DIY basove pasti - the official thread

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
fova

Příspěvek od fova »

Dnes vecer jsem s tim opet laboroval:

Nejprve jsem nacpal molitan do bassreflexovych otvoru u monitoru a opet jsem meril. Hrb na 50Hz se sice o par dB zmensil, ale jama na 70Hz se naopak prohloubila. Na hrb na 150Hz tahle modifikace nemala zadny vliv.

Vytahl jsem molitan ven a zkusil jsem vzadu na bednach potlacit potenciometrem basy. Fungovalo to naprosto identicky jako ten molitan, 150Hz hrb to nespravilo. Tak uz jsem tam molitan nedaval zpet.

Pak jsem vsechny pasti pokryl igelity, jestli se nezlepsi jama na vyskach kolem 5kHz. Ale nemelo to ZADNY efekt. Charakteristika zustala naprosto identicka, prestoze jsem usima vnimal urcite zlepseni. To me opravdu sokovalo a zmatlo.

Pak jsem zkousel delat vsechno mozne, abych odstranil z charakteristiky ten 150Hz hrb, ale neuspesne. Presouval jsem pasti po cele mistnosti, prohodil jsem monitory jestli leva bedna neni vadna, drzel jsem polstar ze vsech stran mikrofonu, nacpal jsem rohy u stropu polstari, ale vubec nic nepomahalo. Ani se mi nepodarilo lokalizovat, kde v mistnosti je tahle frekvence silnejsi a kde slabsi.

Take jsem vymenill mikrofon za jiny, ale charakteristika mistnosti byla podobna jako u toho Titanu.

Takze jsem se dnes nikam nepohnul.

Jeste jeden dotaz, kdyz se meri jednotlive bedny, je kapsle mikrofonu celem k LCD nebo se vzdy nataci k jednotlive bedne?
Kdyz jsem mikrofon pootocil k bedne, tak vysky rapidne vyskocily nahoru - o vice jak 5dB.

kexik

Příspěvek od kexik »

osa mikrofonu ma byt v ose reproduktoru...

fova

Příspěvek od fova »

Nevim, jestli ti spravne rozumim.
Takze kapsle bude natocena tak, aby jeji plocha byla rovnobezna s celni plochou bedny? Jinymi slovy, ke kazde bedne se bude mikrofon natacet zvlast?
Doposud jsem mel celo kapsle smerujici do LCD obrazovky a mikrofon jsem nijak stranove nenatacel.

kexik

Příspěvek od kexik »

samozrejme... ako inak? vyskovy reproduktor je smerovy jak prasa, uz 30 stupnov od osy mas charakteristiku totalne na sracku... a mikrofon takisto, aj ten gulovy je gulovy len na 1kHz, pri vysokych frekvenciach proste smerom od obvodu kapsle nefunguje... ale opakujem, vysky IGNORUJ, obzvlast velkomembrana ma spustu vselijakych odrazov, meranie velkou kapslou v tom blbom kosi nie je presne. nema nadarmo kazdy meraci mikrofon co najmensiu pzm vlozku a ten divny tvar

fova

Příspěvek od fova »

Diky. Asi se na to tedy vykaslu, dokud nebudu mit k dispozici ten merici mikrofon.

fova

Příspěvek od fova »

Jeste dotaz, pro ty, co pracovali s tim Behringerem ECM 8000.
Pichnu ho normalne do preampu pres XLR konektor a bude fungovat pri zapnutem fantomu?
Nemusi tam byt doufam nejake dalsi zarizeni?
V katalogu jsem cetl, ze tento mikrofon spolupracuje s realtimovymi analyzery, tak me to trochu zmatlo.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

fova " presne tak .. normalne to funguje ..

