Haas efekt
Haas efekt
Tak jsem v jedné debatě ¨omylem¨ doporučil Haas efekt na rockové kytary. Prošel jsem celý internet a několik fór za účelem získat co nejvíce informací o Hass efektu v souvislosti s elektricými (rockovými) kytarami. Všechny tipy jsem vyzkoušel a nedosáhl jsem uspokojivých výsledků. Největším problémem je při poslechu v mono, kde se projevuje tzv. phase shifting
Takže téma do diskuse:
Nejlepší řešení jak dosáhnout stereo image jedné stopy elektrické kytary při zachování centra mixu pro ostatní nástroje bez použití reverbu.
Vím že nejlepší je nahrát další stopu ale to to je něco jiného. Jde zde o to jak se vypořádat s případnými potížemi dodaných stems a tak trochu o experiment.
Jen tak pro zajímavost nezkoušel někdo jakoukoliv již nahranou stopu pustit přes monitory a snímat tento signál mikrofonem zpět do DAW ?
Jen se ptám jestli s tím někdo experimentoval třeba na bicích k dosáhnutí overehead zvuku a jaké jsou případné názory. Toto by mohlo být zajímavé pro ty kteří nemají veké prostory pro nahrávání bicích.
Takže téma do diskuse:
Nejlepší řešení jak dosáhnout stereo image jedné stopy elektrické kytary při zachování centra mixu pro ostatní nástroje bez použití reverbu.
Vím že nejlepší je nahrát další stopu ale to to je něco jiného. Jde zde o to jak se vypořádat s případnými potížemi dodaných stems a tak trochu o experiment.
Jen tak pro zajímavost nezkoušel někdo jakoukoliv již nahranou stopu pustit přes monitory a snímat tento signál mikrofonem zpět do DAW ?
Jen se ptám jestli s tím někdo experimentoval třeba na bicích k dosáhnutí overehead zvuku a jaké jsou případné názory. Toto by mohlo být zajímavé pro ty kteří nemají veké prostory pro nahrávání bicích.
Naposledy upravil(a) Stan dne 02 kvě 2013 10:28, celkem upraveno 2 x.
Re: Hass efekt
nemusis nahravat 2x... proste zduplikuj stupu a na tej druhej posun wavo o par ms (skusmo) dopredu.. potom kednu stopu nastav uplne doprava, druhu uplne dolava (pripadne tolko doprava/dolava, kolko to chces mat roztiahnute v stereu)
to je najbezpecnejsi sposob, roim to podobne pri nahratych mono syntakoch
Re: Haas efekt
U synthů je to v poho (tam jsou velké plochy a z phase shifting můžou i profitovat) ale u rytmických kytar je to problém. Věř mi. I když jsem na jiných fórech (angl) našel že Haas efekt používají na Egt tak PS v monu je opravdu slyšitelný.
Zkoušel jsem různé delays, 2 či 3 bus, 1-2 delays, dvě stopy s jednou posunutou, ale vše je velmi slyšitelné. Zkusil jsem na jednom Delay obráti fázi a najít nemenší zlo ale i tak při obrácení stál výsledek za...
Zkoušel jsem různé delays, 2 či 3 bus, 1-2 delays, dvě stopy s jednou posunutou, ale vše je velmi slyšitelné. Zkusil jsem na jednom Delay obráti fázi a najít nemenší zlo ale i tak při obrácení stál výsledek za...

Naposledy upravil(a) Stan dne 02 kvě 2013 10:29, celkem upraveno 2 x.
tady nejaky klucina dal maly tutorial Hass efekt na synth v Reasonu,tak jsem byl zvedavy na ten zvuk.Nic moc ten vysledek.To bych radej pouzil postup jak pise dendy.
akurat je to mono nekompatibilne, pri mono posluchu to robi flange a hrebenove pazvuky. je mi jasne, ze mono sa len tak dnes nepocuva, ale....dendy píše:nemusis nahravat 2x... proste zduplikuj stupu a na tej druhej posun wavo o par ms (skusmo) dopredu.. potom kednu stopu nastav uplne doprava, druhu uplne dolava (pripadne tolko doprava/dolava, kolko to chces mat roztiahnute v stereu)

ten isty efekt sa da dosiahnut, ked sa to stroji - jedno nalavo, druhe napravo casovo posunute a tretie v strede s otocenou fazou. na stereo to robi ten isty stereo dojem, ako s dvoma stopami, pri prepnuti na mono sa casovo posunute stopy vyfazuju a zostane hrat len povodna mono stopa, frekvencne neponicena...
