co vlastbe znamenaj presne arnze a mastering

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
DJDave
Příspěvky: 383
Registrován: 31 kvě 2005 17:48

co vlastbe znamenaj presne arnze a mastering

Příspěvek od DJDave »

Chtel bych pesne vedet co se skryva pod nazvama hudebni aranzma a mastering presne vyznamy techto slov.

matucha
Příspěvky: 5769
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha »

Mame tu rubriku FAQ a v te je o masteringu spousty informaci, stejne tak kdyz pouzijes funkci search. Omleto to tu je do zblbnuti.

MMtm
Příspěvky: 135
Registrován: 22 dub 2004 14:22

Příspěvek od MMtm »

hudební aranžmá - nevim na co ti to sice bude, ale budiž. Kytičky se pěkně aranžujou do vázy, aby to nevypadalo jako totální chaos ve vodě, ne ? Stejně tak s muzikou. Nebo - máš písničku "Skákal pes přes oves" a upravíš-zaranžuješ jí pro smyčcovej kvartet (tzn. nebude to hrát nikdo na piáno, na fujaru (matucha sorry), na klarient, ale jenom čtvery smyčce), nebo to upravíš pro symfoňák, nebo pro partu zhulenejch rastafariánů. Got it?

mastering - se tu už probíralo, projeď si fórum, a klidně můžeš celý.

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter »

v aranzma mimo jine de o to jaky zvuky vyberes(tusim ze ti de o tohle jesi si o arangi a mastru cet v " Mastering uz v sequenceru, nebo vsechno jinde?")k sobe do toho treku,mel bys zasahnout plus minus cely frekvencni spektrum,aby soucasne nehrali tri zvuky v jednom pasmu a v jinym by zase byla dira...

Poklop
Příspěvky: 1038
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop »

Aražmá je poskládání jednotlivejch nástrojů k sobě. Je to vlastně skládání jako takový :-) Když písničku složíš, tak je dobrý se na ní podívat po stránce technické, tzn. jestli basa moc nebasuje a nelikviduje tím kopák, jestli jsou zpěvy dost slyšet, jestli sólový nástroj po zpěvu není moc potichu vůči zpěvu, vypoměrování hlasitostí všech nástrojů atd. Tomu se říká MIX. No a jako poslední přichází na řadu MASTERING. Ten již pracuje se skladbou jako z celkem. Nezajímá se o jednotlivé stopy. Mastering se dělá tak, že se celá skladba, která je naMIXovaná prožene několika důležitými efekty aby skladba získala větší kompaktnost, jiskru a aby se frekvenčně (basy, výšky, středy) přizpůsobila zvukovému standardu. Tzn. aby když před tvojí skladbou pustíš podobnou kapelu, tak aby tvoje skladba nehrála najednou bez basů nebo naopak. Poměrně hezky je mastering popsanej tady: http://www.ezone.techno.cz/dload.php?ac ... &cat_id=11 . Takže si to přečti, jednotlivý efekty si přitom rovnou zkoušej a? víš co tím básník chtěl řící. Je jasný, že druhej den nezmástruješ nahrávku jako velmistr, ale to nevadí, časem se to srovná :-)

Odpovědět