Analog summing

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Magion

Re: Analog summing

Příspěvek od Magion »

Investovat ciste do summing boxu je podle me jen vyhajpovana reklama. Pokud sám jedeš celý řetězec digital, už to zas
tak nepomůže. Věci jako Fatbustard určite pro mnoho žánrů pomůžou, ale to je více než jen summing... Když projekt přepneš na 96 přiblížíš se analog summingu. Pokud pak necháš udělat stem master na full analog gearu dosáhneš max, bez inestice do summing gearu. A to nemluvím o převodnících,aby vůbec summing měl smysl...

matucha

Příspěvek od matucha »

Ja myslim, ze lidi co to vyhajpovali na forech jsou hlavne ze stary gardy, kdy prechazeni ciste do pocitace bolelo a tak si prochazeli ruzny mezireseni a tohle bylo jedno z nich. Trvalo spoustu let, nez nektery lidi pripustili, ze pluginy hrajou vlastne vpohode. Ted uz je to jenom o tom ze musi nekdo prijit a rict, ze dobre hrajou i ultra stary pluginy, na ktery pred 20 lety nadavali.

Ale nazpatek k tematu. Summing sam o sobe na michani, pri pouziti levny zvukovky jako prevodniku je podle me ultra kontraproduktivni. Nejenom, ze se strilis do nohy zbytecnou kompromisni konverzi, ale este k tomu ji musis mit pomerne hodne a tvoje workflow je slozitejsi. Jenom si skodis.

Summing co umi barvy. To muze mit neco do sebe, ale je otazka jestli neudela lepsi sluzbu treba nejakej dobrej analogovej 2buss kompresor nebo saturator. Ale ani to neni nutne ciste pozitivni, nekdy (obzvlast v elektronice nebo naopak v hodne cisty akusticky hudbe) bejva cistota digitalu proste lepsi. To se mi potvrzuje znova a znova pri masteringu, analog neni vubec zazracnej lek na vsechny neduhy.

Summing s hromadou analogovyho gearu. Asi nejlip nejaka konzole/konzolka. Spousta zabavy. Dokud neprijde klient, kterej ti co den bude posilat drobny pripominky k mixu a potom co to odevzdas se este s velkou omluvou vrati s tim, ze tam este slysi nejakou drobnost co sice nikdo resit nebude, ale on to nemuze tak pustit ven. Jsou lidi co takovej racall udelaj (CLA tvrdi, ze to dela), ale cim starsi a zajimavejsi gear, tim tezsi je uplne presnej recall. Je to casove narocny a nikdo ti za to nezaplati. Myslim, ze jediny kde to muze fungovat je kdyz clovek dela ciste svoje veci a cas pro nej neni problem.

Sumovani veci pri nahravani, abys mel min stop. To neni uplne od veci, mit treba do nejakyho dobryho mixaku zapichany syntaky a efekty. Kdyz to pak potrebujes nahrat do pocitace, tak si to nahrajes uz s efektama a nemusis nijak specialne dratovat nebo nahravat ty veci separatne.

Ale cistej summing s obycejnou zvukovkou pro standardni michani mi prijde jako blbost. Vzdycky kdyz jsem si stah ukazky (WAV) takovejch summingu, tak se mi vic libil cistej digital. A jakmile summing barvil, tak to bylo na urovni toho co dela treba nejakej preamp, saturator nebo EQ nebo kompresor. Ktery maj i dalsi uzitek.

Druha vec je, ze zustat v pocitaci neni vubec kompromis ani pro nejvetsi svetovy michaci "esa". Takze my vsichni o mnoho urovni niz muzem vklidu michat bez drahejch krabicek a investovat vsechno do svojich znalosti, zkusenosti a poslechu.

Stan

Příspěvek od Stan »

:palec+:

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Tak schválně, jestli si to matuchovo paradní shrnutí vezme někdo k srdci. Moje zkušenost je taková, že čím větší amatér, tím víc rozumu má :-D a ty diskuse taky podle toho vypadaj....

