DIY basove pasti - the official thread

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
greezmen

Příspěvek od greezmen »

takto to vyzera umna v panelaku zatial su osadene iba basove pasti a ešte potrebujem nejake difuzory na vyšie frekv. mam strašne zle umiestnene repraky v izbe a neviem ich dat nikam inam tak to nieje aj tak žiadna výhra :( . repraky mam dole na poslednomm obrazkou nalavo (nevidet ich ak by niekto hladal). pastičky este niesu uplne dokončene ešte par spiniek tam treba nastreliť to som iba narychlo skušal. difuzory chcem dať na tie prazdne steny nadomna a zamnna a na dvere po pravej strane.
www.greezmen.smartlan.sk/room/IMG_0086.JPG
www.greezmen.smartlan.sk/room/IMG_0087.JPG
www.greezmen.smartlan.sk/room/IMG_0088.JPG

fova

Příspěvek od fova »

Dalsi hodne zajimavy produkt je Isover Domo, na ktery me upozornil Poshook. Od 120mm tloustky vyse uz pohlcuje vsechny odrazy od 125Hz vyse.
Pohltivost frekvenci pod 100Hz vyrobce nedefinuje, ale urcite to bude slusne.
Technicka specifikace zde:

http://isover.cz/data/techlisty/tlp_t17_cz.pdf

fova

Příspěvek od fova »

Jak jsem slibil, tak tady jsou prvni fotografie z vyroby mych akustickych uprav. Venoval jsem tomu cely tento vikend a jeste minimalne jeden dalsi na to padne:

Spotrebni material:

Obrázek

Respirator pro praci s vatou se vyplati koupit nejaky drazsi (ten na obrazku stal 150Kc/3ks). Kdyz jsem pouzival levnejsi, tak se mi vata dostavala pod nej.
Lak jsem pouzil nitrocelulozovy z cenovych duvodu a take proto, ze ty dily neprijdou do styku s potravinami, ale malem jsem se z toho priotravil. Tenhle lak take neni prilis odolny proti oteru a vubec, jako treba lak na jachty.

Narezany material:

Obrázek

Sparovka, smrk. Cena 7000Kc. Obycejna prkna mi truhlar rozmluvil - v takove sirce by je ani nesehnal (47cm) a pokud ano, tak by se casem kroutila a praskala.
Je toho tolik proto, ze akusticke upravy delam prenosne (viz dalsi fotografie).

Narezana vata do rohovych pasti:

Obrázek

Pouzity Orsil Orstrop o tl. 140mm. Je vzdusnejsi nez vata mensich tloustkek. Trojuhelniky jsem polozil 5ks na sebe, vlozil do igelit. pytle a zasil sesivackou.

Rohova past pred zakrytim latkou:

Obrázek

Kvuli prenositelnosti ma horni, spodni a bocni steny. Desky jsou k sobe spojene pouze vruty, neni to lepene, aby byla v budoucnu moznost to rozebrat.
Vatu v pytlich jsem vlozil dovnitr pasti a pojistil proti vypadnuti hrebicky a dratem.
Svetle hnedy flek v horni casti vaty je lepenkou prelepena trhlina v pytli.
Rozmery pudorysu pasti jsou 47 a 47cm (delke odvesen trojuhelnika), 68cm (delka prepony trojuhelnika) a 27cm je vyska trojuhelnika neboli nejvetsi absorpcni tloustka vaty.

Ram na zed pred zakrytim latkou:

Obrázek

Pouzite dve desky Orsil Orstrop 120x60cm o tl. 60 a 40mm, polozene na sebe. Tak vznikla tl. vaty 100mm. V ramu opet zafixovano pomoci hrebicku a dratu a to z obou stran.

Ted nemam cas v tom dal pokracovat, takze dalsi fotky nebudou drive nez za 14 dni.
Naposledy upravil(a) fova dne 17 bře 2008 12:38, celkem upraveno 2 x.

greezmen

Příspěvek od greezmen »

fova: moj mudry stolar ma presviedčal že časom by sa konštrukcie mohli začať krútiť tak mi medzi dal ešte spevnovacie latky a tie zaroven aj držia vatu vnutry. . Vyzerá to príma, také trojuholníkove som chcel robiť aj ja a asi ich aj spravím ked vidím ako jednoducho to maš vyriešené.

fova

Příspěvek od fova »

Do tech ramu jsem nechtel rozperne latky davat, protoze by mi zkomprimovaly vatu a zmenily tak jeji absorpcni vlastnosti. Ramy jsou vysoke 12cm, vata 10cm a ty 2 cm rozdilu vyplni ramecek s kryci textilii. Takze na latky nebyl prostor a pouzil jsem drat.

