Jak udělat z VSTcek analogová monstra

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Zamčeno
Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Jak udělat z VSTcek analogová monstra

Příspěvek od Fractal » 09 čer 2006 16:26

Je jasné, alespoň prozatím, že digitální simulace analogových syntezátorů jsou na dost vysoké úrovni, v mohém analog předčily, v mnohém je nedostižný...
pokud je cílem opravdu udělat dojem analogového synthu za pomocí vst simulací, výsledek není nikdy stoprocentní, ba co více uplně jiný
elektronická hudba umí využívat počítačů dosytosti, ale jakmile se snažíme vstckem prorazit v kapele, už je zde ta jeho umělost nežádoucí...
(samo že záleží jaký styl hrajem, a o jaký zvuk nám jde)

proto by mě zajímalo jak zvuk vst syntezátoru co nejvíce "zanalogičnit"
jaké kdo používáte postupy, efekty, zkreslení

prostě nějaké fígle, aby i ostřílený synth guru byl na pochybách jestli slyší starý analog syn?ák nebo vst instrument obvěšený virtuálními krabičkami:)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 09 čer 2006 16:32

nuz ja na "klasicke" zvuky pouzivam vysamplovane origose upravene nejakymi dobrodincami do vkusnych .sf2 suborov :)

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 09 čer 2006 22:45

Což takhle přidat nějaké sudé harmonické prohnáním přes lampu?
Nebo nějakou kytarovou krabičku?
Pro mě osobně je tedy nejvíc důležitý (pro zvuk např. analogových padů) dobrý stereo chorus. Takže vyhnat ven z PC a prohnat jakýmkoli vhodným SKUTEČNÝM zařízením tohoto typu.
Popřípadě nějaký plugin na ten způsob. Obávám se totiž, že použití lampového zařízení, nebo dobrého analogového chorusu by bylo nakonec degradováno přidaným D/A a A/D převodem.
Ale to jsme vlastně tam, kde jsme byli :roll:
Myslím, že např. dobré basy jsou v pluginech marná snaha. Ploch a sólových zvuků se dá udělat přehršel a snad by to šlo i zlepšit nějakým procesem (stejně je nakonec nejdůležitější hudební nápad).
O jaké zvuky konkrétně Ti vlastně jde?

PS: taky jsem tomu dlouho nechtěl věřit, ale je to TAK. Některé věci odrbat nejdou. Chceš skutečný analog? Kup si skutečný analog!
Ta radost z práce s ním opravdu stojí za To :)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 09 čer 2006 23:12

dyt sem psal ze jenom chci ty umelohmotne nezive veestecka co nejvice priblizit analogu... analog bych si koupil, kdybych me za co, protoze na to zatim nemam, tak se to snazim vydolovat...
je mi jasne ze stejneho vysledku dosahnout nejde...
od ceho je vlastne ta ezone?

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 09 čer 2006 23:23

Ale jó, v pohodě :) Jde o to, že doplňkové a efektové zvuky v pohodě ojebeš, ale ty základní E-E (basa, pady atd). Sranda je, že za zvuk svých snů nemusíš nutně platit 50tis.
(Já například prodal Roland JX8P, protože mi víc sedí plochy Alpha Juna1, jehož prodejní cena je podstatně nižší...)

Obecně si ale myslím, že pokud nemáš nějaké hodně komfortní převodníky, tak na externí úpravu se vyprdni a projížděj zkrášlovadla v pluginech (různá "lampová" oteplovadla, simulace pásu, analog modulační efekty atd...)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

kora
Příspěvky: 134
Registrován: 11 čer 2004 20:33

Příspěvek od kora » 10 čer 2006 09:24

Některé věci odrbat nejdou. Chceš skutečný analog? Kup si skutečný analog!

Jo ale tady na foru radej kazdy nasosa zadarmo vsti. zejo?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 10 čer 2006 09:58

ja si myslim ze prave v kapele sa zvuk VSTi strati .. Ked niekto robi muziku cisto doma s VSTi , tak tam to moze byt pocut .. Ale v kapele , kde su aj zive skutocne nastroje , tak nekvalita VSTi skryje ..

