Dechy a jak na ně
Re: Dechy a jak na ně
ja som par razy amatersky tocil amaterske SKA. dychy zasadne naraz, inak nebudu frazovat jak maju. oni zvacsa ani sami nevedia hrat. cize budu tam presluchy ale kaslat na ne. ja som inak pouzil klasicke 57cky. viacej zvuku spravia samotni hraci natiskom a nastrojom, ako nejake experimentovanie s mikrofonmi.Drumer píše:Protože jsem dlouho hledal a nic nenašel tak jsem se rozhodl založit toto téma.Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti s natáčením dechové sekce,techniky,jaký mikrofon je nejvhodnější.Budu teď točit 4 dechy jedné ska kapely:-),tak mě zajímá jestli jde použít stereo snímání nástrojů.Budu ale točit každý dech zvlášť,tak jestli nenastanou problémy s fázemi a tak;-)diky
No ono to nebude taková prdel, jak se zdá. Jak píše rastis: tak bude lepší, aby nahrávali naráz. Teda jestli jsou to hodně velký lamy, tak bude lepší nahrávat postupně, ale pak se bude muset stříhat a posunovat...
Myslím ale, že pokud nemáš 4 sluchátka, tak by se dal odposlech řešit i přes monitor, já bych se toho v případě dema asi nebál.
Myslím ale, že pokud nemáš 4 sluchátka, tak by se dal odposlech řešit i přes monitor, já bych se toho v případě dema asi nebál.
no ja priamo v SKA kapele hram. nahravali sme si sami nejake dema - bicie na to basa, na to gitara. a 4 dychy nato naraz - kazdy vlastne sluchatka, rozhodeny po miestnosti pre presluchy, ale bez nich sa to aj tak neda. a nahravali sme aj v profi studiu - cela rytmika naraz a na to 4 dychy naraz, kazdy vlastne sluchatka... najvacsi problem okrem intonacie je to, ze trumpeta je vyrazne hlastnejsia ako tenor sax, takze v tenorovej stope bola trumpeta vzdy takmer 1:1. druhy velky problem su klapky na saxafone - saxafony su drahe, takze neproficky saxafonisti maju vselijake stare nastroje a tym tie klapky dost pocut.Drumer píše:ale oni taky nahrávali na podklad do sluchátek?nebo jeli všichni spolu,i rytmika?
Dechy jsem nahrával několikrát, většinou sekci do reggae. Rozhodně doporučuji nahrát je dohromady, kvůli souhře a feelingu. Místnost dělá opravdu hodně, i když ve ska jsou většinou hodně vepředu a není tam na ně úplně moc místa, takže bych to viděl na postavení blízko u sebe a stereomiking zblízka, což vliv místnosti úspěšně snižuje. Pozor na rozestavení muzikantů, musí to být už víceméně tak, jak to pak bude v mixu. Bacha taky na rozdílné hlasitosti jednotlivých nástrojů, ty hlasitěji hrající dát víc dozadu.
Nahrával jsem je v průběhu let na leccos, ale docela se mi osvědčil pár Oktava MK012 s kulovými vložkami. Pravda ale je, že mám akustiku docela vyřešenou, takže si to můžu dovolit. Zkusil bych na tvém místě dvě SM57, ty by mohly tu obligátní "skáčkovou" uřvanost zvládnout slušně...
Třeba na sólový saxofon je ta SM57 docela slušné řešení, na sekci mi víc vyhovují kondenzátory, kvůli stereoobrazu a prostoru. Rozhodně bych vybíral ty nejtemnější mikrofony, které máš k dispozici. Dechy mají tendenci na "převýškovaných" kondenzátorech nepěkně kovově "zvonit".
Jen můj názor, Saša
Nahrával jsem je v průběhu let na leccos, ale docela se mi osvědčil pár Oktava MK012 s kulovými vložkami. Pravda ale je, že mám akustiku docela vyřešenou, takže si to můžu dovolit. Zkusil bych na tvém místě dvě SM57, ty by mohly tu obligátní "skáčkovou" uřvanost zvládnout slušně...
Třeba na sólový saxofon je ta SM57 docela slušné řešení, na sekci mi víc vyhovují kondenzátory, kvůli stereoobrazu a prostoru. Rozhodně bych vybíral ty nejtemnější mikrofony, které máš k dispozici. Dechy mají tendenci na "převýškovaných" kondenzátorech nepěkně kovově "zvonit".
Jen můj názor, Saša
syncro:dik za typy,napadlo mě jeste že bych to nabral každý dech na jeden mikrofon a dvě tužky,tzn.6 stop s tím že pak vyberu co bude znít nejlíp.taky jsem se dočetl na tom gearslutz, že používají kopákový mic na trumpetu,to bych mohl zkusit,nemam sice d 112,ale tu bici low sadu bych mohl použít na sekci.bici bere ale docela šikovně.