Dabing

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
richard7

Dabing

Příspěvek od richard7 » 17 lis 2006 21:51

Kluci potreboval by som poradit ohladne zvuku. Nedavno sme dokoncili filmovy projekt a teraz nas caka kompletne to nanovo ozvucit s hercami. Zvuk ktory mame na paske aj s videom je nepouzitelny, pretoze su tam vseliake ruchy, ktore tam nemaju byt. Rad by som kupil nejaky samostatny rekorder- najlepsie na CF karty, ale neviem ktory. Dalsia vec je mikrofon. Na placi pouzivam Sennheiser me66 a teraz som dokupil Senn. 845 na reportaze. Neviem ale, ci sa daju tieto mikrofony pouzit aj v studiu. Vsetko by som chcel urobit bez pouzitia PC, aby som mohol byt mobilny. Do zvuku sa moc nevyznam, takze privitam aj nejake rady. Dakujem. :D

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 18 lis 2006 01:35

... mmno potrebujes aby ti to jelo s TimeCodem ?
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

richard7

Příspěvek od richard7 » 18 lis 2006 09:07

Nemusi to byt s Time Codem.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 18 lis 2006 09:52

Rekl bych ze tohle je pro Tve ucely jako site:

http://www.thomann.de/gb/tascam_hd_p2.htm
nebo levnejsi http://www.thomann.de/gb/zoom_h_4.htm , ten sice nahrava do mp3, ale to by snad nemelo pro filmove pouziti vadit...

richard7

Příspěvek od richard7 » 18 lis 2006 10:12

Potrebujem k tomu TASCAM HD-P2 este nejaky mixpult? Da sa ten zvuk este pred nahravkou na kartu nejako regulovat? Mam na mysli hlasitost alebo sum popr. iny efekt. Neviete nahodou ci je mozne ho aj zapojit medzi mikrofonom a kamerou?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 lis 2006 09:33

naco to zapojenie do kamery?
obecne by som skor poradil pohladat cloveka co ma so zvukom, a specialne s dabingom a fooleys trocha skusenosti.
specialne, neviem si predstavit pouzitie mobilneho nahravadla na to, co potrebujes. herci to musia nahrat do synchronu, takze musis tocit do softveru, ktory ma podporu videa => potrebujes pocitac => ak chces byt mobilny, pouzi laptop + externu zvukovu kartu s mikrofonovymi preampami
s mobilnym nahravadlom nemas ziadny synchron s videom, nemas ako pridat ruchy (tzn aj tak skoncis v kompjutri) ani efekty
a posledna otazka, preco potrebujes byt mobilny? tato faza sa robieva v studiu...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 20 lis 2006 09:58

vidim tady jedinou moznou cestu, jestli potrebujes mobilni nahravadlo abys nachytal v exterieru samply a ruchy (stejne tam budes zas mit ten bordel jakej ti ted vadi na puvodnim zaznamu) tak fajn, nachytej zvuky, pak je pretahni do pocitace, dopln ruchy do mluveneho slova nahraneho herci do synchronu s videem ve studiu plus nejakou tu podmanivou muziku a trada, jinak to bude tezkej hardkor a zblaznis se z toho a dovolim si odhadnout ze se ti to nepovede trefit "do huby" ... pokud se tam teda mluvi a neni to dokument o mexicke uhrancive zabe z jizni SríLanky, tam by asi stacilo zajit na naves k pozarni nadrzi s diktafonem

Uživatelský avatar
macceba
Příspěvky: 251
Registrován: 26 led 2006 11:18

Příspěvek od macceba » 20 lis 2006 10:02

richard7:
No úplně přesně nechápu, co vlastně chceš teďka dělat, protože postsynchrony se dělají ve studiu a na obraz, tudíž je přímo žádoucí točit to do počítače aby to bylo synchronní s obrazem. Jinak ten Tascam HD P2 je 2-stopy magnetofon na CF-karty, má phantom napájení, timecode, soubory co vyplivne jsou ve formátu BWF, kompatibilní se všemi střihovýmy i zvukovýmí programy - Apple FinalCut, Avid vše, ProTools, Nuendo, Sonar, Samplitude nevím. Každopádně jsi si ho měl koupit před ntáčením kontaktů - vzhledem k tomu, že většina komerčních kamer má automatic lever control, tak by nejspíš výsledek byl o mnoho lepší, než jsi dosáhol.
Pokud hodláš točit jen ruchy, taktenhle set je v pohodě, jen ME66 je velmi směrová a na ruchy by se spíš hodilo dokoupit ledvinu ME64 a pak bys mohl ty kapsle střídat podle toho, co budeš nahrávat

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 20 lis 2006 10:40

macceba: kladu si podobnou otázku už od začátku.
Přenosný recorder na nový/další projekt ano.
Ale postsynchrony bych napral taky přímo do střižny - máme na to voiceover :wink:

