Sonar X1 a 64 bitů

Vše o programu Cakewalk SONAR
Odpovědět
Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od Kelley » 25 úno 2012 18:15

Ahoj,
Jednak by mě zajímalo, jestli tu někdo provozuje 64 bitovou verzi a jestli a jaké s tím má problémy.
A druhak mám sám konkrétní problém: Sonar X1 x64 mi někdy vůbec nejde spustit :( Konkrétně je to tak, že když mi naběhnou Wokna a úplně první věc co udělám je, že spustím X1 64bit, tak to jede. Ale když Sonar zavřu a zkusím jej spustit podruhé, zůstane viset úvodní logo na obrazovce a neděje se nic. Pak už jen restart. Nejde to ani po odstřelení ve správci úloh.
Windows 7 x64 Home Premium CZ + Sonar X1 Studio, aktualizace 1c. A spouštím ho jako správce.

32 bitová verze jede normálně.

Uživatelský avatar
FinestX
Příspěvky: 85
Registrován: 10 lis 2011 09:59

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od FinestX » 25 úno 2012 18:59

Zdravím kolego opět :wink: Já používám jenom 64 bit verze už od 8.0 (na Win7 64 Ultimate ENG), ale s tímhle problémem jsem se takto nesetkal. Stávalo se mi občas, že Sonar vytuhnul, když jsem měl příliš přetaktovaný procesor... :D A pak nešlo dělat nic, jenom restart systému. Při odstřelení a novém spuštění Sonaru naskočila vždy okamžitě obrazovka "modrá smrt". Nepochybně to způsobuje ASIO, že zůstane natvrdo napojené... Příčinu jsem přičítal ale i ovladači EMU 0404 USB (ty jejich ovladače inu nejsou nic moc a stížností na ně lze najít mnoho). Předpokládám, že tohle není tvůj případ - nicméně mohlo by jít o něco podobného, nějaký problém s ovladačem karty... To bych viděl jako nejpravděpodobnější příčinu (krom kupř. "nakoplého" disku, apod....). Máš všechny aktualizace na systému, service pack apod.? Co máš za kartu a jaké jsou reference na jejich ovladače? Máš poslední? (aktuální). Zkus vypnout v Sonaru "share drivers with other programs", kupříkladu, pokud máš zaplé (resp. si pohrát s check-boxy v "Playback & Recording" - já tam mám zaškrtlé pouze "Use multiprocesing engine" a "Use MMCSS"), a prostě spouštět Sonar implicitně s vyplým audio engine. Popř. se mrknout na nastavení BIOSu PC, jestli tam není něco "nestandardně", ... To jsou tak věci, co mne napadají... Anebo provést ScanDisk, přeinstalovat Sonar nebo systém :lol: a podobně....
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od Kelley » 25 úno 2012 20:01

Ahoj, díky za snahu. Procesor nepřetaktovávám. Karta a ovladače jsou (téměř) určitě v pořádku, Edirol FA-66 FireWire, solid rock... Tak nějak podvědomě tuším příčinu možná v současné instalaci 32 i 64 bit a nebo zadrhávající se ten VST bridge či jak se to jmenuje - no prostě ten bazmek, který dovoluje jet 32 bitovým pluginům v 64 bitové verzi.
Instalace Windows 7 je skoro úplně čistá, mám ji vyhrazenou jen na hudbu. Kromě Sonaru tam mám jen pár drobností. Disk je myslím taky v pořádku. Ono mě to tedy nijak zásadně neomezuje, ta 32 bitová verze je OK, ale přece jen mě to štve, mělo by to jet.

Já jsem ho kdysi odinstaloval a říkal jsem si, že ho tam zkusím vrazit znovu, jestli se třeba něco nezměnilo (např. po aktualizacích Windows) - a situace se opakuje. Tedy něco se přece změnilo - při té první instalaci nešel ani ve správci úloh odstřelit. Teď jde aspoň to.

