Dabing

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering

richard7

Příspěvek od richard7 » 21 lis 2006 14:02

Diky pozriem sa na to.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 21 lis 2006 14:15

richard7: si nejaky amatersky nadsenec? predpokladam, ze student filmu asi nie, tam prebieha delba prace... ako, nechcem ta strasit, ale ozvucit film vyzaduje skoro rovnake naroky na vedomosti/skusenosti, ako natocit obrazovy material. na druhej strane ak chces byt fakt amater, ktory vie vyrobit "profi" vyzerajuci snimok (a su taki), a nenamocit do toho dalsich ludi, tak sa to musis naucit. v tom pripade som si uplne isty, ze co potrebujes, je bezne zvukove home studio zalozene na pocitaci

Uživatelský avatar
macceba
Příspěvky: 251
Registrován: 26 led 2006 11:18

Příspěvek od macceba » 21 lis 2006 14:43

Poslední kousek od Digidesignu Mbox2 Mini

http://www.mediaport.cz/?q=node/45

cena je okolo 10000 tisíc CZ a jsou tam ProTools LE, což ,i když se to nezdá, je trošku lepší než MPowered - víc pluginů zdarma, možnost rozšíření o TimeCode, pokud ho budeš někdy potřebovat a další pár maličkostí. To hlavní je ten TimeCode

richard7

Příspěvek od richard7 » 21 lis 2006 18:15

kesik: je pravda ze pri toceni filmov prebieha delba prace, ale ja mam vedla seba len umelcov a tak som ako jediny technicky sposobily clovek, co to cele musi dat dokopy. Dnes mas dve moznosti - bud mas na to financie a das si to urobit alebo nemas na to drobaky a tak sa musis vsetko naucit. ( dokonca zo mna aj krajcira urobili ) Pisal si, ze bezne zvukove home studio je zalozene na pocitaci. Ok, ale som zvyknuty na co najjednoduchsie riesenie, ktore budem moct vyuzit aj v buducnosti, pokial mozno nie len doma. Stale rozmyslam nad tym Tascamom. Mne stacia len dva vstupy na mikrofony. Mam kameru na ktorej sa da nastavit TC.( neviem ale ako sa da spojit s ext. recorderom ) a to by som mohol vyuzit do buducna. Ten Tascam by ten dabing zvladol. Hlavne nech nesumi. Ja sa este stale rozhodujem a hladam to najlepsie riesenie. Nasiel som napr. toto http://www.sounddevices.com/ ale na to uz nemam.

richard7

Příspěvek od richard7 » 21 lis 2006 18:25

macceba: ak som dobre pochopil je to Audiointerface ktory sluzi na spojenie mikrofonu a PC. Na nete som nasiel USB a Firewire Audiointerface. Aky je v tom rozdiel okrem ceny? Potrebujem k tomu asi aj nejaku zvukovu kartu, aby som to spojil.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 21 lis 2006 18:30

nepotrebujes nic, len usb alebo firewire port. cela ta krabica je zvukova karta s predzosilnovacmi na mikrofony, v pripade mini aj s komplet softverom (tusim uz konecne v digidesigne dostali rozum a prestali predrazovat?)

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 21 lis 2006 18:31

Párkrát jsem pomáhal při realizaci podobných projektů. Pokud chceš opravdu jednoduché řešení, tak nahrávej zvuk přímo do kamery, potřebuješ k tomu trochu kvalitní mikrofon a popřípadě preamp. Předpokládám, že tvoje kamera má nějaký externí vstup. Takto dostaneš zvuk ve formátu který by jsi měl umět zpracovat v sříhacím programu a sesynchronizovat s obrazovým materiálem.

richard7

Příspěvek od richard7 » 21 lis 2006 18:46

Ano to som prave vcera skusil cez sennheiser 845s som si nahral text do kamery. Zaujimave bolo ze tento mikrofon mi odfiltroval aj neziaduce zvuky ktore mi idu z ulice. Toto riesenie tu tiez je, ale pravdepodobne bude potrebny este nejaky mixpult - nieco cim by som mohol ten zvuk zosilnit, pretoze sa mi zda slaby i ked na kamere bol nastaveny na max. Mozes mi vysvetlit co je to preamp?

