Bacha na elastic audio

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Bacha na elastic audio

Příspěvek od matucha » 07 dub 2013 12:10

Mam jeden postreh z posledni doby, kdy se mi seslo par projektu, kde lidi pouzili elastic audio (v Logicu) na opravu casovani ruznejch tracku. A vetsinou tim opravovanou vec dost zlikvidovali.

1) bici - uplne zmrveny attacky s nabehama pred uderem a celkovou rozplizlosti... a kdyz slo o zivy bici, tak se vsude posunuly faze jinak a vsechno slo do kopru tim padem

2) baskytara - podobny symptomy, akorat tady to zni jako kdyby do toho preznivaly spatny struny

3) hlasy pred doladenim intonace - osklivy artefakty, ktery znej jak zpackany doladovani, neopravitelny


Verim, ze to muze nekdy fungovat vpohode, ale je potreba si davat hodne pozor. Nebezpecna je mentalita "ze se to nejak schova, protoze v upatlanym roughmixu to nebylo moc slyset".

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12764
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od dendy » 07 dub 2013 13:20

jo toto som si vsimol... zaujimalo by ma ci podobne kurvi zvuk aj trebars elastic audio v abletone, alebo to je len zla implementacia v logicu... k timu by sa mohol vyjadrit miestny guru na ableton tomy45

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od matucha » 07 dub 2013 14:30

Vsechny timestretch algoritmy maj svoje mouchy a je potreba je pouzivat fakt jenom kdyz neni zbyti, nebo kde to doopravdy nevadi.

Trochu zakerny je v tech pripadech, kdy dostavas veci na mix vyrendrovany do wavu, ze takovy veci nejsou hned zrejmy a jejich dohledavani zabere cas a energii.

"hele ty bici cos poslal znej divne, nenechal si tam nejakej gate nebo na to pouzivas noiseredukci?"
"ne, jsou uplne cisty jak jsi chtel"
"aha, ale zni to divne a nefunguje to, co jsi s tim este delal...?"
...

;-)

Uživatelský avatar
SadLuck
Příspěvky: 708
Registrován: 18 kvě 2007 23:33

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od SadLuck » 07 dub 2013 15:09

Jo, tady je potřeba pochopit, že nahranej materiál neni midi stopa a že na otázku:
"Hele, kámo, nebude to problém potom kdyžtak zrychlit o 10-15 BPM, viď?"
Se dá odpovědět jedině:
"Nebude, ale já se ti pod to nepodepíšu."

Docela by mě zajímalo, jaký máte zkušenosti s algoritmy podobnejch toolů obzvlášť u na transienty náročnýho materiálu (bicí, kytara..).. Pořád zkoumám, co je v tomhle případě nejméně špatná cesta..

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2271
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od ReaktoplazmAR » 07 dub 2013 15:38

Mne sa ten abletonacky warp vobec nepozdava.. par krat som ho chcel použit a vždy som to radšej prerobil inak, a to hovorim o syntakoch, na "živé" nastroje by som si s tým netrufol vobec, ale možno to je len moja neschopnost..

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2400
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od tomy45 » 07 dub 2013 15:45

Najprv som si musel vygooglit co to ten elastic audio je :-]

Na take srandicky pouzivam ableton, ako vlastne na vsetko.

SadLuck: opat Ableton, ak take nieco robim, urobi to skvele. Samozrejme, ziadne extremne nastavenia. Bici loop, gitara, basa... warping v abletone zvladne uplne v pohode, bez straty transientov atd. Dolezite je spravne nastavit warp markery za default tempa, az potom manipulovat.

ReaktorplazmAR: aj syntaky v poho, len ako pisem, vzdy najskor za default tempa nastavit warpmarkeri a vypnut auto warping.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od Fillippos » 07 dub 2013 16:27

Já tohle elastic audio používám poměrně často, v Reaperu se mi zdá mnohem líp zmáknuté než v ProToolsech LE (se slepováním střihů měl PT někdy dost problém - práskance, v Reaperu zatím téměř žádný). Nicméně rozhodně neupravuju transienty, ale pouze dozvuky. Třeba base se dá prodloužit (a relativně hodně)tón bez problémů tak, aby to znělo přirozeně. To znamená že udělám střih až ZA transientem a audio roztáhnu nebo zkrátím. U zpěvů se musí dávat velké bacha. Taktéž kytary jsou na toto někdy háklivé, ale jde to. U bicích to snad ani není nutné. Ty musí znít skvěle už v náběru, přes to vlak nejede. U nich když už, tak používám pouze střihy a posouvám. Celkově změnit tempo živé skladby je dost vošajstlich.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 07 dub 2013 17:38

