Jak nezničit dynamiku a zároveň se držet dnešního trendu

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
MatějNemiNemec

Jak nezničit dynamiku a zároveň se držet dnešního trendu

Příspěvek od MatějNemiNemec »

Opět zdravím všechny profíky, co radí a řádí na tomto portále. V minulosti jste mi hodně pomohli a za to vám chci dnes znova poděkovat :-) Zvuk se mi lepší každým novým pokusem :-)
Teď asi tři hodiny pročítám informace ohledně dynamiky a masteringu. Četl jsem různé články, na tkeré jste tu odkazovali a chápu současný problém, že lidi hodně ořezávají nechtěně špičky se snahou vysoké hlasitosti. Mě by zajímalo, Jak to vlastně děláte vy? Protože hlasitost je prostě žádoucí, comprese hlasu (rapu) je nezbytná, limiter je pak super věc a následně to proženu ,,Masteringem :D" v OZONE 5. Ale stává se mi, že mám skladbu, která se mi limiterem nijak nezničí, když to tahám o 4db více. Ještě dam maximizer v ozone a je to krása. A pak jsou nahrávky, které jsem nucenej oříznout v limiteru max na 1db a když to proženu v OZONE, tak se to sice zesílí, má to enrgii větší. Lepší zvuk, ale po chvíli to nudí. Neni tam ta dynamika. Jak takovéto věci řešíte? Myslím si, že to nejvíce ovlivňuje hudební podklad, který když je moc přebuzený a nekvalitní, tak pak zničí celkovou kvalitu a dynamiku, při zesilování skladby.

Každopádně by mě zajímalo, co a jak si hlídate. Uchem to slyšim, ale v digitálu (cubase, ozone) to nějak nechce poslouchat, jak bych si přál. Podaří se mi to jen vyjímečně, když mám klidný zvukový podklad.

Děkuji moc za rady :-)

MatějNemiNemec

Re: Jak nezničit dynamiku a zároveň se držet dnešního trendu

Možná mě pošlete do prd*el* :D že to neni tak jednoduché, ale stejně budu rád aspon za malé rady. Co si mám hldídat, jak na to.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Aneb jak po sobě lít asfalt a nebýt od asfaltu:)

peteness

Příspěvek od peteness »

No za me muzu rict, ze treba veci co jsem sem driv daval nebo co mam na bandzone, zadny mastering nemaji. Vzdycky jsem to jenom natlacil do limiteru, co to slo. S Ozone apod. jsem se nikdy nejak nenaucil delat, vzdycky se to nejak negativne projevilo.

MatějNemiNemec

Je tu někdo, kdo tento problém vyřešil a nebo je to nekonečný problém? a né vždy to funguje :-/

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

MatějNemiNemec píše:...hlasitost je prostě žádoucí...

Jednoduchá věc - ať si to posluchač zesílí 8) ale to se tu už taky řešilo.

Matěji - prostě dynamika a kompresor jdou ruku v ruce, ale když srazíš dynamický rozsah o 1 dB, jak píšeš, a následně "tam chybí dynamika", tak bude chyba jinde, než v tom kompresoru/limiteru.

Mluvit do toho bude také celé zvukové spektrum té nahrávky (koneckonců s finální limitací to též souvisí, protože pak "to" [ne]jde natlačit víc či míň).

P.

MatějNemiNemec

Ahoj pavle, asi jsem to špatně napsal. Já dám 1db na limiteru do +

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tady není moc co řešit: ořežou se peaky v rámci komprese a limitace (aby výsledek byl co "nejhlasitější") a čím víc se ořežou, tím to logicky bude méně dynamicky kontrastní a čím méně se ořežou, tím to bude dynamičtější ...

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Pokud chces aby to znelo natlacene a pritom citelne, musis zacit u aranzi a mixu.. Min stop a dobre vymichane, zadne patlanice...
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak!

P.

matucha

Příspěvek od matucha »

Je to vsim moznym a bavime se tu o tom leta letouci (vlastne skoro porad dokola).

1) zdroje zvuku
2) aranz
3) mix
4) master

Cim horsi jsou veci s nizsim cislem, tim vic si pod sebou clovek podlamuje vetev v pozdejsich fazich. S blbe vybranejma zvukama poskladanyma neidealne vedle/do/na sebe muzes mixovat jak chces a porad to bude nuda a marnost. Master je pak vylozene vyhozenej peniz. Dobre zaranzovany veci z dobrejch zvuku se pak smichaj skoro samy a master tomu da tresnicku na dortu.

