Digitalizace vinylu

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Cheater

Digitalizace vinylu

Příspěvek od Cheater »

Dobrý den,

rád bych si pořídil gramofon s usb, abych mohl převést své desky na mp3. Jelikož bych rád v budoucnu ony desky hrál z větších aparatur v digitalizované podobě, je potřeba aby bylo zkreslení co nejmenší. Tudíž mi jde opravdu jen o jednorázové přehrání, ale o maximální kvalitu v digitálním formátu. Již sem různě prohledával fóra, ale nejsem z toho příliš moudrý. Jelikož jsem si všiml, že se na tomto fóru pohybuje řada znalců, rozhodl jsem se zde zaregistrovat a poprosit vás o zodpovězení mého dotazu. Jaké mám možnosti? Kvalita mp3 (wav?) vs. cena gramofonu. Kdybyste mi mohl někdo nastínit v jaké cenové relaci se pohybuji se svými požadavky? A jaké kvality dosáhnu s gramofony do 4 tisíc? Budu rád za každé poznatky. Předem díky moc za odpovědi.

Michal

W.Cable

Re: Digitalizace vinylu

Příspěvek od W.Cable »

Pokud se ptas jestli wav nebo mp3, tak jednoznacne wav, ktery neni problem prekonvertovat na mp3.
Cena gramofonu je ruzna, v tvem pripade bych si ho spise zkusil nekde pujcit, ale k nemu budes potrebovat preamp a AD prevodnik, nebo nejakou komplexnejsi zvukovou kartu s phono vstupem.
K otazce jake kvality dosahnes na gramofonu, ktery ma preamp, AD prevodnik za ctyri tisice? Nevalne.

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Ještě mě napadá, když jde o jednorázovou akci, jestli by nebylo lepší nechat si ty desky přehrát u někoho, kdo se tím zabývá a je na to patřičně vybaven. Nevím sice o jaké množství by se jednalo, ale třeba by ses v pohodě do 4k vešel a měl bys to bez práce a v solidní kvalitě.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Bych to tak černě neviděl, pokud máš kvalitní hi-fi gramofon a pak i kvalitní gramofonový předzesilovač, můžeš i s průměrnou zvukovkou kartou dosáhnout uspokojivých výsledků.

jediné, co mě při převodu desek zarazilo je, že ať už jsem použil jakýkoli automatický odstraňovač šumu, lupanců apod. výsledek byl vždy horší, než když sem tam lupance a praskání nechal, na tanečních akcích stejně nejdou slyšet a ty opravdu velké, nepříjemné, se dají vystřihnout ručně... navíc mě to bavilo poslouchat bez úprav protože člověk má fakt pocit, že poslouchá vinyl.

taky je dobré nahraný wav poté oříznout strmým hipass filtrem někde u 30-40Hz, ale to je otázka vkusu

jinak to zabere obrovské množství času, pak i času na kontrolu, tedy ještě jednou tolik, nedej bože když semtam přeskočí jehla a člověk to pak musí ručně lepit ve zvukovém editoru na několika místech

komasix

Příspěvek od komasix »

s šumem z vynilů a s praskáním jsem si užil je to hodně nastavování ale nakonec vždycky zvítězil originál.

komasix

Příspěvek od komasix »

s šumem z vinylů a s praskáním jsem si užil je to hodně nastavování ale nakonec vždycky zvítězil originál.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

staci solidni hifi gramofon, u ktereho relativne nekolisaji otacky. dulezita je ale poradna prenoska, dobrej preamp a taky solidni prevodnik. a pak taky nejaky zakladni povedomi o tom, jak ma to audio vypadat v digitalu - aby audio neklipovalo, ale zaroven, aby to nebylo -20dB peak.

odsumovani a odstranovace lupancu je treba dobre nastavit, ale vysledek je stejne vzdycky kompromis. denoiser bych nepouzival asi vubec. declicker/decrackler jo, kdyz je dobre nastavenej treshold, vezme to jen ty nejvetsi pecky a zbytek zustane 1:1. nema cenu z toho preparovat kazdy miniprasknuti, protoze to ve vysledku ubere hodne i z dulezity zvukovy informace.

