Gain stage,dbu,dBfs...

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
concord
Vybavení

Re: Gain stage,dbu,dBfs...

Příspěvek od concord »

Stan o tom zrovnavani stop,
v tomto vydim problem. Ked je nieco slabo nahrate tak zvysenim hlasitosti len prinasam sum. Tu by sa patrilo napisat aky je pripustny rozdiel medzi trakmi.
A gambler ma ohladom VU metra absolutnu pravdu. Je to viacmenej kontrola ucha. Ako to clovek hlasno vnima. :palec+:

lavender

Příspěvek od lavender »

aby som to teda doplnil.
moje patalie s mixom skladby Mr. Magpie (vsetko nahlas a ploche) - tam sa to ukazalo este viac po masteringu. velmi ukricane atd. preto som nemal vela moznosti, iba to zacat vsetko postupne stisovat. neviem presne ci to suviselo s tym, ze pouzivam aj analogove simulacie, je to mozne.
ale az ked som to zacal robit (stisovanie), moje ucho dokazalo vyhodnotit, ze mam nahlas perkusie, alebo klavir, hlas, henten zvuk sa straca atd... ak som to mal vsetko "upecene" - pricom to neklipovalo, nevedel som spolahlivo urcit co je nahlas, co je na tom mixe take nepekne...
no a potom, ked som to vsetko stisil, mix dostal hlbku. a priestor. (reverby som nepridaval, vsetko bolo tak ako predtym) a ak som si vsimol detail, ze klavir nema dostatocne dlhy sustain (pricom nahraty bol, ale v mixe zanikol), nahodil som mu kompresor s dlhsim release time a zrazu to bolo pekne pocut, prosto v tom mixe to malo miesto.
ja nie som technicky zdatny natolko, aby som polemizoval o tom kolko bitov v daw mi zarucuje aky dynamicky rozsah. alebo ci mozem mat vyklipovane stopy a master to zvladne. ale viem, ze co sa mixu tyka, menej je viac. a cim viac sa s tym hram, tym viac mi to dava zmysel.
mixy - zly aj dobry - sem mozem nahodit, ked to vyjde na vinyle aj v digitale - co bude o 2 mesiace cca. Dovtedy to necham este u seba :)
edit: preberal som tuto tematiku aj s Gaexom - Tomasom Karaskom - masteringovym guru. On ma opravil, ze 2/3 sabla je blbost, pretoze posielam stale full signal to insertu (pluginu) a ze nastavenia ktore nam odporucal na workshope, sa viazali prevazne k pluginom - analogovym simulaciam. -14dB je 0VU. a nie je to pravidlo, ze je to potrebne mat takto nastavene. zavisi od signalu a pod. cize to, co mam ja ako pravidlo, pravidlo vlastne nie je :D ale fakt je, ze ked neviem kam z konopi, jeho aplikovanie mi pomoze :D

Stan

Příspěvek od Stan »

Sum je dens tak zanedbatelny ze by jsi si s tim nemel moc lamat hlavu, pokud vsak dostanes stem a musis dorovnavat gainem o 20dB nebo pak je neco spatne a takovou praci nebrat nebo vratit na prehrani. Jak jsem psal pokud dostanes kvalitni stemy od nahravaciho inzenyra (studia) pak mas polovinu prace hotovou. Neexistuje nic jako pripustny rozdil mezi trackama. To by byl nesmysl, zkusenosti v mixu ti daji vedet co je ok a co neni a podle toho se ridis.stejne v mixu delas milion zmen ale pokud mas kvalitni stemy tak po vychzim nastaveni by mel mix by mel znit v idealnim pripade ok, myslim vyvazene. O tomhle se da diskutovat cely dny. Jsou tu nejaky nepsany pravidla a bud se jimi lidi ridi nebo si je upravi podle sveho. Ja uz tady prestanu obhajovat vyhody GS. At si kazdy nastavi vlastni workflow. Mejte se PEACE

dendy

Příspěvek od dendy »

