Creative SLAM - prosím pomozte s vysvětlením technologie

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Jindy2

Creative SLAM - prosím pomozte s vysvětlením technologie

Příspěvek od Jindy2 »

Ahoj,

zase tu něco testuji a potřebuji vědět, jak funguje jedna technologie, Creative jí říká SLAM. Teď nevím přesně co to znamená, něco Symetric Loading Audio Material nebo něco takového, nevím, Symetric je nazačátku určitě.

Obrázek

Týká se to subwooferu u nových Creative GigaWorks T3. Subwoofer má v sobě tři reproduktory, z nichž podle mého infa by měly dva být pasivní zářiče. Jak to funguje? Co to znamená? Poraďte prosím.

Jindra

PS: Jeden člověk to vysvětlil jako "pasivní zářič a teprve za ním repro", což já nějak nechápu, nerozumím tomu.

kexik

Příspěvek od kexik »

edited: podla toho co je na http://www.creative.com/products/speake ... /?id=77033 je to normalna ozvucnica s pasivnym ziaricom. pasivny ziaric sa chova ako akusticky odpor posobiaci paralelne k odporu uzavretej ozvucnice, takze ju akokeby zvacsuje

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

kexik: diky, ja tohle nasel take, akorat tomu nerozumim...v podstate mozna ani nerozumim tvoji pretlumocene definici...bohuzel veci jako akusticke odpory neznam...ani co je pasivni zaric nevim :oops:

laicky receno, je to tedy tak, ze jeden reprak hraje a tim co vytvari uvnitr "pohani" ty zbyle dva, ktere nejsou "zapojene"?

prave za na tom obrazku co jsem sem dal a jak jsi pred editem psal, je to myslim videt...ze ten predni basak je jinej, ma tam ten magnet vzadu, je hlubsi, ty zbyle dva to tam nemaji...

edit: jo a take by me zajimal hlavne tvuj (nebo neci) nazor na to, k cemu to je dobre, jestli to ma vyznam...me osobne se podle poslechu zda, ze ten sub stiha celkem slusne, v porovnani s podobnyma konzumnima subwooferama...

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Nechci bejt moc chytrej, ale rekl bych ze pasivni zaric je jenom gumova membrana kterou rozvibruje ten jeden reprak. Videl jsem to na nejakych bednach - na zadni stene. Jakej to ma smysl netusim...v pripade toho subwooferu mozna proto aby hral i do stran a creative mohli napsat ze tam jsou tri repra?

Wohma

Příspěvek od Wohma »

Ale u basu zrovna moc nebyva problem se smerovosti, ne?

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Wohma: no prave...

Vuid: zatim si to take predstavuji podobne jak jsi ted napsal...

ale potreboval bych vedet co fyzicky tam presne je, jestli je to membrana usazena v nejakym plastu nebo co a take hlavne na co je to dobre...

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Wohma: Jsou to prece Creative, takze marketing je dulezitej, zvuk ani moc ne...Hlavne prodat.

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Jindy: Jak jsem psal, podle me je to celkem k nicemu, napisou ze tam jsou tri repra aby se to prodavalo a reprak tam je jen jeden. Snad se nepletu, ty bedny jsem nevidel, jen usuzuju z toho co jsi psal a z toho co Creative doted predvadej.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Vuid: no hele ono to nehraje nejhur, nejsou to uplne levna chrastitka, stoji vic nez nektere 5.1...

Creative pise, ze ten subwoofer dodava silnejsi a zaroven presnejsi basy (coz u konzumniho repro nejde skoro nikdy dohromady) a opravdu ty basy jsou presnejsi, nez co jsem slysel od konkurence - nerezonuje to, nebrblá to, hraje to dobře, stíhá to...imho určitě je lepší, když si na hudbu konzument koupí tohle 2.1, než nějaké 5.1 Genius svinstvo co chrchlá a rezonuje....

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Vuid: poprvné když mi to dávali k nahlédnutí na internetu, jsem se zděsil, že pokud tam opravdu jsou tři repro v subu, tak to bude přebasované jako svině...ale není, takže tam tři reálné 6,5" repro nemůžou být, to by hrálo sakra jinak a ty dva malé satelity na výšky/středy by to nestíhaly, i ten sub by se přehltil...tři repro tam nejsou, ale myslím, že Creative měl jiný důvod, než marketingový trik, že to takhle udělal...

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Jindy: No ja nevim, treba to hraje slusne...
Dunet sousedum do stropu je asi celkem fajn, ale ja jsem skalni zastance reseni jedna bedna nalevo + jedna bedna napravo:)

kexik

Příspěvek od kexik »

vuid: tak pozor, v pidibednickach ma creative HODNE navrch, pred rokmi kupipli cambridge audio, co boli vedla bose najvacsi inovatori co sa tyka mini bedni
jindy: ano, pasivny ziaric je basak bez cievky, pasivna kmitajuca hmota s konkretnou poddajnostou. plyn v uzavretej bedni predstavuje odpor voci pohybu membrany, podobne ako pri pumpicke na bicykel, ktorej zapchas vyvod. otvorit ozvucnicu je jedno z rieseni, ako sa tomu vyhnut, ale otvorit ju znamena skratovat signal pomocou signalu opacnej polarity, ktory sa tvori v polpriestore za membranou. pasivny ziaric sa chova ako balonik pripojeny na hustilku, tiez kladie odpor, ale ovela mensi ako uzavreta hustilka a navyse, vyzaruje signal vo faze s hlavnym reprakom

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

kexik: jasne, ja uz to nejak chapu...ja tedy Creative nepodcenuji, oni maji moznost si kdykoliv cokoliv "ukrast" od E-MU nebo od Cambridge a pouzit to v levne konzumni elektronice (a ze uz to parkrat udelali)...to Genius a spol. takovou moznost myslim nema...

tyhle T3 navic stoji skoro 5 tisic Kc a to na 2.1 bedny neni malo a take to hraje lepe, nez 5.1 Genius v cherry wood co tu mam taky...nebo hraje to proste cisteji a citelneji, silneji ne...

Vuid

Příspěvek od Vuid »

kexik: Popsal jsi to pekne, aspon mame jistotu co to vlastne je ten pasivni zaric.
ALE - s tou fazi, neni to nahodou presne obracene? Logika mi rika ze jestli je ta bedna zavrena a jeden reprak se pohne ven, vytvori tim podtlak v bedne, tim padem pasivni membrany musej dovnitr!
Takze spis protifaze ne?

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Vuid: jj, to je zajimava uvaha, ta bedna je totalne zavrena, zadnej bassreflex - to asi zastupujou nejakym zpusobem ty druhe dve bedny...

Odpovědět