Sonar X2 dotaz

Vše o programu Cakewalk SONAR
Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 650
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Sonar X2 dotaz

Příspěvek od markuc » 22 led 2013 23:36

Ahoj Sonaristi, zkousim X2 a celkem se mi to libi, ale nejak me vadi to, ze pri praci se obcas projevi nejakej ukon, kterej prave udelam, v audiu jako nejaky prasknuti nebo lupanec. Je to normalni ? Pocitac mam ultrarychlej (AMD Phenom X6, 4 GB, 16 GB RAM) a kdyz delam v Reaperu, chodi to fakt hodne rychle. V Sonaru se to cely jakoby pribrzdi ... dokonce jsem musel zvednout buffer na zvukovce, protoze se mi zastavil audiodriver a vyhodilo to takovou tu chybovou hlasku ...

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od vasek » 23 led 2013 08:50

Podívej se do audio options, jestli tam je správně nastavenej typ driverů (ASIO). Sonary mívají v základním nastavení často něco jinýho.

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 650
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od markuc » 23 led 2013 11:50

Ahoj, díky, ale tím to nebylo ... zkouším to především kvůli tomu ProChannel, zní to dobře, ale abych blbý čtyři stopy zpěvu míchal tak, že mám HDD na 50 procentech a procesor skoro na třetině, to mi připadá divný. Na tyhle hodnoty jsem se v Reaperu nedostal ani při 120 stopách a sedmi plně naložených Kontaktech. Možná něco dělám špatně, koneckonců s tím pořádně neumím, ale je to prostě divný ... Reaper je zase trochu neinspirativní, v Sonaru je toho mnohem víc pro muzikanty, možná na MIDI bude dobrej, ale s tím audiem mě to teda moc nebaví.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od vasek » 23 led 2013 13:11

Ještě taky nevíme, jakou máš zvukovku... nejlepší by bylo, kdybys sem hodil screenshot z audio options, musí to být tam.

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od IGGY » 23 led 2013 13:47

V preferencich nastav ASIO ovladace, latenci 1024 a zaskrkni, ze mas vice jadrovy procesor. Pak uz by ti nemelo blbnout. Pokud pouzivas interni zvukovku, tak se toho s nejvetsi pravdepodbnosti nezbavis a pripoj si externi kartu s asio nebo WDM ovladacema. Jinak mam QUAD 6600 a pri 20 SSLchannelech mam vytizeny procesor na 15%. Zkousel jsem PT10 a tam muzu dat tak tretinu pluginu nez v X2. PT je mnohem narocnejsi na hardware nez X2.

blueevil
Příspěvky: 247
Registrován: 03 dub 2010 21:58

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od blueevil » 23 led 2013 15:17

AMD by som asi nenazval rychlym procesorom, moj nazor. existuje isty driver optimizer ktory tie jadra synchronizuje, neviem ci to uz vychytali na novych phenomoch. mas zapnuty MMCSS, podpora multithread? SONAR X2 je primarne urceny pre operacny system W7 a hlavne W8. http://hubka.net/?cat=46
chef od SONAR to komentoval ze W8 ide udajne este rychlejsie s mensou latenciou a zatazenim HDD az o 40%, pamate o 15%, processor 15%. co mozem osobne potvrdit. je to neuveritelne na W8 svizne oproti X1, hlavne ma doklincoval novy audioengin ktory je naozaj skvely. reaper by som asi s workhorse SONAR X2 neporovnaval ani trocha :|

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 650
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od markuc » 23 led 2013 20:29

Diky za reakce. Moje zvukovka je MOTU 828 mk3, s original driverama problem nikdy nebyl. Nevim, proc by se AMD nemelo nazyvat rychlym procesorem, cela sestava je zakazkova a muzu rict, ze chodi velmi rychle a je perfektne odladena. Jak jsem uz psal, v Reaperu jsem nedokazal vymyslet, jak pocitac uhonit a byl jsem na 120 trackach, 7 otevrenych a plne nalozenych Kontaktu a na kazde stope minimalne nejakej eq a comp. Jinak mam win7 a funguju 64bitove. Jinak tomu, ze si necha Sonar libit vic nez PT, bych veril, protoze PT jsou sracky, to je celkem znamy. Jediny, co jeste muzu zkusit, je tem MMCSS, vicejadrova podpora je zapnuta. Ale procesor na tom neni nijak hrozne, spis me udivuje, ze HDD ukazuje porad kolem 50 %

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od IGGY » 24 led 2013 07:56

Ja si ted presne nevybavuji co X2 indikuje, ale mam dojem ze ukazatel harddisku ukazuje kolik je na nem mista a ukazatel pod nim pamet. Nalevo od nich vyuziti procesoru.

