vyzera to, ze este nemas sajn o mixazi, ako jednotlive veci maju voci sebe fungovat a hned by si riesil co najlepsi master. ale to si este preskocil skolku, aj zakladnu skolu, by som povedal... ze pises nieco o decibeloch a kolko si pridal neznamena absolutne nic, ako pisal aj Fractal. nahodne zapinat a vypinat Ozone a cakat, ci to nieco spravi a co to spravi je v tomto stadiu skorej slepa ulicka, ako nejaky kreativny postup...MatějNemiNemec píše:...1. stopa - hudební podklad (zatím ještě nepracuji s jednotlivými nástroji u hudebních podkladů, to teprve budu začínat)....
Jak nezničit dynamiku a zároveň se držet dnešního trendu
Re: Jak nezničit dynamiku a zároveň se držet dnešního trendu
-
Díky za info 
Fractal: já vždy nahrávám signál co možno nejlasitější, aby nepřezkočil 0db.
Pavle: já vím, tohle si mi už jednou řikal, když jsi byl u mě ve studiu, ale problém je v tom, že se prostě snažím udělat tu nahrávku co nejhlasitější, protože spoustu lidí dnes na poslech běžně používá notebook a ten už kolikrát více zesílit nejde.
Fractal: muziku (jednu stopu ) upravuji při míchání hlasu souběžně, ale spíše se snažím ubrat takové frekvence, aby se hlas neztrácel, ale pak se mi zas stává, že třeba když ubírám basy, tak je muzika suchá, ale na druhou stranu je hlasu dobře rozumět.
Můj cíl finálu je prostý. Mít to hlasitý a čistý. Ta hlasitost je fakt svinstvo!

