Akustika - hrúbka materialu vs. nízke frekvencie

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
jammix

Re: Akustika - hrúbka materialu vs. nízke frekvencie

Příspěvek od jammix »

Ja som tiež mal tendenciu teoretizovať ale po pár rokoch nahrávania bicích v každej izbe aj pivnici domu som tak nejak získal intuíciu ale hlavne som si uvedomil, že sa v realite stávajú prekvapivé veci. A ak si pamätám niečo podobné sa stalo Stanovi a potom prestal s takou prísnosťou teorie .

Pre mňa je najlepšia miestnosť úplne utlmená vo výškovom aj stredovom pásme, nepotrebujem aby tam brblali nejaké odrazy a odrazy v basovom pásme pod 40 Hz pokladám za súčasť zábavy. Stretol som sa aj s nevyrovnaným tlmením ale to bolo v situácii kedy mikrofón bol blízko steny a jediné čo pomohlo bola sinus pena.

Podla fotky tej tvojej miestnosti súdim že naozaj podlaha by mala byť vačšina kobercu a to začínajúc pod reprákmi , všetko za a po bokoch reprákov utlmené najviac ako sa dá.
a to čo pôjde zo zadu si už len dotlmíš podľa potrieb či chceš počuť echo alebo nie.

Bol by som zvedavý aký to má mať účel , samozrejme posluch ale či verejný alebo nejaké sukromné seancie? A čo to je za budovu? Ked už neporadíme aspon sa niečo dozvieme :D

Oto

Příspěvek od Oto »

Ja sa neradím medzi teoretikov. To čom som sem napísal je základ, ktorý človeku umožní pochopiť ako miestnosť pod 300Hz vôbec funguje. Ako sa v nej šíri zvuk... Určitý teoretický základ je dobré mať. Ono ak ti teoria nesedí s praxou tak je pravdepodobne problém že máš znalosti v teorií príliš povrchné. To čo tam píše Stan sú základy.

Ja mám v prvej rade rád hudbu. V druhej som konštruktér... Problém je v tom že v starej miestnosti som bol zvyknutý na určitý zvuk, ktorý som považoval za zvuk bední a momentálne zistujem že to bol zvuk miestnosti. Pretože v tejto miestnosti hrajú uplne inak. Tam kde basy viac duneli je teraz prepad, tam kde bol prepad dunia. Človek má miestami dojem ako keby tá hudba zmenila rytmus :-D Ani ma to velmi nebaví počúvať. A to je ten problém. Preto som sa vrátil k zopakovaniu teorie a k meraniam. Odhadom sa dajú zatlmovať stredovýšky, alebo pásmo 500Hz a vyššie. Ale pásmo 200Hz a nižšie od oka neurobíš. Teda určite pohrať sa s basovými pascami. Ale vedieť aký rozmer by mali zhruba mať aby niečo robili a podobne sa hodí.

Zatlmenie stredovýšok prosím neriešme. Z pohladu teorie by som povedal že je dobré. Výšky niesu pretlmené. Prvé odrazy velmi niesu... Z môjho pohladu to cchem zatlmiť viac. Rád počujem priestor v nahrávke. Nechcem reverb tvorený mojou posluchovkou. V predošlej posluchovke v dome som mal hrubé závesy cez celú stenu s oknom. kartony od vajec na strope a celej stene. Dalej koberec na podlahe. Na výškach bez debaty pretlmené. Robil som to ako chlapec a nízkorozpočtovo. Teraz to chcem urobiť odborne. Ale samozrejme subjektívny dojem zo zvuku je pre mna na prvom mieste. V tom sa s tebou zhodnem :-)

