4 band compressor

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
keku
Příspěvky: 75
Registrován: 26 čer 2010 22:59

4 band compressor

Příspěvek od keku » 29 led 2011 18:20

Ahojte...rad by som sa opytal na jednu vec...ked uz mam namixovane stopy a idem hadzat effekty na master level mam problemy ze mi casto berie Kick aj s basou ked davam iba cisto nejaky kompressor ( rcomp api a podobne ) a pumpujem to limiterom....otazka znie ze ci nie je lepsie pouzit 4 band compressor alebo kde robim chybu dakujem

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Pytkin » 29 led 2011 19:39

4pasmovy kompresor riesi presne tieto ovlivnovania pasiem.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: 4 band compressor

Příspěvek od matucha » 29 led 2011 19:42

pokud se ti to ale takhle deje, tak je velka sance, ze mas v mixu moc basu

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Pytkin » 29 led 2011 19:58

a ja by som osobne miesal uz dotoho finalneho kompresora

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Cyril » 29 led 2011 20:22

Ja jsem mnohokrat zkousel michani do kompresoru a celkem jsem to zavrhnul. Podotykam, ze sem amater, takze brat s rezervou: Stvalo me, jak to cloveka svazuje, vsechno ovlivnuje vsechno, s necim se pohne, da se vic nahlas a zatahne to zbytek, tezko se to kociruje... zkratka michat do kompresoru bych popsal jako velmi frustrujici zazitek.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: 4 band compressor

Příspěvek od matucha » 29 led 2011 21:09

No nevim, kolik ses snazil tim kompresorem delat, ale vetsinou buss kompresor nebere vic jak 1-2dB. A jestli se ti s tim nedarilo delat, tak si musel mit hodne velky problemy s pomerama.

Radikalnejsi je pan Brauer, kterej komprimuje separatne grupy podle obsahu/frekvenci. Takze mu prave problemy s tim, ze by kopak ovlivnoval vokal atd odpadaj.

Na druhou stranu, na mastru ale nakonec stejne finalni limiter bejva nemultiband, takze by podle me dobrej mix mel umet fungovat i pod normalnim kompresorem bez ztraty kyticky.


A jeste k puvodnimu dotazu. Neni nebezny pouzivat kompresory, co umi z sidechainu ridiciho kompresi odstranit premiru basu filtrem), to pomaha mixu lip dejchat pod kompresi, ale ma to taky svoje proti.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Amorph » 29 led 2011 21:17

matucha píše:A jeste k puvodnimu dotazu. Neni nebezny pouzivat kompresory, co umi z sidechainu ridiciho kompresi odstranit premiru basu filtrem), to pomaha mixu lip dejchat pod kompresi, ale ma to taky svoje proti.
covece to jde podle me ale proti zminemu problemu, protoze kdyz z ridiciho signalu odstranis basy, tak pak tim kompresorem prave basy budou lip prolejzat ne? Aspon takovou s tim mam zkusenost a tak to je podle me logicky. A proto na masterbusu ten sidechain spis nepouzivam, protoze sice basy lip dejchaj, ale vetsinou jich tam pak mam moc a naopak se mi zatahne uder virblu, s cimz se vetsinou snazim i bez toho bojovat...

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Cyril » 29 led 2011 22:30

matucha: asi mi bral vic nez 1-2 db... mozna tak 4... byl to waves ssl... a kdo ma furt hlidat, kolik mu to prave komprimuje... jak rikam, sem amater :)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: 4 band compressor

Příspěvek od matucha » 30 led 2011 00:20

amorph > jo je to logicky a tak to byva, ale ono hodne zalezi na tom, co chces delat a jakej ten kompresor je (malokterej je neutralni), takze to pak budto facha lip nebo hur s tim ;). Ale dejme tomu, ze velka cast masteringovejch varimu kompresoru s tim sidechainem takhle udelanym jede uz z vyroby a vic se to pouziva s nez bez. Ja teda rozhodne, me se to libi vic se sidechainem vetsinou.

cyril > to musis hlidat, prece nemuzes michat tak, ze furt pridavas a pridavas a nebo ze ti z mixu neco prelejza nad uroven vrcholu (kterej vis kde bude a muzes si ho predem pripravit). No a pripadne se taky pouziva automatizace tresholdu separatne pro sloku a refren.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Cyril » 30 led 2011 00:31

matucha: no me se prave na tom michani bez kompresoru libi, ze nemusim resit hlasitost, muzu si pridavat, ubirat a kaslu na to, jakou to ma cely hlasitost (kdyz to jde na masteru do cervenyho, tak to proste stahnu master savli, aby to uz cerveny nebylo... spis pro dobrej pocit)... hlasitost bych resil az uplne nakonec pri exportu (respektive normalizaci po exportu). Tohle je s kompresorem samozrejme nemozny.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 4 band compressor

Příspěvek od Pytkin » 30 led 2011 01:14

cyril : jasne .. cesty su rozne .. ak si nechavas robit mastering dakde v serioznom studiu , tak je to jasne .. ja ale myslim ze tu si vacsinou kazdy "mastruje" sam , a mne pride vhodnejsie mat efekty uz na mastri pri mixazi .. hned pocujes , kde su problemy .. ja teda pri mixazi davam na master sablu meraky a zaroven limiter, ktory strazi prekrocenie nuly ..

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: 4 band compressor

Příspěvek od matucha » 30 led 2011 01:49

Jo od urcity chvile taky micham do limiteru a kompresoru, ale vetsinou az v ten moment, kdy mam konsolidovanej celej mix a pak uz je to spis o optimalizaci pro tu limitaci/hlasitost. Nakonec to ale vsechno z master savle vypnu a udelam mastr poradne a hlavne v ramci celyho alba. Dulezity mi pride to, ze kdyz michas do toho limiteru nebo kompresoru, tak po jeho vypnuti se to totalne nerozpadne. Takovy mixy sou vetsinou v necem nemocny.

Odpovědět