MIDI klávesy ve Fruity - pár otázek
MIDI klávesy ve Fruity - pár otázek
Nedávno jsem si koupil klávesy M-Audio Keystation 49e a chtěl bych je využít ve Fruity i jinak než klasicky. Chtěl bych například pomocí jednotlivých kláves zapínat/vypínat kanály. Zkoušel jsem to namapovat, ale po puštění klávesy se opět pustí i ten kanál - a já potřebuji, aby to zůstalo po stisku zapnuté/vypnuté. To je první věc.
Potom bych potřeboval nějak rozchodit funkci tzv. split-point, kdy se klávesy například v polovině rozdělí. Já bych to chtěl použít tak, že např. na levé straně budu mít jeden synth a na druhé straně druhý synth. Abych tedy mohl hrát na jedné klávesnici zároveň na dvouch různých nástrojích, např. pro basy nebo harmonii se to tak používá skvěle.
Doufám, že jsem tyto dvě věci popsal dobře. Poradí mi prosím někdo?
Potom bych potřeboval nějak rozchodit funkci tzv. split-point, kdy se klávesy například v polovině rozdělí. Já bych to chtěl použít tak, že např. na levé straně budu mít jeden synth a na druhé straně druhý synth. Abych tedy mohl hrát na jedné klávesnici zároveň na dvouch různých nástrojích, např. pro basy nebo harmonii se to tak používá skvěle.
Doufám, že jsem tyto dvě věci popsal dobře. Poradí mi prosím někdo?
rozdelenie klavesnice sa robi cez layer kanal. na nastroji jedna si povolis len cast klavesnice (tu klavesnicku co mas v druhom nastavovacom okne kazdeho nastroja, kliknes na hornej hrane a potiahnces cez prislusne oktavy, spravi sa tam taka oranzova selekcia), na nastroji dva urobis to same pre inu cast klavesnice a potom vyrobuis novy layer kanal a priradis mu kanaly 1 a 2 ako dcerske (nastuduj manual ako sa to robi, je to jednoduche)
problem jedna celkom vyriesit nejde, on/off ide riesit len cez CC prikazy a kejbord vysiela noty a nie CC
problem jedna celkom vyriesit nejde, on/off ide riesit len cez CC prikazy a kejbord vysiela noty a nie CC
kexik: díky...zprovoznil jsem to i bez manuálu, je to fakt jednoduché...
hmm, s tím on/off je to teda dost škoda...už nevim co mám koupit za hovadinu, abych mohl jednoduše zapínat a vypínat kanály, protože namapovat na písmena na klávesnici to nejde, na tenhle keyboard to teda taky nejde, tak nevim...
hmm, s tím on/off je to teda dost škoda...už nevim co mám koupit za hovadinu, abych mohl jednoduše zapínat a vypínat kanály, protože namapovat na písmena na klávesnici to nejde, na tenhle keyboard to teda taky nejde, tak nevim...
můžeš zkusit tyhle pluginy http://www.tobybear.de/p_midibag.html je tam i N2CC, který by měl konvertovat pitch a velocity do CC, takže to bude to co hledáš.
Acid Punk: nic se neděje
chtěl jsem akorát pomocí toho midi keyboardu (po namapování libovolné klávesy) zapínat/vypínat kanály, nebo různá tlačítka v pluginech atd. Hlavní ale je, že musí zustat zapnutá/vypnutá a to normálně ve fruity nelze - po puštění klávesy se pustí i ten kanál. Popsal jsem to v úplně prvním příspěvku tady. elektri mi poradil ten n2cc, ale já vůbec netuším, co s tím dělat a jestli to opravdu vůbec je na to, co bych chtěl aby to dělalo.
Řešil jsem úplně stejný problém s klávesami a fruity, a nevyřešil 
Radši přecházím na HW protože ona stejně ta latence (byť malá) činí tyhle věci dost blbe použitelnými
Jinak ten plugin (škoda, že mám klávesy doma a nemůžu to tady vyzkoušet) by měl převádět jedny signály nadruhé, takže při zapojení přes vst a namapování by to mělo dělat to co chceš (i když mi není tak docela přesně jisté co
)
Ovšem kdybys nahodou chtěl přejít na Ableton Live tak tam mi interakce s klávesnicí docela dobře funguvala
Dalo se na ni namapovat úplně všechno a po opětovném načtění projektu to znovu fungovalo (tohle je ve Fruity skorem zázrak 
Radši přecházím na HW protože ona stejně ta latence (byť malá) činí tyhle věci dost blbe použitelnými
Jinak ten plugin (škoda, že mám klávesy doma a nemůžu to tady vyzkoušet) by měl převádět jedny signály nadruhé, takže při zapojení přes vst a namapování by to mělo dělat to co chceš (i když mi není tak docela přesně jisté co
Ovšem kdybys nahodou chtěl přejít na Ableton Live tak tam mi interakce s klávesnicí docela dobře funguvala
Acid Punk: njn, ten n2cc možná bude dělat co chci, ale já prostě nevim jak to tam zprovoznit...jako zavěsim to na nějaký FX kanál, něco tam pošteluju a pak dál nevim co...no tys ten soft asi nezkoušel, tak to těžko budeš vědět...počkám do zítřka, snad někdo poradí...
