Dotaz na analogové masterovače
Re: Dotaz na analogové masterovače
Ja postupuju tak, ze pred masterem si mixdown (24/44) normalizuju na cca -2 dB (pokud ma mene), potom mastering va Wavelabu, na konci sw limiter (transparentni jsou IME Stillwell event horizon, TLs Maximizer a do velke miry i PSP Xenon a Voxengo Elephant 3), ktery bere tak max. 1-2 dB, output ceiling -0.2 dB a nasledne dither na 16/44.
Delay: obvykle rozumne RMS u popove pecky je ted kolem - 10-11 dB, neberu extremy (-7 dB) nebo neobvykle citlive mastrovane veci (-14 dB a mene) .
Delay: obvykle rozumne RMS u popove pecky je ted kolem - 10-11 dB, neberu extremy (-7 dB) nebo neobvykle citlive mastrovane veci (-14 dB a mene) .
tracky na platnu sa mastruju spolu cize idu do toho isteho peak limiteru... cize ticha skladba ma n spickach vacsi room, nie je to tak ze tichu najskor zmastrujes hlasno a potom ju stisis... to by bol velmi hlupy sposobCyril píše:matucha: takze na CDckach jsou pak treba skladby, u nichz nejvyssi peak je pod maximem (treba pod tech -0.2 nebo tak)? To me nenapadlo... ale to se pak u nich da ten vzniklej prostor vyuzit prave pro naky ty kraticky peaky treba na bicich, ne? A pak zase prijde ke slovu normalizace... nebo se ten prostor proste nekdy nechava nevyuzitej?
ked niekomu posielam len mixdown na posudenie, normalizaciou mu aj tak netrafim hlasitost taku, ako maju nahravky, s ktorymi by chcel porovnavat, takze naco mu to vobec len tak naoko zhlastnovat ? je to tam padom pre mna operaia navyse...Cyril píše:... A kdyz to posilas, chces aby si nemusel dotycnej tvou skladbu vedle jinejch muset zhlasitovat jenom proto, ze jsi nevybral v menu "normalize".
delay, na nemastrovany track -12 rms je moc, rastisovych (nekomprimovanych) - 20, je urcite v pohode
PiKey. Já právě zmiňoval master ne mix. V 95% mám po másteru tak - 10 dB a méně, zřídkakdy du do -7dB, ale i tak mě to štvě byť je to v ryze amatérské rovině. Ale to chce už lepší mix a pořešit ty problémové místa tam.
pockaj .. on pisal ze ma -6dB RMS .. (-6db peak, -12dbRMS) .. osobne nechapem, co sa da na takej nahravke este mastrovat ..PiKey píše:delay, na nemastrovany track -12 rms je moc, rastisovych (nekomprimovanych) - 20, je urcite v pohode
inak dost velke zmatky sa tu zatial popisali .. mam pocit , akoby podaktori ani necitali toto forum ..
imho po mixazi peak nekde -7dB az -4dB a RMS -15dB az -12dB je ok. urcite bude asi zalezet na tom jakej to je styl hudby.
moc taky nechapu proc neco normalizovat. To jsem nikdy nedelal a asi ani delat nebudu, protoze hlasitost tracku si snad kazdej dokaze nastavit sam,.
moc taky nechapu proc neco normalizovat. To jsem nikdy nedelal a asi ani delat nebudu, protoze hlasitost tracku si snad kazdej dokaze nastavit sam,.
Podle me napriklad neznormalizovana mptrojka je proste technicka chyba, u nekoho, kdo dela se zvukem bych to fakt necekal... ta operace zabere asi dve vteriny.
preco ?Cyril píše:Podle me napriklad neznormalizovana mptrojka je proste technicka chyba...
Cyril : ty vlastne do akej temy prispievas?
Ale rozhodne ty "bezny" hlasitosti budes bliz a nebude tak muset pridavat volume o tolik, mozna i vubec. Je skoda nevyuzit toho potencialu, navic kdyz je to prace fakt na par sekund.rastis píše:ked niekomu posielam len mixdown na posudenie, normalizaciou mu aj tak netrafim hlasitost taku, ako maju nahravky, s ktorymi by chcel porovnavat, takze naco mu to vobec len tak naoko zhlastnovat ? je to tam padom pre mna operaia navyse...
Som rad , ze tato tema sa ubera dobrym smerom a vyjadruju sa tu ludia , co sa analogovemu masteringu venuju cely zivot ..
Pytkin: viz moje ikonka, i presto vsechno te mam rad