krokyn

Příspěvek od krokyn »

osobně bych doma měřil jen tam, kde se sedí a poslouchá (tj. pro obě bedny ve stejném místě, tam kde máš hlavu)

radek_p

f = 344 / h

Příspěvek od radek_p »

to fova:
1) ja mam podobny problem, zdaleka nejvetsi hrb na moji poslechovy frekvencni krivce je mezi 140-145 Hz. Drobny upravy usporadani poslechovyho mista, jako napr. posunovani beden ode zdi, ke zdi, od sebe, k sobe apod., trochu meni tvar hrbu, ale frekvence zustava stejna. V mem pripade jsem si jisty, ze je to stojata vlna mezi zemi a stropem. Zkus vzorecek f = 344 / L, za L dosad vysku mistnosti. Ja mam nizky strop (240 cm) a ta frekvence mi vychazi hodne presne. Pozor - ve skole nas ucili rychlost zvuku 330m/s, ale pri korekci na 21 stupnu Celsia je to 344. Dela to dost podstatny rozdil. Mne to s 330 m/s porad nevychazelo, jakmile jsem pouzil 344 m/s, tak jsem se nasel. Pozn. c. 2.: v ucebnicich se pro fundamentalni frekvenci stojaty vlnu uvadi f = v / 2L, ale ja mam nejsilnejsi az tu "prvni harmonickou", takze f = v / 1L. Problem stojaty vlny mezi stropem a zemi je ten, ze odraz basu od zeme nemuzes skoro nijak utlumit a i strop se resi min pohodlne nez steny. Ja mam 5 cm pod stropem zaveseny 5cm tlusty panely z husty mineralni vaty, ale moc to nepomaha. Bohuzel tam nemuzu dat silnejsi vrstvu ani to nemuzu zavesit niz, protoze strop uz je takhle strasne nizko. Ucinnejsi ale pritom tenky reseni by byly asi jedine poradny basovy pasti s preklizkovou deskou (tlumeny rezonator ve tvaru ploche skrine z preklizky s vatou uvnitr), ale do toho se mi ted nechce. Takze doporucuju premerit vysku stropu, sirku a delku mistnosti a spocitat, jestli ten hrb neni stojata vlna mezi nekteryma z techto rovnobeznych ploch.

2) na jednom z tech obrazku to vypada, ze mas stul v mistnosti asymetricky (v koute), jednu rohovou past mas skutecne v rohu, ale tu druhou - jestli to dobre chapu - mas za druhym monitore a nikoli ve skutecnem rohu zdi. Podle meho nazoru patri do rohu. Za monitorem ti sice tlumi odrazy, ale v rohu bude ucinnejsi pro tlumeni basu.

Drzim palce.
Naposledy upravil(a) radek_p dne 22 dub 2008 22:36, celkem upraveno 1 x.

kexik

Příspěvek od kexik »

radek: pokial je problem vylozene jedna frekvencia s maximom, mozes pouzit ladene prvky... vzorcek na vypocet helmholzovho rezonatora najdes v kazdom clanku o stavbe reproduktorov a prosta rurka, naladena na problematicke maximum, ti nejaku energiu pri danej frekvencii pohlti a teda neodrazi. staci tych rurok vyrobit cele plato a mas to... ako rezonator funguje lubovolny otvoreny duty objekt, ide ciste o pomer stran. kdesi som videl pouzit ako extremne hnusny rezonator plastovy smetiak, nacpany rockwoolom a strceny do kuta... a fungoval

fova

Příspěvek od fova »

krokyn píše:osobně bych doma měřil jen tam, kde se sedí a poslouchá (tj. pro obě bedny ve stejném místě, tam kde máš hlavu)
To take delam, ale zajimalo me i jake je to jinde, abych pochopil zakonitosti sireni zvuku v teto mistnosti.

fova

Re: f = 344 / h

Příspěvek od fova »

