Compressor-jak funguje?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
RogiCZ
Příspěvky: 21
Registrován: 11 bře 2016 10:48

Compressor-jak funguje?

Příspěvek od RogiCZ »

Ahojte,

prosím Vás, je tu někdo kdo rozumí tomu jak funguje Compressor a vysvětlil mi to polopaticky! Díval jsem se na několik tutoriálu na youtube (anglických) ale za boha to nemůžu pochopit a už mě to sere, chci na to přijít a vědět jak s tím pracovat.

Najde se tu někdo s dobrou duší kdo by mi to co nejlíp vysvětlil?

Díky moc všem!

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22398
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Compressor-jak funguje?

Příspěvek od Pytkin »

kompresor stisuje hlasne signaly .. hodnotu treshold znizujes smerom dole (dolava) a tym nastavujes kompresor aby viac zaberal .. parametrom ratio nastavujes ako zabera /.. 1:1 je ze nezabera .. 1:2-10 zabera viac .. 1:nekonecno je ze z neho spravis limiter .. To znamena vsetky signaly vyssie ako nastavena hodnota treshold uz pojdu von na rovnakej urovni .. Na vystupe ma compresor este Gain , MakeUP alebo Volume (rozne sa to oznacuje) .. Tym signal zase zhlasnis (kedze sme ho stisili) .. Ked ho zhlasnis tak , ze tie hlasne signaly (ktore sme stisili) su zase na povodnej urovni , tak potom sa stane vlastne to , ze hlasne signaly su rovnake ako pred tym a zhlasnia sa tiche signaly .. Compresor proste meni rozdiel medzi silnymi a slabymi signalmi ze "zkomprimuje" dynamiku medzi nimi .. Expander robi to iste ale naopak , ze zvacsuje (expanduje) rozdiel medzi silnymi a slabymi signalmi ..

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 2132
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Compressor-jak funguje?

Příspěvek od tony9 »

Já bych možná řekl, kompresor zesílí slabé signály a ztiší hlasité signály podle toho jak si nastavíš parametry, jak je popisuje Pytkin výše. Dobré je to k tomu, že se tím stopa vyváží a pak ji např. lépe prosadíš v mixu.
Je fajn si přečíst tuhle knihu o mixování v domácím studiu od Mike Seniora. Kniha, ale podle mne předpokládá už nějaké znalosti. Zde odkaz http://knihy.cpress.cz/mixujeme-hudbu-v ... tudiu.html

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3568
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Compressor-jak funguje?

Příspěvek od pavlii »

Možná by to chtělo - jak naznačuje tony9 - rozšířit spektrum zdrojů výrazně mimo YT kanály (byť se říká, že "jednou vidět je lepší než tisíckrát číst"). Dokážu si také představit, že pod pojmem "několik" se skrývá opravdu pár ukázek od podobných amatérů, kterým navíc může více nebo méně chybět ta pedagogická stránka věci, takže pak samozřejmě dopadneš tak, jak dopadneš.

Co takhle spíš "Praxe zvukové techniky" od V. Vlachého? To je docela ideál řekl bych. WIKI taky nebývá úplně marná ("Komprese dynamiky"). Prostě to chce víc snahy před položením dotazu na fórum 8)

P.

Rudys
Příspěvky: 187
Registrován: 18 říj 2015 22:26

Re: Compressor-jak funguje?

Příspěvek od Rudys »

Ale YT úplně stačí. Jen je potřeba hledat! Tady je to dobře vysvětlené:

Odpovědět