Filliposs: presne to jsem chtel napsat, menit jen cast za transientem. Taky doporucuju zkusit vsechny dostupny algoritmy a vybrat nejlepsi (nekdy mi nejaky basic stary algo zni lip). no a nebo jen strihat audio, posunout eventy a pokusit se crossfadovat, nebo do pripadnejch vzniklejch "dirach" v audiu vlozit kusy ambience ze stejny nahravky. Upozornuju konkretne na elastique algo v Cubendu, je buggy v tom smyslu, ze waveform natazeny vlny neodpovida presne tomu, co kanal skutecne hraje (rozchazi se v case v radech desitek ms).

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od matucha » 07 dub 2013 17:59

Jo ja mluvim o tak nepochopitelnejch vecech, jakoze nekdo nahraje bici (zivy) a pak na to placne nejakou automatickou kvantizaci pouzivajici tyhle timestretch algoritmy. Je mi jasny, ze zkusenejsi z vas by to ani nenapadlo...


Menit tempo po nahrani pisnicky to se fakt nedela, pokud to neni nejakej zamer a pak se pouziva normalni pitch. Obyc timestretch na bici je neco cemu se vyhejbam jak cert krizi i v ramci elektroniky. Cas stravenej prestrihanim a crossfadovanim se mi v mixu vrati mnohonasobne.

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 650
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od markuc » 07 dub 2013 19:44

Jak píše Fillippos, v Reaperu zní time streching absolutně nejlíp ze všeho, co znám. Před ním léta vedl Sony Acid a je to asi tudíž další stopa, která svědčí pro podivné příbuzenství těchhle dvou programů :) V Logicu je ten algoritmus fakt dost hroznej. Je jasný, že s tímhle se musí vždycky opatrně a lepší je to nepoužívat vůbec, ale je pravda, že v Reaperu se mi už povedlo opravit pár věcí, kterým jsem nedával žádnou šanci ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od Pytkin » 07 dub 2013 19:48

na druhej strasne .. hlas stretchujeme dost casto , ked uz to speaker nevie tak rychlo povedat .. a technicky je to OK .. akurat uz teda tak mele , ze je to neprirodzene ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 07 dub 2013 21:43

pytkin: jo, taky casto zkracuju voiceover kvuli stopazi (kdyz to i po eliminaci nadechu nestaci a talent uz neni ve studiu). na hudebnim podklade se to casto ztrati. s muzikou je to o dost slozitejsi.

(v cechach tohle nemame, ale uzasnej extrem jsou ty zdravotni disclaimery na konci reklam na doplnky stravy a spol.)

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od PELF » 07 dub 2013 22:12

markuc píše:Jak píše Fillippos, v Reaperu zní time streching absolutně nejlíp ze všeho, co znám. Před ním léta vedl Sony Acid a je to asi tudíž další stopa, která svědčí pro podivné příbuzenství těchhle dvou programů :)
Jasně, však Acid je v mnohém podobný prostředí prvních verzí Vegasu a odtud vítr fouká... http://www.tapeop.com/interviews/80/jus ... -thibault/

sorry za OT
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od Pytkin » 07 dub 2013 23:54

Brooklyn / juanita juarez píše:pytkin: jo, taky casto zkracuju voiceover kvuli stopazi (kdyz to i po eliminaci nadechu nestaci a talent uz neni ve studiu).
no ja mam skorej skusenost, ze dodaju moc dlhy text .. a ich reakcia je vzdy , ze sak to tam dako natlacte .. no tak to tam natlacime a posleme im to a oni teda uznaju ze to uz je moc a uberu nejaku tu vetu ..

A samozrejme , muzika tie mozne problemy v strtetchovanom hlase zamaze .. ale ja si ani nejak nepamatam , ze by mi ten stretchovany hlas vadil .. i ked zase na nom je nasledny brutalny processing , ze zase sa to cele aj tym zakryje ..

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Bacha na elastic audio

Příspěvek od TOM-Thak » 08 dub 2013 07:46

Me to dobre funguje na vokaly v cubase a v zakomponovanym treku to zas tak nepoznas, ale nemuzues to menit o 10BPM to je jasny.. Jinak ableton tam jedine pitch shift algr. ale to je nepouzitelne pro skladani, protoze to pak logicky neladi. V ostatnich pripadech to pak dela ten efekt rozplyznuti a zasekavani (taky je to jasny - kdyz si to ableton rozkouskuje a kousky roztahne nebo zkrati podle tempa - v praxi nepouzitelne ne plochy a vokaly)

Odpovědět