Pouziva tu nekdo Sonar?

Vše o programu Cakewalk SONAR
vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 13 srp 2007 10:52

V rámci objektivity jsem si vzpomněl ještě na jednu věc, která může být u Sonaru problematická (zvlášť pro Cubasisty) a to je ovládání kurzoru. Sonar v podstatě neumí převíjení (aspoň ne tak, jak je to v Cubase). Myslím, že se tam dá nějak skákat po taktech, ale to nepoužívám.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 13 srp 2007 11:23

Nakolik se 6ka lisi od petky? Jestli ma cenu kupovat http://www.kosmas.cz/knihy/134265/cakewalk-sonar/
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 srp 2007 11:28

vasek : nevie ani prehravat do predu/do zadu ? nieco ako scrub ..

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 13 srp 2007 11:52

pytkin: myslíš jako zrychleně? (neznám tu funkci.) Řekl bych, že ne, ale samozřejmě netvrdím, že ten program znám na 100 %.
Takhle - mně ten transport vyhovuje tak, jak je. Protože v projektu se vždycky velmi dobře orientuju podle track view. Takže levá ruka ovládá klávesnici a pravá stejně pořád někde kliká na pluginy a tak, takže proč by neklikla na místo, odkud se bude přehrávat. Já jsem to uvedl proto, že Cubasisti při mrknutí na Sonar vidí na první pohled tyhle věci, načež Sonar prohlásí za neergonomickej. Přitom je to spíš imho věc zvyku. Přestože respektuju Cubase a tak nějak laicky tuším, že technologicky je vždycky o nějakej krůček vepředu, myslím si, že Sonar je mnohem přívětivější a intiutivnější - jak při práci v Track view, tak v mixu. Co se týče editace midi, tak tam jsem se v Cubase nedostal.
Cyril: V pohodě jsem se všechno naučil úplně sám z helpu, takže bych se toho nebál; a jakej je rozdíl mezi verzema, se dá určitě někde na netu zjistit.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 13 srp 2007 12:27

Nevíto někdo, jak v S6 funguje ta audiokvantizace v případě více stop? Jedná se mi konkrétně o rovnání živých bicích ve víc stopách, jestli zůstanou fázově korektní alá BeatDetective v PT.

Díky, Saša

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 srp 2007 13:54

vasek : no variabilnou rychlostou .. prehravanie do predu a do zadu .. trebars rychlostou 1x , 2x , 3x .. to je dost podstatna vec pri zvukovej praci .. ked hladas bod strihu .. ako ked krutis magnetofonovym pasom hore a dole ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 13 srp 2007 14:31

Pytkin: no ja jsem tuhle funkci nikdy nepouzil... dycinky do umoru zpet play zpet play
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 13 srp 2007 14:32

Možná je to trochu prasáckej způsob, ale zatraceně funkční - v Sonaru ( to Cubasisti myslím neznají) se dá nastavit automatický crossfade překrývajících se klipů. Je to hrozně pohodlný a funguje to bezvadně. Jen se chytne myší okraj klipu a přetáhne tak, aby délka crossfadu odpovídala danýmu charakteru zvuku. Pokud je dokonce i zpěv nazpívanej stejnou barvou, tak se dá za určitých podmínek udělat prasáckej střih uprostřed slova a nikdo to nepozná. Samozřejmě tohle jde udělat asi v jakýmkoliv softu, ale Sonar to umí tak elegantně, že to člověku nepřijde jako piplačka navíc.
Teď jsem si ještě vzpomněl na rozdíl mezi 5 a 6 - je to plugin V-Vocal pro dolaďování a je fajn. Něco jako Autotune, ale líp se s tím dělá.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 13 srp 2007 14:41

2vašek: ale známe to :-)

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 srp 2007 14:48

cyril : to je vec stylu prace .. moznost by ale mala byt ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 13 srp 2007 14:55

Neda se v Sonaru nejak navolit aby se mi zapnul mixer po zmacknuti M? Je to desne nepohodlny prepinat se do nej pres menu nebo nejakou nepohodlnou zkratku (CTRL+š !?)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 srp 2007 15:20

cyril : sonar urcite vie editovat key comands .. to vie kazdy software dnes .. mozes si nastavit aby sa ovladal skratkami ako protools, cubase , samplitude .. alebo ako si zvyknuty .. teda predpokladam ze to vie ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 13 srp 2007 15:41

no ja jsem to v nem nenasel ale jeste pohledam...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 13 srp 2007 16:03

Cyril: hledej "key bindings". Teď nevím, kde to je.
Pavlii: myšleno v nadsázce samozřejmě ;-)

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 13 srp 2007 18:27

Tak jsem si koupil tu ceskou knizku o Sonar 5 za straslivych 790 Kc, takze s dalsimi banalnimi dotazy se obratim na ni a usetrim vas jich :)

Pavlii: neprekladals ji nahodou? Vsiml jsem si, ze tam je do uzitecnych odkazu propasovanej Dreamface :)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Odpovědět