To Aleska:
a) Vždycky se ve svých příspěvcích snažím být seriozní a nepíšu názory na něco s čím nemám osobní zkušenost a pokud, upozorním na to, že to tak není třeba slovy "ale nevím, nezkoušel jsem..." apod. Fakt si na to dávám pozor, protože anonymita neexistuje a nechci ze sebe zbytečně dělat vola.
b) Ano, tu zatlumenou nahr. místnost/kukaň (3x3m) jsem si doma přivodil a funguje v pohodě (ten dům jsem taky částečně sám postavil). Jsem tedy slušně obeznámený s chováním min. vaty (Orsil, Rockwool a pod.) a
nikdy bych ji nepoužil bez překrytí folií. V zatlumené místnosti jsem udělal 2 stěny 16 cm, 2 stěny 30 cm, strop 20 cm, dveře 16 cm, jako mezivrstvu jsem (trochu paranoidně) nebyl líný dát 3 vrstvy folie abych maximálně zamezil vyprašování z vaty, navrchu je děrovaný sololit, asi na 70% plochy stěn jsou nalepené ak. jehlany + 2x basstrap. Skoro jsem nesundal respirátor, dokud nebyla 1 vrstva folie. Zvučím tam i pěkně nařvané kyt. a bas. aparáty a když si představím, jak by se při tom ak. tlaku sypal humus z nepřekryté vaty, úplně mi vstávají chlupy na nohách - fuj! A nutit někoho zpívat v tom? Myslel by si, že jsem se zbláznil.
Takže pro Tvé uspokojení můžu sestavit větu, že se
subjektivně laicky domnívám, že by to možná mohlo mít časem dokonce zdravotní následky.
Samozřejmě uznávám, že můžou existovat i druhy min. vaty, které jsou natolik perfektní, že zakrytí nepotřebují, ale s těmi jsem se ještě nesetkal a důvody pro nezakrytí folií by musely být hodně přesvědčivé, abych ji nepoužil.