Akustika v houmstudiu po x-té

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Akustika v houmstudiu po x-té

Příspěvek od MonkeyFighter » 03 dub 2006 23:53

Poslední dobou čim dál tim víc uvažuju jak zlepšit akustiku v mém pokojíku a jelikož sem se nedávno dozvěděl že tady budu trávit minimálně další rok rozhodl jsem se že se na to vrhnu,Prolezl sem několikrát forum a přečet co sem kde potkal ale furt v tom mam dost nejasno. vymyslel následující uspořádání(rozměry 3,85x4,30x 2,85,na zemi koberec)

Obrázek


kde
1)
http://shop.audiopro.cz/index.php?typ=A ... zi=1492575
2)
http://shop.audiopro.cz/index1.php?typ= ... zi=1492543
3)
http://shop.audiopro.cz/index.php?typ=A ... zi=1492549

Problém je s prvníma odrazama na postraních stěnách,protože tam kde by měla fungovat nějaká absorbce jsou zrovna dveře a na protější stěně okno...
Pod oknem je jeste parapet,takže pod nim je takovej prostor kde by to mohlo dělat paseku

takze nejake navrhy, pripominky?co provist se stropem?

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 07 dub 2006 00:03

bububump :|

nevety
Příspěvky: 60
Registrován: 01 bře 2006 08:41

Příspěvek od nevety » 07 dub 2006 07:52

ja ted taky resim alustiku prestehoval jsem veci do pokoje kde nic neni jen okna a dvere.A jdu do zavesu ktere povesim na peknou garniz a zaves povesim vlnkovate, kamik to tak ma ciste na poslech a v poho.Navic koupis latku z ruznym vzorem:)
Yamaha MG12/14, ESI ESP 1010, nEar 06, Micro KORG, Kaosspad2, Alesis 3630, P4 2,6. SATA 260GB. 512DDR2.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: Akustika v houmstudiu po x-té

Příspěvek od Tudy » 07 dub 2006 08:10

MonkeyFighter píše:...co provist se stropem?
Zřejmě nebude třeba, pokud máš na zemi koberec a ještě ti velkou plochu zabírá nádherný tlumící materiál v podobě postele :)
Co vím z akustických řešení prostoru pro audiofilský poslech, tak strop se řeší hlavně v případě, kdy na zemi je hladká plovoučka.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 07 dub 2006 10:04

tudy:parada presne tohle sem chtel slyset:)dik

a nejakej zasadni problem v tom mym navrhu abych neudelal blbost kdyz uz do toho budu investovat nakej ten peniz?

jinak vim ze rockwool je mnohem levnejsi reseni,ale rek sem si ze nejakou tu korunu za brej zvuk vyhodim,navic se to se mnou klidne muze prestehovat do pripadnyho dalsiho studia co uz treba nebude jenom "studio"

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 07 dub 2006 11:21

TUDY) ... to bych si dovolil nesouhlasit ... vzdycky od hladkeho rovneho stropu riskujes silnej odraz, kterej se ti bude skladat s primym zvukem a delat hrebenovej filtr v miste poslechu
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 07 dub 2006 11:39

Vyklízím pole starším a zkušenějším :)
Safa: jasně, já to nevyloučil, já třeba strop musel řešit kvůli tomu, že to mám v podkroví a dělal mi neplechu hlavně zlom mezi stropem a skosenou stěnou.
Jen předávám, co jsem slyšel v Hi-End studiu - údajně je třeba vyřešit minimálně jednu z horizontálních ploch. Pokud je hladká plovoučka, musí se nutně dohánět strop.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

nevety
Příspěvky: 60
Registrován: 01 bře 2006 08:41

Příspěvek od nevety » 07 dub 2006 14:51

takze kdyz mam vysokej strop a plovouci podlahu tak co mam udelat? a kam postavit bedny? mam je na stojanech tak 20cm od zdi
Yamaha MG12/14, ESI ESP 1010, nEar 06, Micro KORG, Kaosspad2, Alesis 3630, P4 2,6. SATA 260GB. 512DDR2.