já nevim čoveče, ten ableton jsem zkoušel naposledy asi před rokem a vůbec se mi nelíbilo to grafické zpracování...ne že by to nebylo hezké, ale pro mě je to úplně něco jinýho než fruity, na tom dělám už hrozně dlouho a zatím mi to stačí a vyhovuje, tou koncepcí velkého sequenceru...ale nerozjížděl bych tu o tom radši diskuzi, to by bylo nekonečný
já nevim čoveče, ten ableton jsem zkoušel naposledy asi před rokem a vůbec se mi nelíbilo to grafické zpracování...ne že by to nebylo hezké, ale pro mě je to úplně něco jinýho než fruity, na tom dělám už hrozně dlouho a zatím mi to stačí a vyhovuje, tou koncepcí velkého sequenceru...ale nerozjížděl bych tu o tom radši diskuzi, to by bylo nekonečný
Ableton se mi nelíbí taky, 2x jsem si ho nainstaloval a odinstaloval, ale zase oproti Fruity které jsou dobré programovací klikačku, má ableton použití víc live 
Hmm tak jak to tak zkouším, hoď si na nějaky kanál ten N2CC (třeba 16)
pak si dej na kanál (třeba 1) např delay, dej ho namapovat a stiskni klávesu... ale i kdyby to fungovalo obávám se že to celkově zase není to co jsi chtěl
))
Já jsem na SW tak nějak už rezignoval, věčně to nefunguje a když to funguje tak s takovou latencí, že se to nedá použít a je prostě jednoduší to udělat úplně jinak
Hmm tak jak to tak zkouším, hoď si na nějaky kanál ten N2CC (třeba 16)
pak si dej na kanál (třeba 1) např delay, dej ho namapovat a stiskni klávesu... ale i kdyby to fungovalo obávám se že to celkově zase není to co jsi chtěl
Já jsem na SW tak nějak už rezignoval, věčně to nefunguje a když to funguje tak s takovou latencí, že se to nedá použít a je prostě jednoduší to udělat úplně jinak
Acid Punk: tak to je jasný, už jenom z názvu - ableton live...fruity určitě není stavěno na live hraní, ikdyž se z toho dá hrát live...viděl jsem typa, co hrál na ableton a měl k tomu připojeno asi pět nějakých korg mašin...no ale ani s tím moc neuměl se mi zdálo, lezlo z toho nemastné neslané nic...určitě je to ale na tohle dobrý, si k tomu připojit hw mašiny přes midi a mastit to z toho na živo...jenže já už moc na živo nehraju, nějak mě víc baví si to vypiplat do detailu a potom to vyrenderovat...řekl bych, že je možná lepší mít připraveno hafo skvělých vyrenderovaných songů a potom si je třeba na akci v klidu mixovat, třeba přes traktor s final scratch nebo tak podobně...je to potom větší jistota, že se nic nepodělá, ale zase v tom už není ta živost live actu...
jo dík zkusim to co jsi mi poradil...
já si myslim, že software by se úplně zatracovat neměl...stejně, v čem ty hw mašiny synchronizuješ - v pc, na softwaru, nebo tak bych to alespoň udělal já...každopádně soft je flexibilní věc a jako sampler mi příjde výborný...vždyť jenom ty možnosti - můžu si tam koupnout např. 50 GB banky piána Synthology Ivory (Steinway tuším) nebo bicí jaké si jen vzpomenu...no ale já osobně do budoucna asi půjdu cestou DSP karet v PC, moc se mi to líbí...
jo dík zkusim to co jsi mi poradil...
já si myslim, že software by se úplně zatracovat neměl...stejně, v čem ty hw mašiny synchronizuješ - v pc, na softwaru, nebo tak bych to alespoň udělal já...každopádně soft je flexibilní věc a jako sampler mi příjde výborný...vždyť jenom ty možnosti - můžu si tam koupnout např. 50 GB banky piána Synthology Ivory (Steinway tuším) nebo bicí jaké si jen vzpomenu...no ale já osobně do budoucna asi půjdu cestou DSP karet v PC, moc se mi to líbí...