IK multimedia ARC

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
bluerecording
Příspěvky: 270
Registrován: 08 led 2004 15:18

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od bluerecording » 23 čer 2011 09:51

kexik píše:neni ziadny rozdiel medzi pouzitim rockwoolu a eq
:shock: a je to vyriesene, drahe akusticke materialy a riesenia koncia, kupte si vsetci EQ!!! Mozno by to tak mohlo byt, ak by bol ludsky sluch linearny, co nie je a mali by sme iba jedno ucho :D

ekvalizer nedokaze:
odstranit zvonenie v miestnosti, comb filtering, stojate vlnenie....
korigovat impulse response miestnosti pre obe uši sučasne (nevadi, ze kazdy kanal v ARC je akoze snimany zvlast, funguje predsa nieco ako crosstalk)
Naposledy upravil(a) bluerecording dne 23 čer 2011 09:57, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od IGGY » 23 čer 2011 09:52

Je to jak pise Kexik. Ja mam mistnost poresenou basovyma pastma + nejaka difuze, ve zdech i ve strope roockowool, presto jsem se dostal do faze, kdy nektere frekvnce pri mych znalostech neslo jednoduse odstranit, coz bylo neco od 150 do 350 Hz. To ted resi ARC. Samozrejme pokud prijdu na to, jak tyto frekvence eliminovat jinak, tak to udelam, ale stejne pak mistnost zmerim a pojedu pres ARC. Zatim ma zkusenost je, ze se drive doberu vysledku pres ARC. Mixy samozrejme musim korigovat po poslechu upne v jinem prostredi a aparature ci sluchatkach, to ale nikdy jinak stejne nepujde. Jeste jedna vec, samozrejme ten zmereny poslech je "idealni" jen v jednom miste.

Uživatelský avatar
bluerecording
Příspěvky: 270
Registrován: 08 led 2004 15:18

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od bluerecording » 23 čer 2011 09:55

IGGY píše:Je to jak pise Kexik. Ja mam mistnost poresenou basovyma pastma + nejaka difuze, ve zdech i ve strope roockowool, presto jsem se dostal do faze, kdy nektere frekvnce pri mych znalostech neslo jednoduse odstranit, coz bylo neco od 150 do 350 Hz. To ted resi ARC. Samozrejme pokud prijdu na to, jak tyto frekvence eliminovat jinak, tak to udelam, ale stejne pak mistnost zmerim a pojedu pres ARC. Zatim ma zkusenost je, ze se drive doberu vysledku pres ARC. Mixy samozrejme musim korigovat po poslechu upne v jinem prostredi a aparature ci sluchatkach, to ale nikdy jinak stejne nepujde. Jeste jedna vec, samozrejme ten zmereny poslech je "idealni" jen v jednom miste.
EQ na reprakoch mam nastaveny aj ja. To je OK. Ale nieco ine je doladovat miestnost drobnym EQ a riesit miestnost s EQ. Kexik pisal, ze realne akusticke riesenie miestnosti vobec nepotrebujes, tak to asi nie je pravda vsak.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od kexik » 23 čer 2011 10:26

bluerecording píše:
IGGY píše:Je to jak pise Kexik. Ja mam mistnost poresenou basovyma pastma + nejaka difuze, ve zdech i ve strope roockowool, presto jsem se dostal do faze, kdy nektere frekvnce pri mych znalostech neslo jednoduse odstranit, coz bylo neco od 150 do 350 Hz. To ted resi ARC. Samozrejme pokud prijdu na to, jak tyto frekvence eliminovat jinak, tak to udelam, ale stejne pak mistnost zmerim a pojedu pres ARC. Zatim ma zkusenost je, ze se drive doberu vysledku pres ARC. Mixy samozrejme musim korigovat po poslechu upne v jinem prostredi a aparature ci sluchatkach, to ale nikdy jinak stejne nepujde. Jeste jedna vec, samozrejme ten zmereny poslech je "idealni" jen v jednom miste.
EQ na reprakoch mam nastaveny aj ja. To je OK. Ale nieco ine je doladovat miestnost drobnym EQ a riesit miestnost s EQ. Kexik pisal, ze realne akusticke riesenie miestnosti vobec nepotrebujes, tak to asi nie je pravda vsak.
ty sa kamarat nauc citat...