no ja to pouzivam na stopy, kde aj tak odrezavam basove frekvencie a fazove posuny a mono nekompatibilitu sposobuju prave tie... takze nejaky zavazny problem s tym nemam... mozno by stacilo stiahnut basy na tych stopach kde to pouzijes a fazove posuny sa zminimalizuju, plus sa uplne mierne pohrat s EQ na tych stopach aby kazda mala jemne ine frekvencne pomery (nie dost nato aby to bolo nejak pocut, ale dost na to aby sa minimalizovala mono nekompatibilita)... je to alchymia, hodne zavisi na detailoch
Ratis přesně tak,mono nekompatibilní. Mono se ale poslouchá stále proto se všechny mixy kontrolují v mono. Hmm, tvůj tip jsem zkoušel, ale C stopu jsem neobrátil. Jdu na to mám otevřenou session.
Prosím neposílejte videa či popisy co to je Haas efekt. Tato diskuse je o tom jak to kdo řeší a jde o jednu mono stopu rytmické kytrary. Takové T&T (tipy &triky)
Prosím neposílejte videa či popisy co to je Haas efekt. Tato diskuse je o tom jak to kdo řeší a jde o jednu mono stopu rytmické kytrary. Takové T&T (tipy &triky)

Naposledy upravil(a) Stan dne 02 kvě 2013 10:29, celkem upraveno 2 x.
Co jednu stopu frekvenčně JEMNĚ posunout jak nastínil Dendy.
A zkusil bych na ní ještě nějakou dlouhou křivku flangeru, chorusu... prostě nějakou hodně pomalou modulaci kterou by posluchač nevnímal.
(nebo pomalou automatiku neznatelné vlny třeba na EQ)
A zkusil bych na ní ještě nějakou dlouhou křivku flangeru, chorusu... prostě nějakou hodně pomalou modulaci kterou by posluchač nevnímal.
(nebo pomalou automatiku neznatelné vlny třeba na EQ)
- ReaktoplazmAR
tiež používam Dendym popísanú techniku + na každú stopu iný, nepatrný bitcrush práve kvoli tomu aby to nefazovalo...
ale priznám sa že moc to mono nekontrolujem
ale priznám sa že moc to mono nekontrolujem
No, v monu taky moc nekontroluju, ale nemyslím si, že když každá ze stop má jinou ekvalizaci a procesing ať už jakýkoliv, že to problém vyřeší. Spíš naopak v tom bude ještě větší bordel. Ale pouze spekuluju. Já posílám jednu stopu která hraje ve středu do stereo delaye (hard L,R) a u obou dám jiný čas zpoždění. Většinou tak 11ms a 18ms např. Myslím, že vždycky tam bude v monu nějaké zkreslení, jde o to najít takové, které bude co nejmíň prznit výsledný zvuk.
-
- Profesionál
tech zpusobu je hodne, haas nemusi bejt moc vhodnej no (navic dela efekt, ze zvuk prichazi ze strany, ktera neni zpozdena).
ten pingpong s filtrovanim muze fungovat (ale nevim, jestli uplne na kytary, mozna na nejaky rytmictejsi).
dobry muze bejt vylepsenej haas tim, ze se jeden signal nad nebo podladi, anebo u nej jeste menit mikrolazeni dynamicky, aby tam nevznikl statickej comb filter pri zmoneni.
nejaky pluginy fungujou na principu inverznich eq pro kazdou stranu.
dobry muze bejt zkusit nejakej ultrakratkej verb (teda presneji jen early reflections a 0% ocasu) a u nej pripadne jeste vybudit S-slozku signalu.
ten pingpong s filtrovanim muze fungovat (ale nevim, jestli uplne na kytary, mozna na nejaky rytmictejsi).
dobry muze bejt vylepsenej haas tim, ze se jeden signal nad nebo podladi, anebo u nej jeste menit mikrolazeni dynamicky, aby tam nevznikl statickej comb filter pri zmoneni.
