zajimavosti ktere STOJI ZA TO VIDET

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět

dendy

Re: zajimavosti ktere STOJI ZA TO VIDET

Příspěvek od dendy »

wow.. 3 poznamky

- masaker, ked si to clovek zoomne aky detail tam je
- kedy to preboha fotili, uplne prazdne ulice
- nikdy v zivote by som tam nechcel byvat, strasna betonova dzungla

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja jsem mestskej clovek. jako kluk jsem k temhle mrakodrapovejm mestum a zvlast k ny vzhlizel s obdivem a pocitem, ze bych tam chtel nekdy byt a setrvat nejakou dobu. dneska uz mi z toho zbylo jen to, ze bych tu atmosferu asi chtel okusit, ale obdiv se nejak vytratil. naopak mi to z dnesniho meho pohledu prijde jako neuveritelne zaneradenej kus planety. to mnozstvi a hustota vejskovejch budov jsou tam naprosto sileny a clovek si na ulici porad musi pripadat jako mravenec :-)

dendy

Příspěvek od dendy »

/ a jsem mestskej clovek. jako kluk jsem k temhle mrakodrapovejm mestum a zvlast k ny vzhlizel s obdivem a pocitem, ze bych tam chtel nekdy byt a setrvat nejakou dobu. dneska uz mi z toho zbylo jen to, ze bych tu atmosferu asi chtel okusit, ale obdiv se nejak vytratil. naopak mi to z dnesniho meho pohledu prijde jako neuveritelne zaneradenej kus planety. to mnozstvi a hustota vejskovejch budov jsou tam naprosto sileny a clovek si na ulici porad musi pripadat jako mravenec
uplne presne to mam aj ja ... starneme :-D

vasek

Příspěvek od vasek »

Paradoxní (pro někoho) je, že život ve městě je vlastně ekologičtější, protože vzdálenosti jsou menší, lidi sdílí spoustu věcí, spousta věcí funguje efektivněji.
Jinak díky za ten odkaz, je to úžasný.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Paradna spionazna kamera :palec+: a pre mna uplna panika !!! :shock:

Krasna ukazka americkej posadnutosti osobnym uspechom, majetkom, nehnutelnostami, peniazmi.
Predpokladam, ze vacsina obyvatelov po dosiahnuti "financneho uspechu" unika mimo mesto.
Co len dokazuje, ze toto nie je normalny sposob existencie.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

vasek píše:
26 dub 2021 12:47
Paradoxní (pro někoho) je, že život ve městě je vlastně ekologičtější, protože vzdálenosti jsou menší, lidi sdílí spoustu věcí, spousta věcí funguje efektivněji.
Toto tvrdenie je do vysokej miery relativne!
Ano, mohlo by to byt ekologickejsie, lenze prijmy a nasledne spotreba vsetkeho (energie, veci, sluzby) je vo velkomeste meste X-nasobna, pretoze je tam vsetko omnoho dostupnejse. Niektoré vzdialenosti su mensie, ine nie su. Navyse sa vsetci denne presuvaju za robotou ako divi. Tvrdit, ze spotreba energie jedneho New York-cana (alebo trebars Hong-Kong-cana) je mensia, nez spotreba priemerneho UherskoBrodcana je velmi odvazne.
Ja si dovolim tvrdit pravy opak - tuto formu byvania nepovazujem vobec za ekologicku. (skus si pozriet nejake clanky o letnej spotrebe klimatizacii v New Yorku :wink: )
Naposledy upravil(a) MDudas dne 27 dub 2021 22:57, celkem upraveno 1 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Btw. pripomina mi to jeden "agitacny" billboard pri letisku vo Viedni (presne cisla a znenie si nepamatam):

Za poslednych 5 rokov sme znizili emisie v leteckej doprave kazdorocne o 5% * !!!

Wow, aki su chytri ... povie si nasinec! Ale potom si precita drobne pismo naspodu:
(* prepocitane na jedneho pasaziera a let.)