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 07 dub 2006 20:56

SAFA: a co bych s nim teda mel provyst?nemoh by ses mi k tomu vyjadrit prosim?este by me zajimalo jakym spusobem se ty vase pasti a absorbery instalujou na zed,dik moc

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 07 dub 2006 21:03

Tudy píše: Jen předávám, co jsem slyšel v Hi-End studiu - údajně je třeba vyřešit minimálně jednu z horizontálních ploch. Pokud je hladká plovoučka, musí se nutně dohánět strop.
... ano to je pulka pravdy ... rim ze pokrejes podlahu kobercem, tedy akusticky pohltivym materialem (i kdyz otazkou je od jakych kmitoctu je rozumne ucinej) tak zamezis vzniku "flutter echo" (nevim jak se tomu rika cesky, existuje na to nejakej oficialni preklad ? ). Ovsem vyse zminene skladani primych a odrazenych slozek zvuku to neresi ... tedy samozrejme seri to odraz od podlahy ale uz ne od stropu, od stolu a od sten.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 07 dub 2006 21:08

MonkeyFighter píše:SAFA: a co bych s nim teda mel provyst?nemoh by ses mi k tomu vyjadrit prosim?este by me zajimalo jakym spusobem se ty vase pasti a absorbery instalujou na zed,dik moc
... mmno je na to takovej for se zrcadlem ... sednes si k mixu, kamos kopiruje se zrcadlem steny a tam kde vidis bedny je potreba dat akusticky pohltivej material. Primacoustic pro pouziti na strop ma model CLOUD9.

Co se instalace PRIMACOUSTICu tyce tak je muzes bud lepit a nebo s kazdym modulem je dodavana adekvatne velika plasterboard deska na kterou se modul nalepi a i s ni se muze prisroubovat ke zdi. Ma to tu vyhodu, ze kdyz bydlis v podnajmu a nahodou te vyhodej nebo se proste prestehujes tak nemusis trhat panely ze zdi, proste je odsroubujes a preneses kam je treba - resp do novyho bytu.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 07 dub 2006 21:14

safa píše:... mmno je na to takovej for se zrcadlem ... sednes si k mixu, kamos kopiruje se zrcadlem steny a tam kde vidis bedny je potreba dat akusticky pohltivej material..
Jednoduché, jak Kolumbovo vejce :)
Prosím vytesat do kamene a pozlatit.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 07 dub 2006 23:01

Především teda rozměry týhle místnosti se velmi nepříjemně blížej rozměrům nejnevhodnější místnosti pro poslech (krychle).
Dej si pozor na rezonance nízkých kmitočtů. A taky pozor na to, že pravděpodobně ve středu téhle místnost nebudou basy slyšet, protože se odečtou (vzájemně z odrazů). To jaká je tam krizová frekvence je dáno délkou tý stěny, což je u tebe cca 4m. Ale pokud jsi to místo již vychytal, tak je to dobrý. Pokud ne, tak zkus cestovat po místnosti a hledat nejrozumnější místo. Možná bude potřeba jí rozbít. Mě třeba pomohlo snížení stropu. Udělal jsem fiktivní patrovou postel z latí a na ní narval 3 matrace (pružinový). Tím jsem si pěkně vytlumil prostor u beden a změnil akustiku místnosti.
A v neposlední řadě tady třeba plácám blbosti :-)

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 15 kvě 2006 21:07

nevety píše:takze kdyz mam vysokej strop a plovouci podlahu tak co mam udelat? a kam postavit bedny? mam je na stojanech tak 20cm od zdi
kam postavit bedny? zalezi na velikosti mistnosti. od toho se odviji dva pristupy: ve velky mistnost vytvoris rovnostrannej trojuhelnik hlava-bedna-hlava a bedny das 3+ m ode zdi. v mensi mistnosti, kde si tohle nemuzes dovolit, se doporucuje dat co nejblize ke zdi a pripadnou mezeru vyplnit rockwoolem.

proc?

basy se sirej vsema smery, a zadni zed (=na 99% ta monitorum nejblizsi) je proto kriticka. pokud je vzdalenost "bedna - zadni zed - [a zese zpet k] bedne (resp. uchu)" polovina vlnovy dylky urc. frekvence, bude se tahle vodecitat...

z toho vychazi popsany dva pristupy. prvnim snizis tuhle kritickou frekvenci tak, ze bude pod reprodukovatelnym rozsahem monitoru. druhy zpusob naopak tuhle frekvenci zvysi, takze (v idealnim pripade) pujde o nizsi stredy, ktery se uz se nesiri rigorozne vsema smery.

v mistnosti je tech problemu vic a tohle je jen problematika zadni steny a umisteni monitoru...

Odpovědět