nejaky pluginy fungujou na principu inverznich eq pro kazdou stranu.
dobry muze bejt zkusit nejakej ultrakratkej verb (teda presneji jen early reflections a 0% ocasu) a u nej pripadne jeste vybudit S-slozku signalu.
ja som tiez vyskusal vsetky moznosti, teda kopirovanie a posun stopy s naslednym rozdelenim L R, delay s rozdielnym nastavenim opozdenia na jednej aj druhej strane a este som k tomu daval pitch shift, a este EQ som skusal na strany opacne nastavenia, podla mna tam treba dat ten Eventide inak ten vysledok nebude taky aky by mal byt. S pluginmi som nedosiahol ten efekt aky som si predstavoval. resp prehnat to cez nejaky externy effekt. nemusi to robit nic staci ze bude zapnuty. to mikrosekundove opozdenie urobi svoje.
Jen malá poznámka k monu.
Ne každý bude poslouchat váš mix (nahrávku) ve stereu. Nikdy nevíte kde se to bude poslouchat, takže nejhorší scénář je, že vaše skvělá skladba kterou jste si vypilali a hýčkali bude pouštěna na nakřápnutém reproduktoru koupelnového rádia. Takže kontrola v mono je nutná protože když to zní dobře mono tak to bude znít skvěle stereo. Navíc v mono máte lepší přehled o vyváženosti (hlasitosti) nástrojů. To se děje proto, že nemáte luxus sterea kde můžete rozhodit stopy LCR, ale jste odkázáni na celkový obraz songu. Proto můžete lépe analyzovat zda je vokál dost slyšet při nástupu kytar, či jestli není snare moc nahlas když vás nic nerozptyluje ze stran adt. nemluvě o kontrole problémů s fází. To samé je u rozhodování o EQ. Možná nastavení EQ není správné a kontrola v mono vám pomůže tyto věci rychleji vyřešit. Je toho dost proč mixovat v mono. Navíc ve velkých klubech kde se hraje elektronická hudba málokdy narazíte na stereo systém jelikož ho není zapotřebí.
to byl jen takový malý příspěvek na téma mono.
Ne každý bude poslouchat váš mix (nahrávku) ve stereu. Nikdy nevíte kde se to bude poslouchat, takže nejhorší scénář je, že vaše skvělá skladba kterou jste si vypilali a hýčkali bude pouštěna na nakřápnutém reproduktoru koupelnového rádia. Takže kontrola v mono je nutná protože když to zní dobře mono tak to bude znít skvěle stereo. Navíc v mono máte lepší přehled o vyváženosti (hlasitosti) nástrojů. To se děje proto, že nemáte luxus sterea kde můžete rozhodit stopy LCR, ale jste odkázáni na celkový obraz songu. Proto můžete lépe analyzovat zda je vokál dost slyšet při nástupu kytar, či jestli není snare moc nahlas když vás nic nerozptyluje ze stran adt. nemluvě o kontrole problémů s fází. To samé je u rozhodování o EQ. Možná nastavení EQ není správné a kontrola v mono vám pomůže tyto věci rychleji vyřešit. Je toho dost proč mixovat v mono. Navíc ve velkých klubech kde se hraje elektronická hudba málokdy narazíte na stereo systém jelikož ho není zapotřebí.
to byl jen takový malý příspěvek na téma mono.
Naposledy upravil(a) Stan dne 02 kvě 2013 10:30, celkem upraveno 1 x.
-
- Profesionál
ja myslim, ze dneska uz mono neni tak zhavy, jako bejvalo. jasne, mono 'je vono', porad je to dobra pomucka pro mix, ale casto lidi slysim papouskovat ruzny poucky, ktery uz nejsou dneska relevantni -- hral jsem ve 100+ klubech a s monem jsem se potkal.. nevim, jednou?
Tak koukám že se nám nápady a rady množí. Jen tak dále přátelé
Každý máme své různé metody jak vyřešit tu samou věc, tak přispějte se svou troškou a podělte se s ostatními o vaše zkušenosti.

Naposledy upravil(a) Stan dne 02 kvě 2013 10:30, celkem upraveno 1 x.