Jak kvalitně nahrát zpěv (a čím) ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 03 říj 2005 14:27

djdave: dynamika nema vysky a obecne problematickejsie sykavky. vysledok bude tak ako tak zavisiet najma od tvojej sikovnosti a spevakovych schopnosti spievat na mikrofon.

DJDave
Příspěvky: 382
Registrován: 31 kvě 2005 17:48

Příspěvek od DJDave » 03 říj 2005 22:11

kexik - to sem si myslel,
dneska sem mluvil s par lidma a par mi jich reklo ze kondiky sou spis na instrumenty ze na zpev spis dynamiku....
No nevim odvsad slysim neco jineho.
....:::: DJ Dave ::::....

rastis
Příspěvky: 2884
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 04 říj 2005 00:08

Profesionalne sa spev toci na kondiky, vacsinou nie zrovna lacne. Amatersky sa spev toci na kadeco :). Na podiu okrem opery kondik na spev asi nenajdes...

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 04 říj 2005 00:14

DJDAVE0 ... tak to ti ti lide rekli s odpustenim peknou p*covinu. Jak pise Kexik, "vysledok bude tak ako tak zavisiet najma od tvojej sikovnosti a spevakovych schopnosti spievat na mikrofon." Dobra dynamika opravdu dokaze pojmout ledacos ... ostatne paskace se principielne taky radi mezi dynamiky ...
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 04 říj 2005 01:28

nejlepsi vokaly se natocily na ledacos od AKG C12, Neumann U47 az po dynamicky veci jako Shure SM7, SM58 nebo Sennheiser MD421... no proste zadnej uzasnej jedinej mic asi neexistuje a vzdycky se hodi neco jinyho a nekdy uz je to skoro jedno, protoze ten clovek to tam da super a kdyz ten mikrak neni zrovna nejhorsi cina, tak to bude fungovat

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 04 říj 2005 17:56

matucha píše:nejlepsi vokaly se natocily na ledacos od AKG C12, ...
... lek jsem se ze tam ctu D112 :-))
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

DJDave
Příspěvky: 382
Registrován: 31 kvě 2005 17:48

Příspěvek od DJDave » 04 říj 2005 19:06

Tak jo moooc diky uz mam asi vybrano,. vim jakej preamp .
Ale mikrofon vaham jestli dynamiku , nebo kondika...
Mrknete sem -

http://www.ezone.techno.cz/viewtopic.ph ... highlight=

a kdyz tak zkuste poradit

Jinak diky moc....
....:::: DJ Dave ::::....

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 05 říj 2005 09:57

Ahoj. Tak já se taky do toho vložím se svými zkušenostmi. Koupil jsem si M-Audio Firewire 1814. Ta má už v sobě dva preampy na úrovni DMP3. To znělo lákavě... Jenomže, mám dynamický mikfrofon Senheizer (asi 503 nebo tak nějak), no a a když ho dám na tehnle vstup, tak to zpěvačka vždycky přeřve, prostě tam nenastavíte správnou vstupní citlivost, aby to nebylo buď moc potichu nebo přes nulu. Klasický kondenzátor funguje sice na 100%. Vstupní úroveň je krásně vyrovnaná, ale vzhledem k tomu, že nemám akustiku je pro mě tohle řešení nereálné. Pro mé potřeby jsem nahrávání zpěvu nakonec pořešil tak, že nahrávám přes Lexicon MPX550 v režimu Bypas (max zaplej režim kompresoru) pak to sypu po SPDIF do FW1814.
Asi je to pěkná zhovadilost, ale funguje to dost obstojně a dosahuju lepších výsledků než přes FW1814. No asi jsem to s výběrem zvukovky trochu přestřelil... :(

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 říj 2005 10:51

ten lexicon ma kompresor v sebe? inak neviem aku to ma vyhodu... ja som tocil na dynamiku cez vlastny preamp o sile 5 tranzistorov do audiofilky, a jedine co som musel, pre kazdy tejk inak nastelovat vzdialenost mikrofonu od spevaka (podla toho ako hlasny part sa bral, a aku mal mat zvuk farbu) a tot vsjo... a samozrejme sa musel spevak naucit, jak sa spieva na mikrofon. sedlaci, nauceni z videoklipov, kde sa pred mikrofonmi tancuje, si myslia ze sa mozu trepat jako mick jagger ;)
mozno ten preamp na firewire ma prilis hrube nastavenie gain (ak ide cez 40dB), tak je mozno v tom problem, ze to nejde takym pidiknoflikom nakrutit? potom mozno staci len namontovat vacsi knoflik, ak sa da...