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2006 11:32

strati? praveze mi prijde ze do te kapely nezapadne

pouzivani distorsnu, softlamp, atp je stara znama vec...
ja mel spis namysli nejake zkryte tipy, co nejsou tak proflakle

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline » 10 čer 2006 13:06

Fractal píše:strati? praveze mi prijde ze do te kapely nezapadne

pouzivani distorsnu, softlamp, atp je stara znama vec...
ja mel spis namysli nejake zkryte tipy, co nejsou tak proflakle
nejak privelmi spekulujes :P ... vernejsie analogove zvuky ako su z VSTi analog simulacii uz proste nedostanes...zatial neexistuje nic analogovejsie ako zname simulacie, napr. Korg Legacy, Pro 53 a pod....mimochodom tieto nastroje zneju podla mna skvelo a tazko by bolo rozlisit keby boli niekde dobre pouzite, ze ci sa jedna o original alebo sw...
Naposledy upravil(a) bassline dne 10 čer 2006 13:19, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2006 13:10

asi jsem nepochopen... nonic...

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 10 čer 2006 15:33

Pro 53 zni dobre, to teda fakt jo. Taky se klonim k pouzivani vysamplovanych monster na kriticky zvuky jako je basa. Mimochodem, nekdo tu tvrdil, ze ma tb303ku a porovnaval to s AudioRealism BassLine a v basovejch polohach nebyl rozdil. Takze tady se to asi uz povedlo ,)

Fractal: cetl jsem rady jakoze je dobry ten VST zvuk prohnat externi krabici (libovolnou), kde bude vsechno stazeny na nulu, takze zadnej processing, jen se to "zanalogizuje" a zpatky do pocitace. Asi je potreba zkouset ruzny krabice, levny, bizarni, a hlavne ty drahy :) Jo a zkousel jsi ColorTone a podobny oteplovatka?
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 10 čer 2006 16:02

Cyril píše:Mimochodem, nekdo tu tvrdil, ze ma tb303ku a porovnaval to s AudioRealism BassLine a v basovejch polohach nebyl rozdil. Takze tady se to asi uz povedlo ,)
To je fakt dobrej JOKE!!! :D az bude cas tak sem hodim nekam srovnani podstivyho Rolanda Tb-303 a toho audiorealismu

Fractal : Podle mne je taky jediny reseni to prohnat na mastru nejakym HW lampovim procesorem. Zvuk z pocitace ma proste svuj charakter, kterej proste nezmenis zadnym pluginem... to je muj nazor.....

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 10 čer 2006 16:04

ekeaze: tak hod to srovnani V BASOVYCH POLOHACH a v mixu (stejnym)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 10 čer 2006 17:38

ja myslim ze prehananie lampami je debilina, s vynimkou masteringu... velmi sa mi paci napad pouzit hardverovy analogovy filter, ten podla mojho skromneho usudku spravi hodne. skreslenim prevodnikov by som sa tiez nezaoberal, "digitalny" zvuk vsti je daleko markantnejsia zalezitost nez nuansy vnesene prevodnikmi, a to uz pri blbej audiofilke... pri fm syntakoch sa podla mna da hodne "vylepsit" rozumne urobenou degradaciou signalu (osekat na 12bitov, potom nejaky lowpass s hodne harmonickymi a nakoniec nejakym konvolucnym pluginom obalit sumom). ovsem analog je velmi tazky oriesok. a inak suhlasim s pytkinom - pro53 sa v zivej kapele na placi pekne uplatni a nikto nic nepozna. ostatne toto nieco napoveda ;)
http://www.museresearch.com/artists.php

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 10 čer 2006 18:04

kexik: Slysel jsem tracky delany v PC s VST a pak prohnany SPL vitalizerem tim lampovim a opravdu to byl markantni rozil. Nevim proc by se to nedalo pouzit na to co chce Fractal... ale bohuzel levny to uplne taky neni....

Zamčeno