Nekolik veci k zamysleni:

Vnimani cloveka je svym zpusobem omezeny, dobry vedeni "fokusu" a upozadovani doplnujicich veci je zaklad.

Stereo audio ma taky svoje omezeni, frekvencne od cca 30hz do 20khz, od leva do prava, ve spec. pripadne v protifazi, hloubka dana dozvukem a samozrejme cas. Je to jak malirsky platno, muzes na to delat ruzny kompozice, patlat vetsi nebo mensi mnozstvi barvy ale mas dany danej prostor na kterym svoje dilo tvoris, kterej ma svoje pravidla. Treba ze cim min veci se snazis dostat na platno, tim vetsi je muzes udelat. Narozdil od malire muzes vyuzit jeste cas je to teda nakonec spis video, kde muzes chytre proplejtat vetsi mnozstvi velkejch veci nez by ti dovolil statickej obraz.

Dynamika v ramci nahravky taky neni jen veci celku. Muzes mit mix s hodne dymamickejma vejskama a stredama a hodne nedynamickejma basama a vysledek rozhodne nebude "kopat" i kdyz v nekterejch ohledech ten mix bude znit hodne dynamicky. Castej problem spatne/hur znejicich skladeb co neznej dobre nahlas je ze prave lidi nerozeznaj problemy tohodle typu. Staci jim treba ze kopak dela neco pod 100hz a ve zbytku frekvenci se nedostava nad hladinu ostatnich veci. Nebo naopak ma jenom tecku nad 1khz a vsechno pod 300hz se utapi v base. Vsechno to je o mire, kazdej styl chce ruzny pomery. Nekdy je totiz mala dynamika v ramci nejakyho pasma presne co dana skladba chce. Nekdo s tim umi skvele pracovat intuitivne, jini to musi analizovat aby dosli k vysledkum. Veci co jdou dat hodne nahlas a porad zni dobre nemaji s timto problem.
Da se o tom treba premejslet tak, ze kdyz si na platno namalujes cerveny pozadi a pak cervenou zacnes malovat nejaky kontury, tak at uz budes nanaset ty cerveny kolik chces, tak sice vytvoris nejakej rozpatlanej relief, ale nikdy to nebude citelny stejne jako cervena na bily (nebo modry nebo zeleny nebo...).

U bicich je pak dulezita dylka jednotlivejch uderu. Kdyz mas prilis kratky bodavy zvuky, tak z nich limiterem moc hlasitosti nedostanes a jen budes vic a vic mrvit jejich spicky. Kdyz ti kopak prezniva i do mist, kde uz hraje dalsi kopak nebo hodne intenzivni basa o podobnejch frekvencich a hlasitosti, tak z toho mas s jistotou necitelnej maglajs.

atd....

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To je všechno pravda ... ale jsme v pozici že se obrazně řečeno mlátíme kladivem po ruce a pak diskutujeme a hledáme komplikované metody jak to udělat aby to bolelo co nejmíň :wink: Prostě přestat se mlátit ... Já pevně věřím že tohle přetlačené a zkomprimované a ultra "hlasité" šílenství už brzy skončí ... a jak píše Pavlii, lidé zase pochopí že na přehrávačích mají knoflík na regulaci hlasitosti ... sorry za OT

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

btw. ultradynamicka nahravka pro vetsinu lidi neni prijemna na poslech... ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ultra ne ... ale rovná deska s RMS 7-8 to je jiná story :)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

2matucha: Krasne si to shrnul.. presne u studiovy muziky at uz je to Hip Hop, House, drum n bass, tak dost casto lidi maj hodne nastroju, ale ani jeden nezni plne a neni jak ten velky obraz na platne nebo dalsi poznatek - kopak a basa, co k sobe nepasujou popr. spatne lazena basa, ktera na danych notach hraje blbe.. to dela hrozny cunarny v mixu.. diky spatnymu kopaku se subbasou ti to sebere velkej potencial na vyssi hlasitost, me se to uz dostkrat potvrdilo, ze min basu pak slo slip zmaximalizovat. Ted se peru s jedim fakt divnym jevem - nahravka, co mi zni dynamicky a hlasitostne OK na monitorech i ve srovnani s jinejma, tak v klubu na velkym zvuku zni jako bez dynamiky.. hrozne utazene, kdezto nahravka, co zni trosku utazene na monitorech tak v klubu hraje bez problemu.. asi nakej psycho-akustickej jev, mozna problem v mistnosti ci beden.. ale zrovna jde o kus, kterej sem na test nechal masterovat, abych si to otestoval. Zvlastni.. mozna je to i zvolenejma barvama.

Odpovědět