Ja sa neradím medzi teoretikov. To čom som sem napísal je základ, ktorý človeku umožní pochopiť ako miestnosť pod 300Hz vôbec funguje. Ako sa v nej šíri zvuk... Určitý teoretický základ je dobré mať. Ono ak ti teoria nesedí s praxou tak je pravdepodobne problém že máš znalosti v teorií príliš povrchné. To čo tam píše Stan sú základy.
Ja mám v prvej rade rád hudbu. V druhej som konštruktér... Problém je v tom že v starej miestnosti som bol zvyknutý na určitý zvuk, ktorý som považoval za zvuk bední a momentálne zistujem že to bol zvuk miestnosti. Pretože v tejto miestnosti hrajú uplne inak. Tam kde basy viac duneli je teraz prepad, tam kde bol prepad dunia. Človek má miestami dojem ako keby tá hudba zmenila rytmus

Ani ma to velmi nebaví počúvať. A to je ten problém. Preto som sa vrátil k zopakovaniu teorie a k meraniam. Odhadom sa dajú zatlmovať stredovýšky, alebo pásmo 500Hz a vyššie. Ale pásmo 200Hz a nižšie od oka neurobíš. Teda určite pohrať sa s basovými pascami. Ale vedieť aký rozmer by mali zhruba mať aby niečo robili a podobne sa hodí.
Zatlmenie stredovýšok prosím neriešme. Z pohladu teorie by som povedal že je dobré. Výšky niesu pretlmené. Prvé odrazy velmi niesu... Z môjho pohladu to cchem zatlmiť viac. Rád počujem priestor v nahrávke. Nechcem reverb tvorený mojou posluchovkou. V predošlej posluchovke v dome som mal hrubé závesy cez celú stenu s oknom. kartony od vajec na strope a celej stene. Dalej koberec na podlahe. Na výškach bez debaty pretlmené. Robil som to ako chlapec a nízkorozpočtovo. Teraz to chcem urobiť odborne. Ale samozrejme subjektívny dojem zo zvuku je pre mna na prvom mieste. V tom sa s tebou zhodnem
Ak si to chceš prísť vypočuť, až budem s výsledkom spokojný, tak východ stredného SK. Nie je to žiadna predajna. Ja som konštruktér a vývojár. To hifi som navrhol od USB portu až po bedne. Schémy som navrhol sám, aj dosky, aj programovanie MCU, navrhol a namodeloval som celú mechaniku z hliníku. Všetko som zadal CNC strojom a riešil s firmami výrobu dielov na ktoré nemám techniku. Bedne som urobil z nuly ročne. Ručne hornou frézou, 11 vrstiev vrchnej farby, sám som striekal. Sám som leštil. Sám so meral, navrhoval výhybku, vyberal repráky... Nie je to robené naslepo precdchádzali tomu porovnávania a predošlé projekty. Toto je výsledok, takto si predstavujem cca konečné riešenie. Všetky tranzistory mám napočúvané. Kúpil som všetko čo sa robí a porovnával. Trúfnem si povedať že to hrá lepšie než zostavy za 60 tísíc eur a podobné sumy. myslím BW 800D2 a rôzne Mcintoshe a tak. Maú tam dosť chýb a je to predražené... Každopádne ma to nevyšlo nakoniec s vývojom velmi lacnejšie. Prvé bedne som postavil v 11 rokoch, druhé v 13 a od 15 som začal navrhovať všetko sám z nuly. Aj túto miestnosť som kompletne navrhoval ale prácu robili ľudia čo vedia tieto veci robiť - omietky, strop, podlaha...
