Jak kvalitně nahrát zpěv (a čím) ?
Re: Jak kvalitně nahrát zpěv (a čím) ?
V sound forge mozes normalizovat aj na RMS .. a tam uz ides nad nulu ..
Pytkin: jj, tam je to moznost, ale pro tenhle pripad bych to opravdu nepouzival:) Jinak teda hlavni rys normalizace v tomhle kontextu je imho to, ze je to offline proces.
Amorph : Ja povazujem normalizaciu za zakazanu funkciu a nikdy ju nedoporucujem pouzivat ..
Aha ok díky StaneStan píše:Ten max peak -6dB myslim v nejhlasitesi casti vokalu a -3dB jsou jen ojedinele spicky ktere se ti muzou projevit jen nekolikrat za skladbu (napriklad u pismen P nebo B kde je tlak nevyssi), to znamena ze prumerny peak bude o dost niz ale to zalezi na dynamice vokalu.Rudys píše:... mi zdá, že peak - 6db a -3db je moc...
Zas az tak moc to neres protoze zrejme budes pracovat jen na tvem systemu. Tento problem pouze nastane pokud by jsi chtel jit neco zmixovat treba kamosovi s lepsi zvukarnou, jnebo priojit externi HW pro nahravani nebo mix.

neviem si predstaviť nič lepšie ako len normalizovať nejaku porovnavačku zvuku mikrofonov . keby som použil gain alebo limiter tak hrozi že tam bude clip alebo "limit akcia"Pytkin píše:Amorph : Ja povazujem normalizaciu za zakazanu funkciu a nikdy ju nedoporucujem pouzivat ..
jammix : ked chces porovnavat zvuk mikrofonov , tak ich musis dostat na podobnu uroven .. to s normalizaciou nejde .. jedine teda normalizovat na rovnake RMS .. Co uz ale neni typicka normalizacia na 100% peak ..
Jak pise Pytkin, normalizace pri porovnani mikrofonu je uplne k nicemu. Je to skoro jako nechat nahodne zesilit kazdej klip o jinou hodnotu.
pokial nedošlo k neželanemu peaku ktory nesuvisi s testom . tak može byť zaujmava informacia aj o rozptylu dynamiky snimania .. alebo teda ako by ste taky test ma(j)strovali ?
Kefalin! A vy toto tunak myslite ako toto... onee ... zvukovo ? Ci tak nejako .... politicky? Lebo sudruh, pozor ! Za toto by ste mohli byt popotahovany !Pytkin píše:Amorph : Ja povazujem normalizaciu za zakazanu funkciu a nikdy ju nedoporucujem pouzivat ..

kazdy mikrofon predsa hraje inak .. vlny budu uplne ine .. maximalny peak bude tak isto inde a na inej urovni ... Tak ako hovori Matucha .. Ked nahravky znormalizujes , to je ako keby si ich kazdy zosili inym nahodnym koeficientom .. To uz je lepsie tie nahravky nechat tak a nenormalizovat ich vobec .. len si pridat gain na klipoch , aby sa urovne dorovnali ..jammix píše:pokial nedošlo k neželanemu peaku ktory nesuvisi s testom . tak može byť zaujmava informacia aj o rozptylu dynamiky snimania .. alebo teda ako by ste taky test ma(j)strovali ?
povedzme že nahravam pri teste akusticku gitaru na dva mikrofony z rovnakej pozicie . ( čo nejde, ale približne sa da.) teda každy peak má svojho konkurenta u jedneho aj druheho mikrofonu na samostatnom tracku . ,Jeden mikrofon má ale najhlasnejši peak postaveny dosť vysoko a subjektivne zbytok po normalizacii je velmi nízko . Je to jeho vlastnosť, tak to dopadlo pri jeho vyrobe ,. .
Čo to znamena v nahravacej praxi ? . Ak nechcem pri nahravani dosahovať clip skreslenie musim posunuť gain teda nahravku v rozsahu 16/24 bit dynamiky nižšie , a teda znie ticho jak pri teste tak pri realnom nahravani . (no) big deal!
Čo to znamena v nahravacej praxi ? . Ak nechcem pri nahravani dosahovať clip skreslenie musim posunuť gain teda nahravku v rozsahu 16/24 bit dynamiky nižšie , a teda znie ticho jak pri teste tak pri realnom nahravani . (no) big deal!
alebo inak .. nebudem predsa pri teste staviať na rovnaku uroven mikrofon ktory ma rozhadzanu citlivosť ako je uroven vyrovnaneho mikrofonu .. normalizacia predstavuje hranicu - clip ktoru nesmie prekročiť . Ak nesuhlasite tak aký by mal byť fér postup pri masteringu testov? Kľudne to oddelte do inej temy ak je o tom treba viacej diskutovať.
Vobec nerozumiem o com hovoris .. Pri nahravani predsa normalizaciu vobec neriesim .. proste nahjravam niekde na -10 az -20 dB .. Peaky ma netrapia .. A pri mixe si vsetko poriesim ako treba .. Ked robim porovnanie dvoch mikrofonov, tak uz pri nahravani sa snazim gain nastavit taky aby hrali podobne hlasno .. opat aby neklipovali .. A potom jednu stopu voci druhej jemne doladim , aby hrali oba mikrofony narovnako a mohol som robit A/B porovnanie .. Opat normalizaciu nepouzivam .. Ja vlastne vobec normalizaciu nikdy nepouzivam .. Jedine pri exportoch , pouzivam loudness normalizaciu na -23 LUFS ..
ok , dorovnal by si A/B porovnanie podla sluchu alebo je na to nejaka analyza priemernej hlasitosti ?
ja ked to chcem dorovnať tak normalizaciou posuniem A/B tracky na masteringovu uroven trebars -3dB a ked je jeden subjektivne hlasnejši možem ho stišiť tym sa dostane pod -3dB a všetko je bezpečne, neclipuje/nelimituje .
niekedy použivam normalizaciu pred upravou aby som videl priebeh peakov v zobrazení , ked niečo hladam, alebo ked odstranujem šum / ruch aby som ho aj vizualne identifikoval .
najradšej by som vždy normalizoval pred upravou, lebo je dobre si pustit nahravku v bežnej urovni hlasitosti ako znie čisto bez uprav kompresie limitacie ... nerobim to len preto že mam malo miesta vačšinou na HDD tak použivam plugin limiter na dotiahnutie hlasitosti .

ja ked to chcem dorovnať tak normalizaciou posuniem A/B tracky na masteringovu uroven trebars -3dB a ked je jeden subjektivne hlasnejši možem ho stišiť tym sa dostane pod -3dB a všetko je bezpečne, neclipuje/nelimituje .
niekedy použivam normalizaciu pred upravou aby som videl priebeh peakov v zobrazení , ked niečo hladam, alebo ked odstranujem šum / ruch aby som ho aj vizualne identifikoval .
najradšej by som vždy normalizoval pred upravou, lebo je dobre si pustit nahravku v bežnej urovni hlasitosti ako znie čisto bez uprav kompresie limitacie ... nerobim to len preto že mam malo miesta vačšinou na HDD tak použivam plugin limiter na dotiahnutie hlasitosti .
no ved si zmerias RMS a mas priemernu hlasitost a uz to len zrovnas volume/gainom .. ak chces vidiet priebeh , mas tam predsa zoom ..