Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 11:11

Mam otazku, Nahral som si do programu SONAR nejake skladby, kazdu skladbu som nahral ako MIDI stopy, teraz chcem tieto MIDI stopy nahrat na CD + pridat nejake dva hlasy. Hlasy nahram cez MIC samozrejme do audio stop ale MIDI pred tym musim nahrat tiez do AUDIO aby som to mohol upravit a nazaver exportovat spolu s MIC stopamy.
Teraz sa chcem spytat mozno zakladnu: predpokladam ze MIDI stopy je lepsie nahrat postupne kazdu zvlast na audio stopu a nie ako celok do jednej stereo audio stopy. Midi stopy mam nahrane tak ako sa mi zdaju najlepsie tzn uz s reverbom, atd.. mam ponadstavovane hlasitosti (MIDI) na jednotlive nastroje. Neviem ale ako ich mam nahrat do audio stopy co sa tyka tychto nadstaveni hlasitosti a efektov.

Mam vsetky MIDI stopy nadstavit na rovnaku hlasitost napr 100 alebo 127 a tak ich nahrat do audio stop, a az potom finalne hlasitosti nastrojov upravit uz v AUDIO stopach? tak isto aj s efektami? tzn zresetovat vsetky nadstavene efekty na MIDI partoch a iba ciste ich ponahravat do AUDIA a tam potom popridavat efekty?

Alebo to mam vsetko ponadstavovat (hlasitosti a ostatne parametre) uz v MIDI stopach a tak to cele nahrat do AUDIA?

Dakujem za postrehy ;)
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od kexik » 23 bře 2010 11:14

pride na to... co presne krmis tymi midi stopami?

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 11:15

kexik píše:pride na to... co presne krmis tymi midi stopami?
nerozumiem, ako myslis co krmim tymi midi stopami?
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2271
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od ReaktoplazmAR » 23 bře 2010 11:17

alcoTN píše:
kexik píše:pride na to... co presne krmis tymi midi stopami?
nerozumiem, ako myslis co krmim tymi midi stopami?
do čoho idú tie midi stopy, čo tvorí zvuk? synt, sampler.. ?

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 11:21

ReaktoplazmAR píše:
alcoTN píše:
kexik píše:pride na to... co presne krmis tymi midi stopami?
nerozumiem, ako myslis co krmim tymi midi stopami?
do čoho idú tie midi stopy, čo tvorí zvuk? synt, sampler.. ?
- zvuk tvori Yamaha Tyros, cize cez USB posiela MIDI data SONAR do klavesu a klaves ich posiela nazad do PC pomocou Stereo Vstupu na zvukovej karte Maudio Delta 66,

- na klavese mam tak isto nadstaveny EQ cize ten by som mal asi tiez znulovat kym t poslem uz do AUDIO Stop?
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od kexik » 23 bře 2010 11:26

audio stopy musis tym padom normalne nahrat, presne tak ako nahravas vokaly
samozrejme na tyrose vypni eq aj kompresor na mastri a naberaj to po stopach nie ako cely song...

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 11:29

kexik píše:audio stopy musis tym padom normalne nahrat, presne tak ako nahravas vokaly
samozrejme na tyrose vypni eq aj kompresor na mastri a naberaj to po stopach nie ako cely song...
a co sa tyka tych hlasitosti? lebo mam naaranzovanu celu MIDI skladbu tzn aj efekty a hlasitosti jednotl.MIDI stop? mam ich dat vsetky na rovnaku hlasitost? (aku) alebo ich mam nechat v tych hlasitostiach (a reverboch) a tak nahrat?
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od kexik » 23 bře 2010 11:34

vacsina nastrojov ma dynamicke layery, cize pri roznej velocity midi noty z nich lezie rozny zvuk. podstatne je teda mat velocities na spravnych urovniach
hlasitost z tyrosu si nastav hocikde tak aby si pri nahravani audia neprebudil vstup na zvukovej karte. nahratu stopu potom pojde bez problemov zosilnovat/zoslabovat v pc

