DIY basove pasti - the official thread

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

tak a ted ja:)

ziskal sem,rozparanim starejch tlumicu do vzduchotechniky cca 7 baliku RW ktery taknejak odpovidaj AIRORCK ND(toho mam jeden celej balik novej)
a asi nebude problem ziskat dalsi kdyz budu potrebovat...

nekde se tu psalo ze uz to neni uplne vhodny hlavne na basy...

a ted by me zajimalo jestli je to jen min ucinny-dejme tomu bych vycpal treba misto 2rohu 4, vaty asi bude dost-nebo jestli to uz nejaky nizsi frekvence nepochyta,to bych asi tenhle RW musel vyuzit jen na sredovejskovy pasti na zed a na srop a do rohu koupit ND...

dalsi vec sou ty pasti na zed+strop pokud bych je chtel max 20cm tlusty mam je spis cely vyplnit nebo je nechat 10cm RW 10cm mezera? delat je tlusty 30cm(20+10) uz se mi moc nechce...navic doufam v to ze k vyreseni basu by mi melo stacit vycpat vsechny 4 rohy 0,5mx0,5 trojuhelnikama od podlahy ke sropu takze ty na stenu/strop by mely resit spis vyssi frekvence a flutter echo...no a ted babo rad

fova

Příspěvek od fova »

MonkeyFighter píše:tak a ted ja:)
ziskal sem,rozparanim starejch tlumicu do vzduchotechniky cca 7 baliku RW
Problem je v tom, ze nektere Rockwooly jsou vice vhodne pro akusticke upravy nez jine. Jestli je to mozne, zjisti si, jaky typ vaty jsi vlastne tak vyhodne ziskal a pak se podivej na web Rockwoolu na jeji akustickou pohltivost. Kdyz to porovnas s vlastnostmi Airrock ND, zjistis, jestli ta vata ze vzduchotechniky ma pro tebe smysl. Pokud bude mit horsi pohltivost, znamena to, ze ji budes muset dat treba 2x tolik, aby fungovala jako ten Airrock a pak je otazka, jestli neni lepsi koupit vic baliku Airocku.
MonkeyFighter píše: nekde se tu psalo ze uz to neni uplne vhodny hlavne na basy...
O tom nic nevim. Kdyz das vatu do rohu o dostatecne tloustce (30cm) a prikryjes ji latkou, tak mas vyresene basy, stredy i vysky.
MonkeyFighter píše:a ted by me zajimalo jestli je to jen min ucinny-dejme tomu bych vycpal treba misto 2rohu 4
Myslis jako ze bys 2 rohy vatou vubec nevyplnoval? To nedoporucuji. Problem s dunicimi basy sice zredukujes, ale ne uplne.
MonkeyFighter píše:dalsi vec sou ty pasti na zed+strop pokud bych je chtel max 20cm tlusty mam je spis cely vyplnit nebo je nechat 10cm RW 10cm mezera? delat je tlusty 30cm(20+10) uz se mi moc nechce...navic doufam v to ze k vyreseni basu by mi melo stacit vycpat vsechny 4 rohy 0,5mx0,5 trojuhelnikama od podlahy ke sropu takze ty na stenu/strop by mely resit spis vyssi frekvence a flutter echo...no a ted babo rad
Prave ja to resim tak, ze na basy mam ty masivni trojuhleniky v rozich a na stenach mam uz jen 10cm ramy na stredy a vysky. Kdyz oddalis ram od steny, tak urcite se zvetsi jeho pohltivost, ale nesmis to s tou vzduchovou mezerou prehnat, nebo ti ten ram naopak prestane absorbovat!
Vice o tom pise Ethan Winer na svem webu.

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html#air%20gap

Co se tyce otazky jestli 20cm vaty nebo 10cm vaty a 10cm vzduchu, tak lepe bude urcite absorbovat 20cm vaty. Jestli mas penize na 20cm vaty, tak urcite doporucuji tuto variantu.

MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

fova: no prave nevim jestli nekde zjistim jakou vatu tam davaj,ale pokusim se to nekde vypidit ...Jsou to ale ale tlumice hluku takze predpokladam ze by to melo bejt OK,ale kdyz sem po nekolikaty proctal tohle forum od zacatku tak tam matucha pise ze nejvhodnejsi bude asi airrock ND a ze typy s mensi hustotou se mene vhodny...tahle moje vata odpovida lehcimu airrocku LD(mam vedle toho ve sklepe jeden zbylej balik AR LD a vypada to stejne takze to typuju na ten-minimalne je stejna hustota)

to ze mensi hustota vadi vic u basu byly jen dohady ale uz sem to tu cet tusim jinde tak nevim co je na tom pravdy...

nasel sem ze AIROCK ND 100mm ma pohltivost 1,1 AIROCK LD 100mm 0,92

v podstate to vyresim stejne jako ty,ale asi vyplnim nejdriv prvni dva rohy a podle vysledku vyplnim/nevyplnim ostatni dva a nasteny pasti udelam asi 20cm jestli bude tahle vata funkcni tak me to to bude stat na jenom kousek latky a OSB navic

no diky moc za rady..ted uz nejzbejva nez se s tim nejak poprat:)

fova

Příspěvek od fova »

Plati, ze cim je vata hustsi, tim lepe pohlcuje basove frekvence.

fova

Příspěvek od fova »

Tento vikend jsem zase pokracoval na stavbe svych akustickych uprav.
Myslim, ze ted uz mam nakoupeny veskery material, takze puvodni predpoklad na celkove naklady za material ve vysi 10000Kc musim korigovat na cca 12000Kc.
Co se tyce vlastni prace, tak vyroba 6 rohovych pasti a 5 ramu mi zabere priblizne tyden cisteho casu, coz je mnohem vice, nez jsem predpokladal. Tim, ze to delam jen o nekterych vikendech, to jde dost pomalu.

Tady pokracuje fotoserial:

Latka na zakryti:

Obrázek

Koupena v Ikee. Puvodne jsem planoval jine barvy, ale ty zrovna nemeli skladem, tak jsem vzal tyhle. Latka je neco mezi pytlovinou a jemnym platnem. Ma mirne hrubsi povrch, aby dobre fungovala na absorbci vyskovych frekvenci.

Material na ramecky, na kterych bude napnuta latka:

Obrázek

Vzal jsem jak tycky ctvercoveho, tak trojuhelnikoveho prurezu. Trojuhelnikove budou pouzite na sikmych stenach rohovych basovych pasti. Ctvercove tycky maji delky stran prurezu 2x2cm.

Vyrobeny ramecek na rohove pasti:

Obrázek

Sklada se z trojuhelnikovych i ctvercovych tycek, u kterych byly seriznute konce. Spojene to je vruty o delce 40mm.

Ramecek potazeny latkou:

Obrázek

Rohove pasti budou potazene modrou latkou a ramy na stenu zlutou. Latka je pripevnena nastrelovaci sponkovackou.

Pripevneni ramecku s latkou do pasti:

Obrázek

Ramecek byl vlozen do pasti a na ctyrech mistech pojisten proti vypadnuti vruty o delce 25mm.

Hotova rohova past:

Obrázek

Vyroba ramecku pro ramy na stenu:

Obrázek

Ramecek je tvoren ciste z ctvercovyh tycek spojenych vruty.

Hotovy ram na stenu:

Obrázek

fova

Příspěvek od fova »

Jeste jedna informace k vyberu vhodne latky na zakryti.
Jak muzete videt na fotkach vyse, pouzil jsem latku, ktera je o neco jemnejsi nez pytlovina, ale hrubsi nez platno. Pri pohledu proti svetlu je mozne videt skrz ni a take se da snadno profouknout usty.
Takovy typ latky volte pokud chcete, aby vam akusticke prvky slouzily jako sirokopasmovy absorber - tj. aby absorbovaly i stredy a vysky.
Pokud chcete tyhle trojuhelnikove prvky pouzit pouze na basy a stredy a vysky resit jinak, je naopak vhodnejsi mit latku pevnejsi a mene hrubou, ktera bude vyssi frekvence spise odrazet zpet do mistnosti.
Pokud to udelate tak, jako ja, pocitejte s urcitym umrtvenim mistnosti, coz nemusi byt pro kazdeho zadouci.

Poshook

Příspěvek od Poshook »

chces povedat, ze ak budem mat paravan so 16cm hrubym isoverom mimo stenu (v priestore), tak nebude absorbovat?

greezmen

Příspěvek od greezmen »

Poshook píše:chces povedat, ze ak budem mat paravan so 16cm hrubym isoverom mimo stenu (v priestore), tak nebude absorbovat?
neviem gde si sa to tam dočítal ale samozrejme je to hlúposť určite bude absorbovať ale samozrejme nie tolko ako v rohoch gde sa basy množia najviac.