radek_p píše:to fova:
1) ja mam podobny problem, zdaleka nejvetsi hrb na moji poslechovy frekvencni krivce je mezi 140-145 Hz. Drobny upravy usporadani poslechovyho mista, jako napr. posunovani beden ode zdi, ke zdi, od sebe, k sobe apod., trochu meni tvar hrbu, ale frekvence zustava stejna. V mem pripade jsem si jisty, ze je to stojata vlna mezi zemi a stropem. Zkus vzorecek f = 344 / L, za L dosad vysku mistnosti. Ja mam nizky strop (240 cm) a ta frekvence mi vychazi hodne presne. Pozor - ve skole nas ucili rychlost zvuku 330m/s, ale pri korekci na 21 stupnu Celsia je to 344. Dela to dost podstatny rozdil. Mne to s 330 m/s porad nevychazelo, jakmile jsem pouzil 344 m/s, tak jsem se nasel. Pozn. c. 2.: v ucebnicich se pro fundamentalni frekvenci stojaty vlnu uvadi f = v / 2L, ale ja mam nejsilnejsi az tu "prvni harmonickou", takze f = v / 1L. Problem stojaty vlny mezi stropem a zemi je ten, ze odraz basu od zeme nemuzes skoro nijak utlumit a i strop se resi min pohodlne nez steny.
Mam stejnou vysku stropu jako ty, takze by to mohla byt stojata vlna.
Vcera jsem zkousel dat pohltivy material pod a nad snimajici mikrofon, ale nepomohlo to. Take je zajimave, ze 140Hz hrb jsem nameril u jedne bedny a u druhe uz takovy problem skoro neni.
radek_p píše: 2) na jednom z tech obrazku to vypada, ze mas stul v mistnosti asymetricky (v koute), jednu rohovou past mas skutecne v rohu, ale tu druhou - jestli to dobre chapu - mas za druhym monitore a nikoli ve skutecnem rohu zdi. Podle meho nazoru patri do rohu. Za monitorem ti sice tlumi odrazy, ale v rohu bude ucinnejsi pro tlumeni basu.
To mas sice pravdu, ale v rohu, vedle prave pasti je knihovna s kterou ted nechci hybat.
Ona cela tahle nahravaci a poslechova mistnost je pouze provizorni, nez dostavime novy dum.
Urcite chci mit relativne slusnou charakteristiku pro nahravani pres mikrofony, ale uplne do detailu to resit nechci. Uz ted to neni zas tak spatne.
Definitivne to budu resit az v te nove mistnosti.
Treba Helmotzuv rezonator se mi ted nechce vyrabet, protoze v nove mistnosti by mi treba byl k nicemu.
Soucasna mistnost je kombinaci nahravaci mistnosti a obyvaku, v domecku uz bude vyclenena jedna mistnost jen na nahravani. Uz ted, kdyz se tam teprve stavi vnitrni pricky, detailne resim jeji vnitrni usporadani.

Budouci stehovani je i duvod, proc jsem udelal pasti prenosne. Az se budeme stehovat, tak je jednoduse odnesu do auta a nainstaluji v nove mistnosti.

Ale diky za komentare. Treba se to bude hodit i ostatnim.

fova

Příspěvek od fova »

Tento tyden by mi mel dorazit merici mikrofon, tak pak budu pokracovat se svou mistnosti.

Tady jsou fotografie DIY akustic. uprav z jednoho tematu na Gearslutz, ktere se tu mohou nekomu hodit.
Jsou tam i valcove pasti, o kterym jsme diskutovali na predchozich strankach:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

http://www.gearslutz.com/board/bass-tra ... traps.html

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

mam zopar jednoduchych otazok na ktore si neviem zodpovedat 8)
  • aku pohltivost ma perina s husacieho peria? nebolo by nieco taketo vhodne do basovych pasci
  • aku pohltivost ma koberec?
  • su nejake special koberce ktore absorbuju nejake fq pasmo? ( hrubka, chlpate atd. )

kexik

Příspěvek od kexik »

EXCOM píše:mam zopar jednoduchych otazok na ktore si neviem zodpovedat 8)
  • aku pohltivost ma perina s husacieho peria? nebolo by nieco taketo vhodne do basovych pasci
  • aku pohltivost ma koberec?
  • su nejake special koberce ktore absorbuju nejake fq pasmo? ( hrubka, chlpate atd. )
solidnu pohltivost na stredoch a vyskach ma ovcie runo (normalna ovcia kozusina s chlpami), videl som to pouzivat na tlmenie reproduktorov. pod perinou sa radsej nechaj zohrievat nejakou peknou fifinou ;)
tieto data su velmi tazko zohnatelne, ale zozen si meraci mikrofon a mozes zacat, meracia sustava je hrozne jednoducha> bedna mikrofon, medzi to vkladas materialy. pohltivost dostanes subtrakciou spektra bez materialu a s materialom... ziskas jednak hodnoty utlmu, jednak frekvencnu zavislost. toto meranie je asi najlepsie robit hyperkardioidou, ked uz nie je anechoicka komora

Odpovědět