Isolation cabinet

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
snil
Příspěvky: 5
Registrován: 10 říj 2014 11:36

Isolation cabinet

Příspěvek od snil » 10 říj 2014 11:39

Isolation cabinet ( iso cab)? Je to moc složitý, drahý a zvukový výsledek není až takový. Tak proč to když jsou tu různý Load boxy a impulsy? A co to je vlastně je? V podstatě je to isolovaná, vytlumená dřevěná bedna s 1x12, 2x 12 nebo 4x12 kytarovými reproduktory. V bedně se nachází jeden nebo více mikrofonu snímajíce skutečný zvuk reproduktoru s výstupem možným připojit na zvukovou kartu případně mikrofonní preamp. A na vstup iso cabu je možné připojit lampové , tranzistorové zesilovače a komba. Účel iso cab je v podstatě poskytnou možnost vytaveným aparátům možnost hrát v domácích podmínkách tiše při možností sejmutí skutečného repreáku a přenést zvuku do pc, atd. Jednoduše hrajete do zvukově izolavané krabice a zvuk z ní posíláte tiše do pc.
Komerčně to nabízí Randall, Rivera a spoustu dalších.
http://www.randallamplifiers.com/cabine ... tion-cabs/
http://rivera.com/index.php/products/cabinets/150

Na Youtube jsou videa ať kupovaných či handmade provedení. Většinou prezentují snížení hluku při zavření iso boxu. Ale najde se tam pár slušných videií kde je demostrován zvuk přímo s mikrofon uvnitř. Někdo namítne že s nějakým Line6 Hd nebo preampem +impulsem udělá kvalitnější zvukovej záznam. No to možná ano ale není to jen u zvuku ale i tom jak se vám hraje a jak ten zvuk reaguje na vaši hru. Asi něco jako pěknej zvuk jinak pro mě sterilního modelingu versus špinavej ale živej , teplej a dynamickej lampovej tón ze skutečnýho reproduktoru!

To je důvod vzniku tohoto tématu. Zajímají mě zkušenosti případně názory na ISOlation Cabinety.
Já sám sem se rozhodl jeden zkusit postavit svépomocí.
Bude to z 18mm překlížky o velikosti 70x93x124 , osazen 2x12 Celestionama g12t75 a v30 snímanej prozatím jen jednou sm57čkou. Tlumit asi budu akustickou pěnou a skelnou vatou. V tomhle ještě nemám úplně jasno :oops: Co použít něco na absorber a difusery? Tomu moc nerozumým. Zatím jsem ve fázy stavby samotné bedny.
Určitě sem posléze hodím nějaký foto a v budoucnu snad i video.

Tady je třeba video se záznamem zvuku bez úprav skrze iso cab. Kdo chce víc musí prolézt YT. Klidně se tu rozepiště postřehy potěší :wink:

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od rastis » 10 říj 2014 12:26

zaujimava tema, budem ju sledovat, ako aj stavbu boxu, teda ak sa Ti bude chciet podelit s obrazkami a pod...

za mna... skusenosti s tymto nemam ziadne. svoj "ideal" som uz davno nasiel (lampovy preamp + konvolucia) a som s tym tak velmi spokojny, ze "mechanicka" cesta so zavretym reprakom sa mi zda ako krok naspat.

viem si predstavit situaciu, ked pouzivam zosik, kde sa zvuk deje aj v koncovom stupni (stare aparaty) a reprak s koncakom priamo impedancne spolupracuje. tuto je to asi OK riesenie potom. ale pri modernych preampovych zosikoch sa mi to zda cele zbytocne...

