buď na straně vstupu reproduktoru, nebo na straně výstupu zesilovače (případně ještě někde po cestě, je-li kabel třeba přerušen nějakým konektorem/spojkou - to u aut někdy bývá).
Mozno blba otazka, ale ... nezatiekla ti tam voda ?