lavender píše:Gaexom - Tomasom Karaskom - masteringovym guru. On ma opravil, ze 2/3 sabla je blbost, pretoze posielam stale full signal to insertu (pluginu) a ze nastavenia ktore nam odporucal na workshope, sa viazali prevazne k pluginom - analogovym simulaciam. -14dB je 0VU. a nie je to pravidlo, ze je to potrebne mat takto nastavene. zavisi od signalu a pod.
No to ma tesi ze masteringovy guru potvrdil to jedine co som sa tu 8 stran snazil vysvetlit :-D Ze ho pozdravujem :)

lavender

Příspěvek od lavender »

ty si sa snazil vysvetlit, ze ked ti klipuju stopy, ze master nie je prebudeny, nie? a nakoniec si zistil, ze mas pri renderingu zapnutu normalizaciu 8)
edit: a teda nepripustal si nieco take, ako nastavenie gainu (pretoze si o tom predtym asi nepocul) je v urcitych podmienkach nutnost.

Stan

Příspěvek od Stan »

lavender píše:
25 led 2019 20:36
pretoze posielam stale full signal to insertu (pluginu) a ze nastavenia ktore nam odporucal na workshope, sa viazali prevazne k pluginom - analogovym simulaciam. -14dB je 0VU. a nie je to pravidlo, ze je to potrebne mat takto nastavene.
Vzdyt jsem psal to samy, ze fader at je kdekoliv tak do nej jde ten samy signal a to plati i pro prvni PRE fader plugin. Proto se da pouzit gain na na stope nebo input gain ovladac na pluginu.

dendy

Příspěvek od dendy »

lavender píše:
25 led 2019 22:01
ty si sa snazil vysvetlit, ze ked ti klipuju stopy, ze master nie je prebudeny, nie? a nakoniec si zistil, ze mas pri renderingu zapnutu normalizaciu 8)
nie, hlavne vec ktoru som sa snazil vysvetlit bolo ze stopy nieklipuju. nikdy. To je problem fora, napises 100 veci a ludia si vychutuju tu 1 vec z tych sto kede sa v niecom seknes, co uz ..

to s tym mastrom bola len nepozornost v logicu, priznavam - spojil som 2 nesuvisiace veci, v ramci debaty a snahy zrejme prilis obsirne vysvetlovat uplne trivialnu vec som sa strochu stratil uznavam..

ale jadro co som tvrdil bolo o stopach, o 32/64bit mixingu, o tom ze z pohladu DAW je uplne fuk ci vidis -30 alebo +30dB na meraku stopy, ziadny klip ani zhorsenie kvality tam nieje ..
lavender píše:
25 led 2019 22:01
edit: a teda nepripustal si nieco take, ako nastavenie gainu (pretoze si o tom predtym asi nepocul) je v urcitych podmienkach nutnost.
to ano. netusil som ze niektore pluginy su takto nakokot naschval spravene, priznavam :mrgreen:

lavender

Příspěvek od lavender »

a na to je dobre toto forum. vsetci sme sa naucili nove veci.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

bassline píše:
25 led 2019 12:02
Cize ak napr. DAW engine pracuje na 16bit, tak rozsah hlasitosti je 96dB. To znamena ze ak na stope dojde k urovni hlasitosti ktora je nad tymto rozsahom, nastane clip, ale aj ked master udrzujeme pod nulou, pretoze ide o interny clipping processingu stopy. Kedze ale dnesne DAW pracuju s 32-bit processingom tak hlasitostny rozsah je obrovsky. A kedze nad jeho limit sa vyhulenim hlasitosti nastroja + hlasitosti efektov + vyhulenim output faderu neda dostat, ku clipu teda interne nedochadza.
Nepovedali ste v tejto teme to podstatne .. Nejde o to ci je to 16bit , 32bit , 64bit .. Ale ide o to , ze ten audio engine neni INTEGER ale FLOAT .. Aj 64bit integer ma plny rozsah na 0dbFS a pri vacsej urovni dojde k skresleniu .. Zakladom toho o com sa tu hovori je to , ze audio engine pracuje v plavajucej radovej ciarke .. Cize nema nulu .. Dokaze ist daleho nad nu .. A to je to , preco nedochadza k skresleniu ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