U tech rohovych jsem o rozpernych latkach uvazoval, ale nakonec zvitezil jednodussi drat, ktery tam byl natazeny behem par minut.

A jeste jedna poznamka: V tech rohovych pastech jsou dva pytle s vatou na sobe. Nemel jsem tak velke pytle, aby se mi do nich veslo vsech 10 trojuhelniku vaty a pak se s tim take lepe manipuluje, kdyz je v pytli tech trojuhelniku mene.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

fova : preco tam nemas ziaden vzduch ?

fova

Příspěvek od fova »

Kde myslis, ze by mel byt vzduch? V tech pytlich s vatou?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

fova : no v tych ramoch .. ze vata by mala byt od steny .. ne ?

fova

Příspěvek od fova »

V idealnim pripade ano. Absorpce frekvenci je ucinnejsi.

Moje nahravaci a poslechova mistnustka v novem dome bude ale hodne mala a dalsich 20cm sirky mistnosti, ktere bych venoval na vzduchovou mezeru by mi dost chybely. Tak jsem se nakonec rozhodl pro reseni bez vzduchu.

Mam to navrzene tak, ze ty trojuhelnikove pasti budou v rozich a ty by mely pohlcovat cele zvukove spektrum vcetne nejnizsich frekvenci. Tl. vaty je tam na to dostatecna.
Ramy budou povesene na zdich kolem a mely by pohlcovat stredni a vyssi pasmo.

Az to vyrobim, bude toho takove mnozstvi, ze to kompletne pokryje predni, zadni a bocni steny mistnosti. Holy zustane pouze strop, podlaha a dvere do mistnosti. Zvazuji, ze na strop a dvere dam jeste pyramidky, takze v konecnem dusledku bude nepokryta pouze podlaha.
To kompletni pokryti delam kvuli tomu, jak je ta mistnost mala - aby me tam ty odrazy neumlatily.

Az to bude nainstalovane, vezmu merici mikrofon a podle vysledku mereni pripadne nektere dily odstranim.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

fova : preco nedas panel aj na strop ?

fova

Příspěvek od fova »

1. Nechci tu mistnost uplne utlumit a rad bych zachoval alespon malou miru odrazu. Budou tam nahravat zpevy a akusticke nastroje ruzni lide (nejenom ja), takze nechci, aby se tam kvuli totalnimu utlumeni citili neprijemne.

2. Strop nebude uzpusobeny na to, aby na nem neco viselo. Je to podkrovni mistnost, kde nad mistnosti probihaji dva vodorovne tramy. Na nich bude poveseny sadrokartonovy strop a nad nej, mezi tramy se vlozi izolacni vata.
De facto i ten strop (sadros a vata) bude urcitym zpusobem fungovat jako akusticky absorber :-)

kexik

Příspěvek od kexik »

fova, nechcem ta strasit ale ked toto vsetko nacpes do podkrovia, budes mat bezdozvukovu komoru

greezmen

Příspěvek od greezmen »

kexik píše:fova, nechcem ta strasit ale ked toto vsetko nacpes do podkrovia, budes mat bezdozvukovu komoru
opravte ma ak sa mýlim, ale bezdozvuková komora nieje nahodou idealna na nahravanie určitých nástrojov a spevov? a tak isto čo sa týka monitoringu je to až tak nevhodné?

kexik

Příspěvek od kexik »

monitoring v bezdozvukovej komore je na 50% to iste ako miesanie na sluchatka. nenastavis spravne reverby, nik nepocuva hudbu v bezdozvukovej komore predsa. na nahravanie je to este horsi variant, snad s vynimkou hovoreneho slova. nastroje zneju hlucho a tenko, spev plocho. nejaky dozvuk byt musi. dolezite aby nebolo vela blizkych odrazov a aby bol dozvuk co najhomogennejsi (waterfall analyza) a nebolo ho privela

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

kexik: co sem koukal tak par studii melo monitorovaci mistnost bezodrazovou... rockwool vsude...

zacatkem pristiho mesice bych rad predelal komplet moji mistnost (pouze monitoring) rozmery ma cca 2,5m x 4m... tam mi bohuzel asi nic jinyho nezbyde nez ji komplet vylozit rockwoolem... pac v takhle maly mistnosti ty odrazy jsou oprvdu neprijemny...

Odpovědět