Fieldrecording

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
matucha

Re: Fieldrecording

Příspěvek od matucha »

Na co to bude? Univerzal, kdyz potrebuju nahrat neco mimo studio. Od atmosfer pres "foley" po nahravani divnejch zvuku pro pouziti v hudbe.

(Kratka) puska a 8 bude na atmosfery dost kompromisni... i vlastne vubec MS s puskou neni zadnej ideal. Ta puska dost pekne funguje na izolaci konkretnich zvuku od okoli. Je to jak si v noci svitit baterkou, akorat teda ne v uplny tme, spis za soumraku. Mam este mkh405, ktera je fajn kardioda, s tou bych to pripadne moh prohazovat, ale neni to uplne prakticky.

Na nabirani atmosfer AB koule urcite nic neprekona. Uvidim, jak moc co bude a nebude s timhle fieldrecordingem fungovat a podle toho se dovybavim. Svym zpusobem si dokazu predstavit dve c414 co tu mam (nastaveny na kouli) v zepelinu. Nicmene proti nejakymu supr-dupr omni malomembranovymu mikraku pokulhava detail, vzdusnost a transient. Je to takova realita za plentou, kterou pak musi pomoct odkrejt EQ a co si budeme povidat, to je malokdy idealni.

matucha

Příspěvek od matucha »

Zkousel nekdo korg MR-1000? To se da koupit za celkem dost malo a prevodniky to ma urcite supr. Preampy prej nejsou buhvijaky ale taky buhvijak zly. Predpokladam taky ze na slunicku ten display bude uplne naprd. Porad vaham, ale vzhledem k tomu kolik to stoji.......

Obrázek

matucha

Příspěvek od matucha »

Takze nakonec ani na toho korga nedoslo (prodavajici prestal komunikovat) a vydal sem se cestou Nagry LB, kterou jsem nasel z druhy ruky. Libi se mi, ze je to vlastne i hodne kvalitni preamp/ad na studiovy pouziti a bude pro me 11 a 12 kanalem, ktery mi schazely na toceni bicich.
Snad do konce tydne dorazi, poreferuju. Mimochodem cena za novou je fakt ulet, hlavne asi kvuli svycarskymu franku je to s dph nekde okolo 85tis (!!!).

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ty blaho, gratulace.. pekne drahy nahravadlo ;) tak at slouzi.. kdybys treba casem dal nejaky reference z terenu, hrozne by me to zajimalo, kde je hranice dobryho take(u) a co se zoomem prichazim 8)

edt: ty blaho podle videa i docela slusnej fetis matros :-)

matucha

Příspěvek od matucha »

Tak je to neco na urovni beznyho hi-endu ve studiu proti elektretovejm mikrakum s preampem a prevodnikem horsim nez nejlevnejsi m-audio. Takze ve spojeni s poradnejma mikrakama si domu odnasis normalni plnotucnej zvuk misto sumiciho papiraku. Ale dan za to platis velkou a to doslova, velikostne a narocnosti na pouziti (hned si videt, ze nahravas) je to uplne jinde nez zarizeni, ktery se na 99% podoba mobilu. To doplnim asi sony m10, levny to je, maly to je a ukazky neznej vylozene zle.

nooly

Příspěvek od nooly »

Ja vim, ze se asi neshodneme, ale ten Zoom mi neprijde jako takovy zlo, co pises. Ty elektrety nestojej za rec, to je pravda, ale po pripojeni externiho mikrofonu to neni tak spatny. Podle me je treba brat v potaz, ze s tim pujdes ven a nebudes to pouzivat ve studiu. Venku ta trocha sumu tolik nevadi a prevodniky jsou rekl bych prave tak na urovni nejlevnejsich m-audio veci (je to entry level, ale tocit se na to da).