Uživatelský avatar
bluerecording
Příspěvky: 270
Registrován: 08 led 2004 15:18

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od bluerecording » 23 čer 2011 10:30

kexik píše:neni ziadny rozdiel medzi pouzitim rockwoolu a eq

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od Amorph » 23 čer 2011 10:35

bluerecording: Trochu mi unika, proc se rozcilujes, ze nekdo chce vylepsit poslech jinymy zpusoby v mistnosti, kterou uz dal nemuze akusticky upravovat. Ale nechci po tom patrat.

jeste jeden dotaz k tematu. Zjednodusene tedy predpokladam, ze plugin je eq, kterej zaradim na konec master buss. Evidentne se bude menit hlasitost vystupniho signalu. Jak je tohle resene? jJe nejak osetreny clipping a pripadne jak? Je tam automaticky nejaky stazeni gainu pro dostatecny headroom, nebo limiter? To druhe bych nerad...

Uživatelský avatar
IGGY
Příspěvky: 100
Registrován: 10 čer 2004 14:18
Vybavení

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od IGGY » 23 čer 2011 10:53

Ja smeruji mix na bus nazvany master, pak mastering, pokud ho tam delam a pak bus s nazvem ARC, ten ma o nekolik dB shozeny dolu 3 az 6 a z toho jdu na vystup karty. Pri exportu to rendruji budto z Masteru nebo Mastreringu. Jinak ARC ma TRIM, tim to muzes take korigovat. Samozrejme sluchatka by jsi mel pouzivat bez ARC, ja to resim tak, ze z masteringu mam Send do sluchatek, tim ARC obejdu. Pokud primo v DAW poslouchas referencni nahravky, tak je musis jet take primo pres ARC. Ja delam v Sonaru, ale predpokladam, ze to takto pujde udelat v i jinych DAW.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 23 čer 2011 11:24

jo, plugin ma gain knob na konci. trochu problem muzes mit, kdyz je tvoje filozofie klipovani prevodniku. potom si nebudes jistej (kdyz gain na ARC stahnes), co se vlastne deje. ale predpokladam, ze michas jako slusny lidi do limiteru, a ne jako divoka zver (a obcas ja) do klipu.

jinak bez komplikaci pouzivam vst wrapper do foobaru, kde je arc zapnutej.

v cubase je na tohle dobra control room, kam si muzes zavesit pluginy do insertu, pres ktery se ale mix nikdy nerenderuje, jen se skrz ne monitoruje.

no a potom si treba muzes priradit v DAWu k nejakymu midi buttonu funkci bypass na ARC pro rychly prepinani.

ja bych ARC doporucil na dolazeni aspon trochu akusticky reseny mistnosti. nema totiz smysl, aby se snazil vytahovat treba 15dB propadu nekde v basech, protoze potom ti zacne bedna zkreslovat pri ctvrtinovy hlasitosti oproti normalu, a stejne to bude snaha o zesileni neceho, co se ti po odrazu znova odecte. :-] (on je tam teda nejakej vnitrni limit ohledne pridavani zisku na basech). osetrenou mistnost to umi ale vyrovnat docela hezky, par dB tu a tam. samozrejme je lepsi, kdyz to vychazi na co nejvic ubirani, resp. kdyz se nemusi pridavat v hlubokejch basech.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od Amorph » 23 čer 2011 11:44

ok, dik za odpovedi. Vsechny ty postupy mi davaj smysl, v cubase myslim nebude problem to podobne naroutovat. No jak to tak vidim, tak do toho asi zanedlouho pudu. Proc se toho Brooklyne zbavujes, je asi prilis vsetecna otazka ze:)

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: IK multimedia ARC

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 23 čer 2011 14:06

Amorph píše:ok, dik za odpovedi. Vsechny ty postupy mi davaj smysl, v cubase myslim nebude problem to podobne naroutovat. No jak to tak vidim, tak do toho asi zanedlouho pudu. Proc se toho Brooklyne zbavujes, je asi prilis vsetecna otazka ze:)
tyhle zarizeni maji zajimavej (a celkem univerzalne fungujici) ucinek, a sice ze diky nim zacnes jeste vic resit tu 'fyzickou' akustickou upravu studia. coz se stalo i mne, mam kila rockwoolu, novy bytelny stojany, jako nedostatek vidim jeste strop bez podhledu. takze arc uz toho tolik nedela, navic se mi uplne nelibi, co dela s vejskama. ale tvuj komentar ohledne ceny me inspiroval, abych se podival na aktualni ceniky a trochu to slo dolu. tak nevim, jestli neni lepsi si to nechat pro pripad, ze se clovek presune do jiny mistnosti a taky pro ten mikrofon, na kterej se da slusne natacet. :]

Odpovědět