Fractal: já vždy nahrávám signál co možno nejlasitější, aby nepřezkočil 0db.
Pavle: já vím, tohle si mi už jednou řikal, když jsi byl u mě ve studiu, ale problém je v tom, že se prostě snažím udělat tu nahrávku co nejhlasitější, protože spoustu lidí dnes na poslech běžně používá notebook a ten už kolikrát více zesílit nejde.
Fractal: muziku (jednu stopu ) upravuji při míchání hlasu souběžně, ale spíše se snažím ubrat takové frekvence, aby se hlas neztrácel, ale pak se mi zas stává, že třeba když ubírám basy, tak je muzika suchá, ale na druhou stranu je hlasu dobře rozumět.
Můj cíl finálu je prostý. Mít to hlasitý a čistý. Ta hlasitost je fakt svinstvo!
-
Tak jinak. Kdo pracuje s cubase a má zkušennost s nahráváním rapu a snaží se zvuk tlačit co nejvíc? Potřebuji někoho kdo mě to naučí. Komu bych mohl zaplatit za individuální lekce mixu. Zkrátka, jak udělat ten správný mix, aby mohl pak fungovat v Ozone a byl hlasitý.
JInak teda tvrdíte, že už hotový hudební podklad od producenta + vokál je kravina. Musí být hudební podklad v jednotlivých nástrojích + vokál. Bez toho je to zabijárna.
JInak teda tvrdíte, že už hotový hudební podklad od producenta + vokál je kravina. Musí být hudební podklad v jednotlivých nástrojích + vokál. Bez toho je to zabijárna.
Jdi do Deccartu a dohodni se s týpkama z Royal Duck Studio Praha - Jaro Cossiga & DJ Enemy.
Tohle je běh na dlouhou trať, tohle tě nikdo nenaučí za týden.. a chce to praxi a mít na to taky vybavení.
Spíš přemýšlej, jak se dlouhodobě vzdělávát a jak investovat do pořádnýho vybavení a mastering si nech dělat
u borců, co tomu rozumí resp. můžeš i mix.. třeba u Carloffa, Ecsona, Ivoše z Velvetu apod.
Minimálně být u toho ti přinese taky spoustu zkušeností.
Tohle je běh na dlouhou trať, tohle tě nikdo nenaučí za týden.. a chce to praxi a mít na to taky vybavení.
Spíš přemýšlej, jak se dlouhodobě vzdělávát a jak investovat do pořádnýho vybavení a mastering si nech dělat
u borců, co tomu rozumí resp. můžeš i mix.. třeba u Carloffa, Ecsona, Ivoše z Velvetu apod.
Minimálně být u toho ti přinese taky spoustu zkušeností.
Jenomže tím, že dáš na master bus limiter (protože mícháš "přes nulu") neuděláš samo o sobě hlasitější a dobrý mix! To, že budeš míchat do prázdné master sběrnice a hlídat si 0 dBFS neznamená, že výsledný mix bude tišší než ten vzniklý tím prvním popsaným postupem!MatějNemiNemec píše:...problém je v tom, že se prostě snažím udělat tu nahrávku co nejhlasitější, protože ...
Plus je na konci ten krok masteringu, kde se mix dá "natlačit", ale o kolik už záleží na tom, jak je dobrý sám o sobě! Ale to už zase opakuji něco, co nejen tady omíláme pořád dokola......tohle fakt není instantní a pracovat v mixu s materiálem hotové instro + <libovolný_počet> vokálních stop fakt nemůže udělat nějaký extra výsledek.
P.
-
Pavle, takže když nebudu míchat v mixu věci na maximum hlasitotosti na hlavní šavly, abych musel dávat limeter na stažení špiček, ale mix nastavím tvým způsobem a pak to vytáhnu maximazirem, tak budu mít více prostoru na větší hlasitost v Ozone? chápu to správně ?
-
Jestli tomu dobře rozumím, tak když si představím prostředí v cubase jako miska těsta. 1.způsob (můj) - budu přídávat těsto, aby to těsto krásně nakynulu po okraj misky, co jen to půjde (krásně hlasité aby to bylo), jenže mi těsto přetejká, tak ho musim zmačknout, mírně zdeformovat do misky, případně uříznout.
2. způsob (tvůj Pavle) přidám tolik těsta, abych měl akorát rezervu, aby to nepřeteklo a pak to jen maximazirem dorovnám po okraj, stejně jako prvním způsobem, ale směrem nahoru a né směrem destruktivním dolu.
Dá se to tak popsat?
2. způsob (tvůj Pavle) přidám tolik těsta, abych měl akorát rezervu, aby to nepřeteklo a pak to jen maximazirem dorovnám po okraj, stejně jako prvním způsobem, ale směrem nahoru a né směrem destruktivním dolu.
Dá se to tak popsat?
Jenomze tohle nemuze fungovat, pokud mix sam o sobe nemas udelanej slusne a bez vetsich spicek a se slusnym rms. Protoze kdyz to udelas potichu a bude to moc chlupaty, tak stejne budes muset narvat limiter/ kompresor / maximizer na celej trek a hodne to ulimitovat, abys dosahl hlasitosti. Jednoduse receno pokud ted sundas limiter z masteru a stahnes master savli z 0 na -6dB, aby neulimitovane peaky byli na 0dB, tak to bude vyrazne vic potichu a na masteru budes muset o to vic vytahovat.. Musis v mixu dosahnout toho, abys master nemusel o tolik stahovat a presto to neklipovalo. Grupovani, ekvalizace, panorama dobre vybrany nastroje. Navic pokud to chapu spravne ty pouzivas cizi zaklady.. a ty uz jsou urcite zkomprimovany a zmaximalizovany.. to neni dobrej zdroj pro dalsi vystup..
Přesně tak jsem to myslel (asi to implicitně tak nevyznělo, Tom to pro jistotu rozepsal) - musí být prostě vyrovnaný mix, na master šavli ideálně nesahat (nechat fader v nulové pozici).
P.
P.
ked mu ide master do +6dB , tak da master fader na -6dB .. zbytocne ho nechavat na nule ..
Tak jako taky cesta, ale zrovna tolik "přes míru" bych už asi přemýšlel, jestli není chyba někde na trase. Koneckonců konspirační teorie na téma "co bude znít líp - stáhnout MF o 6 dB nebo stáhnout šavle/groupy, aby byl na masteru výsledek v PEAK totožný... - je pak celkem nasnadě 
Asi to bude jedno, ale já osobně bych pracoval se šavlemi v mixu; OK - master fader taky semtam stahuju, ale o 6 dB rozhodně ne. Nicméně je to jen osobní přístup
P.

Asi to bude jedno, ale já osobně bych pracoval se šavlemi v mixu; OK - master fader taky semtam stahuju, ale o 6 dB rozhodně ne. Nicméně je to jen osobní přístup

P.
pavlii : ved sme to uz riesili a vysledok bol totozny .. teda v logicu ale verzim ze aj v cubase a ostatnych .. mne pride nezmysel stahovat vsetky sable , ked mozem tahat master ..
Co tak si do ucha dat implementovat sluchovy stimulator (kochlearny implantat)? Kompresia nie je potrebna 

dobrý mix zní fajn i když lítá 6dB přes nulu 

P.
Pytkin: OK. Ale bylo by mi proti srsti mít master někde u země a vyhulený stopy do červenejch