Věda a mysl jako cesty k nejhlubšímu poznání sebe sama ?
Re: Věda a mysl jako cesty k nejhlubšímu poznání sebe sama ?
ty hovori o nejakych vnemoch, ja ti hovorim zo ak tieto vnemy su tiez len dielom mozgu, ktory ta klame a dava ti pocit ze existuje nieco mimo mysel.. (pozor mysle samotna je len jedna z mnohych aktivit mozgu)
chapes co sa snazim povedat ?
chapes co sa snazim povedat ?
Já nemluvím o žádných vjemech 

tak potom ani len netusim o com vlastne hovoris... stale som bol v tom ze rozpravas o tom co clovek zaziva pri meditacii ked sa odprosti od myslienok a racionalneho nahladu na seba a svet...
Meditace ve skutečném slova smyslu není o přepnutí jednoho typu vjemů na jiné (nebo o dávání větší důležitosti jednomu typu vjemů před jiným). "Oprostit se od myšlenek a vjemů" je za normálních okolností i při velké snaze nemožné ...(zkus si to na chvíli
) Nechat se jimi pohltit a ovládnout a nenechat se jimi pohltit a ovládnout to už je jiná věc (i když velmi nelehká a nestálá). Vidět provoz na křižovatce, úředníka, skvělou party nebo interní úžasné vize, exaltované halucinace nebo sny je principiálně úplně totéž. Přemýšlet o konstrukci stolu, kvantové fyzice, účetnictví nebo vaření rýže je taky principiálně totéž.
Ale není to nic nového, je to samotná esence, ke které (jinými slovy a různými způsoby a metodami) už od nepaměti přirozeně směřují všechny duchovní tradice lidstva (když si odmyslíme funkční církve atd.)

Ale není to nic nového, je to samotná esence, ke které (jinými slovy a různými způsoby a metodami) už od nepaměti přirozeně směřují všechny duchovní tradice lidstva (když si odmyslíme funkční církve atd.)
Re: Fyzika, kozmologia, biologia a ine vedecke temy
hento ivo je dost prekrutene a vytrhnute z kontextu .. respektive je to jedna z moznych interpretacii danej teorie, skorej na urovni spekulacie .. nicim nepodlozene.. takze rozhodne neplati ze 'vedci potvrdili'
samozrejme nikto netvrdi ze to tak nemoze byt - dokonca ja osobne si myslim ze na tom nieco moze byt, aj ked ja to vidim este trochu inak s tou 'dusou' ale to by bolo na dhlsiu debatu ..

samozrejme nikto netvrdi ze to tak nemoze byt - dokonca ja osobne si myslim ze na tom nieco moze byt, aj ked ja to vidim este trochu inak s tou 'dusou' ale to by bolo na dhlsiu debatu ..
prečo taký nádych sarkazmu? veď buďme radi..
aj keď ako píše Dendy, samotnú interpretáciu by som nechal.
Navyše si myslím, že vedci nie sú "striktní kandidáti vied ateistického bývalého režimu".
Určite cítia, len to nenapíšu do vzorca.. ale o to asi ani nejde.
tak medzi vedcami su rovnako ateisti ako veriaci ludia .. vsemoznych nabozenstiev od krestanstva, cez islam az po hinduizmus .. okrem urcitych velmi specifickych veci (a aj to je opat len vec sparvnej interpretacie) sa to navzajom nijak nevylucuje.. ale to uz je na inu diskusiu ..
Klingáč - to není míněno jako sarkasmus, ani to nemá nic do činění s ateismem/neateismem, ale jen jednak jako zmínka nového vědeckého zkoumání v této oblasti a zároven i jako postřeh o tom že věda se snaží postupně "objevovat" spoustu věcí, které byly lidstvu známy a využívány už od nepaměti ve většině kultur (meditace, přenos myšlenek, pole vědomí atd.). Ale pokud Stuart Hameroff a Roger Penrose do tématu nepatří, klidně je smažte 