snil
Příspěvky: 5
Registrován: 10 říj 2014 11:36

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od snil » 14 říj 2014 17:45

rastis: Já taky zkusil preamp a impulzy a to i kvalitnější placený impulsy od Redwirez a zvuk mají fakt pěkný o tom žádná. Potom spousty kvalitně znějících multiefektů Boss gt8, Digitech , LIne6ky a všehcny dnes udělají úžasnej zvuk. Já ale mám problém s tím že tam chybí něco co mám při klasickém hraní lampový zesák a reprobedna! Je to pocit zpěvnosti, teplota tónu jistá medovitost, dynamika a taky něco dává do prstů pocit lehkosti s jakou hrají . A to mám Soldano SLO50 což je zesák u něhož se dělá zvuk především v preampu. Ale prostě ten konec tam v tom zvuku udělá svý. Tedy alespoň pro mě :-) Ještě jsem moch zkusit jít cestou LOad boxu ze kterého bych dostal zvuk celého aparátu včetně koncáku a pak v PC přidat impulz ale zaujalo mě forma ISO bOxu. Je možné žě bych moch najít na téhle cestě zvuk který možná nebude znít snad až tak dokonale jako jiné možnosti modeling, impulsy ale zase bych moch najít ten svůj pocit živočišnosti při hraní. Stejně je to zase jen jedna z cest kterou musím prozkoumat abych moch zas jít hledat dále:-) Asi proto mí známy říkájí " Ty si dobrej kytarista ale sežral tě hledač zvuků" :-)
Jsem rád že již máž svůj zvukovej ideál rastis a sám si přeji najít ten svůj ideál.

Tak je bedna postavená ač to není přímo krasavice , myslím že účel splní:-) Teď je načase vybrat vhodnou izolaci pohlcující co nejšiřším frekvenkčním rozsahu. Jelikož kvalitní molitan v potřebné tloušťce je drahý tak přemýšlím o cenově dostupnější minerální vatě. Nejlépe tvrdší deskovou formu proto že má zkušenost s isolační vatou v roli je spíše negativní.
Má první představa je 40mm+40mm vaty na vazbu a na to nějakej ten akustickej molitan 50-70mm ( vlnky nebo pyramidy) .


Co vy na to, je to nesmyslná představa?

Tak od Isoveru mě zaujal nejvíce Akustik Platte ale ještě tam mají v nabídce Aku a Piano ale to je jen role:_( Nevím podle čeho poznám který z jejich produktu je pro můj účel nejvhodnější? Potřebuji co největší útlum v celém zvukovém pásmu. Co od Isoveru s těchto tří produktů by jste mi doporučili? Zatím hodlám vybrat nejlepší produkt od každého výrobce a pak je mezi sebou srovnat.
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (62.34 KiB) Zobrazeno 513 x
PA131445.JPG
PA131445.JPG (134.5 KiB) Zobrazeno 532 x

Uživatelský avatar
Pierre niko
Příspěvky: 719
Registrován: 28 pro 2004 11:04

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od Pierre niko » 14 říj 2014 23:22

"... a taky něco dává do prstů pocit lehkosti s jakou hrají..."
Absolutně, ale absolutně rozumím a nedivím se, že do toho jdeš. Netuším, jestli je to správná cesta. Může to pro tvé potřeby fungovat. Já to vidím jako velký kompromis. Zvuk, jak ho vnímám při svobodném hraní na ampec, je taky zvuk bedny (rezonance), plus zvuk odražený od zdí, plus reprák samotný. Ale to je ti jasný. Spíš jsem chtěl zmínit, ať nezapomeneš na monitoring a případnou latenci při integraci tohodle řešení do nahrávacího řetězce. Budeš-li monitorovat přes zvukovku, výsledný pocit bude horší než přes Line6ky. Budeš muset signál z majku předzesílit, splitnout a routovat tak, aby se ti objevil rovnou na monitorech. Ale to asi taky víš. To já jen tak :)

Jinak teda palec nahoru a informuj o progresu, je to zajímavý.

PS: nevím, jestli bych se u konstrukce týhle bedny nepokusil vyhnout pravým úhlům. Asi bych ji koncipoval spíš jako střídmou hornu s uzavřením a s hodně velkým zatlumením, obzvláště v místě za mikrofonem, který by tak za sebou měl jak dost prostoru, tak masivní zatlumení. Možná bych jí tedy koncipoval vertikálně, jako sloup, aby takovéto delší řešení dzabralo míň místa. Mikrofony bych pak popůjčoval, v takovémhle prostředí se myslím projeví jejich rozdíly (směrovost, křivka, dynamika) Ale nevím, to jen má intuice polemizuje bez bližšího studia problematiky.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od rastis » 14 říj 2014 23:31

snil píše:...Já ale mám problém s tím že tam chybí něco co mám při klasickém hraní lampový zesák a reprobedna! Je to pocit zpěvnosti, teplota tónu jistá medovitost, dynamika a taky něco dává do prstů pocit lehkosti s jakou hrají ....
to je jasne, hra na aparat je nieco uplne ine a toto sa len tak lahko ojebat ani neda.

