Faze, fazovy posuv, atd. atd.

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Cyril

Faze, fazovy posuv, atd. atd.

Příspěvek od Cyril »

Ahoj, mam dotaz na zkusenejsi kolegy, omlouvam se, jestli je to uz nekde tady vysvetlovany, ale ja jsem to nenasel, ani na netu, ani v tisku... co je to Faze, fazovy posuv, problemy s fazi apod.? Vzdycky ctu- "pozor na problemy s fazi"- jak si na ne dat pozor? :) Diky moc!

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

No .. Faza je uhol od 0 do 360 stupnov .. da sa to lahko vysvetlit na jednotkovej kruznici z ktorej vlastne vyhadza sinus/cosinus .. na sinusovke sa to vysvetluje jednoducho .. Mas jednoduchu sinusovku .. Posuvanie fazy je vlastne posuvanie po casovej osi .. Ked si na 180 stupnov (co je protifaza) , tak sinusovka je uplne opacna .. cize ked ju spocitas (zmixujes) s povodnym signalom , vide nula .. ono lepsie by to bolo nakreslit .. ale v zasade ked povodna sinusovka ide hore , tak ta posunuta ide dole .. v nule sa pretinaju .. ked ten signal budes pozuvat dalej , tak prides az na 360 stupnov a si vo faze .. dostal si sa tam kde si bol pred tym akurat o jednu periodu dalej .. pri hudbe je to samozrejme cele komplikovanejsie .. lebo zvuk je "siroke spektrum sinusoviek" .. cize niektore mozu byt vo faze , ine nie .. atd .. To je tak trosku z teorie ..
Z praxe je hned niekolko problemov .. Zakladna vec je stereo/mono .. Ked nemas v stereu kanaly vo faze , moze sa ti stat , ze ked to das mono , tak zrazu sa ti strati niektory nastroj (pripadne kompletna hudba) .. Tak isto mozes mat problem pri nahravani , ked rozne rozostavis mikrofony , a zmiesas ich do kopy .. tie signaly z mikorofnov mozu byt v protifaze a opat signal vymyzne ..

Magion

Příspěvek od Magion »

Ptykin to napsal takřka učebnicově 8)
Ještě jedna skutečnost kdy vznikají chyby ve fázi. Když posíláš signál ven ze zvukovky do FX a zpět a pak špatně vykompenzuješ latenci a smícháš WET s DRY, tak pak máš jeden nechtěnej efekt navíc - chorus (poř. flanger, phaser ...). Takže pozor na latenci - při špatném postupu taky hrozí rizika posuvu fáze

kexik

Příspěvek od kexik »

dalsi fazovy posun, navyse frekvencne zavisly vnasa do akustickeho signalu kazdy filter a ekvalizer; a nakoniec aj reproduktorova sustava ;) (pre rypalov - sluchatka takisto). miesat dobre stereo teda vobec neni jednoduche: preto hodne ludi robi skor akesi mono z ktoreho trcia do stran len frekvencne uzkopasmove zvuky, ako perkusie, cinely apod... pri zivej hudbe to ale nejde...

Cyril

Dekuji

Příspěvek od Cyril »

Dekuji za objasneni, stale mi vsak neni uplne jasne, jak v praxi docilit mixu, ktery bude hrat slusne i na mono poslech (ztraceji se mi nastroje z mixu). Existuji nejake zasady, vztahujici se k fazovym problemum, kterych je treba se pri mixazi drzet? Dekuji!

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no .. prva zasadna vec je , ze na mixe je tlacitko MONO .. a to treba pouzivat .. kontrolovat , ci niekde neni problem .. etc ..

Cyril

...

Příspěvek od Cyril »

...a kdyz bude problem? .) Jinak, hardwareovej mix nepouzivam... na mixu v Cubasu SX jsou tlacitka input phase- souvisi to nejak? Diky!

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

cyril : no .. ked bude problem , tak sa ho musis snazit odstranit .. a zistit , kde vznikol , aby sa uz nabuduce neopakoval .. input phase je na otocenie fazy .. o 180 stupnov .. cize do protifazy ..

skeletons88

Re: Faze, fazovy posuv, atd. atd.

Příspěvek od skeletons88 »

Ahoj som tu new
Mám problém z fázovanim PA, mám ALTO driverack 3,4 a včera som experimentoval z fazou .
Používam 2xsub 2x sat bassy su cubo 18 osadene 18lw1400 a hore delta 15 + cp 18
Na pc som pustil waw samozrejme vivážene a jedna strana hrala zahmlene, ked som posunul fazu o 50deg vrch aj spodok, tak to hralo lepšie.
Neviem či som posunul dost alebo vela neviem to omerat .
Poradi niekto ako na fazu ?
dik.

kexik

Příspěvek od kexik »

PAcko nastavis jedine meranim. das meraci mikrofon do optima a premeriavas pri roznom sfazovani kym nedosiahnes najrovnejsiu frekvencnu charakteristiku. idealne je mat digitalnu vyhybku, ta vie posuvat priamo oneskorenie jednotlivych sekcii, co je pri zladeni viacerych zvazkov reproduktorov spravnejsie ako posuvat fazu na deliacej frekvencii. fazovy posun je totiz po preneseni do casovej domeny zavisly od frekvencie (cim vyssia frekvencia, tym mensie oneskorenie v ms), kym tvrdy casovy posun ti posuva vsetok signal o rovnaky cas. navyse ten prvy nastrel oneskorenia ide vyratat z rychlosti zvuku pri danom atmosferickom tlaku a teplote a vzdialenosti reproduktorov od seba. pisem prvy nastrel, lebo obvykle ta vyratana hodnota celkom nesedi a treba ju lahko upravit. dovodov je viac a nechce sa mi ich tu vypisovat

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

je ešte nejaký iný skrytý neduh ohladom posuvania fáz okrem toho "mona" a "velkého PA" ??
tým skrytý myslím niečo čo nepostrehnem na bežných monitoroch. lebo občas pri mixe pomocou vst PhaseTone poposúvam fazy niektorého nastroja tak aby mi trošku vyliezol. dokonca ním občas obliznem aj basovú linku..

kexik

Příspěvek od kexik »

dalsi velky neduh vznika vtedy ked nahravas viacerymi mikrofonmi jeden nastroj a potom tie signaly spajas. idealne je nahrat kazdy mikrak do extra stopy a potom ich zmiesavat s posunutim na casovej osi. hodne ludi ich ale sprosto zmiesa uz pred nahratim. tym vzbnikne hrebenovy filter, ktory ovsem niekedy celkom funguje, napriklad na gitarovych aparatoch alebo snare

Odpovědět