Nagra bude o necem jinem, to je bez pochyb :]]

matucha

Příspěvek od matucha »

Ja sem totiz nejakou chvili zil v domeni, ze sou tyhle nahravadla srovnatelny s m-audio a treba rode. Ale pritom veskery ukazky (a prosel sem jich hromady a hromady) ukazujou jak:

1) ty preampiky sumej dost vyrazne - ve studiu mi sum nevadi, vetsinou se ztrati a je to jedna z veci co odklinictuje nahravku, ale nahravky efektu se mi zasumeny nelibej, ne timhle hustym sumem

2) rozdil kdyz do stejnyho stroje zapnou treba nejakej SD preamp je vzdycky velkej oddech. To procisteni, hloubka, detail... coz lepsi prevodniky posunou este dal... to mi pride zasadni.

3) elektrety - nezeby obcas nezafungovaly prekvapive dobre (nektery nahravky pres sony d50, d10, tascam dr100... mi prisly prima pouzitelny), ale kdyz vedle toho postavis nejaky rode nt4, tak je to nebe/dudy. Tj ty elektrety jsou mnohem horsi (tenci, papirovejsi, osklivejsi) nez mikrofon, kterej povazuju sice za pouzitelnej, ale stezi skvelej.

Jde samozrejme o to z jaky perspektivy na to koukas. Kdyz ti de cas od casu ulovit nejakej zvuk/atmo, ktery bude hrat nekde sekundarni roli a stejne bude nejak zprocesovany. Pripadne tim natocis nejakej podcast nebo rozhovor na youtube. Urcite to de a ta vec plni svuj ucel. Ten splni i v pripade, ze nemuzes mit s sebou velky vybaveni porad, zato rucni nahravadlo jo a s trochou snahy jsou z toho ty zvuky pouzitelny. Obsah kraluje, spravnej zvuk nahranej na zooma bude fungovat lip nez nezapadajici zvuk nahranej na retezec za miliony.

Hodne jsem o tom ted spekuloval a zvazoval ruzny moznosti. Treba tascam dr-100 mkII a SD usbpre2 byla jedna z nich. Stalo by to treba o 15tis min nez nagra a melo by to svoje vyhody (jednotlivy casti se daj pouzivat na ruzny vyuziti), ale jako slepenec by to bylo min spolehlivy. Pak me lakal dr-680 tim, ze ma hromadu vstupu... a prej modifikovany to je velmi slusny a da se do toho pripojit i neco po digitalu. Jenze vicekanal uz znamena uplne jinou logistiku a v tu chvili uz raci budu nahravat do notebooku skrz svoje rackovy veci. No a na stereo nahravani je to malo uzpusobeny, i urovne se stelujou v menu... Korg mr-1000 mi prisel zajimavej. Nasel jsem prodejce, kterej ho prodaval za $300 a za ty penize mi to prislo supr i pres 2 zjevny nevyhody. Ne zrovna perfektni preampy a hlavne HDD, kterej nema rad kdyz se s tim pri nahravani hejbe /je to pak nespolehlivy. Kdyz se mi ten clovek uz pak neozval a nasel sem nagru, tak jsem si nejak ulevil v tom, ze nebudu muset dal resit ruzny problemy a nedostatky a proste jenom tu vec uzivat a uzivat si to. Samozrejme to taky neni uplnej ideal, nema ani worldclock ani timecode. Synchronizovat hodiny to muze pres aes ebu, v tom nakonec problem nevidim a timecode me stve - i kdyz nemam v planu nahravat na place dialogy s tagem, tak jsou to jedny zavreny dvere v pripadech kdy by se to hodilo.

Jak pisu, malymu nahravadlu se urcite nevyhnu a nagra mi bude slouzit i pri nahravani bicich jako 11. a 12. kanal.

matucha

Příspěvek od matucha »

Tak uz ji tu chvili mam. Samozrejme jsem ted mel hromadu prace, kdy sla minimalne vyuzit, takze jsem nemel sanci ji nejak poradnejc testovat. Prvni postrehy ale mam ;).

Provedeni je supr, jak u nejakyho 70kovyho hifi pristroje ;). Neni nijak tezka nebo neskladna, ale kdyby byla 75% velikosti toho co je, tak by to bylo mnohem vic sexy.

