Emphase nahravky

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Cyril
Příspěvky: 5704
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Ciste pro zajimavost, o co teda slo s tou pre-emphasis? .) dik

Poshook
Příspěvky: 2480
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook »

mna velmi bavi PSP MixSaturator, ktory robi asi vsetko, o com tu bola rec vratane saturacie

Poshook
Příspěvky: 2480
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook »

biscuit píše:no popravde pro me jsou excitery v dobe kdy vsichni tihnou k "analogum" trosku nepochopitelny. zvuk spis nabrousej. ja spis mam rad trosku devastace - emulaci pasu nebo lampy - trosku prihrat peknym zkreslenim, ale asi ne brousic :o)
mal som za to, ze exciting je tiez len pridavanie harmonickeho skreslenia, takze v istom zmysle podobny ukon ako emulacia pasu/lampy :roll:

biscuit
Příspěvky: 9541
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit »

no jasne, ze je to vlastne to samy, akorat, ze s jinym nastavenim parametru a s jinym pozadavkem. jasne, ze i emulace pasu nebo lampy je exciting, protoze ten zvuk dosicujes a pridavas tam harmonicky (ale treba u pasu i krouhas na vejskach). ja jsem asi pouzil blbej vyraz - tak to uvadim na pravou miru. exciter jsem myslel ciste jako sitic vysokejch kmitoctu, kterej ma za ukol trosku nablejsknout a zostrit. ono mi to na tech vejskach uz nepripada jako zkresleni, i kdyz asi je (ty pridany harmonicky), protoze u tehle frekvenci toho asi moc nerozlisim, takze proto jsem mel nejaky vnuknuti to nenazyvat stejnym slovem.
popisuju to jak to vnimam z mojeho pololaickyho pohledu, tak me nekamenujte, kdybych placal blbosti.
tak me tak napada, ze pro ten proces pas, lampa mi spis sedi slovo saturace - saturator.

Poshook
Příspěvky: 2480
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook »

vpoho, nic som nenamietal.

biscuit
Příspěvky: 9541
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit »

no ja vim, ale doslo mi, ze to je to samy az potom cos to napsal. donutils me premejslet :mrgreen: teda ne ze bych neco vymyslel, spis jsem se ujistil, ze v tom mam trosku hokej (me tak napadlo - MISTRI!, teda ne ze bych si pripadal jako vetsina tohohle naroda, ktera se tvari jako ze neco vyhrala, ale rict jsem to musel :))

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

Brooklyn / juanita juarez píše:bbe maximizer zni zpocatku opravdu lakave. jak tu zaznelo, vsechno res ad hoc a kasli na pravidla. pri pouziti bbe v mixu ale probihal nasledujici scenar uplne vzdycky, takze sem ho uplne vyradil: nejdriv sem zavesil bbe, postupne sem zacal ubirat & ubirat, az sem skoncil na nule a sundal ho ze savle. mozna bych ho pouzil na deliberatni zpraseni cehokoliv, jinak ne...
ano, to je presne ten postreh... ale ako hovorim na basu (myslim zivu basu, hlavne slapovanu, ale aj niektore FM basy) to funguje presne tym vhodnym sposobom. inak suhlasim, je to taky fake, specialne vyskova sekcia, na to extra bacha

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin »

Ciste pro zajimavost, o co teda slo s tou pre-emphasis?

Kdy tedy tuto funkci "Pre-emphasis" pri vypalovani CD pouzit a kdy ne?

Mně se zdá, ze obycejna hi-fi vez pri pouziti tete funkce, se lepe zvladne poprat s vyskama ...
Ale samozrejme, ze je tim i stracim.

biscuit
Příspěvky: 9541
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit »

na preemphasis zapomen
slo o to, ze kdyz se palilo driv, tak se to v ruznejch softech muselo zaskrtavat jako volba a nektery softy tu volbu nemely, takze se to nekdy delalo eqckem. dneska to nehrozi - takze jestlis nezazil - nepatrej po tom :) je to takova zasla blbost

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin »

zasla blbost?

Proc tedy ta "zasla blbost" stale existuje i ve WaveLabu 5.0 ???

Když vypálím bez pre-emphasis mám na CD více výšek.
Více než v finalnim mixu.

Cyril
Příspěvky: 5704
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

jo, vsichni rikaj- zapomen na to, nepatrej po tom... Zacinam bejt nepricetnej .))

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

Martin, Cyril: prebrowsujte stare thready, nedavno som pomerne obsiahlo pisal o co ide a pre co je preemfaza dnes uz nanic... docela velky text to bol a nechce sa mi ho pisat znova...
Martin: ze tam mas viac vysok vies ako??? aku mas kartu? nie je to proste tym ze si pustas CD na inom prevodniku? (bacha, ak mas SB a spol a audio kablik v CDROM tak pocujes prevodnik v CDromke a nie DA zvukovky, preto je tam iny zvuk (ak ti krivdim, sorry, len pre istotu)

bez preemfazy musi byt zvuk na cd identicky ako na mastri, jinak je problem ve vasem prijimaci :)

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin »

Diky Kexiku, uz nebudu otravovat s pre-emphasis. Huž to chápu!

Cyril
Příspěvky: 5704
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Doprdele ale, ja to proste nemuzu najit :)
Martin: prosimte posli mi odkaz na to vysvetleni... .) diky a sorry

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin »

Procti si cele tema "Cubase SX 2, praktické otázky a vaše zkušenosti" tam najdes odpovedi.
nebo zadej do hledat : preemfaza - po slovensky :)

Odpovědět