Poshook

Příspěvek od Poshook »

greezmen píše:
Poshook píše:chces povedat, ze ak budem mat paravan so 16cm hrubym isoverom mimo stenu (v priestore), tak nebude absorbovat?
neviem gde si sa to tam dočítal ale samozrejme je to hlúposť určite bude absorbovať ale samozrejme nie tolko ako v rohoch gde sa basy množia najviac.
to je dobre, lebo zajtra idem sfinalizovat svoj paravan kutik. poslem fotky z celeho priebehu

greezmen

Příspěvek od greezmen »

ja sa chystám už dlhšiu dobu skusiť urobiť difuznu plochu(kedže basových pastí tu mam aj nazvyš) z náhodných predmetov nalepenú zatial iba na kartóne a šupnem ju na strop a za seba na stenu kam smerujú repráky.
Skusim tam dať pravdepodobne na začiatok odrezané konce plastovej flaše v roznych dlžkach a "uvidím" aký bude rozdiel snád tým rozprášim nejaké frekvencie. :) Nejde mi teraz o vzhlad ale skor o funkciu ako sa zmeni akustika. Bolo by to iba testovacie riešenie.
Prípadne ak máte nejaký link na home made difúzne panely (len nie z dreva na to nemám ani priestor ani chuť to robiť.) tak by som uvítal nejake lepšie nápady ako moje PET flaše :oops:

fova

Příspěvek od fova »

Jedna se o pohltivost basu. Pokud oblast 20 cm od steny vyplnis vatou, mas nejvetsi pohltivost, pokud nechas 10cm mezeru a pak mas 10cm vaty mas mirne horsi pohltivost, pokud zvetsis mezeru na 20cm a pak mas 10cm vatu, nektere basove frekvence uz nemusi byt absorbovany.

Precti si ten clanek od Ethana Winera, na ktery jsem daval odkaz vyse. Je to trochu vedecky napsane, ale kdyz si to nekolikrat prectes, da se to pochopit. Optimalni mezera se da vypocitat pomoci vzorecku, pokud vis, jake frekvence chces absorobovat.

Tohle cele, co jsem napsal ale plati jen pro tenkou vatu (cca do 10cm tloustky). V tvem pripade se domnivam, ze je to irelevantni, protoze mas tloustku vaty velkou, takze je jedno kde to budes mit.
Urcite by ti to tvoje reseni melo resit frekvence do 100Hz. Nize uz si tim nejsem tak jisty a mozna by to chtelo silnejsi tloustku.
Naposledy upravil(a) fova dne 09 dub 2008 22:14, celkem upraveno 1 x.

fova

Příspěvek od fova »

greezmen píše:a sa chystám už dlhšiu dobu skusiť urobiť difuznu plochu(kedže basových pastí tu mam aj nazvyš) z náhodných predmetov nalepenú zatial iba na kartóne
Basovych pasti nikdy nemuzes mit nadbytek. Vetsina lidi jich ma naopak malo nebo jsou nedostatecne ucinne.
Maximalne muzes mis pretlumenou mistnost, tj. ze mas akustickymi upravami prilis zredukovane vyssi stredy a vysky. Zvuk ti pak zni v mistnosti tence/pod dekou. Zalezi napr. na tom, co mas za kryci material na basovych pastech, jak uz jsem o tom psal na teto strance. Kdyz napr. prestrikas latku na pastech sprejem s barvou a zjemnis tak jeji strukturu a zalepis pory, najednou se ti vyjasni vysky a zni opet cinkave.

greezmen

Příspěvek od greezmen »

ja mam problém hlavne zo stojatými vlnami medzi rovnými stenami paneláku a tie robia velké rošošo v celkovej akustike ktoru tu mam ako som pisal skusim to roztrieštit difúziou o rôzne predmety a povrchy na umelej stene z kartonu.

fova

Příspěvek od fova »

Co jsem ale slysel ty tvoje nahravky mikrofonu, tak mi spis prislo, ze to mas pretlumene na stredech a vyskach nebo mas nejaky problem s hardwarem.

fova

Příspěvek od fova »

A jestli to chces resit nejakym kartonem, tak ten ti pomuze jen s vyssimi frekvencemi. Stojate vlny ale spis budou nekde na basech, ne?

A jak jsi na to prisel, ze tam mas stojate vlny? Delal sis nejake mereni s mericim mikrofonem?
Nebo jsi v softwarovem analyzeru kontroloval nahravku jednotlivych frekvenci?

Odpovědět