Ak si to chceš prísť vypočuť, až budem s výsledkom spokojný, tak východ stredného SK. Nie je to žiadna predajna. Ja som konštruktér a vývojár. To hifi som navrhol od USB portu až po bedne. Schémy som navrhol sám, aj dosky, aj programovanie MCU, navrhol a namodeloval som celú mechaniku z hliníku. Všetko som zadal CNC strojom a riešil s firmami výrobu dielov na ktoré nemám techniku. Bedne som urobil z nuly ročne. Ručne hornou frézou, 11 vrstiev vrchnej farby, sám som striekal. Sám som leštil. Sám so meral, navrhoval výhybku, vyberal repráky... Nie je to robené naslepo precdchádzali tomu porovnávania a predošlé projekty. Toto je výsledok, takto si predstavujem cca konečné riešenie. Všetky tranzistory mám napočúvané. Kúpil som všetko čo sa robí a porovnával. Trúfnem si povedať že to hrá lepšie než zostavy za 60 tísíc eur a podobné sumy. myslím BW 800D2 a rôzne Mcintoshe a tak. Maú tam dosť chýb a je to predražené... Každopádne ma to nevyšlo nakoniec s vývojom velmi lacnejšie. Prvé bedne som postavil v 11 rokoch, druhé v 13 a od 15 som začal navrhovať všetko sám z nuly. Aj túto miestnosť som kompletne navrhoval ale prácu robili ľudia čo vedia tieto veci robiť - omietky, strop, podlaha...

takto vyzeral vývoj elektroniky:

Obrázek

Obrázek

Mám napočúvanú hromadu hudby od prakticky 60s vyššie. Dovolím si tvrdiť ako vlastník väčšieho HiFi že pri robení masteringu v štúdiách často nemáte dobrý prehlad o pásme pod 50Hz. Často niekde nachádzam subsonické zložky pod 15Hz ktoré ste si nevšimli pretože rôzne 2 pásmovky so 7" sa tam ani nevychylujú tak ako skutočný basák čo hrá od 20-30Hz. Ale mne potom rpi hlasnom posluchu idú vyskočiť membrány :-D Napríklad polské jazzové trio Jacek Pelc. Dalej sound track k filmu Traffic dokonca od velikána ako je Brian Eno... A dalo by sa pokračovať. Mali by ste na kmitočty pod 20Hz dávať velký pozor. Ono výchylka reproduktoru exponenciálne rastie s klesajúcim kmitočtom. Dalej si treba uvedomiť že s monitormi čo maj nejaky 7" neurobíte skutočný mastering bicích. 7" často hrá ledva od 40Hz. Ibaže pri reprodukcií tak nízkeho kmitočtu má 7" THD v desiatkách percent takže do velkej miery počúvate harmonické skreslenie H2, H3 a to mení uplne farbu zvuku. Mali by ste v štúdiách mať aj poriadne bedne. Väčšie 3 pásmové monitory kde bude minimálne 8" ideálne 10". Subwoofer k malým monitorom tiež nie je dobrý. Subjektívne nič nehrá kvalitne pásmo medzi. Malé monitory tam nemajú dostatočnú plochu membrán a subwoofer vysoko zase huhle... Alebo by som Vám doporučil tak ako to býva vo velkých štúdiách zariadiť takúto miestnosť s väčším HiFi systémom ako mám ja na overenie finálneho masteringu. Tiež aj ľudia ľudia čo tu zverejnujú nahrávky občas... Alebo Takí DJs Technical ich, ich nové veci. Tá nahrávka končí rozsahom na možno 50Hz. Ja keď si to doma pustím tak je to ploché a prkenaté. Billie Eilish sa nebojí ísť občas aj pod 40Hz. Alebo pozrite staré nahrávky od Pink Floyd. Idú prekvapivo nízko. na sluchátkach robiť mastering bicích tiež nebude to pravé. Počul som už dosť zmrvených nahrávok ale je mi jasné že na malých monitoroch ste si to nevšimli. Pardon, ak to vyznelo kriticky. Ale prozrite napríklad staré štúdiové bedne od JBL :-)

Tak dnes som urobil merania. Ako som aj čakal tak frekvenčná charakteristika vela nenapovie. Hlavný problém je v časovej oblasti.

Obrázek

Z čoho vyplýva hlavne že frekvenčná oblasť je druhotná. Pretože to merania napriek zlému zvuku nie je vôbec zlé. Chce to meranie CSD kde bude vidieť dozvuk. Inak bohužial, mal som len 4m USB kábel takže som meral len pri lavom prednom rohu gauča. Dalej mi kábel proste nedošiel. Zajtra kúpim dlhší a urobím aspoň 6 meraní okolo gauča. Keby niekoho zaujímalo prečo je tam dvojitý impulz tak to je opozdenie medzi bednami keďže mikrofon bol bližšie lavej a nie v strede.

CSD som merať skúšal ale v SW k mikrofonu sa mi to zdalo divné. Bolo tam divné merítko ktoré som nevedel prestaviť na dlhší čas. Bolo tam príliš málo bodov v čase. Zajtra skúsim program REW.

