Domácí nahrávání - začátečník

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
tess192

Domácí nahrávání - začátečník

Příspěvek od tess192 »

Ahojte,

už nějaký ten rok zpívám a hraju na kytaru (elektro - akustickou), a tak jsem si říkala, že bych si chtěla domů pořídit takové mini studio, abych si mohla zpěv + kytaru (popřípadě klávesy) nahrávat do počítače nebo notebooku. Něco málo jsem se snažila vyčíst na internetu, ale nevyšla jsem z toho uplně chytrá. Kromě toho, že budu potřebovat mikrofon, zvukovou kartu, pop filtr, nějaký software a sluchátka vlastně nevím nic.

Byl by někdo ochotný mi poradit?
Díky moc !

ReaktoplazmAR

Re: Domácí nahrávání - začátečník

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

to čo si vypísala je všetko čo na to budeš potrebovat (možno ešte preamp k mikrofonu, prípadne nejake akusticke prvky).
otazka je kolko do toho chceš investovat..
skús presnejšie popísat čo ti neni jasné, takto všeobecne tažko radit..

tess192

Příspěvek od tess192 »

právě moc nevím, jaký mikrofon a vlastně vše, co budu potřebovat si mám pořídit. Samozřejmě nechci, aby to mělo určitou kvalitu, ale taky zase nchci kupovat nějaké profesionální věci, které nevyužiju a budou mi k ničemu.. Upřímně se vůbec neorientuju v cenách takového vybavení, ale hádám tak 12 000-15000? Šlo by se do toho vlést?

Potom vubec nevím, jak to funguje s nahráváním kytary. Mám elektroakustickou, znamená to, že si ji mužu normálně zapojit, nebo se nahrává přes mikrofon? A když už jsme u toho, tak ani nevím, jaké kábly vlastně budu potřebovat.

dJR

Příspěvek od dJR »

odkud jsi? tohle by bylo spíš na osobní konzultaci s někým, kdo něco takového už provozuje, aby si věci viděla, poptala se co a jak a proč...

jammix

Příspěvek od jammix »

tess192 píše: už nějaký ten rok zpívám a hraju na kytaru (elektro - akustickou), a tak jsem si říkala, že bych si chtěla domů pořídit takové mini studio,
Kašli na to
Díky moc !
neni zač
:wink:

rastis

Příspěvek od rastis »

tess192 - najlepsie je zacat to rovno robit. pises, ze mas elektroakustiku, pocitac mas urcite tiez. urcite je v nom zvukovka. ma nejake vstupy ? ak hej, tak tam strc tu gitaru, nainstaluj nahravaci program a nieco nahraj. ako sa tomu zacnes venovat, vela veci Ti bude ovela jasnejsich a budes vediet davat konkretnejsie otazky ...

zbytocne je Ti vypytovat sa na mikrofony a financne rozpocty, ked si este nic nenahrala...

tess192

Příspěvek od tess192 »

dJR píše:odkud jsi? tohle by bylo spíš na osobní konzultaci s někým, kdo něco takového už provozuje, aby si věci viděla, poptala se co a jak a proč...
Jsem z Břeclavi.. Bohuzel ale nikoho, kdo s tim ma zkusenosti neznam. Jinak bych se samozrejme ptala rovnou toho cloveka..

dJR

Příspěvek od dJR »

Takže to máš blíž do Blavy než do Brna :-) Už jsem se chtěl nabídnout :-)

R.

jakubt

Příspěvek od jakubt »

Tohle by do začátku mohlo stačit - sada, kde je dobrá zvuková karta, slušný mikrofon a sluchátka, k tomu nějaký software (nejspíš v silně osekaných verzích) a kabely.
https://www.muziker.cz/focusrite-scarle ... generation
Nebo https://www.muziker.cz/focusrite-scarle ... generation - tahle je o trochu dražší, ale zvuková karta je do budoucna méně omezující.

jammix

Příspěvek od jammix »

popripade napiš presne aky model gitary máš podla toho sa dá usudit cenova relacia mikrofonu eventuelne vhodnosť nahravania na mik.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mozna zacni uvazovat i o nejakem jinem poslechu, nez jsou sluchatka.

opravdu nemas nejakyho kamarada/znamyho z okoli, kterej by hral na kytaru trochu seriozneji? taky si totiz myslim, ze je nejlepsi v tomhle zacit tim, ze nekomu kouknes pres rameno a zaroven poslechnes jak mu to hraje, jeho nazory a zkusenosti. podle me tim rychle prejdes pres ten prvni blbej krok, kterej muze bejt taky 3x pres bludnej koren - myslim tim, ze pravdepodobne udelas hodne zacatecnickejch chyb, nez dosahnes nejakyho zakladniho vysledku.

btw. sice nejsem priznivce balickovejch nakupu a uz vubec ne od jednoho vyrobce, ale to co dal jakubt mi neprijde tak uplne blby do zacatku.

jakubt

Příspěvek od jakubt »

btw. sice nejsem priznivce balickovejch nakupu a uz vubec ne od jednoho vyrobce, ale to co dal jakubt mi neprijde tak uplne blby do zacatku.
Taky nejsem příznivce balíčkovejch nákupů, ale tohle se mi zdá v pohodě. Kdybych začínal a neměl nic, asi bych do toho šel.

Stan

Příspěvek od Stan »

Nebo se koukni na tohle http://www.ikmultimedia.com/products/irigproduoss/
ma to vse co budes potrebovat plus neco navic a s prehledem se vejdes do rozpoctu
nebo tento i s klavesami pro moznost kompletni produkce
http://www.ikmultimedia.com/products/irigproduossd/ ale smozrejme se daji midi klavesy dokoupit pozdeji od jakehokoliv vyrobce

EDIT: aby jsi mohla nahravat do pocitace budes potrebovat DAW (Digital Audio Workstation). Predpokladam ze mas Windows PC takze muzes zkusit Studio One Free (popis co to umi je tady http://www.presonus.com/press/press-rel ... o-One-Free) jsou samozrejme i dalsi DAW zdarma jako napiklad Audacity, Cockos Reaper a dalsi ale SOF bude asi nejsnadnejsi se naucit ovladat a nastavit.

Reaper je skvely ale pro zacatecnika hodne komplikovany pro nastaveni a mohl by te ze zacatku odradit. Pokud mas Apple Mac pak Garage Band je soucasti vybaveni tz. je zdarma a je take jednoduchy na nastaveni a ovladani, samozrejme pak jsou zde i dalsi stejne jako pro PC Win.

tess192

Příspěvek od tess192 »

dJR píše:Takže to máš blíž do Blavy než do Brna :-) Už jsem se chtěl nabídnout :-)

R.
Ve skutečnosti jezdím do Brna relativně často :) Takže by to nebyl problém

dJR

Příspěvek od dJR »

No tak se můžeme dohodnout, studio mám v Kuřimi.

Odpovědět