Inbox vs. outboard mixing

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering

<t>Na čem mícháte?</t>

Přímo v kompu.
19
59%
Digitální pult.
4
13%
Analogovej pultík.
3
9%
Studiová konzole (analog).
6
19%

Celkem hlasů: 32

Cyril

Příspěvek od Cyril »

matucha: kurva fakt je to tak strasne slyset, prevodniky za deset a prevodniky za 30 litru? Nebo je to jen takova akademicka, "pocitova" debata?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

V běžné home situaci, kdy má člověk pár M Audio karet apod., uvažovat o outboard mixu, je (jemně řečeno) naprosto zbytečné. Člověk pokazí mnohonásobně víc než může získat a ty peníze by se daly investovat mnohem užitečněji. Přičemž i v ideální situaci je ten přímý získ diskutabilní.

Převodníky - ano, pro zvuk mají stejně zásadní význam jako mikrofon a preamp. Špatné znějí špatně, průměrné průměrně, výborné výborně (ceny adekvátní této stupnici)

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Ivo: ty michas ITB?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No jasně ... Jinak bych to ani nechtěl ... Jiná věc je co se pak s tím mixem, případně i jeho jednotlivými částmi udělá. Na to jsou pak ony zázračné high endové analogové ekvalizéry a kompresory. Myslím, že ve výsledku mnohem účinnější.

velvet

Příspěvek od velvet »

Neurale: některé Summing Boxy mají AD převodníky, nebo možnost přikoupit DA kartu- např. Neve1088. Ovšem o něm jsem nečetl zrovna nejlepší reference. Momentálně si nevybavuji žádný "sumář" i s DA převodníkem...

Cyrile: na kvalitě převodnílů záleží opravdu zásadně. Pokud si pamatuješ kazety, tak když to přeženu, přirovnám výsledek k rozdílu mezi Sony HF90 a nějakou dobrou metalkou např. :)

matucha

Příspěvek od matucha »

Prevodniky sou jak rozdil levnyho kompaktniho digitaku a drahy zrcadlovky... myslim, ze tahle analogie ma hodne spolecnyho (pricemz preamp sou cocky). Na levnej kompakt vyfotis taky fajn fotky, kdyz mas idealni svetlo atd... ale stejne kdyz to pak porovnas se zrcadlovkou, tak najednou vidis rozdily v hloubce, zkresleni, detailech, dynamickym rozsahu...

No ale abych jenom tak blbe nekecal, tak sem probeh jeden mix skrz lavry DA > manley dual mono mic. pre > lavry AD, abych videl, co to tomu da a co to tomu vezme.

Vysledek je zajimavej a podle me je rozdil priblizne ve stejnym rajonu, jako ty šumácký boxy. Zcelilo se to, trochu to zpevnilo a zvedlo spodek (harm. zkresleni lampy predpokladam). A tim jak se zvyraznil spodek a telo, tak mi pride, ze to pusobi lehce mene siroky, co se tyce sterea. Nicmene tam neslysim nejakou degradaci a z 90% slepejch porovnavacek sem si vybral tu "analog" cestu jako tu "lepsi".

Pro spoustu lidi ta zmena nestoji za 100-120.000,- a kdyz se tak podrbu na hlave, tak mi to taky pride trochu moc, ale ty veci slouzej na dost jinejch veci, kde delaj zase uplne jinou sluzbu a tohle se zda byt docela zajimavou side-effect moznosti ;-))))

http://www.zka4t.com/share/lavry-manley ... se_itb.rar (ma to 8mb), a oba soubory sou srovnany na schodny RMS, aby nebyly saleny smysly lehkym zvednutim hlasitosti

manley ma este dalsi moznosti nastaveni, kde by to mohlo bejt cely agresivnejsi... ale to uz sem nezkousel

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak Manley preamp asi není typický analogový outboard pro sweetening :-) Ale proč ne ? Ještě zajímavější může být projet mix jen čistě přes Lavry DA AD (a poslechnout si rozdíl ve výsledku - on tam totiž v podstatě žádný není) a pak třeba totéž přes přes M Audio DA AD

matucha

Příspěvek od matucha »

Neni ale neco to dela ;-).