Ku grafu: čierna je lavá bedna, červená je pravá bedna, žltá sú obe. Pod 25Hz je vidieť prvý mod miestnosti daný jej dlžkou. To mám sice rád ale je tak nízko že ho v hudbe velmi nepočuť. V starej miestnosti som mal mód naopak tesne pod 30Hz a to znelo výborne. Perfektné mäkké basy. To je asi to čo mi v tejto miestnosti chýba, jedna z vecí. Celkovo by sa mi páčilo viac energie okolo 30-35Hz. Ten peak na 45Hz tam rozhodne vadí. To hučí. Možno nie je ani tak problém v db ak v čase dozvuku. Mojim cielom by bolo basovou pascou toto aspoň trochu zlepšiť.

Premýšlal som a vošli by mi za bedne basové pesce kde by bola najväčšia strana obdlžníku s rozmerom až 70cm. Zásuvky sice potrebujem ale nechal by som tam 10cm odstup od steny. Čo sa pre pascu hodí, zvýši jej účinnosť dole.

jammix

Příspěvek od jammix »

No super máme to tu 8) tých šestnásť kondenzátorov sa sčítava kapacita na vyhladenie napájania ? :wink:
je to lepšie ako nejaká štvorica šestica vačších ?
Tiež trochu nabádam na to aby tvorcovia hudby mali väčší prehlad smerom k zemetraseniu .. Ja som si urobil trojpásmovky s 10" palcovými basakmi tak trochu na kolene a aj dvojpasmovky s 6.5" ... uzavrete preferujem.
Vedel by som to aj lepšie aj drahšie ale akosi som spokojný.
super ja sa teším že to je seriozne.
... to čo som chcel povedať tým neočakávaným v realite je že keď použiješ celoplošné tlmenie aj ked slabšie tak sa kupodivu utlmia aj basy. ale v hentak velkej miestnosti som ešte nebol s hudbou.
neverím že pasca velkosti 60cmx60cm x čokolvek urobí robotu ako ghostbusters.
A našiel by si tu na fore moje odporúčanie používať hrubé závesy , ktoré si môžeš odhrnúť zhrnúť..
Pre kritický monitoring je treba tá symetria hlavne v miestnosti.
zatím ...idem pizzu robit cesto kysne
jaj som chcel vedieť či tá budova nieje nejaký zámok lebo 60 cm plne tehly to je predkomunizmom minimálne.

Oto

Příspěvek od Oto »

Tých 16 je 8 samostatných napájacích vetví. Sú zapojené ako CLC. Cievka zvyšuje účinnosť. Je ich tolko z dôvodu že preamp je robený ako dual mono aby pri použití CINCH nevznikla zemná slučka a teda brum. Potom DAC a rôzne napájanie digitálu má separované napájanie kvôli modulácií. Urobil som maximum pre čisté pozadie. Tiež ten zvuk je chirurgicky presný... Ale napriek tomu netrpí žiadnou agresivitou...

Pre mna by bola česť keby som niečo v budúcnosti mohol navrhovať pre štúdiá, ale štúdiá fakt s rozpočtom... Je to drahé... Na HiFistov mám rozporuplný názor... Ďosť ľudí to baví ale je tam nemálo snobov čo bedne dajú do prázdnej haly, hlavne že to dobre vyzerá a majú postriebrené káble... Hnus... Naštastie ja poznám ľudí s drahým HiFi čo fakt majú radi hudbu. Jeden známy má 7 000 originál CD a prehlad v hudbe je jeho celoživotné hobby. Teraz pôjdeme na koncert do Bombury... Porcupine Tree, King Crimson... Cez leto chodím na Hradby Samoty.

Áno tá budova je velmi stará. Bohužial rok netuším.

Páčia sa mi na DIY monitory repráky PHL audio. Tušim sa používajú do velmi drahých monitorov. Často to vidím na IG z nejakych pekných štúdií v zahraničí... Tá značka má určitú triezvosť v prístupe ale zároveň kvalitu a vyslovene také štúdiové parametre... Inak deadmau5 má v bedniach použité repráky od Scan Speak. Viac HiFi ale výborné. Ten ich 12" ide na samotné dno frekvenčného spektra... Fkat Vám tu doporučujem dať si s bednami záležať. Vy ste prví čo by mali vedieť čo v nahrávke je. Ja môžem ponúknuť kontrolný posluch pri mne.