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 20 lis 2006 11:55

Jaj, blbe jsem to cetl, to co jsem psal je samozrejme pro novy nahravani, ne pro dodatecny dabing, pardon :)

Uživatelský avatar
macceba
Příspěvky: 251
Registrován: 26 led 2006 11:18

Příspěvek od macceba » 20 lis 2006 12:47

Ale postsynchrony bych napral taky přímo do střižny - máme na to voiceover
Jasně, pokud se bude jednat pouze o komentáře, voiceovery nebo prostě jen není nutný synchron s obrazem, pak se to dá natočit třeba do střižny nebo čeholkoliv jiného. :wink:

richard7

Příspěvek od richard7 » 20 lis 2006 15:59

Kluci diky za vase odopvede. Poviem Vam to asi takto. Mam obraz ale nemam zvuk. Technicky som to po stranke zvukovej nezvladol, vacsinou som bol na techniku sam, alebo proste nebol cas. Na zaciatku som mal len kameru a bol som rad, ked som si mohol dovolit kupit kazety. Zvuk tam samozrejme je, ale vacsinou brany z kamery. Po case som dokupil mikrofony, ale film bol uz vtedy na polovicu hotovy. Preto som si myslel, ze to bude lepsie ozvucit na novo po dokonceni filmu.Co sa tyka toho naberania do PC a priamej kontroly obrazu so zvukom mi pripada ako najlepsie riesenie, ale mam len velky PC a moc hlucny. Nikdy som to nerobil a nepoznam tie programi, i ked pracujem s podobnymi ale pre video alebo grafiku.(privitam ale nejake konkretne moznosti a naucim sa) Nemam na to ani miesto. Herci ktory hraju v tom filme si svoje hlasy(texty) budu sami dabovat. A to je dalsi mensi problem s casom atd atd. Jedine riesenie vidim postavit takovy stan z moltonu niekde v pivnici a tam to urobit. Do techniky som ochotny investovat tak okolo 45 000ck.(mozno aj viac ak by to malo pre mna do buducna vyznam) Ten tascam mi pripadal ako najjednoduchsie riesenie. t.j. mikrofon, kabel, maly mixpult, a rekorder. Samozrejme ze je to bez okamzitej kontroly, ale pre mna asi najjednoduchsie. Film by som po dokonceni chcel poslat na filmovy festival a preto zvuk musi byt dostatocne kvalitny. Vedeli by ste mi navrhnut nejake konkretne riesenia? :wink:

Uživatelský avatar
macceba
Příspěvky: 251
Registrován: 26 led 2006 11:18

Příspěvek od macceba » 20 lis 2006 16:22

Ahoj a poteš pánbůh, čeká tě tedy setsakramentsky plno práce, protože nahrát jen dialogy vůbec nestačí, budeš muset nahrát všechny atmosféry a ruchy které v tom obraze hrají, a všechno potom smíchat v kompu, bez nich toho to bude absolotuně mrtvý(To ale neznamená, že to musí být 100% všech předmětů, naopak někdy méně je více). Teda pokud to všechno nepřekryješ hudbou, to ale bude určitě dost hrozný. Co se týká toho stanu, nevím nevím, snaž se najít místnost s velmi krátkým dozvukem, případně použij dynamický mikrofon, který trošku odfiltruje případný dozvuk a hluk z počítače.
Jinak k té HD-P2 nepotřebuješ žádný mixpult, jestli ti stačí 2 kanály, ten stroj má samozřejmě ovládání úrovně, horní propusť, útlum o 20dB(30 teď si nejsem jist), linkovou/mikrofonní citlivost, má to i zabudovaný limiter proti přebuzení do nuly.
Jinak alternativa k tomu Tascamu jsou i Maratze PMD 660 za cca 15000,- Kč bez daně a jeho větší bratr PMD670 asi za stejnou cenu jako Tascam.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 lis 2006 17:07

richard7: odhlucnit pocitac, dokupit slusnu zvukovku s mic preampami a pripadne soft + eventualne ten safov slavny mini paravan od sE a mozes zacat. s handkou, ako je ten tvoj 845, nepotrebujes nijak extra riesit akustiku a 3-4m od pocitaca s tichym ventilatorom na cpu a v zdroji, s pasivnym chladicom na grafike, ide bez problemov nahrat hocico
zvukovku by som v tomto pripade vyberal m-audio (fast track pro?), aby ti na tom bezali m-powered pro toolsy, ktore su session kompatibilne s profi striznami... ale nie je nutne, na filme, s ktorym som ja mal do cinenia, sme uplne s prehladom na ozvucenie pouzili nuendo a nebol tam ziadny problem

richard7

Příspěvek od richard7 » 20 lis 2006 17:23

keksik: pocitac odhlucnit ok., ale co to znamena .....zvukovku s mic preampami + eventualne ten safov slavny mini paravan od sE . .....aby ti na tom bezali m-powered pro toolsy.

Odpovědět