preamp + impulz pouzivam pri domacom (a vlastne casto aj nedomacom) nahravani. tam mi ide primarne o zvuk a ten dosiahnem. pocit z hry a to, ako to citim pod rukami mi az tak dolezity pri nahravani nepride. uplne bezne nahravam a pocuvam len direkt signal z preampu, zneje to sice otrasne, ale latencia neni a to mi staci :)

snil
Příspěvky: 5
Registrován: 10 říj 2014 11:36

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od snil » 15 říj 2014 09:27

Pierre niko: "Budeš muset signál z majku předzesílit, splitnout a routovat tak, aby se ti objevil rovnou na monitorech."

Tak k té latenci. Doposud jsem využíval cestu preamp, zvukovku ESI v PCI Expres, Sonar s vst a impulz a to vše do sluchátek a celková latence pod 10ms. Tak že jsem žádné zpoždění pří hraní již necítil.
Ale teď si mě trochu zaskočil. Myslel jsem že v pokud upravím svoji cestu zesilovač, reproduktor, mikrofon, zvukovku ESI v PCI Expres, Sonar a sluchátka nedojde k navýšení latence. Spíše jsem čekal že tím že vyřadím to vst s impulzem dojde nepatrnému ale přeci snížení celkové latence.
Je moje úvaha tedy špatná? Nebo proč by mi má nová cesta měla být spojena s vyšší latencí? Jsem vcelku laik a problému neznalej :oops:

Co se týče konstrukce bedny počítám s tím že bych ty rohy nějak už dořešil izolací danou jako by do oblouku. Něco jako se dává za mikrofón taková ta půlkulatá zástěna.
Nevím jestli až tak řešit útlum pomocí minerální vaty v bedně kde bude repro a mikrofón nebo se zaměřit prioritně na akustiky v bedně kvůli kvalitě snímání.
Má představa je taková že pokud se mi bude zvuk snímaný touhle cestou líbit tak postavím ještě jednu bednu a tu bude ještě větší a jejím hlavním úkolem bude kompletní izolace utlum té bedny uvnitř ní.

Tak že v podstatě potřebuji pomocí s vhodnou akustikou uvnitř této bedny s mikrofonem a reproduktory.
1) vytlumení prostoru u repraku. tady se na akustiku ani odrazy nehraje, ne?
2) část mikrofónová. Zde je potřeba pro co nejvhodnější akustiku pro kvalitní snímání co? Vyřešit odrazivost, pohltit nějakou část frekvenční spektra nebo taky nějakej akustickej útlum?

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od rastis » 15 říj 2014 14:31

ja tomu rozumiem tak, ze z tu spominaneho boxu uz pojde hotovy signal, ktory sa uz iba urovnovo prisposobi nejakym preampom a toto uz v kompe nebude ovplyvnovane nicim. takze aby to bolo pocut von z monitorov, tak to nepojde cez ziadne ASIO ani nic, iba direct monitoring inputu, cize vysledna latencia bude 0 (nula).

snil
Příspěvky: 5
Registrován: 10 říj 2014 11:36

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od snil » 15 říj 2014 20:46

Ano z iso boxu půjde hotový zvuk do zvukovky kde se už jen zesílí .Případně snad nějaký to VSTčko se prostorovou simulací nebo tak něco.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od rastis » 16 říj 2014 18:26

ale VST prostorovu simulaciu pri nahravani nepotrebujes. ci potrebujes ?

respektive - chapem debatu tak, ze sa bavime o recordingu (?)

inak, pokial je aj v studiu nazvuceny velky box, tak ak sedis v rezii a pocuvas len monitoring, tak cele spravanie sa zosiku pod rukami je podla mna ovela debilnejsie, ako pri hocijakej simulacii. a stat pocas nahravania vedla snimaneho boxu je cisty masochizmus :)

snil
Příspěvky: 5
Registrován: 10 říj 2014 11:36

Re: Isolation cabinet

Příspěvek od snil » 16 říj 2014 20:47

Ne jedná se prioritně o možnost hraní . A to VSTčko s prostorem rozhodně nutně nepotřebuji. Celý je to zkouška a muže to dopadnou blebě ale do toho s tím jdu.-) Ale jsou i tací co s toho dostali pro mě úžasný výsledky :palec+:

Odpovědět