Pardon ale záves na basoch neurobí nič. Veď vezmi sú hrúbku... Ja mám deky asi 10mm... Aj tak... Naopak v starej miestnosti 4,4x6m som skúšal 4 balíky minerálnej vaty cca 600x600x1200m, dva balíky na seba v jednom rohu a to isté v protilahlom. Výsledkom bolo homogennejšie pole pri presúvaní sa po izbe. Dalej doslova viditelne kratší dozvuk. Prestali sa mi chvieť okenné tabule... Čo sa týka basov tak áno na rezonancií ti to uberie ale na prepadoch zase pridá. Môj dojem bol že je basov je skôr aj viac a jednoznačne kvalitnejších. Inak nebola tá vata ani tvrdená. Sranda je že 2 balíky urobili asi 2/3 efektu čo 4 balíky... Merania z tej doby nemám. Je to 15 rokov. Robil som tie pokusy ešte ako chlapec :-D Pamätám si matne tú tému o akustike. Dosť som to vtedy hltal :-D

jammix

Příspěvek od jammix »

pizza výborná ako vždy ..
Som si ten pristroj pomylil s koncakom ani som si nevšimol že velký toroid nieje zapojený a zrejme ani nieje z tohoto pristroja :wink: ja len tak pokušam som zdaleka nie odborník len vrtam .

zvlnené hrubé závesy po celom obvode stien od hora až po zem že by neurobili dobru charakteristiku miestnosti ? na také "tiché" (oproti bubnom) počúvanie ? 8)

Oto

Příspěvek od Oto »

Na prvej fotke je koncový zosilňovač pre basy v aktive a tiež 2x1kW toroidy. Je to pre 1 kanál...

Na druhej fotke je preamp s DACom a dalšími vecami, má volume :-) To trafo tam reálne je. Toto je fotka ešte z vývoja... Modré trafá zaobstarávajú napájanie digitalu pre riadenie s velkým MCU a jedno je pre kapacitne izolované napájanie pre USB audio... Galvanická separácia od všetkého v PC kvôli rušeniu... +5V z USB portu nenapája vôbec nič...

Inak regulácia hlasitosti je analogovo po presných 0,5db krokoch. Je tam relátkami spínaná binarne odstupnovaná odporová sieť... Zobrazuje sa to na velkom OLED, žiadnen LCD krám na ktorom nič nevidieť. Encoder na volume je optický bez vôle pri ovládaní a sietový vypínač je vyrobený v Dánsku a má velmi kultivovaný chod :-D

K tomu závesu. keď ho navrstvíš tak ti vznikne velmi riedka basová pasca, alebo teda absorbér :-)

Ešte sa vrátim k tomu ubudnotiu basov pri zatlmení ako píšeš. Mohlo sa stať že ti pri tých bicích vyhovovala nejaka rezonancia miestnosti do ktorej si sa trafil. Každopdáne mám dojem že to vždy rozostrí zvuk v časovej oblasti. Tiež ti to niekde inde zase urobí prepady. Mne ako niekomu kto chce proste len kvalitne počúvať hudbu v celom pásme a rôzne žánre sa zdal výsledok bez debaty lepší pri zatlmení a okrem toho že basy boli ohraničenejšie sa mi zdali aj hutnejšie a paradoxne akosi objemnejšie.

rastika

Příspěvek od rastika »

pre bicie je vhodne mat zivsiu vacsiu miestnost kde dokaze prirodzene vyzniet rezonancia kazdeho bubna. je to iny pocit z hrania ako v malej zatlmenej miestnosti.
v tvojom pripade je to tak ako pises. To ubudanie basov je znizenie hlasitosti a skratenie dozvuku urcitych frekvencii ktore maskuju uzitocny signal.To znamena lepsia definicia, cistota, ohranicenie, pevnost, hutnost a objem.

jammix

Příspěvek od jammix »

@rastika Vačšia miestnosť s ozvenou je zaujimavá pri akomkoľvek akustickom nástroji , ale pre nahrávanie bicích špeciálne ja preferujem čo najutlmenejšiu miestnosť a pridávam tam reverb v postprodukcii a potom je ten výsledok čistejší lebo sa nebijú dva reverby pričom s tým prvým nič neurobíš.