Loopback lavry a loopback m-audia me taky napad, ale protoze me to netrapi, tak sem si nedal tu praci... zato manley me zajimal prave kvuli tomu, ze se o tom moc nedoctes ;-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Loopback Lavry jsem samozřejmě pečlivě kontroloval ... Rozdíl je tak možná 1-2% při dobrých uších ...

matucha

Příspěvek od matucha »

poslouchal si ty meje ukazky? je to 24bit wav, tak to snad neurazi ;-)

myslim, ze ta manleyí krabicka neni min relevantni, nez pendulum preamp na prohaneni mixu..

jo a este sem to zkusil prohnat manleyem na 60dB a to uz ztraci zbytecne vejsky

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ta ITB verze mi připadá trochu jasnější a čitelnější na výškách, manley je tak trochu "zamlžený", zase má ale trochu mohutnější basy. Když už jsi to zmínil, tu srandu udělám a projedu to přes Pendulum preamp, i když jak už jsem říkal, preampy nejsou zrovna typické masteringové a mixovací outboardy :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak tady jsem ten tvůj ITB file z legrace projel přes Pendulum preamp (pro srovnání s Manley) a pak taky přes Ibis&Pendulum kompresor (obojí s minimálním nastavením = přidaný 1dB na basech a výškách - jako ukázku opravdového outboardu)

http://www.savita.me.cz/show/outb.rar

BTW ten shluk drobných lupanců kolem 7.sec je nehoda nebo umělecký záměr ?

matucha

Příspěvek od matucha »

super!

musel sem si srovnat hlasitosti (-0.4dB pro pendulum a -0.5dB pro ibis), abych to mohl srovnavat a...

a nejdriv sem je srovnal na spatnou hodnotu... o decibel vic, nez ty moje a tak sem koukal, o co prichazim ;-)

nicmene ted sem si to srovnal na spravny hodnoty a poradne si to prekontroloval

pendulum mi pride, ze meni nejmin, neni to zly, mozna tam nejaky 1 2 promile "benefitu" je

no a ibis se mi vlastne moc nelibi, neco se tam zplosti, basy a vejsky se lehce zvyraznily, ale maso s nima odeslo, nevim... kdyz to bylo o decibel vic nahlas, tak se mi to libilo nejvic ;-), ale pri stejny hlasitosti jako zbytek to neni muj favorit ;\

no a manley zmekcuje a trochu zneprehlednuje, coz muze a nemusi byt to, co clovek chce

//// lupance sou pod celym trackem a jsou z vinylovejch "vystylek" pred tim jinak dost necharakteristickyho beatu. Tj je to zamer.... ja mam praskani rad ;-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak to máme opravdu asi dost různý vkus ... Pro moje uši ten Ibis+ pendulum comp tomu daly pěkný zvuk - hloubku, velikost, profi dimenzi, pro mě nesrovnatelně pěknější než ostatní verze. Nevím jen jak tam srovnáváš tu hlasitost ... Samotný Pendulum preamp není moc identický s originálem - díky Jensenovým transformerům zvuk trochu zvětšuje a zakulacuje výšky.
Jinak to praskání je též samozřejmě věc vkusu, mně to tam vyloženě ruší a navozuje pocit zásadní chyby, překlepu - ale jasně , nikdo se mě na to neptal :)

matucha

Příspěvek od matucha »

No tu hlasitost srovnavam podle RMS analyzy... a taky dle zkusenosti s prehmatama raci taky dle ucha (nespolehat jen na analyzy).

Jako tak jak si je poslal, bez korekce hlasitosti to mas proste o skoro pul dB hlasitejsi a to je pak jasny, ze znej lip ty hlasitejsi verze. Kdyz si to srovnas, tak ty rozdily sou uplne jinde.

Kdyz sem ale este premejslel o tom ibisu, tak jsem si nevsim, ze si tam pridaval ty vejsky a basy, mel jsem dojem, ze si to tim probeh naplocho... timpadem se to neda moc srovnavat s tema ampama... tj svoje poznamky na ibis beru jako rozporuplny...

Tvoje pripominky ke krupani jsou zcela na miste, ne kazdymu se to libi. Me se libi, ze to tomu dava takovej "opar", v hudbe, kterou delam sam je krupani jednim z naprosto normalnich prvku a tak to vubec nevnimam nijak rusive, spis jako obohaceni. A ani nad tim nechci nijak filosofovat, proste se mi to tak libilo ;-).

Odpovědět