Gain stage,dbu,dBfs...

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
gambler

Re: Gain stage,dbu,dBfs...

Příspěvek od gambler »

Dendy-Concord-clip ti budu sposobovat nastroje s velkymi peaks,tie ani nemusis pocut..Vypocuj si ten klip co som poslal ..Ta ista hajtka a druhych 8 uderov je tichsie o 4db..Ak si tie transienty neosetris pocas mixu bude master ukazovat ze si hlasnejsi ako naozaj pocitovo si .Ak je tych nastrojov s velkymi neosetrenymi peaks viac a skombinuju sa uz je to mozno citelne a aj pocutelne?Neviem...Ako to prehraju lacne monitory s mizernou time domain a ako reprak na notebooku?Tiez netusim..No verim tomu ze to urcite cloveka ovplyvni pri mixovani a v jeho rozhodnutiach..Ucho je mozno ucho ale reproduktor je vec nedokonala..
Dendy-jasne tie zlimitovane budu zniet rovnako,ale inak ako ten nezlimitovany nie?:D A ak budeme mat v mixe 100 trackov a 100 fx?O kolko bude ten limitovany zvuk iny?Ak clovek nema predstavu o gaine jednotlivych trackov tak limiterom na mastri jednemu nastroju mozes pekne len zredukovat nejaky transient,no druhy moze oholit az na kost..Tym padom citelna zmena zvuku-balancu..Potom co?Hodit za limiter EQ?A boostovat tie macetou seknute frekvencie?
Toto len tak uvazujem,stale tomu nerozumiem ,tak to neber v zlom..:D

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ja sa priznam ze stale nerozumiem o co tu ide .. Ved ak nejakemu pluginu vadi , ked ma na vstupe moc silny signal , tak to pocujem co ten plugin robi , ze kresli , alebo proste robi nieco co sa mi nepaci .. a upravim si to .. Proste stale vsetko robim podla ucha .. bezne mam urovne na stopach nad nulou a nicomu to nevadi ..

dendy

Příspěvek od dendy »

gambler píše:
22 led 2019 01:52
Toto len tak uvazujem,stale tomu nerozumiem ,tak to neber v zlom..:D
skusil si uz to co som ti radil ? te test ? ok pre mna zamna si tam nedaj ten limiter na master len rucne uprav hlasitost aby si ju mal +/- rovnaku to nebola pointa toho co som sa ti snazil dokazat ..

ok skusme takto .. pozri tento projekt - podla teba vysledny mixdown bude naskazu oclipovany ze ? No urcite ciste peklo podla scenara o gain stagingu - vsetko v cervenom cely zvuk guca, no proste katastrofa podla niektorych ludi :)
Přílohy
Screenshot 2019-01-22 08.22.54.png

dendy

Příspěvek od dendy »

jedine ze by nebol, pretoze ked psravim takto mixdown a potom ten mixdown nacitam pre porovannia ako dalsiu stopu - sam vidis vysledok :-D
Přílohy
kde_je_clipping_zlodeji_ho_ukradli.png

dendy

Příspěvek od dendy »

este jedna ukazka aby si nepovedal - naviac som este na kazdu stopu hodil gain a vyhulil ho na +24 dB (stop je tam menej - fakt sa mi nechce dragndropovat pol hodiny ale ver mi ze aj keby ich tam bolo 80 vysledeok je ten isty)
Přílohy
Screenshot 2019-01-22 08.33.34.png

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Každopádně souhlas se Stanem - nejdůležitější je znát problematiku a následně pak vlastní (minimálně) pracovní prostředí. Tj. signálový řetězec v libovolném místě.

P.

dendy

Příspěvek od dendy »

a tu vysledny mixdown - este som ti to aj nazoomoval aby si videl ze naozaj ZIADNY clipping tam nieje .. CLIPPING v DAW len zvysenim hlasitosti na stopach NIEJE MOZNE spravit ! (pokial nieje v tom DAW nieco pokazene, netestoval som vsetky takze je mozne ze inde je daco dojebane)

Jedine ako v DAW ziskas clipping je pluginom co je na to urceny (alebo ktory je zle naprogramovany) alebo v audio editore kde prepecies gain daneho wavka - opat preto ze gain funkcia v DAW je pre to urcena a je tak spravena, inak by nedavala zmysel ..

ALE NIE MIXEROM, NIE VOLUME FADERMI A GAIN PLUGINAMI ! MIXING V DAW FUNGUJE UPLNE INAK AKO NA ANALOGOVEJ KONZOLE !

Je uplne jedno ako mas nastaveny gain a volumn pokial nepouzivas specificky plugin ktory ma explicitne v manuale uvedene ze vyzaduje urcitu konkretnu hlastistost, zrejme z dovodu ze sa snazi v ramci simulacie drzat nejakej analogovej predlohy.
Přílohy
Screenshot 2019-01-22 08.34.43.png
Naposledy upravil(a) dendy dne 22 led 2019 08:55, celkem upraveno 1 x.

dendy

Příspěvek od dendy »

Na zaver - uplnu pravdu ma pytkin, nastav to podla ucha a neries blbosti, nenahaj chimery :)

Inak ako vysledok tohoto threadu by mohol by zoznam realnych pluginov ktore maju v manualne napisane ze vyzaduju aby si do nich pustal treabars -18dB uroven aby fungovali optimalne - toto by malo fakt velky prinos, clovek by vedel ktorym pluginom sa oblukom vyhnut :)))))

Stan

Příspěvek od Stan »