To čo som hovoril tvrdil bolo, že na moje prekvapenie po inštalácii ani nie moc hrubých závesov na všetky steny som už nič ďalšie tlmiť nemusel a teda poznám môj zvuk bicích hlavne podľa nahrávok mikrofónov a umiestnení , to bola tá najväčšia zábava.Nahrávať na mikrofóny, meniť pozície druhy . A spoznal som ked mi tam liezli odrazy .

@Oto Je mi jasné že pôjdeš cestou panelov a medzi nimi bude hola stena , si myslím že o to hrubšie panely budeš potrebovať :D
A tiež tu pri posluchu muziky preferujem maximálne utlmenie najradšej byy som mal tú miestnosť s ihlanmi ktoré nemajú absolútne reverb :wink: a počuť v nahrávke presne to čo tam je...trošku to je ako keď máš dobre tlmené uzavrete sluchadlá len nič neomína.

nespomínal si žiaden prevodník .. aké rozlíšenie ,,, teda keď tam máš ten digitál tak zrejme ADDA.

Oto

Příspěvek od Oto »

jammix, keď dám cez celú stenu záves tak si určite pretlmím výšky a stredy, poriešim nižšie stredy, ale určite nie nižšie basy... Prečítaj si aspoň tie odkazy čo som sem dal. Teoria funguje. Nemá to znieť ako zmrvené podkastové štúdiá na youtube... Inak kvalitná nahrávka bicích je Pavel Fajt - Drum Track. Hlavne druhá skladba albumu. Má to spodné oktávy a nie je to zadunené. Dobre nahrané bicie majú často ešte rôzne jazzové nahrávky. Ale hromada nahrávok to má zadunené a zlé.

Vy ako ľudia pracujúci so zvukom a tvoriaci nahrávky by ste mali ako prvý poznať základy teorie a mať si na čom nahrávku plnohodnotne vypočuť. Aspoň 30Hz-20kHz. Pretože ja tie zmrvené nahrávky počujem... Napríklad Slnko records, albumy Katariny Malikovej, príšerný zvuk. Neviem čo tam robia. Na stredoch a výškach sičivé a agresívne, subjektívne bez hlbky a rozlíšenia a dynamiky. Navyše bolo poznať že každý nástroj bol nahrávaný v inom priestore. Tušim klavír v nejakej prázdnej miestnosti s hlas naopak ako z bezdozvukovej komory, či nejake iné nástroje... Už neviem ale bol to velmi disharmonický celok a velmi sa to v tom masteringu bilo medzi sebou... Určite by som doporučil zainvestovať do A/D prevodníku a THD a šum nie je všetko. Prevodník má dôležitejšie parametre. Čistota napájania, kvalita hodín a podobne... Ide o to aby to nemalo ten tenký roztrieštený agresívny zliaty zvuk. Ale nechcem Vám kecať do remesla :-D Každopádne poznám prijemnejšie nahrávky z konca 60s než niektoré nahrávky s vekom do 10 rokov. A nie nepíšem len o kompresií dynamiky...

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Zaujimave citanie, po troche googlenia som natrafil na tento clanok:
https://www.ekustik.eu/tips-and-tricks- ... absorption

Ja mam svoje monitory na stojanoch vo vyske hlavy ked sedim, takze mne tam nebrumi nic, trocha som sa aj nieco naucil od kanalu Produce Like a Pro, na velmi nizke frekvencie na vsetky nastroje okrem basy davam mierny highpass filter odspodu, +/- okolo 50-100 Hz, potom checkujem 200 Hz aby tam toho moc nevyskakovalo, kedze pri tejto frekvencii vznika zahuhleny mix, a samozrejme na konci insertov riesim aj lowpass filter, podla potreby, niekedy dam 8 kHz, niekedy aj 12 kHz, aby to islo mierne do stratena smerom hore.

Neskladam az taku dobru hudbu, aby som si mohol dovolit nahravacie studio alebo mastering, ale co sa trocha tym zaoberam, tak som s mojimi vysledkami celkom spokojny, urcite je to lepsie ako pred 10/20 rokmi, ked som prisiel do nejakeho herneho studia a moja ukazka znela na ich vezi ako v jaskyni :)

Oto

Příspěvek od Oto »

Ja by som doporučil prečítať alebo preložiť toto https://www.avsforum.com/threads/built- ... e.1460067/ Ani nie 3 strany a je tam 10x viac dobrých informácií než riešime teraz tu :-)

Ale čo robia v tom Slnko Records netuším... Tá Máliová, to je prúser. Live na FMku z youtube je neporovnatelne lepší. Sice v tak velkom priestore trochu mrtvý zvuk a vela šumu technikou ale dynamika a prirodzenosť je neporovnatelná. To sa proste dá počúvať. Štúdiový alebum je des.