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 21 lis 2006 18:55

Mikrofonní předzesilovač - ten zaručí dostatečnou úroveň signálu. Jinak s externím mikrofonem dosáhneš (téměř) vždy lepších výsledků než s interním, nehledě na to, že ho můžeš přiblížik k místu děje, u filmu oblíbená mikrofonní tyč se dá v amaterských podmínkách taky nahradit. Tím také dosáhneš vetšího odstupu textů od okolních ruchů.

richard7

Příspěvek od richard7 » 21 lis 2006 21:18

Pozeral som na ten Mbox2. Je to velmi zaujimave riesenie, mobilne, vela softu - i ked ja vyuzijem len tak 20% z toho. Pokial by som chcel s tym pracovat, musel by som kupit laptop ( pre vlastne komentare, PC mi huci ) a potom by ta cena vysla asi ako za ten Tascam. No neviem.

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 22 lis 2006 08:20

Jestli ti můžu něco doporučit tak zkus tady to http://www.opalmultimedia.sk/devel/os/p ... 49c104ae53
nebudeš pak ničím limitovaný při natáčení v exteriérech, nepotřebuješ síťové napájení, nejsi limitovaný délkou kabelů a nemusíš ho pořád motat. Pokud vaše díla budou mít nějakou úroveň tak se určitě postupně dopracuješ k profi vybavení a nebo což je pravděpodobnější, najdete člověka který o audiu něco ví.

Uživatelský avatar
macceba
Příspěvky: 251
Registrován: 26 led 2006 11:18

Příspěvek od macceba » 22 lis 2006 09:27

Richard7: jestli můžeš pošli sem typ té kamery co máte, bez toho se těžko můžu vyjádřit, jestli bude pro tebe lepší mix nebo ten tascam. Každopádně bych se nesměroval jen na něco s čím půjde nahrát postsync/dabing, ale i něco na pokud možno nějkvalitnější nahrání kontaktního zvuku na place. Ono se totiž ukáže, že budeš potřebovst oboje. Obecně se dá říct, že jestli je to už slušná poloprofi kamera, která má XLR vstupy, pak by ti stačil mixpult, pokud to má vstup pro ext. mic jen malý jack, tak to spíš mluví pro ten Tascam, a skrz něj si můžeš posílat signál do kamery, takže to budeš moct použít i jako mixpult.
Preamp=zesilovač, elektricky se jedná o zesílění mikrofonní úrovně cca okolo 1-20 mV na linkovou ůroveň 0.775(komerční) nebo 1.5(Profesionální) V.

richard7

Příspěvek od richard7 » 22 lis 2006 18:08

Mam Panasonic DVX100Be. Kamera ma XLR vstupy na externy mikrofon. Mozem tam zapojit aj ine zvukove zariadenie. ( nemam vyskusane ). V menu je presetove nastavenie na -50db(kazdy kanal zvlast), ale mozem nastavit aj na -60db, ale vtedy je pocut silny sum. ( Nedoporucuje sa to, je to bez kvality ) Kamera ma TimeCode. Momentalne som to este nevyuzil. Neviem totizto ako by som ten kod preniesol na druhe audio zariadenie. V prirucke je uvedene, ze TC je len urcene na spojenie viacerych kamier. Ci by to fungovalo aj s tym Tascamom- to neviem. Kamera ma progresivne snimanie 25p. Cital som o tom Tascame, ze ma len FireWire spojenie s PC. Moj komp je plny a dalsia karta by tam uz nevosla. Je mozne ten nahrany audio material na CF karte skopyrovat do PC cez obycajnu citacku, alebo musim to posielat cez ten Tascam?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 lis 2006 18:35

citacka funguje, ale tym ze si odhalil, ze mas na kamere slusne audio, imho ti ziadny rekorder netreba.

Odpovědět