audio jde do clipu

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

audio jde do clipu

Příspěvek od Džirka » 07 říj 2012 17:50

Chci se zeptat. Pokud připravuji písničku pro mastering, chci jí mít co nejvíce hlasitě, aby utrpěla nejméně dynamika, když hlasitost budou zvedat pomocí limiteru. Vadí, když se občas ukáže na měřidle clip? Třeba jen v několika momentech (úder činelu a pod..) ale neslyším uchem žádné zkreslení.
děkuji předem za odpověď

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od matucha » 07 říj 2012 18:58

Jestli pripravujes pisnicku pro mastering, tak je tvoji starosti udelat poradnej mix a ten neni o tom, ze bys mel honit absolutni hlasitost. Clipovat by ti to nemelo, neni jedinej duvod. Stejne tak bys nemel mit na master savli zadnej limiter a pokud pouzivas nejaky saturacni a kompresni pluginy na mastr savli, tak je dobry dodat na mastering i verzi bez tehle procesu. Clovek co to bude mastrovat uz si vybere vychozi bod, kterej mu dovoli dostat se k co nejlepsimu vysledku.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od delay » 08 říj 2012 07:43

Ten clip, kterej tam necháš může pak při masteru pěkně zlobit, jinak tou maximální hlasitostí samotného mixu nic nezískáš, spíš naopak připravíš masteringového inženýra o potřebný prostor. Pokud chceš zachovat maximální dynamiku, tak to zadej jako kriterium, ale asi bys měl taky počítat s tím, že to nebude třeba hrát tak nahlas jako jiný moderní skladby...

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od Džirka » 09 říj 2012 07:25

Děkuji za odpovědi.. Ještě jedna otázka by byla. Všiml jsem si, že v určitých pluginech mi měřidlo jde také do klipu, ačkoliv track mi nepřijde nějak zvlášť vytažený a nikde jinde mi to do klipu nejde. Zvláště u ekvalizerů si všímám, že je to hodně v červeném. Pokud bych s tím musel něco dělat, pro mě by to znamenalo stáhnout v nuendu hlasitost všech stop, to ale nejde souměrně najednou, v případě, že mám na mnoha stopách automatizaci

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od delay » 09 říj 2012 07:39

V případě, že máš automatizaci, tak je to blbý, řešením jsou grupy, jinak stačí označit všechny stopy, dát F3, kliknout pravým na kterejkoli fader a dát LINK CHANNELS (tuším), pak sjedeš celým výběrem dolů a zase dáš UNLINK, ale to nejpíš víš :idea: .
Běžně používám na dvě mono stopy stereo signálu, který jsou trvale linked nebo právě když se dostanu na stopách přes 0 a musel by zabírat limiter...

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od matucha » 09 říj 2012 12:17

Muzes hejbnout nahore v mixaku gainama. Ty rikaj kolik tece signalu do kazdy z savli. Maj vyhodu, ze standardne na jedno otoceni kolecka mysi udelaj krok 1dB, takze treba 3dB na 50 savlich neni problem ubrat behem chvilicky. Samozrejme ti to rozhodi kompresory (a jiny veci zavisly na absolutni hlasitosti), pokud pouzivas.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od Džirka » 10 říj 2012 08:59

Díky Matucho, s těma gainama to vyzkouším.. nicméně, pokud v pluginu jde signál do clipu, ale jinak všude i ve výstupu to ukazuje v pohodě, dokonce to ukazuje, že je signál potichý, mám to řešit?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od delay » 10 říj 2012 09:22

Řekl bych že jo, stačí stáhnout input a případně přidat na výstupu ne?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od Pytkin » 10 říj 2012 09:28

no spracovanie bezi v 32bit floating pointe .. cize by nemalo vadit , ked to ide nad nulu , ak na vystupe sa to stiahne ..

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od delay » 10 říj 2012 09:40

Mám jinou zkušenost, pravda je jen to, že není slyšet clip, ale zvuk mi přijde o hodně přirozenější, když nikde nejde nic přes nulu, je to obzvláště patrné na více stopách samotného mixu, a je to samozřejmě i použitejma insertama. Čím více je "volno" - reserva, tím líp se mi míchá a čím blíže sem k nule nebo přes na stopách, tím více vnímám narůstající zkreslení (ne clip), prostě zkreslení.
Ale je to fakt možná subjektivní, jen moje zkušenost.

Samozřejmě v rámci toho pluginu to může bejt OK, to my asi těžko posoudíme.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od Pytkin » 10 říj 2012 09:58

tak moze to aj zavisiet od konkretneho pluginu .. tazko povedat co vnutri kazdy plugin robi .. ci nemoze dojst k skresleniu ..

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od matucha » 10 říj 2012 11:07

Jo zalezi na konkretnich pluginech. Nekterejm vadi prilis hlasity veci (jdouci pres nulu - hlasej clip) jinejm zas vadi prilis tichy signaly, kdy pak treba tresholdy kompresoru nedosahnou dostatecne hluboko. Obecne je ale dobry s gainem nejit uplne na krev. Kopaky a snay by na mastru (hlavni vystupni kanal) mely ukazovat okolo -6 mozna i -9dB pokud se da ocekavat dynamictejsi vyvoj. V pripade potreby se da v prubehu michani "otrimovat" i master kanal.

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: audio jde do clipu

Příspěvek od Džirka » 10 říj 2012 20:32

Děkuji všem moc za vaše rady a připomínky, moc mi to pomáhá.. Ohedně tohoto problému. Právě teď pomáhám jedné kapele s mixem. Hrajou takový punk rock. Začal jsem to dělat včera, tak jsem záměrně začal s nižší hlasitostí. Jejich šlapák mi jde na masteru do -16 db, což je dost málo. A když se podívám, například SSL plugin ekvalizer u zpěvu, ten jde stále do červenýho, pokud je aktivovaný tlačítko EQ IN (což je asi ukazatel vstupního signálu), když to tlačítko vypnu, do červenýho to nejde, ale ukazuje to kolem - 5db a přitom stopy mám hodně extrémě stažené.

Odpovědět