Jak se jmenuje/kde se da sehnat pred mic kulata vec?+stereo

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1587
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Jak se jmenuje/kde se da sehnat pred mic kulata vec?+stereo

Příspěvek od upman » 06 čer 2008 09:35

Ahoj,

mam 2 rychle dotazy:

1. jak se rika te veci, co se dava pred mikrofony/kondenzacni aby se nesnimaly takovy ty 'pop' a kravaly od rtu, kdyz se do mic mluvi nebo zpiva? Je to kulate, dava se to pred mikrofon, je to videt v kazdem studiu. Kde se to da sehnat a za cca kolik?

2. vec co me uz trapi delsi dobu, reseni jsem znal, ale zaponel:
- nahravam hlas/nastroj pres mic jako mono (Ableton)
- potrebuji z nej udelat stereo - ale jak?


Diky
Mac mini, Logic 9, MOTU Ultralite, PadKontrol, Novation SL37, IK VSTs
http://bandzone.cz/lifelies

Uživatelský avatar
Drumer
Příspěvky: 326
Registrován: 06 úno 2008 13:14

Příspěvek od Drumer » 06 čer 2008 09:40

ta vec se jmenuje popfiltr a da se sehnat cca kolem 600kc,mozna i levněji,pohledej na netu

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 06 čer 2008 09:42

ad 1) pop filter ... Thomann
ad 2) z mono zvuku stereo udělat nejde.
Jestli myslíš cosi jako pseudostereo, tak je potřeba zajistit, aby se oba dva kanály ( L a P) od sebe lišily, což znamená použít třeba: Chorus nebo stopu zkopírovat do další mono stopy, rozhodit panoramu a a tu novou posunout o kus v čase.
Další možnost je rozladit kopii v jiné stopě ručně. Popřípadě nahrát "source" ještě jednou a tím se získá true stereo.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 06 čer 2008 09:45

1. Pop filtr přece, dělá ho kdejaká firma... Jsou textilní nebo kovové. Mám jen kovové od Studio Projects a sE
2. Existuje mnoho variant. Záleží co chcš, jestli zdvojit vokál nebo ho jen udělat prostorovej. Můžeš klidně jeden mikrofon (mono signál) nahrát do stereo stopy a pak efektovat. Či zdublovat mono stopu a nepatrně jí posunout v čase (bacha, to má za následek fázovej posun a nekompatibilitu v mono poslechu). Jsou i pluginy co generujou stereo z mono stopy... Vyzkoušej.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 06 čer 2008 09:46

Hm, tak Poklop byl o chlup rychlejší a vceku to napsal za mě.

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1587
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman » 06 čer 2008 11:28

:) sakra to byla ale bleskovka :) Diky moc, jdu hledat.

Jinak to se tyce te mono stopy - mozna delam neco elemntarne blbe, lec proste nahraji hlas do Audio stopy (ktera je standardne stereo), akorat jelikoz se nahraval pouze mono signal, tak se to ulozi pouze do jednoho kanalu (treba L). A ja to potrebuji v obou...
Mac mini, Logic 9, MOTU Ultralite, PadKontrol, Novation SL37, IK VSTs
http://bandzone.cz/lifelies

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 06 čer 2008 11:29

to řešim tak, že to nahraju do mono stopy a pak ten wav přesunu do stereo stopy ... :-)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 06 čer 2008 11:46

Mě to nahrává do obou stejnej WAV... Záleží jak nastavíš SOFT

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1587
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman » 06 čer 2008 12:10

hmm, tak ableton ma jenom stereo stopu, takze je to asi tim, ze neumim poradne se softem. Jednou uz sem to udelal, akorat hlava derava a ne a ne si vzpomenout :( Prave proto sem hledal nejaky to VST, ktery by to za me udelalo
Mac mini, Logic 9, MOTU Ultralite, PadKontrol, Novation SL37, IK VSTs
http://bandzone.cz/lifelies

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 čer 2008 13:07

upman, tu stereo stopu s vokalom v jednom kanali si prehod na mono v nejakom externom wave editore, vedia to vsetky. ableton mozno nevie nahravat mono stopu ale otvorit ju urcite vie... ukladat mono do stereo stopy je plytvanie diskom

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1587
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman » 06 čer 2008 13:30

no akorat s tim bude vojeb - takhle sem to delal driv, ale desna prace. Co nejake vst, co to dela za me?
Mac mini, Logic 9, MOTU Ultralite, PadKontrol, Novation SL37, IK VSTs
http://bandzone.cz/lifelies

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 čer 2008 13:36

sonalksis free g? ma aj mono aj stereo verziu a stereo ma tusim tlacitko mono... urcite si to stiahni, je to uzitocny plugin, meria rms, prehadzuje fazu atd...
alebo hocaky MS plugin, trebars od voxengo... ked stiahnes uroven side signalu na nulu, mas mono

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1587
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman » 06 čer 2008 13:58

aha, dik moc
Mac mini, Logic 9, MOTU Ultralite, PadKontrol, Novation SL37, IK VSTs
http://bandzone.cz/lifelies

Odpovědět