Poznámka o vraceni detailů je naprosto dokonalá a s chutí jsem zavzpomínal na časy pár let zpátky.....po 5. e-mailu se ukázalo, že kapela vyvrací svými poznámkami svoje vlastní požadavky :-D

P.

jammix

Příspěvek od jammix »

Verím že človek ktorý na mixovanie nahliada do značnej miery finančne a potrebou flexibility pre rôzne projekty , je tak trochu zaujatý ignorovať ten nenapadný prinos analogu a podporovať tvrdenie že pluginy su rovnako dobré.
V tomto smere amatersky nadšenec , ktory sa snaži vyšperkovať analogovu cestu pre svoje potreby dokaže hovorit daleko viac 8) možno o tolko viac o kolko vidí do vlastnej hudby . Ja som niekedy až paralyzovaný s tolkých možností ktoré poskytuje uprava digitalne . Tá neustála možnosť sa vratit do projektu a niečo zmeniť a urobiť dvadsať verzíí a za svet sa nevieš rozhodnuť ktoru nakoniec použiješ ,. oproti tomu urobiš v analogu v dany moment s vtedajšimi možnostami .. analogová realita a obmedzenie ktore má v podstate dáva jednu verziu a vačšinou ani nemaš potrebu na vysledku niečo menit , skor sa v dalšom projekte snažiš urobit to isté a dumaš ako sa ti to mohlo vtedy podarit . Vidim riziko že koli ostatnym digitalnym veciam sa vratiš radšej do digitalu ,alebo sa stane to že budeš posadnutý postupne vyradiš digital uplne .. boh ochranuj aby som si nekupil tape rekorder, a lisovač platní :D

matucha

Příspěvek od matucha »

Ja te uplne chapu, treba pro lidi co to maj jako ty je nejaky analogovy naradi dobry z toho duvodu, ze te nejak odblokuje tim, ze ti znemozni odkladat rozhodnuti. Plus to muze mit svuj zvuk, kterej se stane tvym zvukem. Chces ale spis aby to melo nejakej svuj specifickej zvuk a nezajima te summing kterej ti pri michni da (placebo) pocit vetsi hloubky a vetsiho 3déčka. To jsou dva uplne jiny svety.

Pred casem jsem videl docela zajimavou poznamku jednoho dlouholetyho mastering engineera. Psal ze kdyz maj navybranou, tak si jeho klienti casto vyberou digitalni verzi mastru. A to protoze je podobnejsi jejich mixu. Prislo mi to fascinujici, protoze sem se s tim taky setkal, ale zatim jsem v tom nevidel uplne pattern.

gambler

Příspěvek od gambler »

Ja praveze nemam ziadne vyhrady voci digitalu akurat som chcel taky maly hardware doplnok na "10% zvuku".Cize ten summing vzdavam a rozmyslam nad tube premp..Viete odporucit nejaky dvojkanalovy max do 1000eur?S kremovym zvukom co mi vyhladi top end?:)
Tiez zacinam v poslednej dobe sa priklanat cim dalej tym viac k LCR mixu a sem tam doplnit nieco stereo..No ale taketo komplikovane to je v studio one Ktore DAwko je najlepsie na LCR?Okrem protools,ten som skusal teraz a to je dynosaurus neskutocne zaostaly:D

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Hmm - co třeba juknout na věci od IGS Audio?

A k LCR mixu - sice jsem to nikdy nezkoušel, ale od oka: na to snad ani není třeba speciální DAW, je potřeba maximálně příslušné efekty, které umí zvuk pak rozdělit do příslušných kanálů....nebo se pletu?

P.

lavender

Příspěvek od lavender »

</>
Naposledy upravil(a) lavender dne 26 úno 2019 20:48, celkem upraveno 1 x.

