Inbox vs. outboard mixing

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering

<t>Na čem mícháte?</t>

Přímo v kompu.
19
59%
Digitální pult.
4
13%
Analogovej pultík.
3
9%
Studiová konzole (analog).
6
19%
 
Celkem hlasů: 32

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 26 zář 2006 15:30

no podle toho, co sem koukal, ze delaj DA prevodniky, tak dokud nemas fakt drahy veci, nema smysl vylejzat z krabice ven jen kvuli sumaci v levnym pultiku

podle me je i cista analogova sumace bez efektu zvukove krok stranou a kde se teprv zacne projevovat rozdil je, kdyz na ty kanaly navesis kompresory a eqcka (nejlip drahy, ale ne nutne jenom drahy), to pak ziskas barvy a textury, ktery vevnitr neziskas... a pak je to fakt o necem jinym...

nevim, jestli sem tohle tady uz psal, vubec bych se nedivil, kdybych se opakoval

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 26 zář 2006 15:34

nejlepsi je to predmichat v compu a pak si zaplatit studio s konzolí a tam do domichat pouzit HW verby a kompresory eventuelne doEQlizovat
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 26 zář 2006 15:37

me na moji muziku bavi sumace na digimixech od yamahy, at je to jaky chce, proste se mi to libi.
dlouho sem resil jak sumaci delat a jakou cestou jit pri zarizovani domaciho studia, ale nakonec sem se po dlouhym boji presvedcil ze budu dal delat v compu.

k sumaboxum, nevidel sem nikde sumaboxy deo kterych by se lezlo z compu po digitalu, pritom to je prave to co vetsinou asi lidi chtej, nebo sem koukal blbe ? nasmerujte me prosim pripadne, diky

muziku si v compu predmichavam do 8-16 group ktery pomeruju kontrolerem, takze by bylo pro me asi idealni tyhle groupy vyslat do externiho sumaboxu po ADATu a tam to secist, existuje nejakej takovej bazmek co tohle umi ?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 26 zář 2006 15:44

neco takovyho myslim delal cranesong pod jmenem Egret... resp. vyvijel.. ale kde je tomu konec... nicmene cenu bych videl nekde od 4000-6000k a byl to 8kanal

jako vlastne chces 16kanal AD/DA prevodnik a sumacni box v jednom, to je docela narocna vec na $ a lidi si radi ten prevodnik vyberou sami, precejen jsou mezi nima rozdily a profici, co za to sou ochotny platit maj radi navyber...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 26 zář 2006 16:22

ja myslim ze sumacne boxy su podvod v tom zmysle, kolko za to chcu tie garazove firmicky prachov. cele zapojenie je hodne banalne... ked sa to porovna s cenou plne vybaveneho mixu, tak mi to pride skoro ako urazka

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 26 zář 2006 16:45

kexik: taky mam ten pocit... Uvazovat v tehle cenovych relacich, asi zvolim jiny reseni...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 26 zář 2006 16:46

Matucha: hmmm, asi to nebude legrace, no me celkem fakt bavi sumace na yamahackejch digimixech takze by mi myslim da se rict stacily streva yamahy (napr. 01v96) narvany do dvouvejskovy rackovy krabice s USBckem na routovani pres comp a 3x ADATem IO, zbyly kravinky co na tom sou bych ani nepouzil a nepotreboval :mrgreen:

jedno reseni me napada, karty RME maj jakousi HW sumaci (prej), nevim nakolik je to pravda a jak to v praxi funguje, ale jejich routovani se da zda se vyuzit na sumaci, kvalitu netusim, ani netusim jestli to tak nekdo pouziva, ani netusim co je v tech kartach za brouka ze to takhle funguje, netusite nekdo ?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 26 zář 2006 17:30

neural: kazda multitrack karta ma aj "hw" sumaciu v digitalnom mode, aj do delty1010 ked naseres 8 kanalov a nahras mixer monitor kanal, tak sa to zosumuje v chipe... matucha ale urcite hovoril o analogovej sumacii, ze sa ti paci ta yamaha, tak to bude pravdepodobne prave tym, ze sumuje nedokonalo a ty preferujes vlastne spraseny signal. to ale nie je vonkoncom pre kazdeho