Cize ... je toto ekologia ? Je, a nie je. Je to taka "zapadna ekologia". Celkove negativne javy a cisla rastu, prepocitane na hlavu... je to v pohode.... :|

vasek

Příspěvek od vasek »

Já jsem reagoval na biscuitovo "neuveritelne zaneradenej kus planety" - podle mě je lepší zaneřádit kus planety a tam ty lidi "zaparkovat", než se rozlézt po mnohonásobně větší ploše.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vasek.... :palec+:

dendy

Příspěvek od dendy »

Vasku ale ludia na vidieku zvyknu (v priemere) zit ovela ekologickejsim sposobom zivota nez ti co su nahusteny vo velkomestach, panelakoch (a mrakodrapoch) a podobne (casto preto ze proste na ekolocickejsi sposob zivota nemaju az tolko moznosti) .. myslim veci ako vacsi doraz na recyklovanie odpadu, vyuzivanie obnovitelnych zdrojov energie (solar, rozne formy tepelnych cerpadiel), etd .. V zasade "udrzat v chode" velkomesto s dajme tomu 10 milionmi obyvatelov "stoji" podstatne viac energie nez "udrzat v chodu" rozsiahlu prlochu osidlednu 10 milionmi ludi zijucich "vidieckym" sposobom zivota

tie vzdialenosti koli doprave nie su zdaleka klucovy faktor, s vinimkou ludi co dennodenne dochadzaju do prace autom par desiatok kilometrov samozrejme (coho dopad sa postupne budere redukovat elektromobilitou, aj ked ta tiez nieje uplne idealna) ..

To co hovoris je ale len 1 faktor ktory nemozes posudzovat vytrhnuty z celkoveho kontextu ..

Rozhodne by som nepovdal ze zivot vo velkomestach je ekologickejsi nez na vidieku. Ani nahodou. Uz len koli redukovanemu poctu zelene, velke velkomesta a megalopolisy maju zasadny dopad na prehrievanie vzduchu z dovodu extremne velkeho mnozstva betonovych ploch napriklad a produkuju ovela viac nerecyklovatelneho odpadu

geomystery

Příspěvek od geomystery »

Já to vidím podobně. Ty studie, že život ve městě je ekologičtější jsou, ale nějak se mi to nezdá. Už jenom posouvat lidi a věci vertikálně je energeticky mnohem náročnější než horizontálně. Náklady na klimatizaci (na věnkově stačí pár stromů). A co třeba psychické problémy a s tím spojený náklad za psychoterapii (nebo prostě jenom kompenzace v podobě konzumu). S tím pak spojená obezita, která dál zvyšuje náklady na zdravotní péči a v zlomkově i na dopravu. Jako možná bych připustil, že by to mohlo být v podstatě na stejno a že záleží na jednotlivci jak moc dokáže omezit své nároky a nebrat si víc než planeta unese.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

já myslím, že se nedá takhle úplně paušalizovat. faktorem taky bude hustota takovýchto metropolí. protože prakticky je to stejně vždycky tak, že takováhle struktura nikdy nemůže být (normálním způsobem) soběstačná. zatěžuje i vytěžuje obrovské další území, kde se pěstují potraviny, vyrábí energie i spotřební materiál, kam se odvádí splašky, odkud se čerpá voda a v neposlední řadě, kam si lidi odtud jezdí odpočinout od městských specifik. všechno má rub a líc a není nutný všechno házet na váhu ;-) já spíš jen poukazoval na nějakou "zdravou" míru, kterou se tady povedlo podle mých subjektivních měřítek překročit hned několikanásobně...

vasek

Příspěvek od vasek »

dendy: "ekologický" životem na venkově mi evokuje nějakou romantickou historii, kdy lidi žili z místních zdrojů a neměli potřebu opouštět vlastní vesnici. Dnešní "moderní" západní člověk na venkově? Chce úplně to stejné jako ve městě plus k tomu víc prostoru a víc přírody.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to je obecně pravda tohle, to je fakt. vesnice už není co bejvala. i ta morálka už není zdaleka tak nezkažená ;-)

ale otočme list. tohle je vcelku zajímavý video o 3d zobrazovací technologii pohledem phantom slow-mo kamer:

Odpovědět