Bez kvalitnej techniky to nejde, bez plnorozsahového zvuku (7" v monitoroch nestačí) a neutrálnej masteringovej miestnosti prakticky robíte mastering na priestor a inde bude znieť uplne inak. Ak sa to dá prehnal by som nástroje pri nahrávaní aspoň ako hlas, gitara... cez minimum prístrojov. Čo najviac direct do kvalitného A/D prevodníku a hneď do PC. Ono stačí aby tam boli nekvalitné operáky a kondenzátory v signálovej ceste a už je riziko že z to bude proste suchý neprijemny zvuk bez života. Aj keď digitálne efekty toho dokážu dosť. Kebyže mám niečo nahrávať kúpil by som nejaky A/D prevodník z vlastným napájaním mimo USB port s velkou doskou kde budú v signálovej ceste polypropylenové kondenzátory do filtrov určené a nejaky typ mikrofonu čo bude hrať ako víno :-)

Až doriešim akustiku môžem ponúknuť posluch na overenie 25Hz až 40kHz s korektne poriešenou celou signálovou cestou. Som východ stredného SK. Prakticky 14 rokov som sa zaoberal tým ako sprostredkovať čo najvernejší a najdynamickejší zvuk. Tie bedne dajú cez 120db bez únavy sluchu ale vie to hrať aj uplne potichu. V zatlmenejšom priestore je z bední doslova počuť priestor kde sa nahrávalo. Tie bedne ako keby ani nehrali. Dobre nahraný hlas, gitara, to znie až intimne :-D

demsky, ďakujem za odkaz. Idem to pozrieť.

Dnes som kúpil 5m USB kábel. Starý mal 3m. Takže sa dostanem do stredu bední. Tiež som kúpil 4 kusy balíkov 40x60x100cm minerálnej vaty takže po tom čo odmeriam CSD/vodopády tak rovno vyskúšam zmenu s vatou. Pevne verím že takto masívne balíky už niečo urobia. Myslím si že 4 budú trochu málo aleo 6-8 už by mohlo byť ok.

Inak sledujem vývoj v PA reprákov/ teda tých na zvučenie a je to zaujímavé. Doba sa mení. Momentálne je na špičke asi 18 Sound a ich nové modely subwooferových reprákov, 15" a 18" čo som sledoval tak klesli citlivostou na cca 90db/2.8V/1m. Bežne sa takéto PA pohybovali akolo 94-95db. Tiež výchylka membrány sa pohybuje už aj v hodnotách 22,3mm! To je 44,6mm peak-peak. Proste sú to masakrálne pumpy. V praxi to znamená že tieto moderné PA repráky môžu dnes už hrať aj od 27Hz. Čo je len o pár Hz vyššie než HiFi subwooferové špeciály. Takže doba sa mení aj elektronická hudba ide čím dalej tým hlbšie a hlbšie. Čo je vidieť aj na relatívne pope ako Billie Eilish. Takže skutočne na monitore čo ide od 40Hz a to ešte pri vysokom THD, nejde robiť plnohodnotne mastering pre mnoho nahrávok.

jackies

Příspěvek od jackies »

Jen taková mudrovací vsuvka k 40Hz a níže.

Koho to ve finále vlastně zajímá? Kdo něco takového ocení?
Kdo má vůbec možnosti to vůbec uslyšet?
Kdo má vůbec chuť to slyšet a má ponětí.

V běžném životě se to odehrává na "Géniusech", z mobilů, tabletů, pecek za 50.-, autech...
A to nemluvím ani o mp3, streamovacích službách, rádiu ...

Neumím odhadnout procento populace které mají prostředky, uši, úchylku ( v dobrém slova smyslu) že by měli poslechové místnosti a ujížděli na Billie Eilish a kochali se jedním tónem na 29 Hz, ale asi se moc nezmýlím když to odhadnu na desetiny.