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 05 říj 2005 11:04

ondra > no cece, jako jediny co me napada je vec, ktera se dela u staryho m-audio duo zarizeni, kde bylo gain hodne tezky nastavit, kvuli tomu, ze prave chvili nic a pak najednou vsechno (evidentne hodne levnej potak). No takze s tim bylo trochu srani (na omni i/o to bylo vpohode mimochodem). Podle me to muze byt malokdy fakt malo.. protoze kdyz nastavis, aby nejhlasitejsi spicky byly -6 nebo -9dB, tak si muzes byt jistej, ze budes mit v 24bitech dost infa a ze ti to zpevacka neprerve. Komprese pak dle chuti v poci.

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 05 říj 2005 11:15

Kexik: Není to tak jednoduchý, ten pocák je logaritmický (?). Jak řek Matouš. Pořád nic a pak jsi ve špičkách. Prostě to zabírá jen v kra?oučkým úseku. Velikost pocáku s tím nemá co dělat, můžeš si to nastavit třeba myší v SW panelu. Jak jsem řekl, dělá to jen dynamický mikrofon. U kondenzátorového mic. jde vstupní hlasitost nastavit hodně v poho... (pocák zabírá v širším úseku).

Matouš: Grr... Sorry Matouši, jak to myslíš se špičkami -6 až -9? To pak na nahraným traku nebudu mít skoro nic a pak to gainem zesilovat, to si můžu být jistý, že se mi tam připlete mraky šumu.

Tím se vracím zase k dotazu od Kexika. Lexicon má v sobě kompresor a nahrávka přes něj má krásně vyrovnanou charakteristiku (teď mluvím i o volbě bez použití kompresoru). No. Moc tomu nerozumím. Kupoval jsem FW1814 hlavně kvůli preampům a teď je téměř nevyužívám... To mě docela se*re... Na druhou stranu, kytara přes preampy zní luxusně...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 říj 2005 12:05

no, kondas ma v sebe "preamp" a ide z neho vyssie napatie, inak nevidim rozdiel...
matucha ma recht, spicky na -10 su stale velka pohoda, to mas stale takych 80dB S/N; sum bezneho majku je okolo 70dB... a si v azurite a mozes pouzit sw kompresiu...
ale ak ma lexicon kompresor, a je dobry na vokal, preco nie...

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 05 říj 2005 18:01

jestli ti to dobre funguje tak ti to dobre funguje, de o vysledky

spicky fakt nenahravam vic jak na -6, je to fakt zbytecny nahravat na vetsi hlasitost, nehlede na to, ze levny prevodniky nekde okolo -3 uz muzou trochu zkreslovat (pripad delta 1010, co si tak pamatuju).
Jestli se nejakej sum projevi, tak se projevi sum mikrofonu, kterej je mnohem vys, nez sum jakejchkoli prevodniku... a potom este sum v mistnosti (jestli mas zapnutej poc), ten je rozhodne nad vsim, toho se tvoji metodou nezbavis.

Ja treba micham veci na spicky okolo -6 nebo max -3 a tak je tohle uplne vklidu. A jestli ti to prinese klid, tak tohle je bezna praxe mnoha lidi, sum uz davno neni (takovej) problem, problem je clipping. Pres kompresor se nahravalo v casech 16bitu, to byla skoro nutnost tam vecpat, co nejstlacenejsi signal... 24bit uvolnil ruce prirozenejsi praci.

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 10 bře 2006 14:10

Ahoj. Nechtěl jsem zakládat nové téma tak to přihodím sem. Vím, že se to tu už řešilo hodněkrát, ale potřebuju mikrofon na zpěv do 7000 Kč. Prošel jsem jednotlivé témata, nejlíp vychází Oktava MK319. Chci se zeptat. Potřebuji mikrofon pro nahrávání hlavně zpěvaček. (černoška, + jemný soprán styl tranceových dívčin, + výrazný alt dobrá zpěvačka na chillouty). Co mi doporučíte? Je na to MK319 dobrá? Někdo tu psal že Oktava je spíše na mužský zpěv. Jinej kondenzátorový mic si jentak nekoupím. Takže se snažím vybírat. Nahrávat budu doma ve studiu (tedy v obyčejné místnosti).....

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 10 bře 2006 14:53

Ondrash: Na MK319 jsem nahrával i dívčí vokály, trochu se obávám že na nějaký jemný soprán to moc mikrofon není. Nahrát to samozřejmě půjde, ale deviza MK319 je spíš v nahrávání hlasů, které nemusí znít zrovna atmosféricky. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby sis to sám vyzkoušel, ale sám za sebe mám s MK319 ty nejlepší zkušenosti na "syrověji" znějící hlasy, u těch jemných už jsem musel ekvalizovat a honit něco, co tam primárně není.

Saša

Odpovědět