gambler píše:
25 led 2019 14:58
Mimochodom nema LUFS na svedomi to ze pri pozerani filmu mi pri vrcani auta drncia okna a pri rozhovoroch musim pridavat hlasitost?:)
Nema .. LUFS ma na svedomi to , ze uz reklamy nehucia .. Normaln R128 popisuje vsetko od husby cez filmy , dialogy atd .. Ked si to nastudujes , mozno pochopis , preco to je buducnost a treba sa tym zaoberat ..
gambler píše:
25 led 2019 14:58
Dalej urcite ste sa uz niekedy zaoberali time domain a tym akym sposobom funguje reproduktor..Proste jedno s druhym a vychadza mi z toho ze gain staging a VU meter (nie len peaks ale aj priemer) je nutnost..
Pisem to uz naposledy .. VU meter je analogovy meter .. Kazda jeho implementacia v pocitaci je ina a ukazuje ine vysledky a reguje inak ..

gambler

Příspěvek od gambler »

Tuto temu som uz davno uzavrel akoze gainstage je zbytocnost v DAW..
No nahodou som dnes narazil na pojem "intersample peaks"..Ak tomu spravne rouzumiem tak moze sa stat (vraj sa to stava casto) ze v DAWku mi meter sice ukazuje ze som v pohode a nedochadza k digitalnemu clippingu no na DAC urovni ku clippingu dochadza..
Zaujimalo by ma teda ci DAC klipuje aj na jednotlivych trackoch kde je input signal hot (plus nejake pluginy to este boostnu signal somozrejme,kompresor eq atd. ) alebo ku clippingu DAC dochadza vylucne ak je master too hot?

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

.Ak tomu spravne rouzumiem tak moze sa stat (vraj sa to stava casto) ze v DAWku mi meter sice ukazuje ze som v pohode a nedochadza k digitalnemu clippingu no na DAC urovni ku clippingu dochadza..

Gambler priniesol si do tejto temy novy pojem. TJ. klipovanie samlu uz v jeho podstate. Mozes dat zdroj clanku?
No zatial tolko ze ak nieco klipuje uz na samotnom vstupe tak sa uz nikde dalej toho **efektu** nezbavis.

... Skor by som polozil otazku takto :!: , je **rozumne ** nechat signal zaznamenat skoro bez rezervy a dalej s nim pracovat v DAW?
Vlastne tvrdis ze na DAW meter neni spolach.

gambler

Příspěvek od gambler »

Normalny sampel z nejakej sound banky..Vacsinu co mam tak a hodim na to level meter tak to peakuje 0,8 v cervenych..Myslim input-gain..Neriesil som to doteraz kedze som to bral akoze single channel klipovat nemoze..Alebo kludne aj nejaky VST synth...Vravim neriesil som to lebo som na zaklade tejto diskusie nadobudol dojem ze single channel klipovat nemoze..A mozno ani nemoze ja sa len pytam..

Concord toho je viac..Hod si do googla Paul Frindle..A ano Paul Frindle tvrdi ze na DAW meter nie je spolah..Pretoze to co je v digitale to nie je signal,su to 0 a 1 (ja tomu nerozumiem tak ma neber za slovo)..No a pri DAC konverzii (z tych cisiel na signal)moze dochadzat ku klipu aj ked DAW meter ukazuje ine..
Pisem to sem lebo sa chcem dozvediet od niekoho co tomu rozumie..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Hmm - jak píše concord. Pokud je vstupní signál moc silný, čili nezvládne ho ADC, tak se nemá cenu bavit dál; bez ohledu na další zpracování signálu bude výstup zkreslený (i kdyby to bylo čisté poslání signálu na výstup a na master šavli nebude úroveň přes 0 dBFS).

Takže jiný příklad, když už chceš diskutovat ;-)

P.

gambler

Příspěvek od gambler »

Pavlii- Neriesme ADC..Sme v digitale,mas sampel co si vytvoril cez vst drum synth..Ten sampel cely zivot prezil v digitale a nemal docinenia s analogom az do momentu ked ho mi ideme teraz preniest DACom do analogu ..Uz sa chapeme? :roll:

Odpovědět