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 11:38

kexik píše:vacsina nastrojov ma dynamicke layery, cize pri roznej velocity midi noty z nich lezie rozny zvuk. podstatne je teda mat velocities na spravnych urovniach
hlasitost z tyrosu si nastav hocikde tak aby si pri nahravani audia neprebudil vstup na zvukovej karte. nahratu stopu potom pojde bez problemov zosilnovat/zoslabovat v pc
cize ak to spravne chapem:
MIDI mam nadstavene napr takto:
1 part > Trubka Hlasitost 105
2 part > Trombon Hlasitost 80
3 part > Harmonika Hlasotist 75
4 part > Sax Hlasitost 110
5 part > Basa Hlasitost 90

tak proste aby mi MIDI hralo podla predstav. Ale ked pojdem nahravat do AUDIO stop tak vsetky party MIDI nadstavim napr na uroven 100 a tak nahravam do audia. Tak som si to spravne myslel na zaciatku?

predpokladam ze reverby a td to iste, dat na "0" a v audio tie efekty popridavam... ?
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od kexik » 23 bře 2010 12:26

tak nejak... neviem ake ma tyros reverby, mozno su kvalitnejsie nez mas v pc... naozaj kvalitne pc reverby su dost drahe
ale kompresory a eq, tych je dost kvalitnych aj zadarmo a budu lepsie nez tie v yamahe
mozes tiez stopu nahrat bez verbu a s verbom nastavenym na 100% wet, cim vlastne ziskas samostatnu stopu s dozvukom ktoru mozes v lubovolnom pomere domiesavat k suchej stope

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 12:31

kexik píše:tak nejak... neviem ake ma tyros reverby, mozno su kvalitnejsie nez mas v pc... naozaj kvalitne pc reverby su dost drahe
ale kompresory a eq, tych je dost kvalitnych aj zadarmo a budu lepsie nez tie v yamahe
mozes tiez stopu nahrat bez verbu a s verbom nastavenym na 100% wet, cim vlastne ziskas samostatnu stopu s dozvukom ktoru mozes v lubovolnom pomere domiesavat k suchej stope

OK cize ked budem nahravat vsetky stopy MIDI dam na rovnaku hlasitost (najdem taku aby to nebolo prebudene), vsetky efekty dam na "0", vsetky parametre QE v nastroji povypinam. Do PC budem nahravat len suchy zvuk bez akychkolvek efektov. To vsetko ponadstavujem az ked budem mat nahrate AUDIO stopy priamo do nich.

Dakujem ti za pomoc.
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od alcoTN » 23 bře 2010 12:33

Este som sa chcel spytat mimo tuto temu... Existuje nejaka tabulka kde su napisane frekvencie v ktorych hraju jednotlive nastroje? myslim ze ked budem napr upravovat TRUBKU alebo TROMBON ci su nejake rozmedzia frekvencii v ktorych hraju tieto nastroje ktore treba podvihnut a ostatne potlacit v EQ alebo len podla ucha?
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od kexik » 23 bře 2010 13:03

podla ucha... velmi zavisi od konkretneho zdroja
prisne vzate kazdy nastroj hra od 20-20000 Hz a ak ho zacnes ekvalizovat, menis jeho farbu. cize LEN podla ucha, pravidla univerzalne nefunguju. tabulky samozrejme su ale neriad sa nimi

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Ako nahrat midi stopy do audio stôp

Příspěvek od dendy » 23 bře 2010 14:37

obecne by som povedal ze plati dvihat minimum (pokial mozno nic) a uberat len to, co ma vyznam na danom miest - jednym zo zsadnych dovodov je ze ti tam hra nieco ine, s cim sa dana vec bije - vtedy potrebujes jednej stope ubrat frekvencie ktore sa nachadzaju aj v druhej aby sa navzajom "nekopali" v mixe ...

Odpovědět