Vážná hudba s nějakou použitou poslední píšťalou by dávala smysl, ale to už by té populace bylo nejspíš na setiny a kvůli 5 skladbám.

My barbaři to ale prostě od 50Hz řežeme, takže kde nic není ani nic nezahraje ;)
muzikant

Oto

Příspěvek od Oto »

Odrezať to na 50Hz je prasačina :-) To bude vždy znieť plocho na čomkolvek väčšom než malých monitoroch. 45Hz je tak rozsah väčšieho 2 pásma. Každý kto chce seriozne počúvať má 3 pásmo...

Nahrávok kde je 30Hz je vela. Reálne nástroje neznejú čisto na jednom kmitočte. Býva tam širšia oblasť. Keď sa to oreže bude to znieť ochudobnene. Pod 50Hz pôjde mnoho kopákov v bicích. Keď neveríte spravte si spektrálnu analyzu v audacity. Mám aj nahrávku kde je basová gitara pod 40Hz. Z elektroniky pôjde pod 40Hz určite Massive Attack. Aphex Twin býva plochý ale tiež by som vedel o príkladoch kedy ide pod 40Hz. Mám mnoho nahrávok kde je 30Hz ako takmer základ nejakej basovej linky.

Za frekvencie ktoré sú len občas niekde by som označil 25Hz a nižšie.

Ono hlavne 7" má pod 100Hz a špeciálne pod 50Hz extremne THD, H2, H3. Extremnym myslím aj desiatky percent nad 100db. Takže už toto pásmo je skreslené.

basova gitara, ale uznávam že je to extrém, ale znie to super. Celý album je gitarový a má ju takto nízko:

Obrázek

Obrázek

Nové albumy od Laurie Anderson 2001 a 2018:

Obrázek

(tu zabudli na subsonic)

Obrázek

Môj oblúbený Residents - Demons Dance Alon:

Obrázek

Je toho kvantum tak to sem dávať nebudem. Dal som len čo mám rád a hneď ma z hlavy napadlo že to ide nízko. Inak aj Collegium Musicum bicie, niečo od Oskara Rozsu...

Práklad jazzovej nahrávky a kopáku:

Obrázek

No a potom 70-80% nahrávok kde to občas len dotvára dojem a je to zložkou nejakeho iného tónu...

Inak som si zase spomenul na JBL vitage monitory. Tam je bežne 12"-15" basák. Každopádne PA na ozvučovanie idú dnes pod 30Hz ako píšem vyššie.

jammix

Příspěvek od jammix »

Hento z audacity neviem či je korektný výsledok ale budiš...
ty máš na vstupe akú kapacitu v tom preampe ? ... kde ti orezáva signál na spodu heee?
ja v podstate súhlasím s väčšinou čo hovoríš aj s tým že polypropylénové kondenzátory sú najviac, len sa mi nepozdávajú tie tvoje micro SMD súčiastky , .. ked robíš 1 kus nevieš to urobiť všetko na cezdierkové ?
A tlmíš niečím tie repráky ?
normálne tam dávaš vatu ? 8)

Ja som si to pozrel tie mody miestnosti hned jak si to dal , resp spomenul som si že som sa s tým stretol v minulosti a mám na to svoj názor.
Viem čo je vlnová dlžka, rýchlosť zvuku, fázové rušenie, pripadne z odrazov, ale_Mod ... to ti povie len to kedy začne hrať dalšia vlna po tom čo prva už narazila na senu a pri každej frekvencii to máš iné.

spodok sa orezáva aj kôli tomu aby basy boli čitateľnejšie a mali lepší "punch".

Oto

Příspěvek od Oto »

DAC pracuje s vysokými frekvenciami, sú tam rýchle obvody. SMD sú tam nutnosť na digital... Ale napriek tomu mám všade na analogu folie. Pozeráš na tie fotky zle...

Ten Audacity nemá prečo nefungovať. Je to FFT analýza... Je robená z digitálne nahrávky... Samozrejme každý AMP aj PREAMP ti cca pod 5Hz orezáva, ale 6db/okt. to je tak proti DC zložkám...

Každá bedna musí mať tlmenie. Len dizajnové úlety z plexy nemajú...

Mody ti povedia vela. Veď pozri na odkazy od Stana. To je fyzika, nie otázka viery.

Lepšie si o veciach niečo prečítať aby sme nemuseli rozoberať banality...

Odpovědět