Velmi rychle startuje a na ten otocnej ovladac s REC/TEST/OFF/STOP/PLAY se da zvyknout rychlejc nez jsem cekal. Na zacatku sem koukal docela vykulene na to, ze kdyz chces neco nahrat (REC) a pak prehrat (PLAY), tak musis jit pres vypnuti (OFF). Na off je ale samozrejme timer, kterej pri normalnim chodu bezproblemove eliminuje nechteny vypnuti mezi nahravanim a prehravanim. Uz se mi ale podarilo to tak vypnout.

Zvukove jsem zatim nenarazil na nic, co by mi schazelo nebo nevyhovovalo. Leze z toho to na co sem zvyklej ze studiovejch kramu. Ocekavam, ze na nejaky nedostatky casem narazim, ale nebude to nic zasadniho. Detail, tloustka, hloubka, malo sumu... to to vsechno splnuje.

Sluchatkovej vystup ma tak tak hlasitost, aby pri rozumnym nastaveni preampu do mejch K270 posilal dost signalu. Neumi do nich ale poslat moc signalu a mam pocit, ze kdyz budu chtit byt s gainem na preampu konzervativnejsi, tak mi to uplne stacit nebude. Taky mam pocit, ze ten vystup je o neco tenci nez jsem zvyklej treba z vystupu na avocetu nebo minidacu. Tim padem pri nahravani neslysim moc suby, kde je casto lehky udelat bordel. Musim vyzkouset sennheisery HD25 na to, predpokladam, ze to bude takova tradicni kombinace na kterou je to staveny.

Kupodivu docela kvalitni je i vnitrni reprak, aspon co se detailu tyce. Vestavenej elektret mikrak je hodne vejskovej, ale neboli to. Skoda, ze to nema stereo, pri tyhle kvalite by to bylo i celkem vyuzitelny v pripade, ze nejdou pouzit/nestihaj se pripojit esterni mikraky.

Menu se daj prezit, nejsou nijak extremne chytre udelany, ale de to. Tim, ze jsem s tim netravil cas vic do hloubky, tak jsem nenarazil na nic co by mi extra vadilo. Snad jenom, ze kdyz chci nahravat stereo nebo mono, tak to z celniho menu nastavit nejde (a ne, to prepinani stereo-mono na panelu je ciste vec monitoringu). Jediny jak to jde je si to nastavit do template (ktery jsou 4) a ty uz se daj z celniho menu vyvolat jednoduse.

.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

moc pekny. tesim se na nejaky ukazky ;)
jinak jsem ti chtel napsat o tech citlivejsich sluchatkach a vyzdvihnout zrovna svoje uzasny hd25... no nic, aspon, ze se moje myslenky ubiraj chvilkama i podobnym smerem jako tvoje :-)

matucha

Příspěvek od matucha »

Hmm... velky zlo je, ze indikace interniho mikrofonu vs externich je velmi velmi nenapadna. Neni vubec problem se domnivat, ze nahravam externima mikrofonama a pritom to jede skrz ten interni. Mimochodem prepinac INT - MIC je sam o sobe matouci v tom, ze v poloze MIC (jak je to na fotce) je aktivovanej ten interni mikrak a v pozici INT bezej externi. Zda se to jako nesmysl dokud si clovek neuvedomi, ze oni nadepisujou ty prepinace jako cely a prepnuti doprava znamena "on" pro nadepsanou funkci INT MIC.

No kazdopadne uz jsem nahral 2 veci skrz mono elektret misto skrz poradnej mikrak ;). Samozrejme to clovek pozna vzdycky skrz sluchatka, ale obcas se naskytne moment kdy sluchatka po ruce nejsou a pak je to riziko ;).

matucha

Příspěvek od matucha »

Zatim jsem nenahraval nic "poradnyho", jen jsem zkusmo postavil mikraky na zahradu a zkusil, jak si to poradi s tak zakladni atmosferou jakou jsou "ptacci" ;).

