aby som to teda doplnil.
moje patalie s mixom skladby Mr. Magpie (vsetko nahlas a ploche) - tam sa to ukazalo este viac po masteringu. velmi ukricane atd. preto som nemal vela moznosti, iba to zacat vsetko postupne stisovat. neviem presne ci to suviselo s tym, ze pouzivam aj analogove simulacie, je to mozne.
ale az ked som to zacal robit (stisovanie), moje ucho dokazalo vyhodnotit, ze mam nahlas perkusie, alebo klavir, hlas, henten zvuk sa straca atd... ak som to mal vsetko "upecene" - pricom to neklipovalo, nevedel som spolahlivo urcit co je nahlas, co je na tom mixe take nepekne...
no a potom, ked som to vsetko stisil, mix dostal hlbku. a priestor. (reverby som nepridaval, vsetko bolo tak ako predtym) a ak som si vsimol detail, ze klavir nema dostatocne dlhy sustain (pricom nahraty bol, ale v mixe zanikol), nahodil som mu kompresor s dlhsim release time a zrazu to bolo pekne pocut, prosto v tom mixe to malo miesto.
ja nie som technicky zdatny natolko, aby som polemizoval o tom kolko bitov v daw mi zarucuje aky dynamicky rozsah. alebo ci mozem mat vyklipovane stopy a master to zvladne. ale viem, ze co sa mixu tyka, menej je viac. a cim viac sa s tym hram, tym viac mi to dava zmysel.
mixy - zly aj dobry - sem mozem nahodit, ked to vyjde na vinyle aj v digitale - co bude o 2 mesiace cca. Dovtedy to necham este u seba

edit: preberal som tuto tematiku aj s Gaexom - Tomasom Karaskom - masteringovym guru. On ma opravil, ze 2/3 sabla je blbost, pretoze posielam stale full signal to insertu (pluginu) a ze nastavenia ktore nam odporucal na workshope, sa viazali prevazne k pluginom - analogovym simulaciam. -14dB je 0VU. a nie je to pravidlo, ze je to potrebne mat takto nastavene. zavisi od signalu a pod. cize to, co mam ja ako pravidlo, pravidlo vlastne nie je

ale fakt je, ze ked neviem kam z konopi, jeho aplikovanie mi pomoze