Fieldrecording

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Tom Šen

Re: Fieldrecording

Příspěvek od Tom Šen »

V roce 2017 se mi podařilo natočit zpěv slavíka. Byl to pro mě nádherný zážitek až trochu mystický. Byla půlka května, úplněk, z polí stoupala pára, bylo relativně ticho a 20 metrů od mé paraboly a recorderu někde v houští zpíval ukrytý slavík. Natáčel jsem asi hodinu a půl. Několik týdnů poté jsem se dověděl, že na to samé místo chodil jeden ze starousedlíku poslouchat slavíky už v 70. letech minulého století. V roce 1978 noční zpěv slavíka natočil na magneťák, na kazetu. Loni mi tu kazetu přinesl a poprosil, abychom ji zdigitalizovali. Label Skupina mou nahrávku Slavíka z roku 2017-18 vydala. Album ale začíná zmíněným snímkem pořízeným na stejném místě před 39 lety. Přeji příjemný poslech.

https://skupina.bandcamp.com/album/slav-k

matucha

Příspěvek od matucha »

Dneska sem si rikal, jak se snizil hluk dopravy (a letadel) ve meste. Myslim, ze to je vzacna situace jak natocit urcity zvuky mnohem cistejc nez bylo v poslednich letech mozny. By asi stalo za to vyuzit. Bude to uzitecny pro databanky po dlouhy nasledujici roky.

Jirka Štolfa

Příspěvek od Jirka Štolfa »

To je dobry tip, ono i mimo mesto jsou letadla pri nahravani problem.

matucha

Příspěvek od matucha »

Pravda pravda.

Tom Šen

Příspěvek od Tom Šen »

Hoši naprostý souhlas...Všiml jsem si jak civilizační hluk klesl a jak najednou vystoupila perpektiva zvukového prostředí. U nás na městě šly najednou slyšet kroky, útržky rozhovorů a to zcela jinak...je to něco co tady dllouho nebylo, ale co dříve bylo asi zcela běžné.

Hluku při terénním nahrávání jsem si všiml intenzivně v loni v jednom pralese na Moravě. Napsal jsem o tom takové krátké zamyšlení pro A2 - údajně celé číslo uvolní na internetu, tak pak tady připojím odkaz.

Tom Šen

Příspěvek od Tom Šen »

Minulý týden jsem nahrával na Rusavě chorus svítání. Fantastické ticho, během natáčení neletělo ani jedno letadlo, příroda se v těchto posledních týdnech jakoby nadechla...Chorus začíná od samotného probuzení a chvíle kdy se noc protíná se dnem, na začátku se ozývá Puštík a pak se připojují páni zpěváci, drozd zpěvny a kos a pak další :-)

matucha

Příspěvek od matucha »

Uplne krystalicky, parada!

Tom Šen

Příspěvek od Tom Šen »

matucha: diky moc, pouzil jsem nakonec tdr novu, jak jsi mi ji doporucoval, ale jen velmi jemne, temer neznatelne, ahoj

biscuit

Příspěvek od biscuit »

moc hezky a cistounky ;-)

nooly

Příspěvek od nooly »

Hezké nahrávky, Tome. Můžu se zeptat na Tvůj setup?

Já se teda snažím nahrávat IRT cross atmosféry do Zoomu f8 přes Beyerdynamiky MC930 ke své spokojenosti, ale rád se nechám inspirovat.

Tom Šen

Příspěvek od Tom Šen »

nooly: děkuji
Nejčastěji používám SD Mixpre a do něj Sennheisery (MKH8040, MKH30). Mám rád MS :-)

Na Zoom f8 jsem se díval a nahrávky z ně se mi líbili - ale už nevím, jaké tam v tom testu byly mikrofony. Jinak ten tvůj setup vypadá dost zajímavě, ty Beyrdynamiky jsou zajímavé, máš někde nějaké nahrávky?

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Dawn chorus - plačkův les je bomba :)

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Napadá mě, jak se - kromě případů, kdy se tyhle záznamy dál používaj třeba ve filmu / hrách / hudbě – tyhle nahrávky vlastně konzumujou? Kdy si to pouštíte? K čemu? Zhasnete si doma, dáte si LSD a pustíte si to do sluchátek? :)

Odpovědět