Aha vidíš, teď mě napadlo - mám tam jednu dost starou zvukovku na PCI, která má pro x64 už jen beta ovladače, tak ji zkusím vyhodit. I když ji mám v Sonaru vypnutou.

Uživatelský avatar
FinestX
Příspěvky: 85
Registrován: 10 lis 2011 09:59

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od FinestX » 25 úno 2012 22:53

No, evidentně tam něco viset zůstává. Podívej se do procesů, jestli ten Bridge po ukončení Sonaru taky skončí... Jiný paralelní proces Sonar rozhodně nespouští, takže potom vskutku zbývá už jenom ASIO (vyjma chyb systému, instalace, disku nebo HW). Současná instalace 64 a 32 mě nenapadá, v čem by mohla kolidovat, leda by sdílely něco v 32bitových Common Files (DLL, které se přepíše - potom by ale blbla ta instalace dříve provedená spíš...). Jinak už fakt nevím - resp. nic jiného to snad z principu ani být nemůže :)
Na každý pád nicméně - k čemu mít obě instalace, určitě bych to nedělal, na 64 bit systému 64 bit Sonar, na 32 32. Není důvod (podle mne) dělat to jinak :) A je škoda nevyužít 64 bit build, když je k dispozici a máš 64 bit systém... Zajímalo by mě ale, jestli to pomůže - pokud by ses jal přeinstalovat na "jen 64" (odinstalovat oba a pak znovu "čistě" na instalovat 64), určitě dej vědět, jestli to pomohlo, zajímá mě to...
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.

Uživatelský avatar
FinestX
Příspěvky: 85
Registrován: 10 lis 2011 09:59

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od FinestX » 25 úno 2012 23:05

Ty starou zvukovku vyhodit taky zkus (radši úplně vyndat ze slotu), jeden nikdy neví... :) A jinak samozřejmě - že driver ASIO jede dobře ve 32 bit nemusí nutně znamenat, že pojede dobře i v 64 bit - nevím to, ale může být, že se 32 bit ASIO komunikující aplikace napojuje k driveru jinak, nebo na úplně jinou 32 bitovou "část" driveru... Máš něco jiného 64 bitového použivajícího ASIO? (třeba Kontakt standalone) Zkus...
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od Kelley » 26 úno 2012 20:18

No zkoušel jsem... chvíli to jelo, žralo 3x víc výkonu procesoru než 32bit, dělalo drop-outy atd. A hlavně - nejede v tom plugin z3ta+2. Ale měl by.
No nic, asi to zase uložím k ledu a zkusím třeba čistou instalaci až při případném upgrade (na SSD).

Uživatelský avatar
FinestX
Příspěvky: 85
Registrován: 10 lis 2011 09:59

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od FinestX » 27 úno 2012 18:53

Něco je "nemocnýho"... :) 64 bit sežere samozřejmě trochu víc paměti, ale určitě ne výkonu (pokud to není tím nedostatkem paměti). Z3ta+2 mi tam jede jak víno. Já jsem s 64 bit fakt spokojenej, tak mě mrzí, že tebe trápí... :(
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Sonar X1 a 64 bitů

Příspěvek od Kelley » 27 úno 2012 21:08

Ahoj. Díky za účast... No hlavně že jede aspoň ta 32bit. Mimochodem ten z3ta+2 je pecka, viď ? Sice jsem hlavně bigbíťák, ale tenhle plugin cpu skoro všude, má nádherný plný zvuky (třeba v jedné aranži mi funguje naprosto skvěle jeden arp do blues-swingu, kdo by to byl řekl :D ) . Ty moje projekty nejsou nijak rozsáhlé, tak do deseti stop, pár VSTček a hotovo. Paměť 4GB, procesor Intel E8200 2,66GHz Core2Duo, sice dneska už žádná bomba, ale tohle by měl pořád ještě s přehledem stíhat. BIOS je ten nejnovější a novější už nebude.

Odpovědět