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 650
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od markuc » 24 led 2013 11:24

Tady posílám snímky svýho nastavení v preferencích. Aby nedošlo k omylu, neříkám, že to chodí nějak tragicky, ale na rychlost, na kterou jsem zvyklej z Reaperu, to prostě nemá ... pokud někoho něco napadne, uvítám jakékoli reakce ... díky :)
Jinak latenci 1024, jak tu někdo psal, bych nastavoval dost nerad, když v Reaperu normálně funguju na 128.
Přílohy
Drv3.PNG
Drv3.PNG (93.82 KiB) Zobrazeno 807 x
Drv2.PNG
Drv2.PNG (99.88 KiB) Zobrazeno 807 x
Drv1.PNG
Drv1.PNG (106.52 KiB) Zobrazeno 807 x

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od IGGY » 24 led 2013 12:20

Dej tam tech 1024, to bude ono, pri 96kHz te to nebude moc omezovat. Ja to mam nastvene pri 44kHz, ale jinak bych nebyl schopen michat, nestacil by mi vykon.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od pavlii » 24 led 2013 12:25

Hele - co to je to 64-bit Double Precision Engine? Já už před časem někde (asi ne tady na EZ) naznačoval, jestli tohle nemůže být potenciální zdroj problémů, ale myslím, že tehdy jsem se odpovědi nedočkal.... Když to zrušíš, změní se ti chování systému?

P.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od vasek » 24 led 2013 12:37

Markuc: 96 kHz sampling rate a ještě dithering... máš totéž nastavené v Reaperu?

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od IGGY » 24 led 2013 12:57

ten dithering se pouziva jen pri mixdownu, maximalne u frezze (spis ne).

64-bit Double Precision Engine - u toho jsem nikdy nevypozoroval nejaky negativni vliv, X2 ma spoustu problemu, ale tady bych ho nevidel. Jenom dovoluje posunout vnitrni zpracovani na 64 bitu u plugin, ktere to umi.

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 650
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od markuc » 24 led 2013 13:48

Díky za reakce. 96 kHz mám nastaveno běžně, dithering taky, tam problém být nemůže. Těch 1024 by určitě bylo řešení, ale jen pro ten audio mixdown, protože kdybych za této situace chtěl přitočit MIDI stopu s nějakým VSTi, budu mít takovou latenci, že ani nebude možný hrát. Reaper stíhá při nastavených 128 všechno a latence je únosná ...
Interní 64 bitový zpracování má Reaper taky v podstatě jako default, takže v tom to taky nebude.
Znova opakuju, nejedná se v mým případě o žádnou tragédii, ten systém v podstatě normálně funkční je, jen mě překvapilo, že prostě není zdaleka tak svižná práce, jako v tom Reaperu, kterej, jak tu někdo psal, je nesrovnatelnej s "workhorse" Sonarem. Pro mě je tedy více než srovnatelnej a na Sonaru mě zajímá právě ta spousta věcí navíc pro muzikanty, který Reaper prostě nemá. A taky mě láká ta výbava ProChannelu, kterej pro mě zní moc pěkně. Ono to prostě celkově zní pěkně, jen je to takový zpomalený, jakoby přibržděný ...

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: Sonar X2 dotaz

Příspěvek od IGGY » 24 led 2013 14:18

Tech 1024, nema na mixdown vliv, predpokladam, ze ho delas offline. Co se tyce latence, ja to resim tak, ze si mix boucnu do stereo tracku, pak vypnu FX a kompenzaci spozdeni a lze rozumne nahravat. Chapu, ze kdyz nahravas prubezne neni toto reseni. Kdyz jsme u zvuku, tak PT jsou sice technologicky pozadu, ale ke zvuku co chci se tam dostanu driv.., ale diky vykonu to nemuzu dotahnout do konce....

Odpovědět