Dechy a jak na ně

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Drumer

Dechy a jak na ně

Příspěvek od Drumer »

Protože jsem dlouho hledal a nic nenašel tak jsem se rozhodl založit toto téma.Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti s natáčením dechové sekce,techniky,jaký mikrofon je nejvhodnější.Budu teď točit 4 dechy jedné ska kapely:-),tak mě zajímá jestli jde použít stereo snímání nástrojů.Budu ale točit každý dech zvlášť,tak jestli nenastanou problémy s fázemi a tak;-)diky

kexik

Příspěvek od kexik »

dechy znamena co presne? osobne by som rozhodne netocil na stereopar, beztak budes stereo vyrabat a potom, pri klapkovych nastrojoch ako saga musis mikrofon dost konkretne umiestnit aby si nenabral mechaniku

fova

Příspěvek od fova »

Osobne si myslim, ze na to by exceloval paskovy mikrofon
(T.Bone RB100 ;-))
Pak nejspis neudelas chybu se Shure SM57

kexik

Příspěvek od kexik »

osobne takisto :)
alebo nastrojova dynamika ako sm57 alebo nejake sennie habarky, zvlast na saga a trubky. kondik je moc ostry

fova

Příspěvek od fova »

Napis, co mas za mikrofony k dispozici.

Drumer

Příspěvek od Drumer »

kexik píše:dechy znamena co presne? osobne by som rozhodne netocil na stereopar, beztak budes stereo vyrabat a potom, pri klapkovych nastrojoch ako saga musis mikrofon dost konkretne umiestnit aby si nenabral mechaniku
no trombón,alt,tenor,trubka.Kde teda umístit mikr na ty sága?ribbona mám v plánu pořídit,ale pozdeji,no money teď:-)tak to vypada na tu 57ku.vybavení v podpisu.ostatní si půjčuju

kexik

Příspěvek od kexik »

na saga rovno do ustia toho oneho dole :). na trombon a trubku vlastne tiez

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

Je fajn ze resis mikraky, predne bych ale mel u dechu nejvetsi starost o mistnost ve ktery je budes tocit, protoze dechy tak jako smycce ci bici, potrebuji k tomu aby mely dobrou barvu solidni mistnost - tzn hodne odrazivyho prostoru, nemusi bejt extra dlouhej ale bohatej na prvotni odrazy. Jinak ti budou znit tence jako kdyz foukas na hrebinek : )

V lednu jsem tocil dechovou sekci se Shure SM57 a Neumann CMV, dechy znej skvele. Dulezity ale bylo vic nez mikraky najit pro ne to dany vhodny misto, je treba zkusit vic moznosti umistneni v konkretni mistnosti a pak vybrat kde maj nejlepsi/prirozenou barvu.

.

Drumer

Příspěvek od Drumer »

kexik píše:na saga rovno do ustia toho oneho dole :). na trombon a trubku vlastne tiez
myslíš asi korpus:-)já jsem se ptal proto,že jsem někde viděl,jak mají na sagu i vice mikr. a právě nad klapkama;-)Ten prostor samozřejmě řeším,ale asi nebudu mit moc na vyber,zkusil bych nějaké paravány nebo tak

Drumer

Příspěvek od Drumer »

ecson:takže místnost bez tlumení,snad něco takového najdu:-)co betonový kryt :D dělám si srandu.paravány teda radši nepoužívat?hm,to zas asi bude:-)

fova

Příspěvek od fova »

Nejde o to tu mistnost utlumit jako je to u poslechove mistnosti, kde se chces zbavit vsech odrazu. Tady jsou odrazy naopak zadouci, aby ten zvuk znel tucne a bohate. Ale musi to byt v rozumne mire.
V panelakovych mistnostech vetsinou byvaji problemy s basama, takze do rohu nacpi polstare.
Potom doporucuji to, co uz natukl Ecson, tj. posadit je, nechat at neco zahraji a pak je preskupit a zkusit neco zahrat znovu. Hodne to muze ovlivnit zvuk, ktery z nastroju poleze.

fova

Příspěvek od fova »

Drumer píše:ribbona mám v plánu pořídit,ale pozdeji,no money teď:-)tak to vypada na tu 57ku.vybavení v podpisu.ostatní si půjčuju
:wink:
T.Bone RB100 stoji u Thomanna 77EUR, SM57 95EUR

kexik

Příspěvek od kexik »

nechaj nastroj zahrat nieco vonku a potom v miestnosti, tym si vytvoris predstavu ako miestnost "hra". musi to zniet dobre. daj kazdemu zahrat celu stupnicu po pol tonoch, aby si overil, ci tam nie su nejake zazneje, pripadne si tu stupnicu nahraj a skontroluj nahravku. ak su, tak by som sa ich asi nesnazil riesit paravanmi, ale skusil inu miestnost alebo aspon ine umiestnenie v miestnosti. paravany su uz zalezitost pre machra

Drumer

Příspěvek od Drumer »

fova píše:
Drumer píše:ribbona mám v plánu pořídit,ale pozdeji,no money teď:-)tak to vypada na tu 57ku.vybavení v podpisu.ostatní si půjčuju
:wink:
T.Bone RB100 stoji u Thomanna 77EUR, SM57 95EUR
no nejradši bych oboje,ale 57 mám možnost si pujcit,ribbon ne :wink:

Odpovědět