Jak na to: VOKÁLY

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
maux

Jak na to: VOKÁLY

Příspěvek od maux »

Čau,

poprvý jsem se dostal k vokálům, tak než se do toho pustím, rád bych se od zkušenějších dozvěděl pár věcí. Mám nabráno. Dvě zpěvačky, tri-čtyři hlasy každá, jak kde. Suchý. Úplně. :) Dělám s Cubase.

1. Někde to sedí, někde je to mírně, ehm, pod... Jinde mi ta mírná faleš přijde i hezká. Jakým intonátorem to řešíte? Mám pár míst, kde bych stříhnul a doladil ručně. To by cubase měla umět...

2. Jaký EQ a Verb je pro vokály jako stvořený? Co na send, co na insert?

3. Jaký další fx se standardně na vokály dávají a proč?

4. Kam je posadit, když přes ně pak půjde hlavní hlas? Zatim ho nemám...

5. Tipy z vlastní kuchyně vítány.

Díky.
Naposledy upravil(a) maux dne 08 říj 2014 11:36, celkem upraveno 1 x.

Amorph
Moderátor

Re: Jak na to: VOKÁLY

Příspěvek od Amorph »

tezko radit, zalezi na zanru a na konkretnim songu.

1) v cubase je primo na stope melodyne a je docela pouzitelny.

2) cokoliv co zrovna funguje. Ja skoro vzdycky pouziju na kompresi LA2A Silver nebo Gray z UAD. Na verby ted pouzivam hlavne lexicony native pcm.

3) k/misto reverbu nekdy delay. Jinak deesser kdyz je potreba (casto) - jako deesser jsem ted zacal pouzivat fabfilter multiband, celkem dobre se mi nastavuje.

4) az budes mit hlavni hlas, tak uvidis, ted tezko resit.

5) zasadni je jak to nahrajes, pak uz toho clovek moc nezachrani. Vsechny ty veci jsou vlastne o tom jak to zasadit do mixu a co nejmin to zkurvit.

Tonysss

Příspěvek od Tonysss »

zasadni je jak to nahrajes, pak uz toho clovek moc nezachrani. Vsechny ty veci jsou vlastne o tom jak to zasadit do mixu a co nejmin to zkurvit.
Do kamene vytesat ... (největší tajemství recordingu je prozrazeno)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Amen :) Jsou adepti, kteří spoléhají na to, že se to "nějak" nahraje (nejen vokály - cokoliv) a pak teprve se to krásně upraví ... tak to nefunguje. Někteří nahrávají vokály už rovnou přes nějaký channelstrip přímo s EQ, kompresorem - taky to jde, ale já myslím že je lepší mít čistou nahrávku a s tou pak pracovat - pokud už to nemáš zaběhnuté a přesně víš co chceš dosáhnout. Jak už zmíněno výše, typ reverbu se odvíjí od žánru a aranže. Na vokály se obvykle používají krátké reverby, často plate (viz obvyklý reverbový preset "vocal plate" :wink: Někdy třeba i dvojitý reverb: krátký room a krátký plate apod. Delay je taky občas užitečný. Na doladění je osvědčený autotune nebo melodyne. Ale chce to vhodně nastavit (třeba autotune "humanize"), aby to neznělo jak computer voice, případně aby to při velké faleši neskočilo na úplně jiný tón. V některých případech je lepší některé tóny doladit manuálně ... EQ - není žádný "speciální" EQ jen na vokály ... Na rychlou, jednoduchou a celkem fajn kompresi vokálů se mi osvědčil Waves Rennaisance Vox

maux

Příspěvek od maux »

Bezva, díky...

Ten Deesser v cubase je použitelnej?

Který fx by jste dali na grupu a který naopak na jednotlivý hlasy?

Potřebuju u jedný zpěvačky osladit spodní hlas, má takovou zvlaštní barvu u dvou tonů, že to lehce škodí harmonii. Trošku jsem to okořenil phaserem, ale už je to cejtit robotikou... Dá se i jinak?

rastis

Příspěvek od rastis »

na stopach mam gate, kompresor, EQ.

na grupe mam kompresor, EQ, deesser a odtial posielam send na reverb.

EQ na stopach a grupe sa snazim pouzivat len velmi jemne, zakladna farba by mala byt uz nahrata, takze len fakt jemne korekcie, pripadne orezanie krajnych pasiem. kompresor na stopach pomerne vyrazny, podla charakteru nahraneho materialu. kompresor na grupe len jemny, aby hlavne zrovnal pripadne rozdiely v hlasitosti stop. reverb podla vkusu a stylu skladby, ale zvacsa sa mi osvedcuje skorej typ room ako hall.

rastis

Příspěvek od rastis »

jo - doladovak v Cubase funguje excelentne, dobre sa s nim pracuje a da sa s nim dorovnat vsetko :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

fakt se to nakonec povedlo suchy? se mi skoro ani nechce verit. podle me ten paravan by udelal velkou sluzbu... ale jak vidno, spis bojujes s matrosem, nez s tim, jak to bylo nabrany... az se ti bude chctit neco poslat... ;-)

jinak ty stopy, co jsem ti rikal, tak ty nemuzu najit, ale mel bych to mit jeste i v nejakym projektu ulozeny, tak to snad pujde vyexportovat z poolu. zkusim se po tom v tom bordelu co tam mam podivat, snad to bude mit nejakej priznacnej nazev a ne moje obvykle 081014 :-)

maux

Příspěvek od maux »

rastis: Takle jsem si to představoval slyšet......díky, super.

biscuit: No tak když máš na přípravu řádově hodiny a nikdy si to nedělal, tak myslím, že dobrý. Pošlu, až to nějak sesekam. Někde jsem si myslel, že je špatně intonačně, a přitom stačilo líp nasadit a už to bylo harmonický, jak říkám, poprvý a naostro, neměl jak k tomu předem jak přičuchnout, ale jak vidíš, nikdo, včetně tebe, mě na holičkách nenechá. :wink:

Které pluginy od UAD jsou ideální pro moje potřeby?

Odpovědět