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 02 říj 2006 15:47

Když je možnost použít analogovej pult v dobrym stavu a jsou kvalitní převodníky tak není co řešit,- přesně jak psal Boris: předmíchat v compu a dodělat na konzoli ve studiu. To je schůdná cesta pro toho, kdo touží po -slovy Syncra - věci bez kompromisů. Mám takovej dojem, že analogovej pult může pomoci i elektronice,- popravdě ale přiznávám, že jsem nikdy neujížděl na čistě elektronickém soundu a někomu by právě ty vlastnosti analogové cesty mohly např. u elektroniky vadit.
Já osobně ani nevím, zda míchám ITB nebo používám sumaci digi pultu. Pokud to někoho zajímá, zde můj setup:
V compu mám všechny tracky routovaný do BUSů jež fungují jako submixy příbuzných nástrojů, solo vokálu, vokálů atd. Těch mám 16. Dalších 16 jsou efektBUSY pro send efekty ,- někdy nevyužiju všechny, někdy musím nějaké přivyrobit ;). V Yamaze01x mám 16 kanálů, do kterých míchám těch 16 submixových BUSů plus kolikzrovna je efektových. Opět dle příbuznosti nástrojů a dále výstupy z efektů většinou nepřimíchávám k nástrojům, nýbrž jim rezervuji samostatné dva či čtyři kanály v 01x. V 01x všechno sumuji do jejího interního stereo BUSu, který vracím zpět do mixáku v compu. Tenhle stereo signál pak routuju do analog compresoru RED3, který má možnost nastavení obou kanálů zvlášť (prostě nemusí být L a R kanál linknutej ...) a což já použiju abych simuloval main BUS na analogový konzoli, která nemá jednu stereo šavli jako výstup z DAW, ale de facto dvě mono cesty (nebo jak to popsat) - a to je věc která taky odlišuje analogový konzole od Stereo sumace v DAW. Samozřejmě se mi nikdy nepovede nastavit parametry na Red3 identicky stejně pro kažý kanál - a o to mi právě jde. No a z Red3 už jede stereoautoBus do pásku (nejčastěji a nejoblíbeněji do Ampex 456) ve Studeru.
No až je smícháno, tak z pásku zpátky do compu, někdy skrze lampový Avalon vt 747sp. Čiže můj postřeh Syncro je: tímto postupem jsem dosáhnul toho, že si neřeknu, jak "hnusně čistě" digitálně mi to zní
Nicméně šetřím na AWS9000+ :) Doufám že moje úspory budou přibývat značně rychleji, než cena AWS "poletí" dolů (on to asi žádný "let" dolů nebude...)
Naposledy upravil(a) velvet dne 02 říj 2006 16:35, celkem upraveno 6 x.
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 02 říj 2006 16:26

tak pro zajimavost ja jsem ted poridil na live digi 12ti stopak HDR akai, takze veskery moje mixy zakladu co jdou na live micham do 6ti stereo subgroup a ty pak nalejvam do akaie aby se s tim dalo na live manipulovat podle potreby, svym zpusobem je predmichavani do group a pak jejich jemny doladovani pomeru celkem myslim logickej postup, mam nastaveny docela fungujici prostredi kde uz predem ty groupy naleju vcetne jejich namapovani na fejdry kontroleru a pak do nich behem michani posilam nastroje a ve finale na kontroleru doladuju pomery, pracuje se mi tak dobre.
vysledek a) posilam do HDR na live, b) pouziju i pro nahravky s pridanim zpevu atd, c) da se to i pouzit pro pripadny prohnani pultem kdekoliv

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 02 říj 2006 16:32

Neurale tak to jsi ready pro halfplaybackový vystoupení v TV :) :)
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 02 říj 2006 16:51

no ted kamos vystupoval se svoji bandou v TV a misto jejich tvorby hrali prodigi a nebyli vubec videt ani poznat, myslim ze hrat v TV znamena udelat ze sebe totalniho magora a prijmout to se vsim vsudy :mrgreen: ale jelikoz do toho nevidim tak uz radsi mlcim 8)

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 říj 2006 17:41

na tohle me upozornil ivo:

http://www.vintageking.com/site/files/sumshoot.htm

a moje odpoved:

podle me to ukazuje jak je to uplne jedno... jestli sou tam rozdily mezi tema vecma, tak sou drobny hlasitostni, takze musis pouzivat volume, kdyz to poslouchas a pak sou ty veci vicemene jedna jak druha s malinkejma pidi rozdileckama

jako ty protool bouncy z toho znej nejhur

ale podle stejnyho vysledku dosahnes, kdyz to probehnes cimkoli analogovym (dobrym)

ted samo nemluvim o tom, kdy tu sumaci pouzivas kvuli tomu, ze mas proste nejaky HW krabice a pouzivas to misto pultu



;-)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 06 říj 2006 17:51

me furt nejak neni jasna jedna vec, beru ze mam DAW v tom stopy zorganizovany do treba 8mi stereogroup a ty chci nechat spatlat drahym a skvelym HW summing boxem treba od staryho Neveho, jenze jak to do toho summing boxu dostanu kdyz ne po dgitalu ? vyzetu to z compu skrz M-audio za desitku ? tak k cemu mi pak je drahej sumabox kdyz to zprznim uz na poatku cesty ?
ja furt zil v domneni ze sumaboxy sou jaksi nahrazkou posledniho clanku HW analog mixu, tj ze signal sectou a sou super pro DAW pac se nedegraduje signal po ceste, ale ted sem tda uplne mimo protoze jestli maj summing boxy dobry lec analogovy IO, potrebuju k tomu nutne luxusni outy z compu, tj. nejak se mi to prodrazuje cca na dvojnasobek, ja prave myslel ze existuje neco do ceho to poslu po ADATu treba a ono to ma supr DA/AD prevodniky ktery mi to po secteni ve stereu zas hezky po digine poslou zpatky do DAWu na stereo mastr stopu, jestli to tak neni pak nevim k cemu (pro me) to je dobry a proc se tim vubec zabejvam byt teoreticky
chapu to spravne nebo sem mimo ?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 říj 2006 20:09

chapes to uplne dobre, sou to zarizeni, ktery po analogu prijmou 8 nebo 16 kanalu a na konci z nich po analogu leze smichanej signal... plus obcas muzes menit jejich hlasitost, pan a pripadne neco nekam poslat... ale nic vic

jasne, na to aby to melo jakejs takejs smysl potrebujes rozumny prevodniky a predstava, ze to budes pouzivat s m-audiem je az skoro smesna (pokud ti nejde o nejakej specifickej zvuk m-audia ;-)

Odpovědět