Hmm, takze jsme se dostali k zaveru ze GS je vlastne nesmysl a je jedno s jak silnym signalem budu pracovat protoze to pocitac vyresi za me :| . Tohle vlakno by se dalo uzavrit a oznacit opravdu jako vycerpavajici.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

gambler píše:
22 led 2019 01:52
Dendy-Concord-clip ti budu sposobovat nastroje s velkymi peaks,tie ani nemusis pocut....
Gambler presne pre toto ides tych spominanych cca - 18 ,clip -12dBFS. A nemas problem. Skus sa zamysliet nad touto vetou.
Chapes ako daleko je CLIP??? :D

Stan

Příspěvek od Stan »

Prispevky nejen v tomto vlakne jsou ciste muj osobni nazor a repektuji nazor ostatnich. Kdyz uz si myslite ze placam nesmysly tak sem hodim link na dokumentaci (PDF) at si kazdy prebere po svem jak bude pracovat s audiem

Tenhle link je z diskuse na GS foru ktera byla v roce 2010. Za tu dobu se bezpochyby spousta veci zmenila ale co jsem koukal tak dokumentace je udatovana (2016).

diskuse
https://www.gearslutz.com/board/music-c ... audio.html

dokumentace
http://www.centerforlydteknik.dk/links.html

Svuj nazor na audio urovne jsem prednesl a jsem v tabore ktery zastava nazor ze GS je prospesne, ale plne repektuji vas nazor ze tito panove se myli ci nevedi o cem mluvi.
Naposledy upravil(a) Stan dne 22 led 2019 09:54, celkem upraveno 1 x.

lavender

Příspěvek od lavender »

@dendy - ak pouzijes jeden plugin, do ktoreho je potrebne pustat -18dB, co spravis s ostatnymi stopami? ;) vyhulenymi na +24dB?

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

Stan mas to jedno ked nevedia zaklady naco mi bude nejaka dokumentacia. Moj nazor.

Stan

Příspěvek od Stan »

No ja si prave myslim ze zaklady znaj velmi dobre, jen stoji na druhe strane barikady :)

dendy

Příspěvek od dendy »

Stan píše:
22 led 2019 09:19
Hmm, takze jsme se dostali k zaveru ze GS je vlastne nesmysl a je jedno s jak silnym signalem budu pracovat protoze to pocitac vyresi za me :| . Tohle vlakno by se dalo uzavrit a oznacit opravdu jako vycerpavajici.
stan neber to zle prosim.. realne z odstupom sa pozri na moje ukazky / screenshoty.. je tam nieco zle ? Len som vyvratil mytus klipovania toho ze cisto co sa tyka mixing engine v DAW ma nejaky gain staging zmysel pre vysledny zvuk. O nic ine mi neslo. Zhrozeny som z istil v tomto threade ze takmer nikto nechape ako to v DAW realne funguje, vratale ludi inak skusenych s dlhorocnymi skusenostami s produkciou a nahravanim. Ze sa tu odovzdavaju urcite myty a nepochoenia a tie sa potom siria dalej a dalej. Co je na skodu vec - asi sa zhodneme ze rozumiet elementarnym principom je fakt klucove.

Tak som sa to len pokusil vysvetlit, nic ine. Nechcem sa nikoho dotknut, je normalne nieco nevediet clovek sa uci cely zivot nove veci, mne tiez tato vec nebola vzdy jasna, a ked som sa ju prvy krat dozvedel chvilu mi trvalo to spracovat.

K individualnym plugin som sa vyjadri. Pri recordingu (A/D konverzia) uplne chapem vuznam toho strazit si gain a SNR, to je absolutne v poriadku (aj v tvojom clanku je na tuto tema rozhodne spusta kvalitnych informacii !!). Pri vystupe D/A konverzia si tiez treba strazit clipping koli odpoisluchu.

Jedine o co som sa snazil je vysvetlit ako funguje MIXING v ramci DAW interne. V ramci jednotlivych stop a vysledneho mixdownu.
A ze tam naozaj ziadne strazenie gainu a obav z clipingu nema ziadny zmysel. 32(64)bit engine funguje identicky ak stiahnes sable na -30dB alebo vypecies na +12 ..
lavender píše:
22 led 2019 09:54
@dendy - ak pouzijes jeden plugin, do ktoreho je potrebne pustat -18dB, co spravis s ostatnymi stopami? ;) vyhulenymi na +24dB?
tak ja som povedal ze v prvom rade by som sa takemu pluginu vyhol.. stale by som chcel vidiet nejaky zoznam konrketnych pluginov kde presne toto naozaj je zmiene v manuali .. zatial tu bola referencia na jeden - Waves J37 - kde ale tiez nebolo napisane nic o tom ze ho mas krmint na -14 dB(FS)(whateverunit) ale len doslova "Input and Output Level settings of 0 will result in the closest approximation of “The Abbey Road Sound.”" - co ale dava zmysel.. Vlastne z toho nepriamo vyplyva ze ho v skutocnosti NEMAS krmit na -XX :mrgreen:

Dobre by bolo vyhnut sa emotivnym reakciam a nehrotit to, udrzime diskusiu na vecnej urovni. Takze to zhrniem

1/ ak som spravil nejaku chybu v mojom showcase preco co sa tyka samotneho mixing engine v DAW ziadny staging a stahovanie hlasitosti na faderoch nema ziadny zmysel z pohladu vysledneho mixdownu, budem rad za opravenie

2/ ak existuju realne pluginy ktore v manuali maju uvedene "pre optimalny chod je potrebne aby vstupny gain bol -XX, myslim ze vela ludom by pomoholo keby tu nasiel zoznam odkazov na take pluginny, aby si na to vedeli na to dat pozor a prisposobili tomu sposob pouzivania takych pluginov
Naposledy upravil(a) dendy dne 22 led 2019 10:15, celkem upraveno 7 x.

Odpovědět