takto vyzeral vývoj elektroniky:
Mám napočúvanú hromadu hudby od prakticky 60s vyššie. Dovolím si tvrdiť ako vlastník väčšieho HiFi že pri robení masteringu v štúdiách často nemáte dobrý prehlad o pásme pod 50Hz. Často niekde nachádzam subsonické zložky pod 15Hz ktoré ste si nevšimli pretože rôzne 2 pásmovky so 7" sa tam ani nevychylujú tak ako skutočný basák čo hrá od 20-30Hz. Ale mne potom rpi hlasnom posluchu idú vyskočiť membrány

Napríklad polské jazzové trio Jacek Pelc. Dalej sound track k filmu Traffic dokonca od velikána ako je Brian Eno... A dalo by sa pokračovať. Mali by ste na kmitočty pod 20Hz dávať velký pozor. Ono výchylka reproduktoru exponenciálne rastie s klesajúcim kmitočtom. Dalej si treba uvedomiť že s monitormi čo maj nejaky 7" neurobíte skutočný mastering bicích. 7" často hrá ledva od 40Hz. Ibaže pri reprodukcií tak nízkeho kmitočtu má 7" THD v desiatkách percent takže do velkej miery počúvate harmonické skreslenie H2, H3 a to mení uplne farbu zvuku. Mali by ste v štúdiách mať aj poriadne bedne. Väčšie 3 pásmové monitory kde bude minimálne 8" ideálne 10". Subwoofer k malým monitorom tiež nie je dobrý. Subjektívne nič nehrá kvalitne pásmo medzi. Malé monitory tam nemajú dostatočnú plochu membrán a subwoofer vysoko zase huhle... Alebo by som Vám doporučil tak ako to býva vo velkých štúdiách zariadiť takúto miestnosť s väčším HiFi systémom ako mám ja na overenie finálneho masteringu. Tiež aj ľudia ľudia čo tu zverejnujú nahrávky občas... Alebo Takí DJs Technical ich, ich nové veci. Tá nahrávka končí rozsahom na možno 50Hz. Ja keď si to doma pustím tak je to ploché a prkenaté. Billie Eilish sa nebojí ísť občas aj pod 40Hz. Alebo pozrite staré nahrávky od Pink Floyd. Idú prekvapivo nízko. na sluchátkach robiť mastering bicích tiež nebude to pravé. Počul som už dosť zmrvených nahrávok ale je mi jasné že na malých monitoroch ste si to nevšimli. Pardon, ak to vyznelo kriticky. Ale prozrite napríklad staré štúdiové bedne od JBL
Z čoho vyplýva hlavne že frekvenčná oblasť je druhotná. Pretože to merania napriek zlému zvuku nie je vôbec zlé. Chce to meranie CSD kde bude vidieť dozvuk. Inak bohužial, mal som len 4m USB kábel takže som meral len pri lavom prednom rohu gauča. Dalej mi kábel proste nedošiel. Zajtra kúpim dlhší a urobím aspoň 6 meraní okolo gauča. Keby niekoho zaujímalo prečo je tam dvojitý impulz tak to je opozdenie medzi bednami keďže mikrofon bol bližšie lavej a nie v strede.
CSD som merať skúšal ale v SW k mikrofonu sa mi to zdalo divné. Bolo tam divné merítko ktoré som nevedel prestaviť na dlhší čas. Bolo tam príliš málo bodov v čase. Zajtra skúsim program REW.
Ku grafu: čierna je lavá bedna, červená je pravá bedna, žltá sú obe. Pod 25Hz je vidieť prvý mod miestnosti daný jej dlžkou. To mám sice rád ale je tak nízko že ho v hudbe velmi nepočuť. V starej miestnosti som mal mód naopak tesne pod 30Hz a to znelo výborne. Perfektné mäkké basy. To je asi to čo mi v tejto miestnosti chýba, jedna z vecí. Celkovo by sa mi páčilo viac energie okolo 30-35Hz. Ten peak na 45Hz tam rozhodne vadí. To hučí. Možno nie je ani tak problém v db ak v čase dozvuku. Mojim cielom by bolo basovou pascou toto aspoň trochu zlepšiť.
Premýšlal som a vošli by mi za bedne basové pesce kde by bola najväčšia strana obdlžníku s rozmerom až 70cm. Zásuvky sice potrebujem ale nechal by som tam 10cm odstup od steny. Čo sa pre pascu hodí, zvýši jej účinnosť dole.