ivo este raz - patria, sam som ich tu spominal, ale ten clanok tak ako je napisany uplne vytrhava z kontextu cely ten vyskum - ja ho podrobnejsie sledujem uz dlhu dobu - on vobec nieje o "dusi"... to co je tam uvedene je len velmi spekulativna interpretacia jednej malej casti, a samotny hamerrof uvadza aj ine mozne interpretacie ktore nic take ako "dusa" nezahrnaju... proste - este raz - clanok je zavadzajuci, vytrhnuty z kontextu, cisty bulvar na urovni Blesku
ludia ud nepamati pouzivali ohen aj ked nechapali ako funguje, nerozumeli procesu okyslicovania a javom ktore prebiehaju pri horeni.. veda im pomohla to pochopit a prestat vnimat ohen ako nadprirodzeny jav - co im umoznilo pouzivat ho efektivnejsie, mat ho lepsie pod kontrolou
ivo chapat a pouzivat su dve rozdielne veci..ivo píše:že věda se snaží postupně "objevovat" spoustu věcí, které byly lidstvu známy a využívány už od nepaměti ve většině kultur
ludia ud nepamati pouzivali ohen aj ked nechapali ako funguje, nerozumeli procesu okyslicovania a javom ktore prebiehaju pri horeni.. veda im pomohla to pochopit a prestat vnimat ohen ako nadprirodzeny jav - co im umoznilo pouzivat ho efektivnejsie, mat ho lepsie pod kontrolou
Veď hej, ten ateizmus/neateizmus som spomenul len ako vodítko tomu, že vedci nemusia mať striktne klapky na očiach. Verím že mnohým sú veci ako meditácia a pod. dôverne známe a sami v nich žijú..Ivo píše:Klingáč - to není míněno jako sarkasmus, ani to nemá nic do činění s ateismem/neateismem, ale jen jednak jako zmínka nového vědeckého zkoumání v této oblasti a zároven i jako postřeh o tom že věda se snaží postupně "objevovat" spoustu věcí, které byly lidstvu známy a využívány už od nepaměti ve většině kultur (meditace, přenos myšlenek, pole vědomí atd.). Ale pokud Stuart Hameroff a Roger Penrose do tématu nepatří, klidně je smažte
Preto mi prišlo jemne sarkastické že "konečne i vedci".. To ako by boli dehonestovaní oproti "nevedcom", ktorým je duchovno blízke..
Možnože sa iba snažia prostredníctvom akýchsi "štúdií a objavov" priblížiť duchovno širokým masám. (to ako vtip)

k tej viere je prijemne toto : http://www.mojpribeh.sk/pribeh/prof-jul ... asky-drsc/
to je pdola mna PORIADNA blbost.. naopa neviem ci vobec existuje nabozenstvo ktore nazaklade svjho hlavneho manualu (== biblia) ma DALEJ od sucasneho vedeckeho popisu vesmiru nez krestanstvo.. ked uz sme pri tom - v hindiuizme je mnozstvo prvkov az napadne korelujucich z modernou kozmologiou.. v krestanstve ? ani omylom..„Korunou“ v tomto trende sa mi javí najnovšla publikácia amerického (veriaceho) fyzika F. Tiplera „Physics of the Christianity“, v ktorej sa pokúša teológiu doslova „fyzikalizovať“. Z jeho postrehov doslova vyplýva záver, že v pomyselnej súťaži o ideologickú koncepciu či dokonca teológiu, ktoré by boli najadekvátnejšie nášmu vesmíru, ktorý môžeme vedecky skúmať, má kresťanská filozofia jasne dominujúce postavenie.
Ty si taky odbornik na budhizmus, dendy, alebo je to len tvoja domienka ?
Neni to len tym, ze krestanstvo je v nasich krajoch najkritizovanejsie, lebo ho najviac pozname?
Neviem, nakolko sa da teologia "fyzikalizovat", ale je nepopieratelne, ze v kazdej viere je to maximalne zavisle od sposobu interpretacie. Primitivne, zaostale vyklady samozrejme ostavaju niekde v stredoveku. Ale o tych sa predsa nemusime bavit. Ine, menej ortodoxne interpretacie svateho pisma, asi pripustaju viac "podobnosti s vedou". Myslim, ze Prof. Krempasky sa asi vyjadroval k tymto.
Na okraj - moderna veda sa najviac vyvinula v krajinach s krestanstvom, a nie v krajinach s budhizmom, islamom, ci inymi.
Mozno prave to, ze mnohi zadubeni predstavitelia cirkvi branili rozvoju poznania cele storocia, sposobilo hlad po poznani. A mozno prave nami tak zatracovane krestanstvo je najlepsou (najdemokratickejsou) podou na rozvoj vedy. Mozno naozaj staci len odstranit zopar blaznivych ortodoxnych aparatcikov z Vatikanu...
Neni to len tym, ze krestanstvo je v nasich krajoch najkritizovanejsie, lebo ho najviac pozname?
Neviem, nakolko sa da teologia "fyzikalizovat", ale je nepopieratelne, ze v kazdej viere je to maximalne zavisle od sposobu interpretacie. Primitivne, zaostale vyklady samozrejme ostavaju niekde v stredoveku. Ale o tych sa predsa nemusime bavit. Ine, menej ortodoxne interpretacie svateho pisma, asi pripustaju viac "podobnosti s vedou". Myslim, ze Prof. Krempasky sa asi vyjadroval k tymto.
Na okraj - moderna veda sa najviac vyvinula v krajinach s krestanstvom, a nie v krajinach s budhizmom, islamom, ci inymi.
Mozno prave to, ze mnohi zadubeni predstavitelia cirkvi branili rozvoju poznania cele storocia, sposobilo hlad po poznani. A mozno prave nami tak zatracovane krestanstvo je najlepsou (najdemokratickejsou) podou na rozvoj vedy. Mozno naozaj staci len odstranit zopar blaznivych ortodoxnych aparatcikov z Vatikanu...
Dudas: je fajn se nejdřív dobře mrknout o čem se mluví - dendy zminoval hinduismus a ne budhismus, to je dost zásadní rozdíl