Pres den, s nejakym tim vetrem. Hodne ticha atmosfera, kterou je jednoduchy si pustit moc nahlas proti realu.
http://www.freesound.org/people/matucha/sounds/157778/

Ranni ptactvo.
http://www.freesound.org/people/matucha/sounds/157848/

Protoze este nemam ve stereu sennheisery MKH, pouzivam docasne neumann KM76, ktery maj celkem dost silnej vystup, ale proti MKH hodne sumej. Ale je to relativni, v tech atmosferach zadnej sum z mikraku nevnimam, i kdyz ty sennheisery by asi pusobily drobet cistejc. Detail sejmuti je ale supr mi pride.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hm, skoda toho mestskyho "humu" :-( jinak to zni ale mymu uchu pekne prirozene, jen se to fakt lehce prezene s tou hlasitosti a ten "vecnej hluk mesta" proste vyleze vic, nez je ucho zvykly asi a zacne to pusobit "jinak"..

hodne by me z takovyhle sestavy zajimaly nejaky ruchy daleko od civilizace.. obcas davam tyhle nahravky na spani, ale prave casto mi to neprijde moc dobre a moc chytre sejmuty (to co jsem zatim postahoval)

matucha

Příspěvek od matucha »

Nj, mesto z mesta nevyndas. Takova nahravka je pak vhodna na delani mestskejch atmosfer, les nebo priroda potrebuje tu cistou verzi. Kazdopadne v obou pripadech byl ruch z dopravy minimalni a ta atmosfera byla hodne ticha. Zadnej ptak napriklad nebyl bliz jak 30m. Kdyby jich bylo par primo na strome pod kterym byly mikraky, tak bych musel sakra ubrat na gainu. To by kazdopadne byla zas uplne jina atmosfera...

No tesim se az to vytahnu nekam na zajimavejsi misto.

matucha

MS

Příspěvek od matucha »

Par postrehu k MS stereu

Konecne se mi podarilo ukoristit MKH30 a diky tomu i "narvat" stereo do jednoho zepelinu. Nejdriv jsem jako M pouzil MKH60 a byl jsem moc zvedavej jak se bude chovat pri "panningu" zdroje, vzhledem k tomu, ze to neni zrovna nejvic modelova konfigurace. Jeji dusledky vyplynuly najevo hned. Do cca 45 stupnu od osy funguje panning normalne (tj kdyz jdu zleva doprava, tak v nahravce to neni jinak. Od 45 stupnu dal se stereo deformuje smerem dovnitr a vicemene se ten panning vraci smerem ke stredu (ne uplne a k tomu zabarvene). Dobre to funguje na nabirani veci okolo osy s minimem zvuku na extremech, ktery by se dostavaly zmatene doprostred. A pak na veci, kde nejde uplne o stereo, ale uplny mono je moc "mrtvy".

Druhou verzi jsem vyzkousel s MKH405 (kardioda). Tady stereo funguje bezchybne, pohyby L>P nevykazujou zadny anomalie. To asi nebude pro nikoho zadny prekvapeni. Necejtim zadnou zasadni ztratu prostorovosti oproti AB omni, rozdil tam urcite je v trochu mensi vzdusnosti.

Celkem prijemne me prekvapilo jak dobre ta MKH405 funguje s MKH30, sumi jen o malicko vic nez 30ka a vystup ma tak o 1-2dB mensi (tezko se to odhaduje, protoze kazdej z mikraku zabira neco jinyho). Asi ji casem vymenim za MKH40 nebo MKH8040, ale krome toho, ze se zbavim konverze z phantomu na tonader se mi bude tezko hledat silnej duvod.

nooly

Příspěvek od nooly »

matucha: hezke atmosfery.

dejme tomu, ze bych si chtel vyhledove poridit kvalitnejsi preamp, treba usbpre2. jdu na vec sedlackou logikou, ale asi tam nejaky zadrhel bude :] usbpre2 ma digitalni rozhrani a dejme tomu, ze bych si k tomu poridil rekorder. je moznost poridit neco tak zoufale lacineho jako treba m-audio microtrack (a propojit pres spdif) s tim, ze kvalita zvuku z kvalitniho preampu bude naprosto zachovana?

Odpovědět