ja osobne pak kontroluju i stereo obraz, vetsinou mam problem, ze jeden kanal ma silnejsi bas - pouzivam na to bud otium basslane http://www.toneprojects.com/products/plug-ins/basslane/, kterym zmonim pod 300Hz, coz samo o sobe vetsinou pomuze, nebo flux stereo tool http://www.fluxhome.com/products/freewares/stereotool; oboji je freeware. nakonec retezce davam limiter s prakticky nulovym zaberem, jen aby vzal nejvetsi peaky. jako free produkt bych pouzil limiter z tohohle bootsyho uzasnyho channel stripu http://www.kvraudio.com/get/4371.html
taky neni problem udelat normalizaci, to zanecha puvodni dynamiku v naprosto nezmeneny podobe...

jinak nahravku i procesy, bych udelal minimalne 44.1/24 mozna bych se nebal pouzit i vyssi frekvenci - vychazel bych z moznosti prevodniku. hotovej zaznam potom samozrejme s ditheringem ulozil do 44.1/16 wav.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

No pokud to nebude vypalovat na cdcko a neni nutny za kazdou cenu lpet na mp3, tak bych se na konverzi do 16b vykaslal a ulozil to do 24b flacu, proc zbytecne mrsit dynamiku gramodesky. Ale zase kdyz vidim ty "vetsi aparatury", tak to asi bude neco tanecniho a tam je to fuk, ze jo... No tak nic ;)

kexik

Příspěvek od kexik »

doplnim, oplati sa urobit si frekvencnu analyzu prazdnej drazky, VACSINA gramofonov nabera hluk dakde okolo 30Hz, to sa oplati vychytat ekvalizerom. tiez notch filter na 50, 100 a 200Hz dost pomoze (sietovy brum+ harmonicke). odsumovat je imo sprostost, praskance tie najvacsie vystrihnut rucne a ostatne nehat tak.

jackies

Příspěvek od jackies »

Další možnost je, že pokud "své desky" znamenají normálně vydané komerční desky, je velmi velká jistota, že už je to zdigitalizované a i remasterované.
Vůbec bych se nebránil to prostě někde sosnout hotové a bez práce.
Jsou různá fóra kam se dávají v bezztrátových formátech, ale i třeba 320kbps by mělo určitě stačit pro tvůj účel.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Kermitak píše:No pokud to nebude vypalovat na cdcko a neni nutny za kazdou cenu lpet na mp3, tak bych se na konverzi do 16b vykaslal a ulozil to do 24b flacu, proc zbytecne mrsit dynamiku gramodesky. Ale zase kdyz vidim ty "vetsi aparatury", tak to asi bude neco tanecniho a tam je to fuk, ze jo... No tak nic ;)
hele jak to myslis s tou dynamikou? dynamickej rozsah 16b pcm je prece pres 90dB (teoretickejch 96) - o tom se vinylu ani nezda
24b pak 144 dB

rastis

Příspěvek od rastis »

jackies píše:....a i remasterované....
co bohuzial pri mnohych tituloch znamena, ze to hra vyrazne horsie, jak z tej povodnej platne...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

biscuit píše:
Kermitak píše:No pokud to nebude vypalovat na cdcko a neni nutny za kazdou cenu lpet na mp3, tak bych se na konverzi do 16b vykaslal a ulozil to do 24b flacu, proc zbytecne mrsit dynamiku gramodesky. Ale zase kdyz vidim ty "vetsi aparatury", tak to asi bude neco tanecniho a tam je to fuk, ze jo... No tak nic ;)
hele jak to myslis s tou dynamikou? dynamickej rozsah 16b pcm je prece pres 90dB (teoretickejch 96) - o tom se vinylu ani nezda
24b pak 144 dB
Tak teoretickej dynamickej rozsah vinylu je kolem 120dB, nevim jak je to v realu. OK, jen me to tak napadlo, mozna je to blbost.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

kermitak: fakt? tak to jsem vedle ja.. ja myslel nejakejch max.80, pricemz s/n pomer tak 60 ;)

edit: nedalo mi to a hledal jsem a nasel treba tohle:
http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php ... 28Vinyl%29
Vinyl has greater resolution than CD because its dynamic range is higher than for CD at the most audible frequencies

The dynamic range of vinyl, when evaluated as a the ratio of a peak sinusoudal amplitude to the peak noise density at that sine wave frequency, is somewhere around 80db. Under theoretically ideal conditions, this could perhaps improve to 120db. The dynamic range of CDs, when evaluated on a frequency-dependent basis and performed with proper dithering and oversampling, is somewhere around 150db. Under no legitimate circumstances will the dynamic range vinyl ever exceed the dynamic range of CD, under any frequency, given the wide performance gap and the physical limitations of vinyl playback. More discussion at Hydrogenaudio.

Odpovědět