Sabiani

Příspěvek od Sabiani »

Ked chces trochu okorenit stereo stopu analogom, nemusi byt od veci SPL Tube Vitalizer:

https://www.thomann.de/de/spl_9739_mk2- ... alizer.htm

To co robi sa asi da dosiahnut aj softwarom, ale tento mi pride velmi jednochuchy na ovladanie a pochopenie..

gambler

Příspěvek od gambler »

Pavlii-problem je ze v tomto su vsetky DAWka hodne nejednoznacne..V jednom DAW robi pan knoob uplne inu vec ako v druhom,tretom,stvrtom..Ja mozem povedat len za Studio one,to pouzivam,da sa tam vsetko (ale strasne komplikovanym sposobom) a nikdy som si nie isty z coho vlastne ten software vychadza..Ani manual nie je v tomto napomocny..Zobralo signal z virtualneho stredu a urobilo mono?Alebo urobilo sum?Dokonca ani neviem ake dafaultne pan law ma,a musim to pracne zistovat cez analyzer.

lavender-Ty si uplny Shelock Holmes..No samozrejme ze chcem vylepsit mix,co ine? Nehladam zazracne pristroje,hladam nieco co ma aj ked len o 1% posunie k zvuku aky chcem..Pocul som gitaru cez lampu a pocul cez tranzistor..Lampa znie podla mojich predstav.Znamena to ze ked si kupim lampu uz budem spokojny?Vobec nie,zacnem riesit dalsie 1% ktorym by som posunul zvuk smerom co sa mne paci..A vobec to nie je vsetko len o geare,to je jasne aj cloveku co sa hudbe venuje pol roka,neviem preco s tym otravujes mna?
Ked budu Tvoje mixy zniet tak ako si predstavujem ja, potom Ta sam poziadam o odporucania,dovtedy si svoje teorie a filozofiu mixu nechaj pre seba..Alebo to hod na youtube ,tam je plno takych filozofov co vsetko vedia no ich mixy zneju jak ked hra 3 rocne decko na hrnce..
Pytal som sa na tube preamp do 1k..Mas skusenost?Nemas?Ak nemas tak sa drz svojej filozofie,pracuj na sebe z vnutra a neotravuj ma..

Sabiani-dik idem pozriet..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2gambler: no moment - pan knob dělá všude totéž, to by mě fakt zajímalo, kde to dělá něco jiného než má. Pokud (pan law) nemá DAW něco uvedeno v manuálu nebo v konfiguračních dialozích, tak je to holt odfláklé no ;-) Mě to třeba přijde v Cubase, jak jsem se v rychlosti kouknul, fajn, ale nevím, jak pak výstup, páč mám jen dvoukanálovou zvukovku. Ale je mi to fuk.

P.

Sabiani

Příspěvek od Sabiani »

Dokonca pozeram ze na midi.cz niekto predava vitalizer za dobru cenu:

https://www.midi.cz/inzerat/204220/spl- ... zer-mk2-t/

marylin

Příspěvek od marylin »

Po dlouhé době trošku zajímavější téma na Audiozone :) Díky za něj. Z mé zkušenosti mohu říci, že čím více se obklopuji analogem kolem sebe (a že ho není málo), tím více zjišťuji, že nejvíce využívám mikrofony a preampy. Bez zbytku (tedy EQ a kompresorů) bych se obešel, protože nemám čas na to se s nimi hrát a zkrátka ITB workflow je podstatně rychlejší.

gambler

Příspěvek od gambler »

Ja som si objednal nakoniec zatial len lampovy klon Pultec EQ..To vyuzijem viac ako summing box..Nemam ziaden iny hardware..
Inak toto je bomba stranka ,odporucam pozriet cele na konci ide Pultec..Live si ovladas analog gear online..Je tam ziatial telefunken tape,Pultec,1176 kompresor,SSL bus,Fairchild kompresor,Bettermaker limiter a nejaky BAXandalovsky typ master EQ tusim....Skusal som to a je to bomba,pluginy su super ale analog dava zvuku iny rozmer.. :D

Odpovědět