Jak na sykavky?
Re: Jak na sykavky?
1) zpěvák (zpěvačka) - musí umět zpívat a ovládat se (ssssss, ppppp, ddddd atd.)
2) výběr mikrofonu hraje roli, komprese při nahrávání / limitace taky
finta s tužkou připevněnou svisle před membránu (kondenzátorového) mikrofonu často pomůže
3) když už jse to nahraný, pak slovy Boba Ohlssona - nejlepší deesser je "pencil" (čili nástroj v sample / audio editoru příslušného DAW
4) Multibandy (comp nebo dynamický EQ) jsou cesta, osobně radši používám deesser, nejčastěji UAD Precission deesser, používám automatiku
pro treshold a někdy i pro jiný nastavení
5) není nad "pencil"
6) obdobně jako s komprimací - méně je (někdy) více a lepší než jednou moc je víckrát méně
7) pencil tool je fakt dobrá věc, obzvlášť když si pustíš výstup z editoru přes šavli s efektama použitýma na editovanym vokálu
já si vždycky projedu vokální stopy v sample editoru v Logicu, zoomnu si do potřebnýho rozlišení a už poznám "sss", "t", "d", "p" a tyhle si označim
a dám gain označený pasáže o pár db dolu;
9) že to funguje pro mne není zárukou i pro ostatní
2) výběr mikrofonu hraje roli, komprese při nahrávání / limitace taky
finta s tužkou připevněnou svisle před membránu (kondenzátorového) mikrofonu často pomůže
3) když už jse to nahraný, pak slovy Boba Ohlssona - nejlepší deesser je "pencil" (čili nástroj v sample / audio editoru příslušného DAW
4) Multibandy (comp nebo dynamický EQ) jsou cesta, osobně radši používám deesser, nejčastěji UAD Precission deesser, používám automatiku
pro treshold a někdy i pro jiný nastavení
5) není nad "pencil"
6) obdobně jako s komprimací - méně je (někdy) více a lepší než jednou moc je víckrát méně
7) pencil tool je fakt dobrá věc, obzvlášť když si pustíš výstup z editoru přes šavli s efektama použitýma na editovanym vokálu
já si vždycky projedu vokální stopy v sample editoru v Logicu, zoomnu si do potřebnýho rozlišení a už poznám "sss", "t", "d", "p" a tyhle si označim
a dám gain označený pasáže o pár db dolu;
9) že to funguje pro mne není zárukou i pro ostatní
A me se spis osvecuje nekde na konci retezce, protoze hlavne pri silnejsich kompresich pro radio spoty ma tendenci za kompresi/eq sykavka vyhreznout a pride mi, ze ji daleko lip ovlivnim az na konci. V normalnim zpevu uz to tak kriticky nevidim, tam takovy problemy nejsou.
ja uz som raz pouzil aj najlepsie riesenie .. a to vymenit speakra .. ked to nejde , tak to nejde .. mozem sem hodit ukazku .. proste niektory su nepouzitelny ..
este jeden sposob tu nik nespomenul: melodyne... nasypat do melodyne a na notach kde sa spieva sss bud stiahnut hlasitost alebo zmenit pomer formantov
Melodyne to prasi... v cubasi muzes stejne rychle jit a ztlumit jenom sykavku... tak to resim casto... a vetsinou v kombinaci s de-essem.
zpivat bokem ne primo na mikrofon , sm7 nebo TLM193 na zpevaka co syci, desser ( pouzivam UAD) a rucni editace...
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz
tomu nerozumiem... ak mas na mysli ten voice editor v cubase 5, tak to je melodyne algoritmus predsamatucha píše:Melodyne to prasi... v cubasi muzes stejne rychle jit a ztlumit jenom sykavku... tak to resim casto... a vetsinou v kombinaci s de-essem.
mne zase pride, ze deesser na koci je o dost viac pocut, pretoze procesuje uz hotovy "nabliskany" signal, kdezto na zaciatku nie je pocut vobec, pretoze nasledny procesing ho prekrije a posobi to prirodzenejsie. ale nie vzdy samozrejmematucha píše:A me se spis osvecuje nekde na konci retezce, protoze hlavne pri silnejsich kompresich pro radio spoty ma tendenci za kompresi/eq sykavka vyhreznout a pride mi, ze ji daleko lip ovlivnim az na konci. V normalnim zpevu uz to tak kriticky nevidim, tam takovy problemy nejsou.
Bych o ukázky stálPytkin píše:ja uz som raz pouzil aj najlepsie riesenie .. a to vymenit speakra .. ked to nejde , tak to nejde .. mozem sem hodit ukazku .. proste niektory su nepouzitelny ..

tu je ta ukazka .. jedna sa o zaverecny zensky hlas .. toto je najlepsia verzia z asi 100 .. nahravali sme to asi hodinu .. najlepsie je , hovorim tete , skuste to troku dynamickejsie .. ona tak isto ako pred tym .. hovorim no .. uz sa to lepsi .. este viac dynamicejsie .. sup, opat taka ista .. hovorim , no ideme dobrym smerom .. este to skusne trosku pritvrdit .. a zase to iste .. to sa fakt nedalo .. nakoniec sme zistili , ze sa zmeni text a pouzije sa starsia verzia nahrata s inou babou , ktora mimochodom je len o trosku lepsia ... Najhorsie na tom je , ze firma usetri na hlase .. a potom to odserie zvukar .. hodinu sa to nahrava .. hodinu to treba cistit .. peklo .. Dobry spekaer ponukne 3 verzie , a je vymalovane .. cistit ho moc netreba a je to za 10 min hotove .. bohuzial nezoberie 500 korun ale 10 litrov ..
sak ta zenska normalne susle 
ze ma vobec drzost skusat sa niecim takym zivit

ze ma vobec drzost skusat sa niecim takym zivit
Naprosto souhlasím s Pytkinem, tady na to máme jednou moudro - z h...a bič neupleteš! 

audio::video::postprodukce
Studio ATLAS
Studio ATLAS
Existuje nějaký nástroj na sykavky v Audacity, popřípadně v Garagebandu09? Děkuji za odpověď.
no ano, mysVrzalík píše:Existuje nějaký nástroj na sykavky v Audacity, popřípadně v Garagebandu09? Děkuji za odpověď.

oselektujes na wave miesto kde je sykavka a v selekcii ekvalizerom uberes vysky tak aby to neznelo hnusne
Jaké rozmezí těch frekvencí máš na mysli? Mám stáhnout rovnoměrně 1000 až 20 000hz. Nebo stačí jen nějaké užší pásmo? ( je nějaké pravidlo, co lze aplikovat na každou sykavku?) Nebo se zkrátka musí zkoušet, co mně bude znít nejlíp podle sluchu? ( a každou sykavku řešit zvlášť)kexik píše:...v selekcii ekvalizerom uberes vysky tak aby to neznelo hnusne