Jak kvalitně nahrát zpěv (a čím) ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
pm
Příspěvky: 267
Registrován: 04 čer 2002 15:19

Příspěvek od pm » 04 říj 2004 10:40

matucha: myslim ze to nemusi byt tak hrozny - http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=42198

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 04 říj 2004 11:23

aha ;-), tak to je fajn...

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 04 říj 2004 11:54

Nevim, jestli jsem mel zrovna ja stesti, ale koupil jsem si do normalniho PC nejakej uplne nejlevnejsi radic FW (tusim, ze kouwell) a s 828mkII to funguje uplne dokonale... U notebooku mam FW na desce a tam to slape taky bez chybicky. FW bych se nebal...

Uživatelský avatar
abuse
Příspěvky: 694
Registrován: 25 zář 2003 09:21

Příspěvek od abuse » 04 říj 2004 12:58

ja som chodim motu cez FW na notebooku a na desktopovom PC mam daky radic onboard /MSI motherboard/ a este som nijaky problem s firewire nezaregistroval odkedy ho pouzivam /diikybohu/

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 04 říj 2004 14:03

ste stastny... kamos (nadivanu) si poridil audiophile FW a hned prvni vec, kterou potreboval delat musel zrusit, protoze to praskalo a nebyl schopnej to rozchodit...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 04 říj 2004 14:16

a kamos mal notebook a na nom acer alebo sis chipset ;)
nie nie... na serioznom hw to misi juchat

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 04 říj 2004 14:17

Pravda ale vastne je, ze fa. MOTU na svejch strankach tenkrat uvedla, ze jejich zarizeni nechodi dobre s FW radicema, ktery maji NEC chipy.. toho jedinyho jsem se pri koupi radice vyvaroval. Treba neco takovyho pisou i m-audia atd...


Kexik: nemysli si, ze ja mam doma nejakej zazracnej hardware - jede mi to na uplne obycejnejch komponentech.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 04 říj 2004 17:05

_ravi_ píše:
Kexik: nemysli si, ze ja mam doma nejakej zazracnej hardware - jede mi to na uplne obycejnejch komponentech.
kazdy dobry komponent je obycajny. problemy robia tie neobycajne :)
spravidla sú popritom aj neobycajne lacne ;)
ale su samozrejme vynimky (realtek 8139 vs akykolvek 3-com ;) )

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 05 říj 2004 08:26

kexik píše:lenze ty mas FW na jabkach... na pecku neni FW jak FW. je niekolko chipov a kvalita je v reale rozmanita. kadopadne ak to praska, tak sa za litrik kupi iny fw radic a je po pukani... len s tym treba pocitat. ostate pri usb je to o tom istom; ktosi tu hovoril ze mu usb karta vyziera cpu: to nie je takisto na 90% kartou ale usb radicom...
Hele, ja uz davno neresim jabka vs. PC, ale spis bych to resil z pohledu spolehlivej vs. nespolehlivej HW.
Coz muze byt jak u jablek tak u PC. V tom si snad rozumime :wink:
Obecne receno: znackovej pocitac je znackovej pocitac.
Jen me ted dorazila nabidka HP, kdy srovnatelnej stroj od Apple je u nas o cca 2 tisice lacinejsi.
A srovnej si, co to HPcko v sestave nema :!:
Jinej OS, jakoze Mac OS X, a ze na tom neumi nekdo delat, neberu jako argument.
Na ten system se da velice rychle zvyknout. Navic je to hodne podobny.
Ne nahodou ma (udajne) Microsoft u Apple 49% akcii :lol:
Naposledy upravil(a) Pavel Vantuch dne 05 říj 2004 11:30, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 říj 2004 09:49

ved ja som nechcel flamovat proti apple, len podciarknut fakt, ze na pc platforme sa na fw pouziva naozaj kadeco a nie vsetky kombinacie funguju, kdezto apple si to postrazi; takze konkretne tvoja informacia ako jabkara ma relativne nizssiu hodnotu ako keby som trebars ja povedal ze mi dake motu bezi na fw karte za sto korun a nerobi problemy. to je cele. mimochodom od hp ruky prec; to nezvyknu byt veci s dobrym pomerom cena/vykon; nedavno som chcel kupit daky workstation do roboty a tie zostavy boli (po zlave!) uplne nepouzitelne osadene a drahe... skoda
ale sa mi vidi ze topic je o dacom inom; sorry :(

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 05 říj 2004 11:28

Vsak ja to taky nemyslel nijak zle.
To byla jen takova technicka.
Takze se venujme FW :wink:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 říj 2004 12:48

topic je nahravanie vokalu :mrgreen:

Ondrees
Příspěvky: 14
Registrován: 20 čer 2004 18:40

Příspěvek od Ondrees » 05 říj 2004 14:21

kexik píše:topic je nahravanie vokalu :mrgreen:
Ahoj. To je fakt, zvukovku mám vybranou. Poraďte mi ještě jak je to s tím kompresorem. Zpěvačka se fakt do toho umí opřít, ještě nemá úplně vychytanou techniku na oddálení mikrofonu (to zní skoro učebnicově).

Jak to nahrát, aby mi to nepřeřvala. Myslím, že matucha se zmínil o nějakém sofwarovém kompresoru. Používáte to? Něco od Waves? Co zpoždění karty, stačí to zachytit? A co kdybych dal na vstup třeba L2 nebo L3?

Ondra

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 říj 2004 14:30

napriklad :) ale musis si uvedomit, ze musis nastavit gain na preampe tak, aby spevacka neohulila prevodnik (signal busi byt bezpodmienecne pod 0dB); takze inak povedane suchy zvuk musi byt nahraty dost ticho. ono ta kompresia sa tam da urobit dodatocne (priam odporucam) a preto nedestrukcne :). kompresorov je plna prdel, ja mam trebars rad mda dynamics (je okrem ineho zadarminko, najdes ho v balicku all vst plugins na http://www.mda-vst.com/). L2 na toto moc neodporucam, kedze sa neda nastavit kompresny pomer ani attack.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 05 říj 2004 16:14

1) kdyz muzes a da se to jednoduse a logicky, tak nahraj tiche casti zvlast a "oprene" casti zvlast s ruznym nastavenim gainu

2) kdyz je to tak, ze bys musel nahravat kazdou vetu zvlast, tak proste gain nastav tak, aby v nejhorsim pripade ukazolal -3dB raci -6dB (do 24bitu je to uplne uplne bezproblemu). No a pak ty veci rozstrihej tam, kde je ticha a tam kde je hlasita pasaz, nebo rovnou automatizaci ty hlasitejsi stlum na pozadovanou uroven.... pak teprv nasad kompresor (nebo raci vice jen lehce pracujicich), ty uz vyrovnaj zbytek.
Je nevyhodny a zni blbe, kdyz kompresujes hodne velky vykyvy dynamiky, na to je proste lepsi automatizace, kompresory dobre fungujou na lehce vystrelujici hlasky/sykavky nebo lehce utopene veci, umej to docela dobre vyrovnat do konzistentniho proudu.

3) dej vice kompresoru za sebe, prvni bude delat tu nejbrutalnejsi praci a bude teda stlumovat ty "jecaaaky" priblizne do urovne normalnich slov (doporucuju kratkej attack a dlouhataanskej release), a pak dalsi kompresory, ktery uz budou vic pracovat s vnitrni dynamikou toho projevu.

Odpovědět